Seuraa 
Viestejä16844

Kun joku riehaantuu ampuma- ja pommitteluhippasille, kun jossain posahtaa ydinvoimala, kun katot sortuvat päälle jne. niin jälkikäteen sitten nopeasti pannaan tiimi pystyyn miettimään että miten moinen ehkäistäisiin jatkossa.

Hyvä niin, mutta pitääkö kaiken oppimisen tapahtua aina raskaimman kautta? Onko olemassa mitään valtiollisia instansseja jotka edes yrittävät jo etukäteen hahmottaa mahdollisia uhka- ja vaaratekijöitä niin että ne voitaisiin ratkaista jo etukäteen?

Kertokaa tietämättömälle kun alkaa tuntua niin kummalta taas tämä maailmanmeno.

Kommentit (15)

Onhan niitä mietittykin, osa ihmisistä vain panikoituu tällaisten tragedioiden yhteydessä ja he luulevat, että äkkiä häseltämällä saadaan muka jotain merkittävää tehtyä. Mikä tietysti on täysin typerää, mutta ilmeisesti se luo jonkinlaisen harhan turvallisuudesta, kun on tehty "jotain". Vaikka sitten täysin vääriä asioita.

Maailma on turvaton ja vaarallinen paikka eikä kaikkea voida parhaallakaan varautumisella estää. Länsimainen yhteiskunta on avoin ja luottamukselle perustuva ja se mahdollistaa sekopäiden tappamistemput. Silti, ei ole oikeastaan mitään järkeä lähteä yhteiskuntaa muuttamaan suljetummaksi, koska se ainoa varma malli on Pohjois-Korean malli.

CE-hyväksytty
Seuraa 
Viestejä29006

Mun ymmärtääkseni ainakin ydinvoimaloiden turvallisuuden eteen tehdään paljonkin jo suunnitteluvaiheessa. Jonkin sortin mietintää on ollut myös väkivallan kohdalla. Esimerkiksi räjähdysaineet on yleensä lukkojen takana. Puukolla tappamisen seuraukseksi on kehitelty rangaistuksia. Se hieman ennaltaehkäisee kun moni ei halua istua taposta. Viinaa ja puukkoja on vaikea poistaa ja kieltää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lasten vanhempana sitä miettii jatkuvasti erilaisia skenaarioita mahdollisille onnettomuuksille. Tuota tekee vaistomaisesti ihan reaaliaikaisesti tenavien touhatessa. Mutta tuollaista on kyllä vaikea soveltaa isommassa mittakaavassa.

Voihan olla että ilman jotain aikaisempaa 'yhteiskunnallista' toimenpidettä nyt olisi jo sattunut kymmenkertainen määrä noita massamurhia jne.. Vähän sellainen paradoksaalinen tilanne kun miettii onko ennakointi onnistunut. Koska jos jokin toimenpide on onnistunut -> ei ole mitään seurauksia eikä ketään kiinnosta. Korkeintaan tulee haukut, kuinka typerään asiaan on laitettu taas rahaa. jne..

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Niin tosiaan, eihän sitä tiedä mitä kaikkea olisi voinut jo tapahtua.

Uimarannoilla huomaa ketkä vanhemmat panostavat ennaltaehkäisyys. Ihmettelin usein miksi vanhemmat jäävät rannalle hikoilemaan, mutta koska useimmiten jos aikuinen ui, hän lähtee jonnekin helvetin syvälle, eikä sieltä käsin lapsia pystyne valvomaan tai ehdi hätiin. Osa vanhemmista jotka jäävät rannalle huutelee 5 min välein että Ella ei enää syvemmälle kun et osaa uida, osa lähinnä juttelee muiden vanhempien kanssa (kaiketi heillä on sitten uimataitoiset lapset).

Sellaista käytännön elämää... Kaiketi isommissakin ympyröissä jotain tapahtuu kulissien takana.

iMuke
Seuraa 
Viestejä1354

Kyllä kaikenlaisten hätätilanteiden varalta harjoitellaan ja joku miettii ihan ammatikseenkin kaikenlaisia kauhuskenaarioita. Olen kaupungin virkamiehenä mukana kriisiharjoituksissa ehkä n. pari kertaa vuodessa. Minulla, kuten kaikilla muillakin virkamiehillä, on kaupungin hallinnossa omat tehtäväni kriisitilanteissa ja näitä tehtäviä sitten harjoitellaan erilaisissa skenarioissa.

Aina kun jotain negatiivista tapahtuu (esim. 911) niin perustetaan 1001 komiteaa varmistamaan että näin ei tapahtuisi enää koskaan mutta samalla kun estetään (tai lähinnä yritetään estää) väärinkäyttö tai väärintekeminen niin samalla tehdään oikein-tekeminen ja vapaa elämä mahdottomaksi tai helvetin hankalaksi.

Sellainen 1800-luvun villin lännen meininki Deadwood tyyliin olisi kaikkein parasta ja terveintä mun mielestä (kusipäät listitään ja syötetään sioille ilman turhia muodollisuuksia). Kun elämssä on mahdollisimman paljon vaaraa ja riskejä niin se tuntuu enemmän elämältä (vrt Satre 2 maailmansodan vastarintaliikkeessä ja Colin Wilsonin Outsider kirja)

Norjan tapahtumistakin on varmaan seurauksena että pohjoismaista tulee jenkkilän kaltainen fasistinen poliisivaltio jossa pelko ja epäluulo melkein kaikkea tavallista poikkeavaa kohtaan yltyy ja niin se yhteiskunta vähitellen muuttuu isoksi vankilaksi tai pakkotyölaitokseksi (ja on jo aika pitkälle).

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844

Toki sekä etukäteis- että jälkihysteria on vähän turhaa. Ennen vanhaan ihmiset hyväksyivät kuoleman itsestäänselvänä asiana, ja sen että shit happens.

Ymmärrän että ihminen haluaa elää turvassa, tarvitsematta pelätä jatkuvasti irrationaalisia uhkia milloin miltäkin taholta. Toisaalta liika kyttäys ja kaiken mahdollisen kieltäminen tekee elämästä tosiaankin aika onnetonta.

Tasapainon saavuttaminen asiain hoidossa on kyllä tuhannen (ööh, miljardien?) taalan paikka. Ettei mennä liikaa mihinkään äärimmäisyyteen. Tietty sellainen touhu missä sortajat sortavat sortajia eli esim. Dexter tappaa talossa ja puutarhassa nimenomaan murhaajia on tietty houkuttava visio... Että silmä silmästä. Mutta rapatessa yleensä roiskuu, jos ei ole ihan varma että kohde on asian ansainnut.

Kaikkia uhkia ei voi ehkäistä ennalta. Moderni ihminen.. (lue 2 sukupolvea sodan jälkeen) Ei ole joutunut kohtaamaan mitään suurempaa kriisiä ja vaikka meillä on kansalaisvelvollisuuksina auttaa kun toinen apua tarviaa.

Elämme tällä hetkellä niin turvallisessa ja tasaisessa yhteiskunnassa että oikeastaan vaan kriisialojen ammattilaiset osaavat toimia kriisitilanteissa oikein.

Kyllä kriisitilanteisiin on varauduttava. Jokaisessa asunnossa pitäisi olla palovaroittimet, alkusammutus kalusto ja ensiapulaukku ja pelastussuunnitelma. Onko?

Näitä ohjeita ja sääntöjä on pilvin pimein, mut kuka niitä nyt muistaa. Palo ja pelastusviranomaiset harjoittelee vähintään kerran viikossa erilaisia kriisitilanteita. Vartijat poliisit järjestyksenvalvojat harjoittelevat erilaisia kriisitilanteita kohtaan.

Siviilit luottavat ammattilaisen apuun ja olettavat että he hoitavat kaiken kuntoon.
Rehellisesti vaan kättä pystyyn jos osaat oikeasti toimia vaikka liikenneonnettomuus tilanteessa, jos olet ensimmäisenä paikalla. Tämähän on opetettu jo ala-asteella

Kuinka moni osaa oikeasti elvyttää? tai uida 200 metriä loukkaantuneen kanssa?

Kyllä yhteiskunnassa mietitään ja varaudutaan erilaisiin uhkiin hyvinkin, laaditaan ohjeita ja toimintatapoja miten missäkin kriisitilanteissa pitää toimia, mutta toteutus tökkii. Ihmiset luulevat olevansa asemassa joissa heidän ei tarvitse kuin olla vaan. "kyllä yhteiskunta pitää huolen" Sinänsä pelottava skenaario, kun yhteiskuntajärjestelmä pettää.

Meillä on vinopino virastoja jotka varautuvat mahdollisiin kriiseihin. Sieltä saa ohjeita jos kiinnostusta vaan riittää. Valitettavasti vain kaikkeen ei voi varautua ennalta. Siksi on tärkeä pitää yllä taitoja jotka auttavat meitä kohtaamaan erilaisia kriisitilanteita.

Rousseau
Seuraa 
Viestejä16844
Antti Isotalo

Siviilit luottavat ammattilaisen apuun ja olettavat että he hoitavat kaiken kuntoon.
Rehellisesti vaan kättä pystyyn jos osaat oikeasti toimia vaikka liikenneonnettomuus tilanteessa, jos olet ensimmäisenä paikalla. Tämähän on opetettu jo ala-asteella

Kuinka moni osaa oikeasti elvyttää? tai uida 200 metriä loukkaantuneen kanssa?
Niinpä... 200 m kasaan en kertaheitolla saisi uitua edes yksinäni. Eikä minkäänlaista mielikuvaa liikenneonnettomuustilanteesta kouluajoilta (70/80-luku), tekohengitystä olen joskus 90-luvulla kokeillut jonkinlaisen asiaan tarkoitetun nuken kanssa.

Taitaisi siis olla parempi että meitsi olisi ennemmin se joka soittaa apua - eikä aina ole se kännykkäkään ollut vuosien varrella mukana, nykyään yritän muistaa pitää. (Pakkokin että näkee kellon.)

Sitä voi ajatella tekofilosofisesti että mitä sitten jos joku ukko tai akka jossain kuolee, pyh. Mutta useimmilla on aina läheisiä kuitenkin jotka jäävät suremaan, jos jostakusta yksittäisestä ihmisestä voi ajatella kevytkenkäisesti, niin voiko hyväksyä sen että ne murheen aallot kuitenkin leviävät kollektiivisesti vähän kuin veteen heitetty kivi saa aikaan aaltoja, ja koko tuskan olisi voinut estää kenties jos olisi itse tehnyt jotain.

Muiden auttaminen on oman hyvinvoinnin varmistamisen eräs varteenotettava tekijä. Mutta jos ei tiedä mitä tekee, lienee parempi jättää homma muille. Itse en esim. lähtisi Afrikkaan voivottelemaan kuumuutta, vaikka näkisinkin että ehkäisyvalistusta pitää antaa, kaivoja rakentaa ja sen sellaista. Eikä vaan vinkua että "ne tulee tänne".

Zaibowski
Seuraa 
Viestejä1387
Rousseau
Onko olemassa mitään valtiollisia instansseja jotka edes yrittävät jo etukäteen hahmottaa mahdollisia uhka- ja vaaratekijöitä niin että ne voitaisiin ratkaista jo etukäteen?Minority Report.

Saw
Seuraa 
Viestejä6251

Mä osasin odottaa alkusyksyyn rankkaa ampumatragediaa, mutta en ihan heinäkuun puolella vielä odottanut tämän tapahtuvat. Ihminen on erehtyväinen.

Young man, there's a place you can go.
I said, young man, when you're short on your dough.
You can stay there, and I'm sure you will find
Many ways to have a good time.

It's fun to stay at the Y.M.C.A.
It's fun to stay at the Y.M.C.A.

Mikään määrä turvalaitteita, -käytäntöjä ja suunnitelmia ei tule ikinä takaamaan 100% suojaa oikein missään asiassa, koska se suurin riskitekijä ja hankalimmin hallittava ja ennustettava muuttuja on ihminen. Ihmiset mokasi Tsernobylissä, ihmiset oli vastuussa Japanin voimaloiden mokista jne.

Zaibowski
Rousseau
Onko olemassa mitään valtiollisia instansseja jotka edes yrittävät jo etukäteen hahmottaa mahdollisia uhka- ja vaaratekijöitä niin että ne voitaisiin ratkaista jo etukäteen?Minority Report.Hyvä kuitti!

Ateisti Kakkonen
Seuraa 
Viestejä1918

1) Kiinassa on karkeasti ottaen 1/3 maailman vauraudesta vuonna 2015.*

2) Kyseinen maa tuo vielä suhteellisen vähän kokoonsa nähden jalostettuja petrokemian juttuja mutta aasian tiikeri on janoinen ja lihomassa kovaa vauhtia, eli kysyntä tulee kasvamaan.**

3) Rättipäiltä ja aluieilta joissa käytetään Slaavilaisia kieliä tulee arvioni mukaisesti kuvan perusteella 6/10 maailman jalostetuista petrokemian tuotteista.. Eli maailma on riipuvainen Suuresta ja mahtavasta sekä Islamilaisesta alueesta.

Jollain tavalla Venäjä ja Kiina voisivat luonnollisesti olla pakotettuja tekemään yheistyötä raaka-aineiden kaupan saralla.. Tämän perusteella voidaan tietää että jos haluaa varmistaa työllistymisensä tulevaisuuden ja nykypäivän maailmassa olisi hyvä hallita Kiina ja/tai Venäjää.. Näin minun kapeasta näkökulmasta mitä tulee ennalta tietämiseen globaalistan näkövinkkelistä..

*http://www.worldmapper.org/display.php?selected=164
**http://www.worldmapper.org/display.php?selected=66
***http://www.worldmapper.org/display.php?selected=65

-

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat