Seuraa 
Viestejä45973

Jätetään tässä ketjussa kokonaan huomioimatta ne äänestyksiin virhettä tuovat tekijät, joita olemme käsitelleet aloittamissani ketjuissa: "Juonitellaanko tiede.fi -sivuston äänestyksissä?" ja "Oletko huijannut internetin äänestyksissä?". Suosittelen niistä kiinnostuneita lukemaan kyseiset ketjut ja kommentoimaan niissä viisaita. Olen myös luonut ketjun: "Tiedettä/keksintöjä puhtaasti tietokoneella ja internetillä", jossa voi käydä äänestämässä ja kommentoimassa asiaan liittyvää tietoaan ym. Sillä luultavasti olisi käyttöä tässäkin ketjussa.

Nyt herää kysymys: Pystymmekö keksimään lukuisia eri tapoja, joilla äänestysautomaattia voidaan käyttää "tiedon" tuottamiseen, jos oletetaan,
että äänestäjät ovat keskimäärin niin valveutuneita, että äänestävät sääntöjen
mukaisesti?

Äänestyksessä siis lukija ( periaatteessa kuka tahansa lukutaitoisista, jolla on
nettiyhteys ) valitsee esim. eri vaihtoehdoista, ja niiden mukaan päätellään, mikä voisi olla keskimääräinen käyttäytymismalli kussakin tilanteessa. Tämä on ehkä ensimmäiseksi mieleen tuleva malli.

Keksiikö kukaan muita, ja mihin tieteenaloihin niitä voidaan soveltaa. Teitääkö kukaan muita sivustoja, joilla on vastaavia äänestysäutomaatteja ym. kokeellisia välineitä? Tietääkö kukaan esim. netissä julkaistuja artikkeleita ja opinnäytteitä, joista voisi vastaavaa tietoa opiskella. Onko netistä imuroitavissa vastaavia ilmais- ym. ohjelmia?

Petri Sahervo

Kommentit (3)

Tutkin tämän sivuston usein kysyttyjä kysymyksiä UKK, ja huomasin, että sivuston käyttämä ohjelmisto on GNU General Public- lisenssillä julkaistu ilmaisohjelma. Seuraavassa on linkki kyseiselle sivustolle:

http://www.phpbb.com/

Tämän ketjun aihepiiristä kiinnostuneissa ehkä on niitä, joiden kannattaisi vierailla kyseisellä sivustolla.

Petri Sahervo

Hakukoneet ovat kehittyneet jo niin pitkälle, että niiden avulla todennäköisesti pystyttäisiin entistä tehokkaammin luokittelemaan nettisivuja hierarkkisesti ja paljon muuta. Hakukoneiden käyttämistä nojatuolitieteen palveluksessa tulisikin mainostaa ja kouluttaa ihmisiä siihen. Luultavasti jo nyt hakukoneet mahdollistavat paljon sellaista, mitä vain harva internetissä paljonkin viihtyvä ja toimiva osaa hyödyntää.

Petri Sahervo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsin alkeellinen, mutta luultavasti varsin käyttökelpoinen keino käyttää hakukoneita ( esim. Google ) äänestyskoneena on esim. suorittaa kaksi hakua jonkin kilpailevan näkemyksen kannatuksen karkeaksi selvittämiseksi.

Otetaan esimerkiksi USA:n terrori-iskun kaksi kilpailevaa näkemystä, jotka ovat:

USA:n salaliitto
Osama Bin Ladenin terroriteko

Näitä näkemyksiä edustamaan sorvataan kaksi hakutermiä, jolloin niistä kirjoitettujen Googlessa näkyvien hakutulosten lukumääristä voidaan karkeasti antaa esim. arvio, että se näkemys, josta on kirjoitettu eniten, on todennäköisimmin näkemys, jota pidetään yleisön parissa todennäköisimpänä ( onko muuten? )

Ainakin voidaan olettaa, että jos hakujen tuottamien tulosten määrät poikkeavat selvästi toisistaan, niin niillä on ehkä jokin korrelaatio tietyn kannan todennäköisyyden tai sen suosion välillä.

Onko tässä päättelyssä muuten jokin vika?

Pystyvätkö hakukoneet muuten itsenäisesti tekemään päätelmiä siitä, mitä hakutermejä kannattaisi käyttää jonkin kysymyksen tutkimiseksi? Jos oletetaan, että Google on indeksoinut koko webin, niin se ehkä myös pystyisi jonkin ohjelman mukaan ohjelmoituna tutkimaan nettiä ihmismäisemmin aivan kuten koneet tutkivat avaruuden hälystä mahdollisesti löytyviä älyllisiä signaaleja.

Nettiä käyttäessä monikaan ei välttämättä tiedosta, minkätasoisen supertietokoneen kimpussa askarteleekaan. Netistä tekeekin ainutlaatuisen juuri sen äärimmäinen verkottuneisuus!

Petri Sahervo

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat