Seuraa 
Viestejä45973

Nykyisessä yhteiskunnassa ihmisen kehittymistä eivät ohjaa enää mitkään luonnolliset syyt kuten ravinnon saanti, ravinnon hyödyntämisen tehokkuus, koko, kestävyys, kyvykkyys tai älykkyys jne. Päättelisin, että lähestulkoon ainoat ohjaavat tekijä ovat kyky ja halu lisääntyä. Mahdollisesti ehkä myös haluttavuus parinvalinnassa.

Millaiseksi lajiksi kuvittelisit ihmisen kehittyvän muutaman kymmenen seuraavan sukupolven aikana, jos nykyisenkaltainen yhteiskuntajärjestys säilyisi niin kauan?

Sivut

Kommentit (20)

creep
Seuraa 
Viestejä292
xenorex
Millaiseksi lajiksi kuvittelisit ihmisen kehittyvän muutaman kymmenen seuraavan sukupolven aikana, jos nykyisenkaltainen yhteiskuntajärjestys säilyisi niin kauan?Kovin suuria muutoksia parissakymmenessä sukupolvessa tuskin ehtii tapahtua. Evoluution ennustettavuus lienee muutenkin jokseenkin mahdotonta, ja nykyisen kaltaisessa yhteiskunnassa elinympäristön olosuhteet vaikuttanevat enemmän ihmisiin kuin geneettiset muutokset.

Parissakymmenessä vuodessa ei paljoa ehdi kyllä tapahtua. Jos nykykehityksen perusteella arvioisi pitkällä aikavälillä, niin kaukaasialaiset katoavat, ihmiskunta tasapäistyy älyllisesti. Tempperamentti kehittynee äkkipikaisempaan ja itsevarmempaan suuntaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pikku Gen
Seuraa 
Viestejä3210
creep
xenorex
Millaiseksi lajiksi kuvittelisit ihmisen kehittyvän muutaman kymmenen seuraavan sukupolven aikana, jos nykyisenkaltainen yhteiskuntajärjestys säilyisi niin kauan?Kovin suuria muutoksia parissakymmenessä sukupolvessa tuskin ehtii tapahtua. Evoluution ennustettavuus lienee muutenkin jokseenkin mahdotonta, ja nykyisen kaltaisessa yhteiskunnassa elinympäristön olosuhteet vaikuttanevat enemmän ihmisiin kuin geneettiset muutokset.

Noinkohan. Ns. luomuevoluutio ei varmaankaan pääse kovin ihmeitä tekemään, mutta kun ihmisestä on kyse, olemme ohittaneet luomuvaiheen jo kauan sitten. Tämänhetkiset valintapaineet tulevat ihan muilta tahoilta kuin ennen, ja ilman suurempia luonnonmullistuksia tms. (kuten alkuperäinen aihe antoi ymmärtää) ihmisen evoluutio riippunee suurelta osalta siitä, mitä me itse päätämme tehdä.

Ensinnäkin kulttuurievoluutio. Vielä sata vuotta sitten kukaan ei olisi kuvitellutkaan, millainen naisen asema tällä hetkellä yhteiskunnissa on. Naisilla omaa rahaa ja työ! Naiset käyttämässä housuja! Naisten koulutustaso länsimaissa yktä korkea ellei korkeampikin kuin miesten! Naisia perinteisissä miesten töissä! Tästä kun ekstrapoloidaan hiukan, niin kukaan ei tiedä, millaiseksi yhteiskuntamme on mennyt edes sadan vuoden kuluttua nykyisellä teknologian vauhdilla.

Tästä johtuen saattaa olla (ja tämä on Spekulointia) että sata vuotta tästä ihmislaji onkin hämmästyttävän vähän alkuperäisen näköinen ainakin ulkoisesti. Jos ryhdymme kehittelemään geneettistä muokkausta tai nanoteknologiaa tai ihan mitä vaan vastaavaa oikein luovasti, voi olla että osalla ihmisistä on siivet, tai kidukset, tai parempi paineensietokyky, tai ihan mitä vaan. Tai voi olla että olemme lähestulkoon lakanneet lisääntymästä luomusti ja lapset syntyvät täysin geneettisesti räätälöityinä tankeista. Tai sitten kaikilla on nettiyhteys päässään - siis käytännössä telepatia. Ja tietenkin meillä on vanhanaikaiset luomuihmiset joka tapauksessa, jotka jatkavat amishmaiseen tapaan perinteikästä 1900-luvun kulttuuria niin luomuna kuin vain saattavat, tietokoneineen ja rokotuksineen geneettisen muokkauksen ja virtuaalitodellisuuden sijaan.

Joten kyllä, mielestäni ihminen voi muuttua hyvinkin nopeasti, nyt kun pystymme hallitsemaan kulkusuuntaa itse (ja tulevaisuudessa varmaankin vieläkin paremmin). Suuntaa vain en usko kenenkään pystyvän arvaamaan vielä ihan näillä tiedoilla...

"Ubi est actio hic?" Missä täällä on säpinää?

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156
Pikku Gen
Ensinnäkin kulttuurievoluutio. Vielä sata vuotta sitten kukaan ei olisi kuvitellutkaan, millainen naisen asema tällä hetkellä yhteiskunnissa on. Naisilla omaa rahaa ja työ! Naiset käyttämässä housuja! Naisten koulutustaso länsimaissa yktä korkea ellei korkeampikin kuin miesten! Naisia perinteisissä miesten töissä! Tästä kun ekstrapoloidaan hiukan, niin kukaan ei tiedä, millaiseksi yhteiskuntamme on mennyt edes sadan vuoden kuluttua nykyisellä teknologian vauhdilla.Tilastojen mukaan tytöt tupakoi ja juo nykyään enemmän kuin pojat. Viisikymmentä vuotta sitten kun ensimmäisen kerran Helsingissä tutkittiin nuorten alkoholinkäyttöä, niin silloin ei nähty aiheellisena tai soveliaana edes tehdä kyselytutkimusta tytöille. Nykyään pojat ilmeisesti sitten ovat siirtyneet kannabikseen. Maailma muuttu. Tosin lähivuosikymmeninä tulee todella synkät ja kovat ajat, joka tuo omat lisänsä asiaan.

50-luvun automainos
RETRO Kool Cigarette Commercial 1950s
Vintage Lucky Strike Christmas commercial
Vintage Dove Soap Commercial - 1957 #2
1950's & 60's TV Commercials

Alice in Wonderland (1903)

creep
Seuraa 
Viestejä292

@ Pikku Gen:

Olet varmasti ihan oikeassa, mutta itse tulkitsin aloittajan tarkoittaneen nimenomaan biologista evoluutiota, ja vastasin sen mukaan. Kulttuurievoluutiota tapahtuu merkittävästi lyhyemmässäkin aikaskaalassa, ja siinä tietty paikallisetkin erot on melkoisia. Raymond Kurzweilin visioiden mukaan ihmiskunnan symbioosi koneiden kanssa toteutuu välttämättä lähivuosikymmeninä, ja johtaa aivan toisenlaiseen yhteiskuntaan.

Ihmiskunta muuttunee jatkossakin, tosin vauhdikkaammin kulttuurievoluution ja teknologisen kehityksen kuin biologisen evoluution ansiosta. Suuntien ennustamiseen en lähde, muttujia on aivan liikaa. Sitä varten on scifikirjallisuus

barbababa
Parissakymmenessä vuodessa ei paljoa ehdi kyllä tapahtua. Jos nykykehityksen perusteella arvioisi pitkällä aikavälillä, niin kaukaasialaiset katoavat, ihmiskunta tasapäistyy älyllisesti. Tempperamentti kehittynee äkkipikaisempaan ja itsevarmempaan suuntaan.Täytyi ihan itsekin katsoa, kirjoitinko aloitukseen vuosista vai sukupolvista. Koiratkin on jalostettu melko nopeasti ja 20 sukupolvea on tähän ymmärtäkseni normaalisti riittänyt. Ihmisellä 20 sukupolvea merkitsee noin 500 vuotta.

Aivan sukupolviahan siinä sanottiinkin. Kuitenkin pitäydyn spekulaatiossani. Kun ihmisellä ei varsinaisesti enää ole sellaisia luontaisia vihollisia jotka kykenisivät populaation kokoa säätelemään, niin kehityksen suunnan määrää tulevaisuudessa lisääntymistahti ja lisääntyvien profiili. Maailma toki voi ja muuttuukin, mutta nykytilanteesta arvioiden tuon voisi olettaa olevan kehityssuunta.

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Kyllä ne ihmispopulaationkin rajat tulee ennemmin tai myöhemmin vastaan:

author="<a href="http://fi.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking">Wikipedia - Stephen Hawking</a>" kirjoitti:
Stephen Hawking on myös käsitellyt ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Kirjassaan Maailmankaikkeus pähkinänkuoressa hän on omistanut kokonaisen luvun ihmiskunnan tulevaisuuden pohdiskeluun.

Luvun alussa Hawking toteaa muun muassa, että jos kasvu väkiluvun ja sähkönkulutuksen suhteen jatkuisi nykyvauhdilla, ”vuonna 2600 ihmiset seisoisivat maapallolla kylki kyljessä ja tuotettu sähköteho saisi koko planeetan hehkumaan punaisena”. Siispä Hawking toteaa, ettei kasvu voi jatkua loputtomiin, ja antaa yhdeksi vaihtoehdoksi koko ihmiskunnan tuhoavan ydinsodan.
Jo nyt ollaan isojen ongelmien edessä, joihin ei tiedetä mitään helppoa vaihtoehtoa. Öljyntuotanto on varmaan yksi ensimmäisistä, yhtä hienoa sampoa ei ole olemassa. Jo nyt kun katselette 50-luvun automainoksia, niin huomaatte kuinka ihmiset ovat joutuneet pakosta alistumaan. Eli siis ongelmana ei ole valmistaa isoa autoa, vaan yksinkertaisesti sen vaatiman energian valmistus on se isoin haaste. Samaan ongelmaan varmaan kohdataan muuallakin, teollisen tuotannon sijaan ongelmaksi muodostuu energiantuotanto. Eli jossain vaiheessa energiatuontantoon vaaditaan enemmän teollisuutta kuin koko muu teollisuus. Kuitenkin vaikka energiantuotanto vaikka auringosta saataisiin ratkaistua, niin ongelmaksi tulee se sähköteho, maapallo alkaa kuumenemaan. Jossain vaiheessa viimeistään tulee luonnonlait vastaan, me emme vain yksinketaisesti pysty lisääntymään, materiaali ja tila loppuu.

barbababa
Aivan sukupolviahan siinä sanottiinkin. Kuitenkin pitäydyn spekulaatiossani. Kun ihmisellä ei varsinaisesti enää ole sellaisia luontaisia vihollisia jotka kykenisivät populaation kokoa säätelemään, niin kehityksen suunnan määrää tulevaisuudessa lisääntymistahti ja lisääntyvien profiili. Maailma toki voi ja muuttuukin, mutta nykytilanteesta arvioiden tuon voisi olettaa olevan kehityssuunta.Ja mihin se sitten johtaa ???

Maailmassahan on melko paljon esimerkkejä eläimistä, joita ei ole mikään uhannut, kunnes... Tosin näidenkin on aina pitänyt sentään kerätä se oma ruoka ja tavalla tai toisella huolehtia omista jälkeläisistään. Myös taudin kestävyyttä on koeteltu.

"Jossain vaiheessa viimeistään tulee luonnonlait vastaan, me emme vain yksinketaisesti pysty lisääntymään, materiaali ja tila loppuu."

OK. Mutta millaisia sitten voisivat ollä nämä viimeiset lisääntyjät, jotka täyttävät maan. Suomalaisen näköisiä he tuskin ainakaan ovat !

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Vaikea nähdä kehtyksen etenevän suoraviivaisesti seuraavan viidensadan vuoden aikana, eli korkeintaan vaivaisessa kahdessakymmenessä sukupolvessa. Luultavasti "takapakkia" tulee kunnolla usempaankin kertaan. Itse heittäisin aika-arvioksi ihan luokkaa miljoona vuotta, että ihmiskunta asuttaisi koko "maapallon" kuin reikäjuuston. Aikana se ei kuitenkaan ole valtava, mutta siinä ajassa ihmisen perimä tulee muuttumaan radikaalisti. Uskoisin ihmisen persoonallisuuden ja käytöksen olevan hyvinkin erilaisita. Luultavasti ihmiset jakaantuvat uusiin rotuihin ja vastaaviin, joista sitten vahvimmat säilyvät. Välillä rodut sekoittuvat ja välillä erkaantuvat. Sotia käydään kivillä ja ydinaseilla, joskus on jopa rauhaakin ilmassa. Koko ekosysteemi on koetuksella, mutta elämä säilyy kuten yleensäkin. Mahdollisesti eläimet saadaan paljolti tallennettua dataksi ja uusia eläimiä opitaan suunnittelemaan tietokoneella. Mahdollisesti myös ihmisiä kehitellään samoilla menetelmillä, jolloin oikean arvomaailman aikana saavutetaan se Homo Sapiens Primus.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä44920
barbababa
Kun ihmisellä ei varsinaisesti enää ole sellaisia luontaisia vihollisia jotka kykenisivät populaation kokoa säätelemään, niin kehityksen suunnan määrää tulevaisuudessa lisääntymistahti ja lisääntyvien profiili.Eiko ns nykyajan ihmisen suurin vihollinen ole ollut ihminen itse eli minulla henkilokohtaisesti on tällähetkellä käsitys että ihminen ja ihmisen ajatus on uhkista suurin ihmiselle itselleen ...

jussipussi

Eiko ns nykyajan ihmisen suurin vihollinen ole ollut ihminen itse eli minulla henkilokohtaisesti on tällähetkellä käsitys että ihminen ja ihmisen ajatus on uhkista suurin ihmiselle itselleen ...
Niinpä sekä itsekukin on suurin uhka ja vihollinen omalle itselleen että samanaikaisesti kaikille muille.

Se nyt ainakin on varmaa, että tulevaisuuden ihmisessä on nykyistä vähemmän biomassaa, more hardware. Aivomme säilynevät pisimpään.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat