Seuraa 
Viestejä5002

Eurajoen Olkiluodossa toimii tällä hetkellä kaksi ydinvoimalaa OL1 ja OL2, rakenteilla on OL3 ja suunnitteilla OL4. Jo nyt merivesi on alueella kesäisin välillä niin lämmintä, että tehoja on jo jouduttu alentamaan.

Kun uudet yksiköt aloittavat toimintansa on mahdottomuus, että pelkästään meriveden jäähdytysteho riittäisi moninkertaistuvalle lämmöntuotolle.

Uimalämpimänä pysyvä merivesi syö Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimaloiden tehoja.

- Tänä vuonna meriveden lämpötilasta johtuva tehonmenetys tulee selvästi suuremmaksi, arvioi TVO:n tekninen johtaja Ami Rastas.

Käyttökertoimiltaan maailmanennätyksiä tehneissä Olkiluodon ykkös- ja kakkosreaktoreissa käytetään prosessin viilentämiseen merivettä.

Tehonmenetykset olivat suurimmillaan Olkiluodon edustan meriveden lämmetessä jopa 25 asteeseen. Viime keskiviikkona merivesi Olkiluodossa oli 20-asteista, ja Olkiluodon reaktorit pääsivät 816-817megawatin nettosähkötehoihin. Maksimissaan reaktorit tuottavat verkkoon sähköä 840 megawatin teholla.


http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uu ... 2002/09/05


Ydinvoimalaitoksissa käytettävän jäähdytysveden lämpeneminen vähentää laitoksesta saatavaa nettosähkötehoa. Mitä lämpimämpää käytettävä merivesi on, sitä pienemmäksi jää sähköteho.

Jäähdytysvesi lämpenee turbiinilauhduttimen läpi kulkiessaan noin 13 astetta. Mitä lämpimämpää merivettä jäähdytykseen käytetään, sitä enemmän lauhduttimen paine kasvaa, jolloin höyryn paisunta turbiinissa jää optimitilannetta korkeampaan paineeseen. Tämä saa aikaan sen, että paisuvan höyryn energiamäärästä voidaan hyödyntää pienempi osa ja samalla turbiiniteho pienenee. Meriveden lämpötilan noustessa talven nolla-asteesta kesän yli 20 asteeseen, voi menetetty teho Olkiluodossa olla jopa 40 MW per laitosyksikkö. Poikkeuksellisen korkea meriveden lämpötila (yli 25 °C) saattaa aiheuttaa lauhduttimen paineen nousun lähelle turbiinilauhduttimen suojausrajoja. Tällaisessa tapauksessa saatetaan laitosyksikön tehoa laskea varmuuden vuoksi turbiinin suojaamiseksi.

Keski-Euroopassa pula kylmästä jäähdytysvedestä

Ruotsin ja Suomen ydinvoimalaitosten jäähdytykseen ja lauhdutukseen kuluva teho on huomattavasti pienempi Keski-Euroopan vastaaviin laitoksiin verrattuna, koska jäähdytykseen käytettävä merivesi on kylmempää ja sitä on käytettävissä runsaammin. Keski-Euroopassa suurten voimalaitosten jäähdytykseen käytetään vesilauhdutinten lisäksi lauhdutustorneja, jotka toimivat lauhduttimen tapaan, mutta laitosten lopullinen lämpönielu onkin silloin meren, järven tai joen sijasta ilmakehä. Torneista poistuva lämpö näkyy höyrypilvinä taivaalla.

Jäähdytysveden lämmitysvaikutukset paikallisia

Olkiluodon tapauksessa turbiinilauhduttimessa lämmenneen jäähdytysveden ympäristövaikutus rajoittuu paikalliseen vesien lämpenemiseen, joka korostuu kesäkuukausien aikaan. Olkiluodon voimalaitoksen ympäristöluvan mukaan meriveden lämpötila ei saa 500 metrin päässä jäähdytysveden purkukanavan suusta ylittää 30 °C liukuvana viikkokeskiarvona. Mikäli tavoitearvo ylittyy, tulee tehdä selvitys ylityksen syistä ja ylityksen vaikutuksista merialueen tilaan. Joissain harvinaisissa pitkään kestävissä tapauksissa saatettaisiin myös tällaisessa tilanteessa laskea laitoksen tehoa kunnes meriveden lämpötila jälleen laskee.
Olkiluodossa merivesi myös jäähtyy nopeasti, koska ympärillä on laaja avovesialue. Yksi reilumpi tuulipäivä saattaa laskea jäähdytysveden lämpötilaa purkupuolella jopa 10 °C vuorokaudessa. Siksi pitkäaikaiset seuraukset korkeista merivesilämpötiloista ovat suhteellisen harvinaisia.


http://www.tvo.fi/www/page/3464/

Ratkaisuna on rakentaa jäähdytystornit jotka synnyttävät vekkuleja höyrypilviä. Haluaisin selvittää miten Tiede-lehden arvoisat lukijat näkevät tulevan.

Vastaa kyselyyn, vaikka et voikaan voittaa yhtään mitään!

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sivut

Kommentit (55)

KBolt
Minkähän takia sinne pitäisi torneja rakentaa..?Koska ROOSTERilla on asiaan pakkomielle. Jos ei tornia rakenneta hän joutuu myöntämään että hän on lukihäiriöinen idiootti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
KBolt
Minkähän takia sinne pitäisi torneja rakentaa..?Koska jo nyt vesi on liian lämmintä jäähdyttääkseen voimalaa tarpeeksi. Jos niitä tehdään sinne pari vielä lisää niin sitten vesi voi jo laitoksen itsensä vuoksi lämmetä liikaa kun tuossahan oli määritelty se turvaraja jostain 500m päästä.

くそっ!

Vierailija

Saattavat rakentaa sinne jonkinlaisen pienen lauhduttimen jälkilämmön poistamiseen meriveden menetystilanteissa. En ihan usko, että sinne oltaisiin käyttöjäähdytystornia rakentamassa. Ennemmin varmaan jotain vesiputkia kauemmaksi avomerelle, jos se OL3 joskus saadaan käyttökuntoon.

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615

Haluaako ROOSTER nyt levittää homokaasua lentokoneiden lisäksi myös ydinvoimaloiden jäähdytystorneista?

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Zäp
Seuraa 
Viestejä2315

Meriveden lämpeneminen on yksi niistä asioista joka on pitänyt ottaa huomioon jo laitoshankkeiden YVA-vaiheessa. Jos näin ei olisi, hakemukset eivät olisi edenneet edes eduskuntaan asti.

pmk
Seuraa 
Viestejä1855

Olen tälläkin areenalla ehdottanut jäähdytystorneja suomalaisille ydinvoimaloille.

Valitettavasti näistä on hyötyä vain talvella, jolloin ilman lämpötilia on alle veden lämpötilan (minimissä siis -0 C).

Moose
Seuraa 
Viestejä203

Ymmärtääkseni tähänastiset tehonalennukset ovat liittyneet ympäristölupaan eli siihen miten lämmintä vettä on lupa päästää mereen (olisikohan ollut 33 ºC). Tämän kiertäminen riittävällä virtausmäärällä lienee pelkkä suunnittelukysymys.

kesällä lämpimämmän jäähdytysveden vuoksi teho alenee myös luonnollisesti (turbiinin vastapaine), mutta sitä ei tässä varmaan tarkoitettu.

kW MW GW - kWh MWh GWh - µ º • ø ¼ ¾ ¹ ² ³

Moose
Ymmärtääkseni tähänastiset tehonalennukset ovat liittyneet ympäristölupaan eli siihen miten lämmintä vettä on lupa päästää mereen (olisikohan ollut 33 ºC). Tämän kiertäminen riittävällä virtausmäärällä lienee pelkkä suunnittelukysymys.

kesällä lämpimämmän jäähdytysveden vuoksi teho alenee myös luonnollisesti (turbiinin vastapaine), mutta sitä ei tässä varmaan tarkoitettu.

ROOSTERilla on syy ja seuraus pahasti hakusessa.

Ehdotan kylpylähanketta Olkiluotoon. Tie ja sen ympäristö on esimerkillisen hyvin hoidettu. Ennen parakkikylää otetaan tienhaara ja viedään se rannikolle, missä odottaa uljas kylpylärakennus energiatehokkaine ulkoaltaineen. Siellä on hyvä oligarkien uittaa itseänsä lämpimässä jodipitoisessa vedessä. Aivan kuten Mannerheim lillutteli itseänsä viime vuosisadan alkupuolella tuolla savon sydämmessä tervehdyttävien vesien äärellä.
Turvallisuusasiat voidaan kätevästi hoitaa verkkoaidalla. Oletusarvona on Suomen matkailun kehittyminen erityisesti euroasiakkailla, enimpiä ruotsalasia asiakkaita pitää tyrkkiä miehissä lahden toiselle puolelle viilenemään.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
sinnipirtti
roosteri voisi kertoa kuinka monta tuntia vuodessa tarvitaan jäähdytystorneja koska veden lämpötila on liian korkea?

Pmk osannee kertoa jäähdytystornien hinnan?
Ajattelinkin tehdä muutamia laskutoimituksia asiaan liittyen. En ole kuitenkaan pumppauksen enkä betonirakentamisen asiantuntija joten kaipaan palstalaisten apua.

a. kuinka paljon vaatii sähkötehoa sellaisen pumpun pyörittäminen joka työntää 220kuutiometriä vettä sekunnissa kolmen kilometrin etäisyydelle putkessa jonka halkaisija ja paine on optimoitu kyseiselle vesimäärälle?

b. paljonko maksaa kyseinen putki/metri asennettuna mereen?

c. mikä seinämäpaksuus tarvitaan hieman stadionin tornia korkeamman, halkaisijaltaan n.30 metrisen betonitornin seiniin?

d. paljonko kohdan c. rakenne tarvitsee betonirautaa kuutiometriin valua?

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Tuommoiset jäähdytystornit on hienoja. Tuo turvallisuudentunnetta, kun tietää että se on vaan vesihöyryä mitä se valkoinen kaasu on.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5002
Saw
Tuommoiset jäähdytystornit on hienoja. Tuo turvallisuudentunnetta, kun tietää että se on vaan vesihöyryä mitä se valkoinen kaasu on.Niin. Ei se nyt ihan aina ole pelkkää vesihöyryä. Sosnovyi Bor 3:lla tapahtui onnettomuus 24.3.1992 jossa ilmakehään kulkeutui muutakin kuin vesihöyryä.

STUK http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... CKKBPyvAoA

Polttoaineen ylikuumentuessa vapautuneet fissiotuotteet kulkeutuivat
reaktorisäiliöstä höyryn ja polttoainesauvojen vaurioituessa syntyneen
vedyn mukana ylipainesuojauslinjan kautta lauhdutustornin vesialtai-
siin, jollaisia on käytössä uudemmilla RBMK-laitoksilla. Osa fissiotuot-
teista pidättyi lauhdutusaltaisiin osan (muun muassa kaikki jalokaasut ja
noin puolet jodista) jatkaessa edelleen lauhdutustornin ilmatilaan. On-
nettomuudeksi lauhdutustornin yläosaa oli vastikään korjattu ja huolto-
luukut olivat edelleen onnettomuuden tapahtuessa auki, joten lauhdutus-
tornin ilmatilasta oli aluksi suora yhteys ympäristöön. Käyttöhenkilöstö
sulki yhteyden noin tunti onnettomuuden alkamisesta.
Polttoainevaurion seurauksena arvioidaan ympäristöön vapautuneen
noin 180 TBq (5 000 Ci) jalokaasuja ja 40–100 GBq (1–3 Ci) jodia. Polt-
toaineesta jodia vapautui noin sata kertaa enemmän, mutta suurin osa
siitä pidättyi reaktorisäiliöön ja lauhdutustorniin.Wikipedian eng sivulla onnettomuus mainitaan
In March 1992, an accident at the Sosnovy Bor nuclear plant leaked radioactive gases and iodine into the air through a ruptured fuel channel. This was the first accident at the station that was announced in the news media.[2]

http://en.wikipedia.org/wiki/Leningrad_ ... ower_Plant

suomenkielisellä sivulla ei mainintaa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Leningradi ... oimalaitos

Yleinen mielipide on aina väärässä.

ROOSTER
Jo nyt merivesi on alueella kesäisin välillä niin lämmintä, että tehoja on jo jouduttu alentamaan.Kerrohan, lämpeneekö se sisääntuleva merivesi voimaloiden vaikutuksesta edes havaittavasti? Lainauksesihan eivät tästä puhu yhtään mitään. Eihän sitä vettä samaan paikkaan pusketa kuin mistä sitä otetaan ja jos kerta talvisin otetaan sisään 0-asteista vettä, niin eipä se lämpösaaste näytä kovin ihmeellisesti kulkeutuvan ulostulon luota ottopuolelle.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat