Seuraa 
Viestejä45973

Kuinka suuri asteroidi pitäisi olla jotta kaikki elämä kuolisi maapallolta?

Riittääkö pallo, jonka halkaisija on 20 kilometriä?

Kommentit (15)

Jaa'a, nyt heitit kysymyksen, johon tuskin löytyy kovin yksiselitteistä vastausta järjellisellä mittasuhteilla.

Kyllähän varmaan tuon kokoinen asteroidi, jos se on hyvin tiheä varmaankin tuhoaisi käytännöllisesti katsoen elämän maassa...

Asteroidin koko, materiaali, osumakohta (-kohdat?) ainakin ovat merkitseviä suureita. Lisäksi jotain elämää voisi jäädä henkiin syvällä maan alla, vaikka maan pinta olisi tuhoutunut.

Muistaakseni maantiedonkirjassa todettiin, että 10 km asteroidi aiheuttaisi äärimmäisen lajien joukkotuhon Maapallolla. Jo 1 km riittäisi aiheuttamaan kansainvälistä tuhoa vaikuttamalla esim. viljasatoihin ja ilmastoon.

Niin, mutta tätähän ei kysyttykään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaiken elämän tuhoamiseksi koko maankuori pitäisi kuumentaa reilusti yli sadan asteen. Kallioperässä kymmenen kilometrin syvyydessä elävät arkit eivät välitä pikku muutoksista pilvipeitteessä ja pintalämmöissä. En tiedä minkä kokoinen törmääjä siihen tarvittaisin, mutta veikkaan ihan mutuna että alle sadan kilometrin halkaisijalla ei onnistu. Kuun luonut törmäys riitti koko kuoren sulattamiseen, ja silloin törmääjä oli Marsin kokoluokkaa.

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572

Perusyhtälö asiassa E = ½·m·v², jossa E on kineettinen energia, m asteroidin massa ja v sen nopeus. Lisäksi asiaan vaikuttaa se, minne ja miten asteroidi osuu, kuten täällä on kerrottukin.

Asteroidin massaan vaikuttaa tietysti koon lisäksi materiaali, josta asteroidi muodostuu. Jääpaakku saa olla isokin, kun taas esimerkiksi rautamöhkäleen ei tarvitse olla kummoinenkaan.

Mutta tärkein on asteroidin nopeus. Jo maapallon ratanopeus on 30 km/s, puhumattakaan sitten galaksinopeuksista, jotka ovat jo satoja kilometreja sekunnissa. Kuten vielä huomataan, niin nopeus vaikuttaa törmäysenergiaan neliöllisesti, eli nopeuden kaksinkertaistuminen nelinkertaistaa energian, kymmenkertaistuminen satakertaistaa.

Vanha jäärä

Tästä oli vuosi pari takaperin keskustelu toisella osiolla. Muistaakseni jotkut pyörittelivät asiaa simulaattorilla. Tähtitiede-osiosta löytynee kaivamalla edelleen. Osittain taisi aika iso vaikutus olla myös asteroidin saapumiskulmalla.

Mutta siis riittääkö mötikän mitoiksi tuo 20km halkaisija jos muut tekijät ovat suotuisia tappamaan elämän maasta kokonaan lukuunottamatta joitain mikrobeja syvällä maan alla?

Entäpä syvän meren eläimet, miten ne reagoisivat?

Astronomy
Seuraa 
Viestejä3976
Telep
Mutta siis riittääkö mötikän mitoiksi tuo 20km halkaisija jos muut tekijät ovat suotuisia tappamaan elämän maasta kokonaan lukuunottamatta joitain mikrobeja syvällä maan alla?

Entäpä syvän meren eläimet, miten ne reagoisivat?


Luin jostain että jos tarpeeksi suuri möykky törmäisi Maahan, niin silti syvällä kallioperässä asustavat bakteerit ja arkki-oliot selviäisivät, olettaen tietysti että koko maapallo ei leviä pölynä avaruuteen. Elämä on siis aika sinnikäs ilmiö kaikenkaikkiaan...

"The universe is a big place, perhaps the biggest".
"Those of you who believe in telekinetics, raise my hand".
Kurt Vonnegut
"Voihan fusk." Minä

No Jukatanille osunut asteroidi oli kooltaan ilmeisesti 10-15 km. Sen aiheuttama joukkosukupuutto ei ollut niin laaja kuin jotkin aiemmat. Suuren luokan katastrofi, muttei lähelläkään tuhota elämää. Monisoluisen elämänkin tuhoamiseen tarvittaisiin paljon enemmän. Siihen ei riitä törmäyksen nostattama pölypilvi, joka kylmentää ilmaston vuosiksi.

Törmäysnopeus on tietenkin tärmäysenergiassa avainasemassa. Komeettatörmäys voi tapahtua paljon suuremmalla nopoeudella kuin asteroiditörmäys. Asteroidi käytännössä aina vain "putoaa" maahan pienellä nopeuserolla. Pitkäratainen komeetta voi osua kuin ammus. Mutta komeetat ovat niin höttöä ainetta, että samalla halkaisijalla massaa on vain murto-osa asteroidista. Jos Maan elämä halutaan sammuttaa törmäyksellä, kyllä iso asteroidi pienellä nopeudella lienee paras kandidaatti. En kyllä usko, että niin isoa törmäystä tapahtuu ennen kuin Aurinko kärventää kaiken elämän Maasta.

Siis 20km asteroidi ei riittäisi tuhoamaan kaikkea mikrobeja kehittyneempääkään elämää?

Liitukauden joukkotuhossa kuoli 50% eliösuvuista, ja tuon asteroidin koko oli 10-15km

Näin väittäisin. Liitukauden sukupuutossa suurinn tekijä lienee ollut ilmaan noussut pöly, joka viilensi ilmastoa ja vähensin auringonvaloa. Isompi törmäys nostaisi enemmän pölyä, mutta ei haittaisi juuri sen enempää niitä eliöitä, jotka eivät ole herkkiä kylmälle ja hämärälle. Esimerkiksi valtamerien pohjissa elävät mustien savuttajien eliöstöt ovat täysin riippumattomia Auringosta. Ne elävät niin kauan kuin Maan sisäistä lämpöä riittää ja valtameret eivät kiehu kuiviin.

Jotta katastrofi olisi huomattavasti massiivisempi, tarvittaisiin aivan erilaisia vaikutuksia. Tarpeeksi iso törmäys repii Maan kappaleiksi, tai oikeammin nesteroiskeiksi, jotka enimmäkseen kerääntyvät taas yhteen planeetaksi. Siitä tuskin elämä selviää. Kallioarkit voivat kyllä hyvin avaruuteen lentäneissä kappaleissa, mutta kuolevat joko kylmään avaruudessa, tai kuumaan jos kappale putoaa takaisin sulaan Maan pintaan. Tuollaiseen törmäykseen vaaditaan jo pieni planeetta. Monisoluisen elämän hävittämiseen riittää kaikkien merien höyrystyminen, mutta mahtaako sekään paljon vähemmällä onnistua?

Mitkä eläimet siis jäisivät kokonaisuudessa henkiin? Varmaan kuitenkin turvallista on sanoa, että likipitäen kaikki kaikki elämä katoaisi maasta 20km asteroidin jälkeen.

Telep
Mitkä eläimet siis jäisivät kokonaisuudessa henkiin? Varmaan kuitenkin turvallista on sanoa, että likipitäen kaikki kaikki elämä katoaisi maasta 20km asteroidin jälkeen.

Seepra, kärppä ja linnuista veikkaisin viklo.

No mutta vakavammin ottaen, KARHUKAISET ovat aika sitkeitä veijareita, jos siis pysytellään eläinkunnassa eikä astuta bakteerien alueelle.

Sanoisin, että 20 kilometrin asteroidi hävittäisi jotkin kasvi- ja planktonlajit ja niistä alkavista ravintoketjuista sitten herkempiä eläinlajeja. Se olisi samantyyppinen kuin liitukauden joukkotuho. En todellakaan sanoisi, että likipitäen kaikki elämä katoaisi. Elämän määrä vähenisi tilapäisesti huomattavan paljon, mutta monet lajit kuitenkin säilyisivät pienemmällä populaatiolla, kunnes olosuhteet taas sallivat runsastumisen ja uusien lajien synnyn vapautuneita lokeroita täyttämään. Yksi mielenkiintoinen kysymys tuossa jysäyksessä tietty olisi, kuoleeko ihminen sukupuuttoon? Meidän edellytyksemme selvitä vaikeissa oloissa eivät ole kovin hyvät. Kaiken maanviljelyksen loppuminen jo yksistään olisi meille aika kova isku. Vaikka ehkäpä pieni sinnikkäiden joukko selviäisi kasvattamalla ydinvoimalla kasvihuonetomaattejaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat