Seuraa 
Viestejä45973
Energiapsykologia on yksi uusimmista psykoterapian suunnista, joka on levinnyt Eurooppaan USA:sta vasta 1990-luvun lopulla. Energiapsykologiassa psykologinen parantuminen perustuu samaan periaatteeseen kuin akupunktiossa. Selkeimpinä eroina ovat kuitenkin ongelmaan virittäytymisen välttämättömyys ja ilman neuloja tapahtuva akupisteiden stimulointi. Tutkittuaan akupunktiota psykologi Roger Callahan kehitti ensimmäisenä energiaterapiansa, jolle hän antoi nimen Thought Field Therapy (TFT). Myöhemmin Gary Craig kehitti EFT:n (Emotional Freedom Techniques) ja psykologi Fred Gallo EDxTM™:n (kuvattu alempana tällä sivulla).

Energiapsykologian mukaan psykologisten ongelmien perussyy on sisäisen energian jumi energiasysteemissämme. Negatiivisia tunteita, ajatuksia ja käyttäytymistä pidetään merkkeinä siitä, että energeettinen systeemimme on epätasapainossa. Energeettisen epätasapainon korjaaminen edellyttää epätasapainossa olevien energiakanavien stimulointia eli taputtamista negatiivisten tunteiden vapauttamiseksi. Tätä varten jokaiseen energiapsykologiseen menetelmään liittyy valmiita hoitosarjoja erilaisten negatiivisten tunteiden häiritsevyyden kumoamiseksi. Näitä hoitosarjoja kutsutaan algoritmeiksi.

Energiapsykologiassa hyödynnetään traditionaalisesta kiinalaisesta lääketieteestä tuttua kehon energiasysteemiä siinä määrin, kun kyse on häiritsevistä emootioista, käyttäytymisestä ja/tai ajattelusta. Kehon energiasysteemi sisältää hermoston sähköistä aktiviteettia, akupunktuurimeridiaaneja ja energiakeskuksia. Keskeinen käsite on ajatusenergia, jonka ajatellaan olevan vuorovaikutuksessa kehon energiasysteemin kanssa. Tätä yhteyttä ylläpidetään ja vahvistetaan psykologiseen ongelmaan virittäytymisessä, samalla kun akupisteitä stimuloidaan tietyssä järjestyksessä.

Psykologinen toiminta koostuu kognitiivisten, hormonaalisten, neurologisten, geneettisten, neurokemiallisten ja ympäristötekijöiden lisäksi bioenergeettisistä tekijöistä, mikä ilmenee siis tunteissa, käyttäytymisessä ja ajattelussa.
Negatiivisen tunteen vapauttamismetodi (NAEM™)
Negative Affect Erasing Method™

Energiapsykologiassa keskeinen hoidon kohde on negatiiviset, häiritsevät tunteet. NAEM™ soveltuu hyvin noiden negatiivisten tunteiden vapauttamiseen. Menetelmä on todettu erityisen tehokkaaksi traumojen, pelkojen, ahdistuneisuuden, depression ja useiden muiden affektiperusteisten tilojen hoidossa.

NAEM™-metodissa keskeisiä hoidollisia vaiheita ovat:

1.Psykologisen käänteisyyden tilan korjaaminen (itsesabotointi)
2.Gamut-hoito eli aivojen tasapainottaminen
3.Hoitotuloksen vahvistaminen eli lattiasta kattoon silmien liikuttaminen
NAEM™-hoitopisteet ovat seuraavat:

1. O Kolmannen silmän piste, keskellä otsaa hieman kulmakarvojen yläpuolella
2. NA Nenän alla oleva piste. (Heti nenän alapuolella huulen päällä.)
3. AH Alahuulen alla oleva piste.
4. R Rinnassa oleva piste. (Muutama sentti rintalastaa alaspäin.)

KUVA 1. NAEM-hoitopisteet (Gallo, F. 2000; Energy Tapping).

NAEM-hoitosarja:
1.Suuntaa huomiosi siihen ongelmaan, johon hoitoa tarvitset, kuten pelkoon, suruun tai traumaan. Ongelma ja erityisesti siihen liittyvä negatiivinen tunne on hoidon kohde.

2.Arvioi SUD-asteikolla negatiivisen tunteesi voimakkuus, jossa numero 1 tarkoittaa sitä, ettei kyseinen tunne häiritse sinua lainkaan ja 10 sitä, että kyseinen tunne on sinulle todella häiritsevä. Mitä suurempi numero, sitä voimakkaampi negatiivinen tunne.

3.Taputa oikean tai vasemman käden etu- ja keskisormen päillä nk. kolmannen silmän pistettä (O) noin 20 kertaa ja ajattele samalla negatiivista tunnettasi. Taputtamisen jälkeen arvioi SUD-asteikolla negatiivisen tunteesi voimakkuus uudelleen.

4.Kun SUD eli tunteesi häiritsevyyden taso laskee kahdella tai useammalla yksiköllä (esimerkiksi 8:sta 6:en), taputa seitsemän kertaa nenän alla olevaan pisteeseen, nk. NA-piste.

5.Seuraavaksi taputa seitsemän kertaa alahuulen alla olevaa pistettä, nk. AH-piste

6.Taputa sitten kymmenen kertaa rintakehässä olevaa pistettä, nk. R-piste.

7.Kun olet päässyt taputettavien pisteiden hoitosarjan loppuun, arvioi uudestaan ongelman (tunteen) häiritsevyys SUD-asteikolla.

8.Jos tunteesi häiritsevyys on laskenut selvästi, mutta ei kuitenkaan ole poistunut kokonaan, voit toistaa edellä kuvatun hoitopisteiden taputtamisen. Sen jälkeen tasapainota aivosi taputtamalla kämmenselässä (KÄSE) olevaa pistettä, nk. Gamut-sarja, ja toista sen jälkeen aiemmin kuvattujen hoitopisteiden taputtaminen (nk. voileipämalli).

GAMUT-SARJA:
Samalla kun taputat kämmenselässä (KÄSE) olevaa hoitopistettä, tee seuraavat asiat:

•Suuntaa katseesi suoraan eteenpäin ja pidä silmät auki
•Sulje silmäsi
•Suuntaa katseesi alas ja oikeaan
•Suuntaa katseesi alas ja vasempaan
•Pyöritä silmiäsi myötäpäivään ympäri
•Pyöritä silmiäsi vastapäivään ympäri
•Hyräile ääneen jotakin sävelmää 2 - 3 sekuntia
•Laske ääneen numerot yhdestä viiteen (1 - 5)
•Hyräile uudelleen ääneen jotakin sävelmää
9.Kun negatiivisen tunteesi häiritsevyys SUD-asteikolla on vähäinen, numeroiden 1 - 3 sisällä, tasapainota ja vahvista myönteinen muutos silmien liikuttamisharjoituksella. Tässä harjoituksessa pidä pääsi paikallaan ja suuntaa katseesi suoraan eteenpäin. Anna pelkästään silmiesi liikkua. Suuntaa katseesi sitten lattiaan ja anna katseesi kohota hitaasti lattiasta kattoon ja samalla taputa koko ajan kämmenselässä (KÄSE) olevaa pistettä.
10.Joskus myönteistä muutosta ei tapahdu aiemmin kuvattujen hoitopisteiden avulla. Tällöin pisteiden taputtamisen järjestyksen vaihtaminen saattaa olla tehokkaampaa. Siten seuraavaksi yleinen hoitopisteiden taputtamisen järjestys näyttäisikin olevan NA->AH->OR. Tässä tilanteessa taputetaan NA- ja AH-pisteitä 5 - 10 kertaa ennen kuin taputetaan nk. kolmannen silmän (O-) ja rinnan (R-) pistettä.
11.Joskus myönteistä muutosta estää nk. psykologinen käänteisyys, kuten itselle haitalliset uskomukset, hoitoon liittyvät epäilyt tv. Psykologinen käänteisyys on hoidettava ensin ennen kuin NAEM™-hoito on tehokasta. Psykologinen käänteisyys hoidetaan taputtamalla kämmensyrjässä (KÄSY) olevaa pistettä ja samalla on hyvä sanoa ääneen kolme kertaa: "Hyväksyn syvästi itseni, vaikka minulla on (nimeä negatiivinen tunne tai käsitys itsestä, hoidon tehokkuudesta tv)." Tämän jälkeen palaa uudelleen taputtamaan nk. NAEM™-pisteitä. Pitkäaikaisissa tai vaikeissa ongelmissa psykologisen käänteisyyden hoitaminen edellyttää nk. herkän pisteen (HP) pyörittämistä. Piste sijaitsee rintakehän vasemmalla puolella sen keskiosassa ja se tuntuu herkältä, aristavalta alueelta. Pisteen pyörittämisen yhteydessä on hyvä sanoa ääneen kolme kertaa: "Hyväksyn syvästi itseni kaikkine omine ongelmineni ja rajoituksineni."
12.Joissakin tapauksissa on hyvä jatkaa NAEM™:in tekemistä tapaamisten välilläkin. Myönteinen hoitotulos edellyttää usein NAEM™:in toistamista useita kertoja useiden päivien aikana.Omat kommentit: Kun tuota otsaa taputtelee ja ajattelee samalla ahdistavaa asia niin se ahdistuksen tunne jotenkin neutralisoituu benzomaisesti, tiedä sitten kuinka bullshit psykologiaa tuo muuten on mutta kyllä tuossa jotain perää lienee on, vaikka osa olisikin placeboa.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat