Seuraa 
Viestejä45973

Kouluissa on aina totuttu ratkomaan kysymyksiä ja tehtäviä kiinnittämättä lainkaan huomiota siihen, että kysymykset ovat yleensä oppiaines- ja alakohtaisia. Kuitenkin esim. tällä palstalla on mahdollista muotoilla kysymyksiä ja vastata niihin lähes mistä tahansa mielenkiintoisesta aiheesta maan päällä. Sinä aikana jolloin olen täällä vastauksia ja kysymysten muotoiluja melko säännöllisesti harrastanut, minulla on ollut alitajuinen tunne, että mielenmaisemani on jollakin tapaa muuttunut laadukkaampaan suuntaan. Onko muilla vastaavia kokemuksia?

Mielestäni monet palstan kysymykset ovat sellaisia, että niihin näyttäisi olevan varsin helppoa vastata oman kantansa mukaisesti, ja että ne siksi eivät olisi aina kysymisen arvoisia. Kuitenkin esitetty kysymys ja siihen annettu vastaus aina ovat mustaa valkoisella, ja vaikka vastaus olisikin henkilölle ilmeinen, niin jos kysymystä ei olisi luettu ja vastausta ei olisi äänestämällä tai kommentin muodossa annettu, niin ajatusmaailmamme olisi jäänyt tältä osin epämääräisemmäksi. Kysymysten muotoilija myös joutuu tavallaan luomaan kysymyksensä tyhjästä, koska se liittyy varsin löyhästi mihinkään tieteenalaan tämän tyylisellä monitieteisellä palstalla.

Petri Sahervo

Kommentit (6)

Ihmiset tunnetusti ovat kyselleet kyselyikäisestä lähtien, mistä ehkä voidaan jopa päätellä, että ihmisen henkisen kehittyneisyyden aste on pääteltävissä yksilön kyvystä kysyä mahdollisimman täsmällisesti ja syvällisesti. Vastauksen saaminen johonkin kysymykseen on kuitenkin ymmärtääkseni jotakin enemmän, ja tiede on ehkä tavallaan sitä varten syntynyt.

Petri Sahervo

joo tulee jopa ehkä liian paljo muutosnopeutta ku o enempi vaa kysymyksien muotoilu taitoa ja vastausten laatimis ulottuvuutta, pysyykö siis yhteiskunta mukana vai miten siinä käy, kuka kysyy, mitä kysyy, mikä vastaa, mistä vastaa?
noo joo vakavissaa joo nii kylhä sitä luulis että perehtyminen, tutkiminen ja pakkotoisto olis ajattelun mullistuksen mittakaavayhtälö, ei hei, ei kyl nyt pystykää olee vakava, tuu mats styrkka kofii

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Liian usein kysytään kysymyksiä asenteellisesti. Tällaisia näkee aivan kaikilla elämän alueilla, jopa sellaisissa paikoissa missä ei saisi näin olla. Yleisellä tasolla on ilmeisesti sitten vain liian vaikeaa kysyä asiaa selkeästi ja turhia ohjailematta.

eskimo
Seuraa 
Viestejä1521
homo
Liian usein kysytään kysymyksiä asenteellisesti. Tällaisia näkee aivan kaikilla elämän alueilla, jopa sellaisissa paikoissa missä ei saisi näin olla.Eikö kysymys ole parhaimmillaan kokonaisuutena? Toki siihen liittyy kaikenlaista tauhkaa.

On vastaajan ja harkitsijan oma tehtävä se, että miten kysymyksen kanssa tulee toimeen.

Täällä mitään neutraliteettiä saavuteta. Viimeisetkin katoaa kun kysyjänä on jokin oikea hlo.

Juha Myllärinen, Lappeenranta

deezee
Seuraa 
Viestejä1643

Määrittelisitkö ensin ajattelun.

Ihan aluksi:
* puhutko siitä, mitä sisäinen prosessointi tuottaa ja kysytkö sitä, että muuttaa kysymysten muotoilu tuotoksia, vai
* puhutko tuosta sisäisestä prosessoinnista ja kysytkö siitä, muuttaa kysymysten muotoilu tuota prosessointia?

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat