Seuraa 
Viestejä45973

Nykyistä velkataloutta seuratessa tulee väkisinkin mieleen ajatus talousjärjestelmän kestävyydestä. En lähde spekuloimaan sen varsinaista sietokykyä, vaan sitä, miten kävisi jos nykyinen rahatalous murenisi. Eli raha menettäisi arvonsa ja valtiot joutuisivat elämään omavaraistaloudella ja hyödykkeiden vaihdantataloudella.

Mitä se tarkoittaisi vaikkapa Suomelle. Omavaraistalouteen emme pystyisi palaamaan hetkessä, mutta mitä hyödyketuotantoa meillä vielä on, jota voisi käyttää vaihdannan pohjana? Entäpä maat, jotka ovat luopuneet lähes kokonaan omasta tuotannosta ja keskittyneet mm. finanssialaan ja lakimiespalveluihin? Kääntyisikö maiden arvotus päälaelleen?

Kommentit (11)

Kyllä pitää olla ainakin jotain vietävää nyttenkin, jos haluaa vaihdon onnistuvan. Pelkkä tuonti kun ei oikein toimi.

Sitten resurssitalous ei ole vaihdantatalous. Eli ihmiset eivät mene parturiin ja maksa vaikkapa jauhosäkillä. Resurssitaloudessa hyödykkeet saa "ilmaiseksi" resurssipisteiden käytön mukaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Resurssitaloudessa myös yksi henkiö jakaa persoonattoman "mökkinsä" kymmenien muiden kanssa ja joutuu siten sovittamaan elämänsä noiden kymmenien muiden kanssa samaan tahtiin.

Mitä hyötyä on rajoitetusta vapaudesta? Maailmasta tulee yksi iso virasto. Hip Hei vaan sinnekin!

Kasahai
Mitä se tarkoittaisi vaikkapa Suomelle.Raha on vaihdon väline ja arvon määrittäjä. Miten vaihdantataloudessa arvo määriteltäisiin helposti? Mistä esimerkiksi tyttäresi tietää, montako kertaa hän joutuu jakamaan minulle persettään (muuta minulle vaihdettavaa kun hänellä ei tulevaisuudessa ole) saadakseen minulta asunnon alleen? Mistä minä tiedän, kuinka monesta kerrasta olisi naapuriasunnon myyjä valmis antamaan yhden sijoitusasunnoistaa tyttärellesi? Jos minulla ei tuota tietoa ole, voisin vahingossa antaa asuntoni hänelle vaikkapa aivan liian "halvalla", ja sehän ei sovi.

jees
Resurssitaloudessa myös yksi henkiö jakaa persoonattoman "mökkinsä" kymmenien muiden kanssa ja joutuu siten sovittamaan elämänsä noiden kymmenien muiden kanssa samaan tahtiin.Väärin. Ihmiset asuvat erikseen. Tämän olen kertonut aiemminkin.

Mitä tulee rahan arvoon, niin rahan arvo on osittain suhteellinen.

Waterlimon
Ei rahataloudesta kovin helposti eroon päästä. Alkaisimme varmaan käyttää oravannahkoja. Ei velkaantumiseen rahaa tarvita.Ei varmasti eroon kokonaan, mutta uudelleenmääritykseen kyllä. Nykyisten valuuttojen arvothan perustuvat länsimaiden ylläpitämään talousjärjestelmään.

Siinä vaiheessa, kun globaali lainakupla puhkeaa ja valuuttojen arvot menevät uudelleentarkasteluun, en usko vanhan talousjärjestelmän pyörittämisellä menestyneiden maiden, kuten vaikkapa Islannin, valuutalla olevan paljoa arvoa.

Uuden järjestelmänhän määrittelisivät ne maat, jotka ruokkivat loput. Ne ovat varmasti valmiita maksamaan resursseista, mutta eivät sellaisista resursseista, jotka eivät tuota niille hyötyarvoa (mm. vanhan järjestelmän lakimiehet, ekonomit, jne.)

jees
Muualta olen kuullut aivan muuta.Yhteisö ei koskaan muodostu kestäväksi, jos ihmiset asuvat miten sattuu. Oikea tapa on siis, että perheillä on erilliset asunnot. Toki osa yhteisön jäsenistä voi halutessaan asua samoissa tiloissa keskenään, mutta käytännössä se ei tule toteutumaan kaikkien osalta.

Resurssitalous kuulostaa kyllä että vaatisi jotain ydinsodan jälkeistä aikaa tai totaalista ihmisten tajuntakyvyn kollektiivista laajenemista ( mitä ihmettä sitten edes voisi ollakaan ).

Hauskaa fantasiaa kuitenkin kunnes joku toisin todistaa.

Vaihdantatalous ..... vaikeaa nykyiseen tottuneena kuvitella miten se hoituisi. Ihminen on kuitenkin mukautuvainen eli jokin järjestelmä aina aikaa myöten keksittäisiin.

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024
pellonpekko

Vaihdantatalous ..... vaikeaa nykyiseen tottuneena kuvitella miten se hoituisi. Ihminen on kuitenkin mukautuvainen eli jokin järjestelmä aina aikaa myöten keksittäisiin.Ei se helppoa ole, ainakaan siihen tottumattomalle. Itänaapurissa ovat olleet sen mestareita. Erittäin kovina aikoina selviytymisen edellytys, vaihdantatalouden hallinta nimittäin.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Taidamme (ainakin suurin osa) elää jo nyt vaihdantataloudessa, joten sinne ei tarvinne palata. Eli työpanos vaihdetaan rahaksi, joka vaihdetaan elintarvikkeiksi ja muiksi hyödykkeiksi (tai turhakkeiksi).

Toisaalta koko maapallon tasolla elämme varmaankin omavaraistaloudessa (mitä nyt energiaa saadaan Auringosta). Suomenkin tasolla omavaraistalous lienee mahdollinen, mutta vaatisi nykyistä enemmän resursseja (esim. työtä ja teknisiä innovaatioita) sekä elintason alentamista (esim. vähemmän erilaisia palveluja ja tavaroita käytettävissä). Lisäksi pitäisi luultavasti rajoittaa ihmisten vapaata liikkumista sekä kehittää ”muuta mukavaa”, jotta muutkin kansalaiset kuin ”asiaansa uskovat” pysyisivät alueen rajojen sisällä ja tekisivät tehtävänsä (ja talouden tuotokset tulisivat jaetuksi tarpeiden mukaan?).

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat