Seuraa 
Viestejä45973

Hei, osaisiko täällä joku kauhean fiksu kertoa, että pitääkö tässä alkaa noutajaa odottelemaan? Hajoitin tuossa loisteputkilampun, onko siinä niin paljon elohopeaa että myrkytys tulloo?

  • ylös 3
  • alas 0

Kommentit (9)

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533

Ei ole vaaraa. Nurkkiin voi rikkoa elohopeakuumemittareitakin (sellaisessa on kertaluokkakaupalla enemmän elohopeaa kuin loisteputkessa), eikä noutaja ainakaan muutamassa vuodessa tule. Harmittaa, kun vaimo on rikkonut kaikki elohopeamittarit. Kerran se tiedustelikin asiaa jostain, olisiko ollut myrkytystietokeskus, ja ne sanoivat että ei hätää, elohopea haihtuu pois ja kerta-altistus ei ole vaarallinen. Kaapin ovessa on kyllä vieläkin tumma läikkä.

Kiitos vastauksesta! Sattuisitko vielä tietämään, miten tuosta rikkinäisestä lampusta pitäisi hankkiutua eroon? Ongelmajätehän se on, mutta jossain sanottiin että pitäisi lamput pitäisi toimittaa keräykseen ehdottomasti ehjinä, ettei elohopea höyrysty ympäristöön. Nyt se on mulla kahdessa muovipussissa...
t. Nimim. Vainoharhainen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533
em
Kiitos vastauksesta! Sattuisitko vielä tietämään, miten tuosta rikkinäisestä lampusta pitäisi hankkiutua eroon? Ongelmajätehän se on, mutta jossain sanottiin että pitäisi lamput pitäisi toimittaa keräykseen ehdottomasti ehjinä, ettei elohopea höyrysty ympäristöön. Nyt se on mulla kahdessa muovipussissa...

Eiköhän tuo ole nyt tavallista kotitalousjätettä. Käsittääkseni loistelampuista huolehditaan lähinnä elohopean takia, vaikka onhan niissä loisteaineissakin jos jonkinlaisia alkuaineita.

Elohopea ja lyijy varastoituvat aivoihin. Sekä olkapäihin(?). Voi olla että vanhemmiten voi tulla pieniä ongelmia mutta ei hengenvaarasta. Ellet ole saanut mitään oireita.

Kerran peruskoulussa kaveriporukassa rikottiin elohopeamittarin toinen pää. Seuraavaksi kokeiltiin kuningasideaa, nimittäin polttaa sytkärillä mittarin ehjää päätä. Sieltä rikotusta päädystä sitten ne elohopeat lensivät erään onnettoman päälle. Aika paniikki siinä sitten hänelle tuli, kaveri juoksi ympyrää ja mietti ääneen milloin noutaja saapuu. Ei helvtti että meillä muilla oli silloin hauskaa, se onneton itku kurkussa huusi peloissaan ja me vain nauroimme kippurassa. Olimme silloin hämärän rajamailla. Eipä siitä kuitenkaan tietääkseni mitään seurauksia onneksi tullut.

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46533
Mikki Hiiri
Aika paniikki siinä sitten hänelle tuli, kaveri juoksi ympyrää ja mietti ääneen milloin noutaja saapuu. Ei helvtti että meillä muilla oli silloin hauskaa, se onneton itku kurkussa huusi peloissaan ja me vain nauroimme kippurassa. Olimme silloin hämärän rajamailla. Eipä siitä kuitenkaan tietääkseni mitään seurauksia onneksi tullut.

Olisi kaverin kannattanut olla kaatuvinaan koristen maahan, niin eiköhän olisi paniikki levinnyt.

Kultaiselle 30-luvulle asti käytettiin elohopeapitoisia hampaansaantipulvereita niille joilla varaa oli. Nopeuttivat kuulemma aineenvaihduntaa ja aikaansaivat vaikka mitä hienoa
Elohopean käytön kuppalääkkeenähän me kaikki tunnemmekin.

vierailija
Seuraa 
Viestejä216

Kyllä elohopealla niin kuin muillakin myrkyillä on muitakin ominaisuuksia kuin että kuoleeko vai ei

Akuutti elohopeamyrkytys voi seurata
elohopeahöyryjen hengittämisestä. Elohopea imeytyy keuhkoista hyvin (80%)
Oireina voimakas mahakipu ja oksentelu, runsas verinen ripuli sokki, kuolema,
suutulehdus, hampaiden irtoaminen ja munuaisvaurio.
Neurorogisista oireista tyypillisin on käsien vapina.
Psykiatrinen taudinkuva tunnetaan aratisminä, tunneherkkyys,ihmispelko, ärtyisyys,unettomuus ja muistihäiriöt.
Ruokahaluttomuus,hämärtynyt näkö, näkökentän kaventuminen, puhevaikeus, kuurous, lihasvelttous,
estää aivojen kehittymistä, aivojen kokokin voi jäädä normaalia pienemmäksi, vauriot pysyviä lievistä käytöshäiriöistä
kehitysvammaisuuteen

työperäinen suurin sallittu pitoisuus veressä on 25-50 µg/l

Kyllähän elohopea on rankanpuoleinen rasvaliukoinen solumyrkky. Joskus loisteputken höyryjen haistelusta saattaa tulla useita viikkoja kestävä päänsärky, tms epämääräisiä hermostollisia oireita.

Elohopeaa käytettiin vielä jokunen vuosi sitten mm. nenäsumutteiden ja rokotteiden säilömiseen. Nykyään vähemmän. Niin, ja tietenkin amalgaamissa hammaspaikoissa. Lääketieteellinen nimi on tiomersal. Eli jos purkin kyljessä on ko. maininta, kannattaa välttää.

Joskus on saatu hengityksen ulospuhallusmittauksesta todella suuriakin Hg-pitoisuksia. Tietenkin hammaspaikoista lähtöisin.

Vanha sanonta: Hullu hatuntekijä pitää paikkaansa, sillä ennen hattuhuopaa muotoiltaessa se peitattiin elohopealla. ja hatun tekijä altistui kohtalokkain psyykkisin seuraamuksin.

Toiset reagoi herkemmin, toiset ei. Metallinmaku suussa kertoo myrkytystilasta, kuten muissakin myrkytysissä. Poistuu erittäin hitaasti elimistöstä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat