Etanolin metabolia

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Tein eri ketjusta uuden aiheen.

Neutroni
installer
Tuo aiheuttaa lisäkysymyksen,jos kilo etanolia poltetaan kalorimetrillä siitä saadaan tietty arvo,mutta jos juon tuon kilon etanolia miten kalorimäärä korreloi silloin lihoamiseni kanssa?

Kilossa 80 prosenttista votkaa on melkoinen kalorimäärä mutta sen juominen tuskin ihmistä lihottaa.Vai lihottaako? Millä pirun prosessilla alkoholi muka muuttuu ihmisen elimistössä läskiksi?




Täällä on yksinkertaistettu kaavio alkoholin aineenvaihdunnasta. Alkoholi hapettuu asetaldehydiksi ja edelleen Asetyylikoentsyymi A:ksi, jonka kautta kaikki muukin elimistössä energianlähteeksi tai rasvaksi muutettava aine kulkee. Käsittääkseni alkoholi on hyötysuhteeltaan ja aineenvaihdunnallisilta vaikutuksiltaan rinnastettavissa hiilihydraatteihin. Ei mikään aivan energiassa yksi yhteen läskiksi muutu, mutta aivan liian hyvällä prosentilla (useimmilla, yksilöerot ovat isoja) kuitenkin.


Tuo neutronin antama linkki on huono. Ennemminkin joku raittiusseuran professorin höpinää.

Etanoli grammasta saa energiaa 7kcal. Rasvasta noin 9kcal/g ja hiilihydraateista 4kcal/g.

Miten siis etanolissa voi olla noin paljon energiaa, vaikka siinä on vain kaksi hiiliatomia (C2H5OH) ja glukoosissa kuusi (C6H12O6)?
Etanoli muuttuu maksassa asetaldehydiksi ja sitten etikaksi. Etikka siirtyy suoraan sitruunahappokiertoon eikä siitä saa energiaa juuri ollenkaan.
Joten tuo etanolin suuri energia määrä vapautuu etanolin muuttuessa asetaldehydiksija siitä etikaksi. Mutta millainen tuo metabolia on? Sen täytyy olla täysin erilainen kuin muilla energiaravintoaineilla.

Toinen jo energian säilymislakeja rikkova outous on se, että hiiva tekee yhdestä glukoosimolekyylistä kaksi etanolimolekyyliä ja kaksi hiilidioksidia ja saa vielä tästä prosessista energiaa.

Sivut

Kommentit (23)

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005

Voiko sian lihottaa joulukinkuksi juottamalla sille pelkästään viinaa?

Minuakin jäi mietityttämään tuo asia mutta en hallitse kemiaa tarpeeksi hyvin kyseenalaistakseni Neutronin linkkiä.

Jotain hämärää tässä kuitenkin on.

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

Vierailija
installer
Voiko sian lihottaa joulukinkuksi juottamalla sille pelkästään viinaa?

Minuakin jäi mietityttämään tuo asia mutta en hallitse kemiaa tarpeeksi hyvin kyseenalaistakseni Neutronin linkkiä.

Jotain hämärää tässä kuitenkin on.




Käsittääkseni viina ei itsessään lihota ollenkaan, koska se poltetaan ensimmäisenä, mutta kaikki muut energiaravintoaineet menevät siksi aikaa varastoon eli läskiksi. Jos haluaa läskin sian jossa ei ole juurikaan lihasta, kannattaa sille juottaa viinaa.

myl
Seuraa 
Viestejä224
Liittynyt18.11.2010
Käsittääkseni viina ei itsessään lihota ollenkaan, koska se poltetaan ensimmäisenä, mutta kaikki muut energiaravintoaineet menevät siksi aikaa varastoon eli läskiksi. Jos haluaa läskin sian jossa ei ole juurikaan lihasta, kannattaa sille juottaa viinaa.



No ei mennyt nyt päättely ihan Aristotelisen logiikan mukaan. Eiköhän oikea johtopäätös olisi:
Jos haluaa laihan sian jossa ei ole juurikaan lihasta, kannattaa sille juottaa viinaa.

Korollaari on sitten: Laiha sika on laiha oli se sitten kuollut tai elossa.

-myl

Vierailija
myl
Käsittääkseni viina ei itsessään lihota ollenkaan, koska se poltetaan ensimmäisenä, mutta kaikki muut energiaravintoaineet menevät siksi aikaa varastoon eli läskiksi. Jos haluaa läskin sian jossa ei ole juurikaan lihasta, kannattaa sille juottaa viinaa.



No ei mennyt nyt päättely ihan Aristotelisen logiikan mukaan. Eiköhän oikea johtopäätös olisi:
Jos haluaa laihan sian jossa ei ole juurikaan lihasta, kannattaa sille juottaa viinaa.

Korollaari on sitten: Laiha sika on laiha oli se sitten kuollut tai elossa.

-myl




Ei. Vaan niin kuin minä sanoin. Tietenkään pelkällä etanolilla ei elä yksikään sika/ihminen.

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673
Liittynyt29.4.2011
kabus

Miten siis etanolissa voi olla noin paljon energiaa, vaikka siinä on vain kaksi hiiliatomia (C2H5OH) ja glukoosissa kuusi (C6H12O6)?




Trollailetko...?

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

Vierailija
Mouho
kabus

Miten siis etanolissa voi olla noin paljon energiaa, vaikka siinä on vain kaksi hiiliatomia (C2H5OH) ja glukoosissa kuusi (C6H12O6)?




Trollailetko...?



En. Energian pystyy yleensä laskemaan hiilien määrällä.

kytoann
Seuraa 
Viestejä1906
Liittynyt16.3.2005

No laske sitten vaikka kuinka monta massaprosenttia hiiltä on etanolissa ja kuinka monta glukoosissa.
Hiilen atomimassa on 12 ja hapen 16, vedyn 1.

Tyhmyydelle minä olen vihainen kuin rakkikoira; mutta viisaus ei ole kaikille suotu.

Vierailija
Edup
Johan Neutroni kertaalleen tänne selitti tuon ketjun, ja laittoi vielä havainnollistavan diagrammin aiheesta.



Johan minä aloitusviestissä kerroin, että linkki on huono. Se ei kerro tarpeeksi tarkkaan.

Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5296
Liittynyt9.1.2011

Wikipeediasta yleensä löytyy nää metaboliajutut.

Hieman yleisluontoisia juttuja, niin maksassa etanolia muutetaan astyyli-KoA:ksi, josta tehdään triglyseridejä ja ne kuljetetaan vyötärölle varastorasvaksi. Näiltä osin etanolin metabolia maksassa on lähes samankaltainen kuin fruktoosin metabolia. Eli tämä prosessi voi aiheuttaa kaljamahaa tai metabolista oireyhtymää ja rasvamaksaa. Fruktoosi on kuitenkin noin kolme-neljäkertaa tehokkaampi rasvamaksan ja siis maksakirroosin aiheuttaja kuin etanoli, koska etanolilla on muitakin metaboliareittejä kuin tuo maksassa varastorasvaksi muuttaminen.

Muualla elimistössä, esim. lihaksissa ja aivoissa etanolista valmistetaan ketoaineita, joita lihakset pystyvät suoraan käyttämään energianlähteenä. Näiden valmistukseen liittyvät aineenvaihduntatuotteet sitten aihettuvat humalan, koska aivot eivät voi käyttää ketoaineita energianlähteenä, vaan ovat riippuvaisia glukoosista.

Etanolin metabolia maksassa on hiukan ongelmallista, koska se sotkee glukoosin metabolian, jolloin veren glukoosipitoisuuksien säätely vaikeutuu. koska glukoneogeneesi ja glykogeenin valmistus häiriintyy ja metaboliatuotteet voivat aiheuttaa insuliiniresistenssiä. Tämä johtaa siihen että glykogeenin valmistamisen sijaan maksa ohjaa myös glukoosin tähän samaan rasvan valmistuskiertoon. Tästä seuraa glykogeenivarastojen ehtyminen, veren glukoosi pitoisuuksien lasku ja nälän tunne, jolloin ruokahalu kasvaa ––> etanoli altistaa lihomiselle. Keski-ikäiset suomalaiset työläiskoiraat ovat siis pääosin etanolilla itsensä lihaviksi saaneita.

Koska etanoli aiheuttaa insuliiniresistenssiä, niin sairastuttuaan metaboliseen oireyhtymään, henkilö ei voi enää paastota, ja elää glukoneogeneesilla polttamalla vyötärörasvaa, koska rasvamaksasta ja muusta johtuen, maksa ei pysty tuottamaan riittävästi glukoosia glukoneogeneesin kautta. Tämä selittää sen miksi lihavilla on jatkuvasti nälkä, vaikka heillä olisi vyötäröllä ravintoa moneksi kuukaudeksi.

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

Vierailija
Edup
Vaikka tuo aiemman linkin kuvaaja onkin yksinkertaistettu ja sivun kirjoittajalla saattaa olla oma lehmä ojassa muun tekstin osalta, on tuo kuvaaja silti pääpiirteittään ihan toimiva.

Mutta jos kerran vielä tarkemmin halutaan, niin mm. wikipedia auttaa: http://en.wikipedia.org/wiki/Ethanol_metabolism




Oli tuo wikin linkki vähän parempi, mutta asia ei selvinnyt siltikkään täysin. En ehkä osaa englantia tarpeeksi hyvin.
Tuosta selvisi ainakin se, että etanolin pelkistys etanaaliksi kuluttaa energiaa. Joten homma käy vieläkin mystisemmäksi.

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673
Liittynyt29.4.2011
kabus

Toinen jo energian säilymislakeja rikkova outous on se, että hiiva tekee yhdestä glukoosimolekyylistä kaksi etanolimolekyyliä ja kaksi hiilidioksidia ja saa vielä tästä prosessista energiaa.




Ei tuossa mitään lakeja rikota. Hiiva ei tee yhdestä glukoosimolekyylistä yhtään mitään. Hiivan (Saccharomyces cerevisiae) entsyymit "sitovat" sokerimolekyylejä (ja hyvin, hyvin monia muita molekyylejä) aktiiviseen keskukseensa laskien reaktion aktivoitumisenergiaa huomattavasti.

En jaksa ryhtyä laatimaan laajaa esseetä, mutta hakusanoilla baker`s yeast, kinetic resolution, enzyme catalysis, biocatalysis, hydrolysis jne, jne. löytyy netistäkin yllättävän paljon tietoa.

(Biokemian tms.) kirjoista sitten ainakin löytyy reaktiomekanismeja, energiadiagrammeja yms.

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

Vierailija
Mouho
kabus

Toinen jo energian säilymislakeja rikkova outous on se, että hiiva tekee yhdestä glukoosimolekyylistä kaksi etanolimolekyyliä ja kaksi hiilidioksidia ja saa vielä tästä prosessista energiaa.




Ei tuossa mitään lakeja rikota. Hiiva ei tee yhdestä glukoosimolekyylistä yhtään mitään. Hiivan (Saccharomyces cerevisiae) entsyymit "sitovat" sokerimolekyylejä (ja hyvin, hyvin monia muita molekyylejä) aktiiviseen keskukseensa laskien reaktion aktivoitumisenergiaa huomattavasti.

En jaksa ryhtyä laatimaan laajaa esseetä, mutta hakusanoilla baker`s yeast, kinetic resolution, enzyme catalysis, biocatalysis, hydrolysis jne, jne. löytyy netistäkin yllättävän paljon tietoa.

(Biokemian tms.) kirjoista sitten ainakin löytyy reaktiomekanismeja, energiadiagrammeja yms.




Etkö ole koskaan viiniä valmistanut? Etanolin ja co2:n määrä on suoraan verrannollinen sokerin määrään. Tietysti hiiva käyttää prosesseissaan entsyymejä. Samoin kuin ihminenkin.
Pointti oli se, että hiiva valmistaa glukoosista etanolia joka on paljon energeettisempi molekyyli. Etanoli on hiivan aineenvaihdunnan lopputuote joka on sille myrkyllistä eli hiivan paskaa voisi sanoa. Ihmiselle etanoli on kuitenkin energiaravintoaine, josta saa enemmän energiaa kuin hiilihydraateista.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat