Seuraa 
Viestejä45973

Muistelisin, että joskus pari vuotta sitten erästä pokeriaiheista ohjelmaa (Poker After Dark) katsellessani yksi kaveri siinä selitti tutkimuksesta, jossa laitettiin ihminen tyhjään huoneeseen ja videokamera kuvaamaan sitä. Ja muistaakseni hämmästelyn kohteena oli tutkimuksen tulos, jonka mukaan ihmisen jotkut (aivoista?) mitattavissa olevat arvot muuttuvat sen mukaan katsooko täysin toisessa huoneessa oleva ihminen videokameran kuvaa vai ei.

Voin ensinnäkin muistaa koko jutun aivan päin honkia ja vaikka muistaisinkin jutun oikein voi se siltikin olla täyttä skeidaa.

Piti nyt kuitenkin täältä kysyä varmistusta tälle vaivaamaan jääneelle jutulle.

Kommentit (9)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Hamppu
Jotain Phil Laakin juttuja? Veikkaan väärinymmärrystä.

Joo, juurikin niitä. Sen puhuminenkin semmoista nykimistä, että ihmekös tuo jos jotain käsittää vähän väärin.

Tätä asiaa on tutkittu paljonkin, erityisesti brittiläisen biologin ja parapsykologian tutkijan Rupert Sheldraken toimesta. Ilmiötä kutsutaan englanniksi "The Sense of being Stared at". Alussa kokeet suoritettiin niin, että "tuijottaja" ja "tuijotettava" eivät olleet fyysisesti eristettyjä, nykyisin on standardi etttä "tuijottaja" ja "tuijotettava" ovat fyysisesti eri paikoissa ja "tuijottajalle" annetaan satunnaisin väliajoin käsky tietyn aikaa tuijottaa kohdettansa CCT:n välityksellä. Tulokset ovat olleet statistisesti selvästi merkittäviä, skeptikoiden debunkkaus-hengessä suorittamat kvantitatiivisesti mitättömät muutaman trialin kokeet ovat merkityksettömiä kun kaikista tutkimuksista tehdään meta-analyysi. Fyysikko ja parapsykologi Dean Radinin meta-analyysi ja paljon muuta aiheeseen liittyvää löytyy tiedelehdestä "Journal of Consciousness Studies" vuodelta 2005. Eli näyttää siltä, että monien ihmisten arjessa toisinaan kokema tunne tuijotetuksi joutumisesta ei mahdollisesti olekaan pelkästään silkkaa mielikuvitusta tai taikauskoa.

http://www.imprint.co.uk/jcs_12_6.html

Tuppu L 2.0
Seuraa 
Viestejä3156

Ihminenhän yllättävän vähän oikeastaan tiedostaa tietämästään asiasta, suurin osa ihmisen käsittelemättömästä tiedosta on alitajuista. Näihin asioihin parhaiten pääsee sisälle psyykkeen joutuessa rasitukselle stressiin, väsymyksen, vihan, pelon, päihteiden tai jonkun muun vastaavan asian kautta. Esimerkiksi väsyneenä alitajusta ponnahtelee enemmän tietoisuuteen tiedostamatonta taustakohinaa, jolloin saattaa luulla jotain pimeässä olevaa puskaa vaikkapa ihmiseksi. Tämä kokemus ei varmankan johdu väsmyksestä, mutta normaalisti ihminen ei tiedosta tällaisia vaaroja. Ihminen on alitajuisesti aina varuillaan. Tietenkään se ei tarkoita minkään yliluonnollisuuden olemassaoloa, vaikka ei se toki itsessään sitä mitenkään kielläkään. Havaittuna oleminen on varmasti yksi vanhimpia korkeamman tason alitajuisia tunteita. Kaikki varmasti tietävät, että kuinka stressaavaa on, kun joku töissä hengittää niskaan. Esitelmän pitäminen yleisölle on myös useimmille stressikestokyvyn rajoissa. Varmasti evoluutiolla on hyvin vahva rooli tässäkin asiassa.

Onko tämä nyt noetiikkaa?

Lukekaa Dan Brownin Symboli-kirja tai googlailkaa noethics -termillä.

Ei välttämättä kannata heti nielaista kaikkea.

Dan Brownin kirjassa on itseasiassa huomattavan paljon lähes suoraan todellisuudesta otettua, ainoastaan nimet ovat muutettuja. Enkä tarkoita mitään salkkariteorioita. Esimerkiksi:

http://www.youtube.com/watch?v=G6Vo4HHadJs

"Dan Brown sent a very sweet e-mail saying, 'As you know, I'm a big fan of the Institute of Noetic Sciences. I had hoped to give you a heads-up,' " ,
http://www.npr.org/templates/story/stor ... =113676181

Brownin kirja tähden seuraava instituutti onkin saanut suorastaan räjähdysmäistä julkisuutta,
http://www.noetic.org/

EV+
Seuraa 
Viestejä770
Pikku Buddha
Hamppu
Jotain Phil Laakin juttuja? Veikkaan väärinymmärrystä.

Joo, juurikin niitä. Sen puhuminenkin semmoista nykimistä, että ihmekös tuo jos jotain käsittää vähän väärin.Voi olla seurausta happikadosta aivoissa. On pidetty päätä liian pitkään vaimon ylikokoisten meijerilaitosten välissä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat