Seuraa 
Viestejä45973

Hyötyvätkö ammattilaisuudesta lähinnä muut kuin ammattilaiset? Onko erikoistuminen kenenkään kohdalla järkevää? Suuresta ihmisjoukosta löytyy kaikkiin ammatteihin ammattilaisia. Kaikkien ei siitä huolimatta tarvitse välttämättä olla sellaisia. Onko harrastelijamaisuus monessa asiassa sittenkin hyödyllisempää kuin ammattilaisuus jollakin alalla?

Eikö esim. tietotekniikan kehitys tue harrastelijamaista toimintaa? Kannattaako millään alalla uhrata vuosikymmentä eksperttiyden saavuttamiseen? Eikö harrastelijamaisuuden haittoja voi torjua tarvittaessa yksinkertaisesti lisäämällä jonkin tehtävän suorittamiseen vaadittavaa aikaa? Eikö ole mahdollista, että ekspertit yliarvioivat tiedon ja kokemuksen merkitystä?

Petri Sahervo

Kommentit (6)

taucalm
Seuraa 
Viestejä7047

ammattilaiseksi tulee tekemällä, ei lukemalla näinhän se on. ellei kyseessä sitten ole joku tutkijanura, tai vastaava missä työ koostuu spekuloinnista ei tekemisestä. erikoistuminen tapahtuu siten, kun ihminen on tehnyt samantyylistä asiaa 5-10v putkeen ja on sen asian saralla 99%:a muista alalla toimijoista parempi.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Itse asiassa jotkut harrastelijat ovat esim. tieteessä olleet monin mittapuin mitattuina menestyneempiä kuin monet ammattilaiset, mikä mielestäni juuri viittaa siihen, että ammattilaisen ja harrastelijan ero on kuin veteen piirretty viiva. Otetaan esimerkiksi harrastelijoiden kuningas Pierre de Fermat, joka ammatiltaan oli muistaakseni lakimies.
Hän on kuitenkin jäänyt historiaan erinomaisena matemaatikkona, vaikka olenkin aina epäillyt, että hän ei todellisuudessa todistanut Fermatin lausettaan oikeaksi, vaan valehtelemisen ammattilaisena kaunisteli totuutta.

Petri Sahervo

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Paras yhdistelmä on tietenkin se, että ammatti on myös harrastus. Tällöin kehitystä tapahtuu, ja osaaminen monipuolistuu.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Jos työ määriteltäisiin siten, että kaikki tuottava ja luova toiminta olisi työtä, niin silloin olisi entistä vähemmän syitä jakaa ihmisiä harrastelijoihin ja ammattilaisiin ainakaan sen mukaan, ansaitsevatko he toimillaan jotakin.

Petri Sahervo

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
kellot12
Jos työ määriteltäisiin siten, että kaikki tuottava ja luova toiminta olisi työtä, niin silloin olisi entistä vähemmän syitä jakaa ihmisiä harrastelijoihin ja ammattilaisiin ainakaan sen mukaan, ansaitsevatko he toimillaan jotakin.Ammattilaisen ja pitkän linjan harrastelijan välinen ero ei ole niinkään tiedoissa ja taidoissa kuin tulosvastuullisuudessa. Ammattilainen oppii, mitkä asiat johtavat nopeasti tuloksiin, mistä asioista voi luistaa laadun kärsimättä ja missä kohtaa puolestaan täytyy olla erityisen huolellinen. Harrastelija voi tuhrata tuotokseen aikaa ihan niin kauan kuin haluaa.

Harva ammattilainen on sen enempää "lappusilmäinen" yhden asian ekspertti kuin harrastelijakaan.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3658

Ihmisten yhteiskunta on aina rakentunut työnjaon varaan. Kaikkeen tarpeelliseen löytyy silloin ammattilaisia, kun yhteiskunta on staattinen. Näin elettiin satoja ja tuhansia vuosia antiikissa ja myöhemminkin.

Kun yhteiskunta ei ole valmis, on harrastelijoillekin tilaa. Kuten täällä.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat