Seuraa 
Viestejä45973

Taas tyhmä aikadilaatio kysymys…

Eli meillä on alus A joka lähtee Alpha Centauriin 4.2 valovuoden päähän 0.866c nopeudella. Tämä tarkoittanee että matka kestää 4.85 vuotta alus A:n ajassa. Ja jos alus tulee samantien takaisin niin kokonaismatka on kestänyt 9.7 vuotta.

Lorentz factor on tällä nopeudella 2.0 niin aikaa on kulunut maassa silloin 2 x 9.7 vuotta eli 19.4 vuotta.

Jos lähetämme saman aikaisesti alus B:n Alpha Centauriin nopeudella 0.999c niin matka kestää alus B:n ajassa sinne ja takaisin ~8.4 vuotta. Mutta Lorentz muunnos on 22.366 (http://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_factor) niin aikaa on kulunut maassa 187.87 vuotta?

Tällä logiikalla hitaampi ehtii takaisin nopeammin maan ajassa asiaa tarkastellen?

Toivottavasti olen ymmärtänyt jotain väärin!

Sivut

Kommentit (44)

Aikadilataatiossahan vain kello käy nopeemmin/hitaammin.
Esimerkiksi aikadilaatio on todistettu satelliiteilla, mutta vaikka satelliitin aika kuluukin nopeammin, niin ei se mihinkään tulevaisuuteen ole siirtynyt

Mehän emme pystyisi todistamaan aikadilataatiota, jos kohde siirtyisi pois nykyhetkestä

xyzzy
Seuraa 
Viestejä72
tireh
Taas tyhmä aikadilaatio kysymys…

Eli meillä on alus A joka lähtee Alpha Centauriin 4.2 valovuoden päähän 0.866c nopeudella. Tämä tarkoittanee että matka kestää 4.85 vuotta alus A:n ajassa. Ja jos alus tulee samantien takaisin niin kokonaismatka on kestänyt 9.7 vuotta.

Lorentz factor on tällä nopeudella 2.0 niin aikaa on kulunut maassa silloin 2 x 9.7 vuotta eli 19.4 vuotta.
Toivottavasti olen ymmärtänyt jotain väärin!
Juu olet maassa on kulunut tuo 9.7 vuotta ja aluksessa matkaava on vanhennut vain 9.7/2 vuotta.

Helpottiko?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei kysymyksesi ole tyhmä, lasket vain muunnoksen väärälle kellolle. Aluksen aika nopeutuu. A-aluksen astronauttien mielestä matka Alfa Kentauriin ja takaisin kestää 4.85 vuotta, jos kertoimesi oli oikein (sitä en tarkistanut) ja alus B:n astronauteille 4,5 kuukautta. Maassa kuluu sillä välin nuo 9.7 ja 8.4 vuotta.

David
Seuraa 
Viestejä8877

Jokainen tuskin elää omassa eetterissään ja toisaalta aikaa tuskin on olemassakaan muuta kuin käsitteenä, joten aika ei voi vaikuttaa kellojen käyntiin vaan kunkin kellon paikalliset edellytykset ja olosuhteet - loppu on informaatioviiveen luomaa harhaa. Koettakaapa nyt ihmeessä löytää joku reaalisempi vaihtehto tuolle hömpälle.

Midian
Seuraa 
Viestejä209
Tamppio
Aluksen aika nopeutuu.

Sanoisin ennemmin, että aluksen aika hidastuu.

Tai no oikeastaanhan Maassa olevien mielestä aluksen aika olisi mennyt hitaammin ja vastaavasti aluksessa olevien mielestä Maan aika olisi mennyt nopeammin.
Silti sekä Maassa, että aluksessa olijat mieltävät vaikkapa vuorokauden ihan yhtä pitkänä, kuin aina ennenkin.

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

Midian
Seuraa 
Viestejä209
tireh
Eli meillä on alus A joka lähtee Alpha Centauriin 4.2 valovuoden päähän 0.866c nopeudella. Tämä tarkoittanee että matka kestää 4.85 vuotta alus A:n ajassa. Ja jos alus tulee samantien takaisin niin kokonaismatka on kestänyt 9.7 vuotta.

Niin ja jos ihmettelet miksi aluksessa olevat mielestään ehtivät tehdä Maasta mitattuna 8,4 valovuoden matkan 4,85 vuodessa, niin se johtuu siitä, että he kokevat matkan Alpha Centauriin lyhentyneen kulkiessaan tuota nopeutta.

Kas lempijuomaani, Alkoholia!

Kalla
Seuraa 
Viestejä1
Tamppio
Ei kysymyksesi ole tyhmä, lasket vain muunnoksen väärälle kellolle.Tamppio tajusi mitä tässä kysyttiin, kiitos, selvensi minullekin. Ihmetyksen aiheena oli siis se, miten kummssa hitaampi alus voisi tulla takaisin aikaisemmin kuin nopea alus, mutta se johtui tuosta ym. virheestä laskuissa.

Huh, pelättiin täällä jo, että maailmankaikkeudessa on joku vika!

Tep
Seuraa 
Viestejä827
David
Eiköhän se todellisuus ala pikku hiljaa valottua ja hömpötykset jäädä omaan arvoonsa.

http://www.tekniikkatalous.fi/tk/fyysik ... an/a502339
Webbin havainnot hienorakennevakion vaihteluista ajassa ja paikassa ovat mielenkiintoisia. Havainnot perustuvat eri atomien hienorakennespektrien vaihteluille. Havaintojen heikkoutena on näiden atomien isotooppikoostumuksen mahdollinen vaihtelu ajassa ja paikassa. Isotoopista riippuen spektrit voivat olla hieman erilaiset.

xork
Seuraa 
Viestejä384

Tuo hienorakennevakioon liittyvä tutkimus implikoi, että avaruus on "jotain", jolla on muitakin paikasta riippuvia ominaisuuksia, kuin kaarevuus (gravitaation aiheuttama). Vaikka ajatukselleni ei olla ainakaan täällä forumilla lämmetty, niin mielestäni avaruus on helppoa ajatella analogisena aineeseen. Kun se värähtelee, niin energia liikkuu valonnopeudella (valo). Oikea kiinteä aine liikkuu avaruuden sisällä, taivuttaen sitä gravitaatiolla ja myös liikkeellään. Jos nopeus lähestyy valonnopeutta, avaruus ei pysty kaareutumaan tiettyä kaarevuutta pienemmäksi, koska se koostuu osista, jotka ovat valonnopeudessa kaareutuneet äärimmilleen. Tämä hienorakenne määrittää siis maksimikaarevuuden ja täten maksiminopeuden. Täten siis mustassa aukossa löytyy tilavuus, jossa on äärimmäinen kaarevuus, jos oletetaan että avaruus ei voi "revetä" tai "luhistua".

Aikadilaatiossa: Kun tutkitaan suuria nopeuksia, käytetään lorentz-kerrointa: γ = 1/sqrt(1-(v/c)^2). Olkoon c = 1, eli kaikki nopeudet ovat välillä [0...1]. Määritellään x = v/c. Kappas, γ on tällöin derivaattafunktio arcsin(x):stä. Eli näennäinen kulma avaruudessa ei voi ylittää 90 astetta. En tiedä sen merkitystä mutta ehkä sillä voi löytyä jokin yhtenevyys johonkin.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12709
xork
Tuo hienorakennevakioon liittyvä tutkimus implikoi, että avaruus on "jotain", jolla on muitakin paikasta riippuvia ominaisuuksia, kuin kaarevuusTämä on juuri sitä mitä olen yrittänyt selitellä. Avaruus itsessään ei ole mitään, vain tilaa.
Se kaareutuminen tulee kaareutuneesta vuorovaikutuksesta, paikasta riippuvat ilmiöt ovat taas illuusiota havaitsijan etäisyydestä ja liikenopeudesta johtuen.
Esimerkiksi joku nopeus joka mitataan tässä paikassa, se pätee vain tässä paikassa, ei muualla.
Liikumme erinopeuksilla kaikenaikaa, riippuu vain mihin verrataan.
Tämän paikan suhteen 0,5c:tä liikkuva raketti ei liiku samalla nopeudella esim andromedaan suhteen (kokonaisuutena katsoen), sillä raketilla on jopa eri nopeus jokaisen andoredaan eri tähden suhteen, jos aivan tarkasti katsotaan..Vain nopeusero kahden kohteen välillä ratkaisee.
Toisin sanoen nopeus on merkityksetön, siis avaruuden suhteen, ja miksi, koska sitä avaruutta ei ole olevaisena olemassakaan, vain "ei mitään", siis ääretön tila..

Jos avaruus olisi eetteri, tai eetterin kaltainen "jokin", nopeudella olisi merkitystä, vaan kun sitä eetteriä ei ole, nopeudellakaan ei siten kaikkeuden suhteen ole merkitystä.

Minun mielestä noin.

Goswell
xork
Tuo hienorakennevakioon liittyvä tutkimus implikoi, että avaruus on "jotain", jolla on muitakin paikasta riippuvia ominaisuuksia, kuin kaarevuus

Tämä on juuri sitä mitä olen yrittänyt selitellä. Avaruus itsessään ei ole mitään, vain tilaa.
Se kaareutuminen tulee kaareutuneesta vuorovaikutuksesta, paikasta riippuvat ilmiöt ovat taas illuusiota havaitsijan etäisyydestä ja liikenopeudesta johtuen..

Avaruus koostuu toisiinsa liittyneistä pisteistä; avaruus on matriisi

Integral challenges physics beyond Einstein

30 June 2011
ESA’s Integral gamma-ray observatory has provided results that will dramatically affect the search for physics beyond Einstein. It has shown that any underlying quantum ‘graininess’ of space must be at much smaller scales than previously predicted.


http://www.esa.int/esaCP/SEM5B34TBPG_index_0.html

Goswell
Avaruus itsessään ei ole mitään, vain tilaa.

Mistä tiedät? Tuo on meille luonteva tapa ajatella asiaa, mutta emme me tiedä, onko "tyhjä tila" vain seuraus jostain fundamentaalisemmasta siinä kuin aika ja materiakin. Itse asiassa säieteorioissa esiintyy tuollaisia ajatuksia, että aika ja avaruus ovat säikeiden karkean tason ilmenemiä. Mikään ei edellytä, että on olemassa olemattomuutta, tyhjyyttä. Meidän on vain hyvin vaikea, ellei mahdoton mieltää mitään muuta.

Goswell
Seuraa 
Viestejä12709

Koska mitään avaruuden pisteitä ei tarvita, lähteen suhteen c riittää havaittavan kaikkeuden ymmärtämiseen, ja ilmiöiden selittämiseen. Aika on illuusio, avaruus ei mitään, materia on voima ja vastavoima, aine ja antiaine, jing ja jang, vuorovaikutus siihen päälle.

Meille näennäisesti tyhjä tila on kuitenkin kaikkea muuta kuin tyhjä, siellä liikkuu mieletön määrä energiaa, mutta ne liikkuu siinä tyhjyydessä pistemäisinä energiapaketteina, siis sisäisesti sidottuna energiapakettina lähteensä määräämällä nopeudella, c+v, se vuorovaikutus siis, fotonit gravitonit neutriinot ym vipeltäjät..
Jos poistamme nuokin energiapaketit, jää se tila, ei tila mihinkään katoa. Ei siis tarvita mitään "eetteriä" tai avaruuden pisteitä, homma toimii ilmankin.

Äärettömyys on lisäksi helppo ymmärtää kun se ei muodostu mistään olevaisesta, eihän se olevaisena, siis jostakin konkreettisesta muodostuvana ole edes mahdollinen, olevainen kun ei yksinkertaisesti voi olla ääretön. Tuo aikadilaatio on siis illuusio, vain kuvajainen historiasta havaitsijan verkkokalvolla. Aikadilaatio muodostuu yksinkertaisesti etäisyydestä ja rajallisesta infon nopeudesta, siis c lähteen suhteen ja vuorovaikutuksen kaareutumisesta.

Minun mielestä noin.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat