Karppausleivät ohimenevä ilmiö

Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Yle uutiset
Suuren suosion saavuttanut vähähiilihydraattinen ruokavalio eli karppaus on saanut leipomot kehittämään markkinoille vähähiilihydraattisia leipiä. Elintarvikealan asiantuntija epäilee karppausleipien tarpeellisuutta.

Kuluttajatutkimuksen mukaan hiilihydraatteja vältellään useimmiten vähentämällä leivänsyöntiä. Vähentyneen leivän kysynnän vuoksi leipomot ovat alkaneet tuoda markkinoille leipää, jossa hiilihydraatteja on korvattu proteiineilla.

Elintarvikealan asiantuntija arvostelee hyväksi havaitun leivän muokkaamista vähähiilihydraattiseksi. Täysjyväviljaleipä on jo sellaisenaan ravintoarvoltaan rikas, joten erityistä syytä ei ole poistaa sen hiilihydraatteja pelkästään painonhallintatarpeeseen.

- Oikeastaan pelkällä täysjyväviljalla ja sen proteiineilla ja hiilihydraateilla ihmisen perusravintotarve tulee tyydytetyksi, vaikka joitakin vitamiineja täysjyväviljasta jää uupumaan, sanoo viljateknologian professori Hannu Salovaara Helsingin yliopistosta.
Laihduttajien muoti-ilmiö

Karppaajista suurin osa kaihtaa hiilihydraatteja pudottaakseen painoaan. Asiantuntijan mukaan hiilihydraattien korvaaminen proteiineilla ei ole välttämätöntä painonhallinnan kannalta. Proteiinien lisääminen ei ole ympäristönkään kannalta järkevää.

- Maailmanlaajuisesti proteiinivarat eivät riitä tällaiseen toimintaan. Tulevaisuudessa proteiineista tulee olemaan pulaa.

Salovaara ei usko vähähiilihydraattisten tuotteiden suureen kasvuun.

- Varmasti vähähiilihydraattiset leivät ovat muoti-ilmiö ja kestävänä ratkaisuna tuskin voivat tulla kysymykseen. Koko tässä alakarppausdietissä on kysymyksessä elitistinen tapa hallita painoa, Salovaara sanoo.

Ohimenevään ilmiöön uskotaan myös leipomoalalla. Useimmiten ruokavaliotrendit menevät ohitse muutamassa vuodessa.

Fazer Leipomot Oy:n tuotekehitysjohtaja Heli Anttila näkee karppauksen jälkeen toisenlaisen tulevaisuuden leivissä.

- Uskon, että leipätuotannossa tullaan vahvasti panostamaan luonnollisuuteen, aitoon raaka-aineeseen ja aitoon tuotteeseen.




Aloitetaan sieltä missä tyhmyys on tiiveimmillään; eli mitä helvettiä Fazerin edustaja tarkoittaa sanoessaan "luonnollisuus, aito raaka-aine ja aito tuote", kun puhutaan niinkin yksinkertaisesta luonnontuotteesta kuin leipä? Tämäkö on nyt sitä mielikuvilla pelaamista, joilla yritetään saada lisäarvoa mahdollisimman tehottomalla tuotantoprosessilla valmistetulle tuotteelle?

Edellä taas professori tukee epäsuorasti kommenteillaan hiilihydraattihumalaa, verensokerien heittelehtimistä ja pullamössöriippuvuutta. Kaiken muun voi redusoida muotoon "elitistinen tapa hallita painoa". Pahus kun ne proteiinitkin loppuu kohta kesken, kuin öljy konsanaan. Olisipa proteiinit uusiutuva luonnonvara...

AIKAMOISTA TOUHUA YLELLÄ TÄNÄÄN!

Sivut

Kommentit (77)

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Yle uutiset
Karppaajista suurin osa kaihtaa hiilihydraatteja pudottaakseen painoaan. Asiantuntijan mukaan hiilihydraattien korvaaminen proteiineilla ei ole välttämätöntä painonhallinnan kannalta. Proteiinien lisääminen ei ole ympäristönkään kannalta järkevää.

Jos hän sanoo että karpatessa hiilihydraatit korvataan proteiineilla, hän ei ole asiantuntija. Kuka tätä harhaluuloa oikein levittää? Melkein kaikissa tällaisissa lehtijutuissa puhutaan aina hiilarien korvaamisesta proteiineilla.

Itseäni ei vähähiilarinen leipä kiinnosta, koska miksi ylipäätään syödä leipää? No, kyllä minäkin vetäisen ruisleipää aina silloin tällöin. Ja ihan elävää sellaista.

Vierailija

Minäkin keksin tuon leivän. Jossain jo kirjoitin että jauhoja voi korvata soijalla ja kananmunalla. Tuon koostumusta en tiedä.

apoc
Seuraa 
Viestejä187
Liittynyt2.3.2009

Viljateknologian professorilla on tietysti viljat päälimmäisenä mielessä. Leipä ja viljatuotteet ovat halvempi keino pitää kansa kylläisenä kuin liharuoka. Esim. edesmenneessä Neuvostoliitossa pidettiin leivän hinta halpana valtion tuella.

Ehkä onkin niin että ylhäältä johdettu hiilihydraattipainotteinen ruokavalio on tullut tiensä päähän. Tätähän meille on tuputettu viimeiset 50-60 vuotta. Vehnäleivät, peruna, pastat sokeroituvat nopeasti vatsassa ja käyttäytyvät kuin sokerit konsanaan. 2-tyypin diabetes lisääntyy. Auttaako tähän tosiaankin hiilihydraattien (sokereiden) runsas syönti.

installer
Seuraa 
Viestejä9908
Liittynyt16.9.2005

Juu,tässä on terveellistä ja luonnollista "viljaa" jalossa muodossaan..

Ja tässä terve "viljoja" syövä ihminen tutkimassa netistä virallisia ravitsemussuosituksia...

"Kenet jumalat tahtovat tuhota, sen he lyövät ensiksi sokeudella. "

PeterH
Seuraa 
Viestejä2875
Liittynyt20.9.2005
Kuluttajatutkimuksen mukaan hiilihydraatteja vältellään useimmiten vähentämällä leivänsyöntiä.

Niin. Sen lisäksi putoavat myös peruna, riisi, pasta, maissi ja murot, ja muutkin viljatuotteet kuten puuro, leseet, mysli.... vaan mikseivät perunankasvattajat ole ruvenneet heristämään nyrkkejään samalla mitalla kuin leipomot?

Ronron
Seuraa 
Viestejä9265
Liittynyt10.12.2006

Ymmärrän täysin paniikin, kyllähän se vituttaa aika laajaa porukkaa kun kansa on alkanut vähentää viljan syöntiä, monille se on rahavirran ja toimeentulon perusedellytys että saadaan viljaa tungettua kansan mahaan. Johan alkaa viljan puolustelu, se on niin ravintorikasta ja hyväksi kaikille jne.. ei ole mitään syytä sitä vältellä.. soo soo. Miksi tosiaan tulee mieleen joku Neukkareiden kommunismi ja propaganda.

Jos porukka kerta maksaa paremmaksi katsomastaan ruuasta niin missä on ongelma? Muuta ruokaa ei kyetä tuottamaan tarpeeksi jos vilja jää pois? Kyllä kyetään kun kansa maksaa.

くそっ!

Vierailija

Viljoista kannattaakin hankkiutua eroon. Ne on pitkällä aika välillä myrkkyä ihmisen elimistölle fytaatteineen, haitallisine aminohappoineen ja gluteiineineen. Erityisesti vehnä on ihmiselle pahinta myrkkyä mitä voi olla olemassa. Itse syön köyhänä sen sijaan riisiä, joka on huomattavasti terveellisempää (vähemmän antiravinteita) kuin vehnä. Siinä ei ole gluteeneja ja jos syö pitkäjyväistä, niin todennäköisesti fytaatitkin lähtee kuorien myötä hiiteen. Se on lähes puhdasta tärkkelystä (riisin proteiinien laadusta en tiedä) eli toisin sanoen energiaa.

Hiilihydraatteja ei muutoin kannata pelätä - se on ihmisen ensisijainen energiantuotantotapa ennen ketoosia. Jotkut heimot syövät jäätäviä määriä hiilihydraatteja, mutta pysyivät terveinä - salaisuus oli kun eivät syönneet viljatuotteita. Ja salilla käyvänä miehenä ketoosissa ei oikein painoja nostella kovin kauan.

Miten niin proteiinit loppuvat kesken? Äsken lehdissä sikatuottajat itkivät, että ulkomaisen dumppausianlihan takia tilat joudutaan lopettamaan ja myymään? Toki jossain Afrikassa neekerit joutuvat syömään pelkkiä jauhoja tai Intiassa, mutta muutoin karjataloudella menee hyvin - eikä proteiinintuotanto tule laskemaan.

Vierailija
apoc
Ehkä onkin niin että ylhäältä johdettu hiilihydraattipainotteinen ruokavalio on tullut tiensä päähän. Tätähän meille on tuputettu viimeiset 50-60 vuotta. Vehnäleivät, peruna, pastat sokeroituvat nopeasti vatsassa ja käyttäytyvät kuin sokerit konsanaan. 2-tyypin diabetes lisääntyy. Auttaako tähän tosiaankin hiilihydraattien (sokereiden) runsas syönti.



Ei sovi unohtaa maitotuotteiden tuputtamista, kuinka ihminen sairastuu osteoporoosiin jos ei juo paria litraa sitä terveydelle vaarallista maitoa päivässä. Hiilaripommeilla ja kaseiinilla tämä maa on saatu maailman parhaaksi diabetes maaksi. Ollaan nyt parikyt vuotta syöty terveellisesti, niin miksi kansa sairastaa? Toivottavasti nuo jäärät menevät kohta eläkeputkeen että tilalle saadaan uutta verta ja nykyaikaista tietoa.

Karppinen leipä on hyvää, miksei muut tee vastaavia perässä, vaan haukutaan asiakkaita ja suljetaan leipomoita. Kuinka tyhmiä pomoja siellä oikein on? Eikä oo karrppinen aiheuttanu vatsaväänteitä kuten muut leivät ja viljatuotteet. Ruotsissa ja jenkeissä karppaustuotteita on enemmänkin, koska siellä yritykset ymmärtävät mukautua markkinamuutoksiin. Kansa on herännyt ja haluaa elää terveemmin.

Vierailija

Koko ikäni, sen mitä olen syönyt kiinteää ruokaa enkä mitään vauvanmössöjä enää, olen syönyt leipää sekä tummaa että vaaleata, täysjyvää tai ilman, suhteellisen paljon muuhun ravintoon nähden. Ikää on jokunen vuosi yli 30. En voi sanoa, että olisin alkanut huomaamaan itsessäni mitään lihomista tai verensokereiden heittelyitä. Veriarvoissakaan ei ole mitään erikoisempaa vikaa vuotistarkastuksissa. (Mitä nyt viimeksi maksa-arvot koholla, koska kauheassa darrassa satuin osumaan verikokeeseen.)

Olen ihan sitä mieltä, että aktiivinen ihminen voi syödä lähestulkoon kaikkea muuta kuin kiteistä arsenikkia, että niistä erikoisempia vaivoja tulee. (<--- kärjistys).

Edit: aktiivinen ja muutenkin monipuolisen ruokavalion omaava...

Vierailija

Syökää läskiperseet vähemmän! Ihan sama mitä syötte, mutta ette ikinä millään karppaamalla laihdu. Pääasia, että syötte vähemmän PRKL!

Vierailija
kabus
Syökää läskiperseet vähemmän! Ihan sama mitä syötte, mutta ette ikinä millään karppaamalla laihdu. Pääasia, että syötte vähemmän PRKL!

No tää on taas näitä keskusteluja, joihin en periaatteessa haluaisi osallistua, mutta isäni on laihtunut 30 kg karppaamalla ja syömällä enemmän. Aktiivisempi, terveempi ja elämänhaluisempi kuin koskaan. Itseltäkin lähti se muutama melkein-ylimääräinen-kilo ihan kivasti ja nopeasti.

Vierailija

Joskus sitä ihmettelee, miten ihmiset tekevät joistakin asioista niin pirun vaikeita. Niinkuin esimerkiksi syömisestä ja liikkumisesta.

Yst. terv. nimim: keskimäärin 60 E% hiilihydraatteja / vrk.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat