Seuraa 
Viestejä45973

Fysiikka on luonnontiede, joka sanotaan pystyvän tutkimaan myös muiden luonnontieteiden, kuten kemian ja biologian, tutkimuskohteita. Mutta pystytäänkö fysiikan menetelmin tutkimaan myös esim. yhteiskuntatieteiden perinteisiä tutkimuskohteita? Onko matematiikka menetelmineen sittenkin tehokkaampi työkalu kuin fysiikka, koska esim. tilastotieteen keinoin pystytään tietääkseni tutkimaan myös yhteiskunnallisia ilmiöitä ( näin olen ymmärtänyt )?

Onko fysiikassa esim. määritelty apusuureita, jotka eivät olisi luonnontieteellisiä? Eikö fysiikan johtava asema tieteenä kyseenalaistu, jos matematiikka kuitenkin kuvaisi itsessään myös yhteiskunnallisia ilmiöitä paremmin kuin fysiikka, joka kylläkin tunnetusti käyttää matematiikkaa hyödykseen. Onko niin, että esim. ihmistieteet matematisoituvat, mutta eivät fysikalisoidu? Eikö fysiikalla yhtenä vanhimmista ja pisimmille kehittyneistä tieteistä ole mitään annettavaa esim. humanisteille?

Petri Sahervo

Kommentit (8)

Onhan fysiikalla paljon annettavaa humanisteilla koska keskimäärin eivät kovin syvällisesti ole fysiikkaan perehtyneet.
Matematiikka on eri tieteiden välttämätön työkalu. Mutta matematiikka on lisäksi oma tieteensä esim. juuri tilastollisten analyysien teossa. Mielestäni kullakin tieteenalalla on oma itseisarvonsa, jota muut tieteet eivät horjuta. Poislukien ns. huuhaa jutut. Ihmismielen tutkimus olisi varmasti hieno tieteen ala kunhan jätetään uskonnoliset ja poliittiset suuntaukset pois.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aika hassu kysymyksen asettelu.

Mikä ero on matematisoitumisella ja fysikalisoitumisella?

Eikös fysiikka ole luonnon tutkimista matematiikan keinoin. Kuten sanoit matemaattisia menetelmiä käytetään jo nyt ihmistieteissä, ja no kaikissa tieteissä koska se antaa mahdollisuuden laskea asioita. Se miten ilmiöt muovaantuu matematiikan kieleen vaihtelee ja millaisia malleja sillä voidaan luoda ja laskea vaihtelee kovin paljon tieteestä riippuen.

Eiköhän tulevaisuudessa nuo matemaattiset menetelmät yksilöidy tarkemmin ja tarkemmin kuvaamaan tietynlaisia ilmiöitä, ja nuo ilmiöt ovat melko erilaisia fysiikassa ja ihmistieteissä.

Kaiken takaa löytyy aina fysiikka, kun tarpeeksi syvälle katsotaan. Funtsailukin on aivotoimintaa, joka on perusteiltaan fysiikkaa. Siinä mielessä ajatus fysiikkavapaasta tieteestä on aika vaikea mieltää.

Mutta tokihan vaikkapa taloustiede on ainakin pinnaltaan enemmänkin metafysiikkaa kuin fysiikkaa. Siinä tutkitaan lainalaisuuksia, joita ei ole olemassa, vaan ne luodaan kaoottisen järjestelmän historiaa tutkimalla ja olettamalla sen tulevaisuuden noudattavan myös niitä sääntöjä, tiedostaen (toivottavasti) että siitä ei ole mitään takeita.

Tamppio
Funtsailukin on aivotoimintaa, joka on perusteiltaan fysiikkaa.

Funtsailu ei ole fysiikkaa, vaan fysiikka on funtsailua, kuten matematiikka ja filosofiakin.

Millä perusteella funtsailu ei ole fysiikkaa? Mikä on funtsailussa sellaista, minkä takaa ei löydy fysiikan ilmiö, kun tarpeeksi redusoidsaan? Ei minun nähdäkseni mikään. Sähköä ja kemiaa.

Tamppio
Millä perusteella funtsailu ei ole fysiikkaa?

No se on ainakin fakta, että fysiikka, matematiikka ja logiikka jne.... on vain funtsailua. Luonnontieteilijät tutkivat todellisuutta, luovat siitä malleja, funtsaillen. Siihen liittyy myös empirisiä kokeita, mutta niiden tulkintakin vaatii funtsailua. Koko käsityksesi siitä, että olemme pelkkää "materiaa" ja mahdollisesti sen "liikettä" on pelkkää funtsailua.
Tamppio

Mikä on funtsailussa sellaista, minkä takaa ei löydy fysiikan ilmiö, kun tarpeeksi redusoidsaan? Ei minun nähdäkseni mikään. Sähköä ja kemiaa.

Siis funtsailu edeltää fysiikkaa, joka on funtsailua. Jos nyt väität, että funtsailu on pelkkää fysiikkaa, ja hyväksyt sen, että fysiikka on pelkkää ihmisen funtsailua (kuten ylempänä koetin perustella), niin päädyt melko tautologiseen käsitykseen:"fysiikka on funtsailua ja funtsailu on fysiikkaa".

Me emme pohjimmiltaan tiedä sitä, mitä on todellisuus. Voimme lähestyä sitä monin eri tavoin funtsailemalla ja fysiikka on vain yksi funtsailun muoto. Muitakin maailmankuvia ja malleja on. Kuten idealistisia. Filosofiassa idealismi viittaa ontologiseen käsitykseen, jonka mukaan todellisuus on perustaltaan henkeä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat