Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Moron,

Kun järvestä haihtuu vettä kesän lämmöillä, niin minkä kokoinen on se vesi"pisara" joka nousee ylöspäin? Entä mikä vaikuttaa pisarankokoon?

Kommentit (6)

Vesi haihtuu höyrynä, siis kaasuna, ei pisaroina. Pisaroita nousee vain kovassa tuulessa tai jos polskuttelet vedessä. Ilmassa vesihöyry voi tiivistyä pisaroiksi.

jeremia2
Seuraa 
Viestejä1084
Liittynyt2.3.2009
korant
Vesi haihtuu höyrynä, siis kaasuna, ei pisaroina. Pisaroita nousee vain kovassa tuulessa tai jos polskuttelet vedessä. Ilmassa vesihöyry voi tiivistyä pisaroiksi.Esim.Kuuman kahvin pinnalta (kahvikupista) näkyy kirkkaassa valossa aivan selvästi nousevat pienen pienet pisarat. ?

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463
Liittynyt16.3.2005
jeremia2
korant
Vesi haihtuu höyrynä, siis kaasuna, ei pisaroina. Pisaroita nousee vain kovassa tuulessa tai jos polskuttelet vedessä. Ilmassa vesihöyry voi tiivistyä pisaroiksi.Esim.Kuuman kahvin pinnalta (kahvikupista) näkyy kirkkaassa valossa aivan selvästi nousevat pienen pienet pisarat. ?Ne ovatkin pieniä pisaroita, eivät vesihöyryä. Vesihöyry on näkymätön, hajuton ja mauton kaasu, joten jos näet sen, se ei ole ainakaan vesihöyryä.

Kahvikupin pinnalla käy siten, että kahvista haihtuu vesihöyryä - joka siis on näkymätöntä kaasua. Ilma kuuman kahvin yläpuolella on kuumaa ja pystyy sitomaan itseensä paljon vesihöyryä. Lämpötila kahvin yläpuolella laskee kuitenkin nopeasti, kun etäisyys kahvin pinnasta kasvaa, ja samalla ilman kyky sitoa itseensä vesihöyryä pienenee. Kun runsaasti vesihöyryä sisältävä ilma nousee ylöspäin ja jäähtyy nopeasti, vesihöyry tiivistyy väliaikaisesti pieniksi pisaroiksi. Kun nämät pisarat sitten ajautuvat kauemmas kaffekupista, ne haihtuvat takaisin vesihöyryksi.

Pilvet muodostuvat niin ikään pienistä vesipisaroista, joita kutsutaan pilvipisaroiksi.

Moose
Seuraa 
Viestejä203
Liittynyt2.5.2007

Puhekielen vesihöyry ei ole oikeasti vesihöyryä vaan pieniä vesipisaroita.

Kun katselet kiehuvaa kattilaa näet kirkkaiden vesihöyrykuplien nousevan pintaan, mutta hetikohta ilman kohdattuaan höyry alkaa tiivistyä pisaroiksi. Sama homma jos katselet lämpölaitoksen savupiippua. Heti piipusta poistuttuaan "savu" on läpinäkyvää, mutta tiivistyy parin metrin matkalla näkyväksi. Höyryä näkee myös moccamasterin kaksifaasivirtauksessa.

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat