Seuraa 
Viestejä45973

Mark Twain kirjoitti aikoinaan Huckleberry Finn -romaanissaan miten jokeen (tuossa tapauksessa Missisippiin) hukkunutta koetettiin nostaa pohjasta ylös ampumalla tykillä ulapan yli. Ammuksen tuottaman paine-eron kaiketi uskottiin nostavan sopivassa turvotustilassa olevan kropan pintaan.

Enpä löydä tieteellistä pohjaa asialle. Myytti vai ei?

49

P.S. Asiasta kun ei löydy äkkiseltään edes mielipiteitä saati historiallista faktaa. Kokeilemaan en ryhdy.

Kommentit (6)

Sehän tässä ns. mättää ja uteliaisuttaa, kun ei tiedä. Kuvitelma, historiaan perustuva perinne, kuulopuhe vai kirjailija Samuel Clemensin loistavaa mielikuvitusta. Kaiketi kuitenkin kovilla ammuksilla...
pelkkä äänenpaine tuskin riittäisi muuhun kuin tunnelman nostattamiseen rannalla.

49

P.S. palstoilla lahjakkaita matemaatikkoja. Onko oikeuslääkäriä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sepi
Seuraa 
Viestejä3265

Pitihän tuo tarkistaa. Laiva kulkee pitkin jokea ja laukaisee aika ajoin tykin. Huckleberry makaa saaren rannassa seuraten piilosta etsintää. Laiva ajaa muutaman metrin päässä rannasta ja laukaisee tykin melkein Huckleberryä päin.

"Then the captain sung out:

"Stand away!" and the cannon let off such a blast right before me that it made me deef with the noise and pretty near blind with the smoke, and I judged I was gone. If they'd a had some bullets in, I reckon they'd a got the corpse they was after."

Ei ollut kovia piipussa.

http://etext.virginia.edu/toc/modeng/pu ... a2Huc.html

Luku VIII

Etsijöillä oli toinenkin keino; he laittoivat elohopealla ryyditettyjä leipiä ajelehtimaan virtaan toivoen, että leipä hakeutuisi hukkuneen kohdalle ja pysähtyisi siihen. Huck pyydystää ja syö yhden leivistä...

Voisi periaatteessa ajatella, että jos hukkunut on jo niin kaasujen turvottama, että muuten kelluisi, mutta on liimaantunut pohjamutaan, paineaalto saattaisi riittää irroittamaan kalmon. Melkoista hakuammunta kyllä, sananmukaisesti.

Tack!

Ei siis kovia piipussa, performance yhteisön mielihyväksi. Lainaus Twainilta kuin runoutta, rockia rannalla tai Pieksämäen asemalla blues.

Avainsanalista oivallinen. Enpä huomannut tai varonut.

49

P.S. Se tieteellinen, ei kirjallinen näkökulma...

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat