Seuraa 
Viestejä8951

[size=85:36d18q9g](Mediassa ja asiantuntijapiireissä asetetaan maailmanlaajuisen talouskriisin ovelle kiinalaiset vartijat - pelastaako Kiinan antama lainoitus eurokriisi-Italian ja -Espanjan?)[/size:36d18q9g]

[ ... rakennuksilta kuuluu jatkuva kilkatus ja kalkatus - maalta tulleet rakennusmiehet tekevät kolmivuoroa maailman suurimmilla asuntorakentamisen markkinoilla Kiinan paisuvissa jättiläiskaupungeissa. Grynderit käärivät sievoisia voittoja, kuten meillä lännessäkin ovat tehneet, nostaen, kuten Suomessakin uusien asuntojen hinnat monien tavallisten tavoittamattomiin ... ]

Kiina elää nyt omaa vuosisataansa. Eräs hyvin kuvaava voittokulku aloitettiin "päiväkäskyllä" päivä sen jälkeen, kun Pekingille myönnettiin Olympialaiset - alkoi maailman urheiluhistorian suurin mobilisaatio. Oli tavoite, vain yksi tavoite - eniten kultamitaleja. Kiina ohitti USA:n ja otti omista kisoistaan eniten ykkössijoja, kuten oli "päiväkäskyssä" kahdeksan vuotta aiemmin määritetty.

USA elää paljolti kiinalaisesta rahasta,
joka on sinne rahdattu amerikkalaisten ja myöhemmin eurooppalaisten kulutuksesta. Nyt sitä samaa rahaa lainataan takaisin, jotta läntinen kuluttaja ostaisi lisää koko ajan laadukkaampia kiinalaistuotteita - kohta myös sähköautoja.

Kiina on valmis antamaan merkittävästi lainaa myös Suomelle
- meistä on kiinalaisten näkökulmasta suopea käsitys - tunnustimme Kiinan Kansantasavallan ensimmäisten joukossa ja myimme jo 1950 -luvulla käytetyt paperikoneet käytettyinä. Pelkkä konevihreän sipaisu ei tehnyt käytetystä uutta.

Kiinassa on meneillään maailman taloushistoria suurin nousubuumi
- pitää saada nostettua koko kansakunta kolme pykälää ylöspäin maallisessa vauraudessa, vaikka vielä joitain vuosia sitten USA:n edellinen presidentti George W. Bush oli "kieltämässä" autot ja jääkaapit 'kaikilta kiinalaisilta', koska, jos niin kävisi meidän valkoisten tekniikalla - ei öljypohjaisia polttoaineita ja energiaa juuri muille riittäisikään.

Kiina on tänään maailman johtava maa kehitettäessä sähköautoja. Sähkö tullaan tuottamaan "maanalaisella" hiilen poltolla ja 60 uudella ydinvoimalaitoksella, jotka rakentuvat vuoteen 2025 mennessä - tässä on meidän Säteilyturvakeskuksen STUKin 1000 yuanin paikka [SAFIR] ! Emme myöskään voi unohtaa, että kiinalaiset ovat pisimmällä aurinkokennoteknologioissa.

Kiina ikääntyy ja pulskistuu

Yhden lapsen politiikka ajaa usein hemmotellut poikalapset "mäkkäreitten" kautta ylensyöneiksi ja tyttöpulan vuoksi 25 miljoonaa nuorta miestä jää ilman vaimoa. No, Venäjä on rajanaapuri ja siellä on runsaasti itsetietoisia nuoria naisia, jotka tietävät mitä haluavat ja kun omat miehet ovat alamaissa ja osin alkoholisoituneet - ovat naimamarkkinat kovin selvät. Syntyy samalla tervettä geenien ja perimien vaihtoa.

Kiina on muutoinkin mobilisoimassa Venäjää ja nimenomaan Siperiaa, josta kiemurtelee kohta kolme jättiläismäistä putkea Kiinaan: Öljy-, kaasu- ja viimeisenä vesiputki Baikalista maailman joka suhteessa janoisimmille markkinoille.

Kulutuksen kasvun myötä Kiina saastuu

Jäteongelmat ovat niin ikään jättiläismäiset. Vesipula uhkaa ja jätevedelle pitäisi tehdä jotain. Jäteveden lieteratkaisijaa odottaa Kiinan kunniakansalaisuus ja rekka-autollinen rahaa, jos se nyt aitoja ympäristöhuolehtijoita kiinnostaa. Lietteelle on vain yksi tie - sen pitää johtaa peltoon, takaisin ravinteiksi.

Kiinalainen syö entistä enemmän kalaa, lihaa ja maitotuotteita
- syntyy ravintopula, koska osa Pohjois-Kiinaa ilmastonmuutoksen myötä aroutuu ja aavikoituu pölymyrskyihin. Kiinalaiset kalastavat osaltaan eniten maailman merillä - kalakannat uhkaantuvat ja syntyy merten tyhjiöt meille tuntemattomin jälkiseurauksin. Kiina vuokraa ja ostaa maata, peltomaata ympäri maailmaa - Suomestakin ensimmäiset 80 hehtaaria ostettiin jo keväällä 2011. Kuminaako?

Kiina on maailman suurin markkina-alue, monella saralla - mm. kännyköissä

Nokia vaurastui nimenomaan Kiinasta. Ollila on Pekingin kunniakansalainen ja monet Kiinassa muistavat Kari Kairamon Tienanmenin aukiolta Cityman kädessään. Kiina oli myös pelastus Valmet/Metsolle (suuret paperikoneet) kuin myös Finnairille. Kiinan lennot tuottavat erinomaisesti ja Air Chinan koneita ei vielä näy Helsinki-Vantaalla.

Suomalainen Ecocity on jo käsite Kiinassa

Peking-Mentougou generoi 11 ympäristöinstituutin voimalla myös mainetta, osaamista ja liiketoimintaa suomalaisille, kunhan vain osaamme huomioida kiinalaiset kauppatavat ja osoittaa osaamistamme, joka erottuu muista. Suomesta Ympäristöteollisuus ry on solminut merkittävän ja ainutlaatuisen neuvonantaja- ja edunvalvontasopimuksen kiinalaisten ecocitypäättäjien kanssa Pekingissä.
...

Kiinaa odottaa rankka pankkikriisi ja ikääntymisen vinoutuva pyramidi
[size=85:36d18q9g](Kiina tarvitsee vielä huimaavia summia oman sisäisen maakuntatason pankkikriisin hoitoon)[/size:36d18q9g]

Kiinassa on toistaiseksi "mittaamattomat" työvoimaresurssit, mutta työvoimapula uhkaa jo 25 vuoden kuluttua ja se on lyhyt aika. Kiinassa työ ja työn tekeminen ovat pyhiä, kuten oli Suomessa presidentti Urho Kekkosen aikana.

Kiinan valtio ja maakuntahallinto koettavat työllistää, vaikka "tappiolla" - kansan ei ole hyvä olla toimettomana, tällöin voi päässä alkaa pyörimään liiaksi länsimaalainen ideologia lakkoineen, mellakoineen ja vallankumoushaaveineen.

Kiinalaiset eivät kaipaa meidän kaltaista demokratiaa - he kaipaavat suvun ja perheen yhteyttä ja menestystä vähille lapsilleen. Itsestään selvänä myös oikeudenmukaisuutta, joka onkin ainoa todellinen ja hyväksyttävä globaaliuden tavoite ja mittari.

Kiinan kommunistinen puolue [CPC] täytti tänä vuonna 90 -vuotta,
tämä tarkoittaa sitä, että ensi vuoden Kansankongressissa, jossa heidän "eduskunta" (noin 2700 edustajaa) päättää kolmen-neljän viikon istuntosessiossaan paljon uusia asioita, mm. oikeuksiin liittyvistä asioista. Samassa yhteydessä Kiina vaihtaa istuvan politbyroon [Kiinan ylin päättävä elin] henkilöitä ja valittanee myös uusi pääministeri. Nykyinen hyvin suosittu pääministeri Wen Jiabao jäänee eläkkeelle ja uusi astunee tilalle Anhuin maakunnasta.

"Bridge over Trouble Water"; sanan mukaisesti meidän suomalaisten suuri mahdollisuus on ympäristöosaaminen ja erityisesti vesi ja ecocityrakentaminen - unohtamatta 65.000 kiinalaista maaseutukylää. Koko Kiina ei muuta kaupunkeihin, vaikka juuri nyt on meneillään historian suurin muutto-aalto - sieltähän on juontunut Kiinaan "vaurastumisen" tie.

Edesmennyt Kiinan suuri "pieni" mies Deng Xiaoping kehotti kansaansa "rikastumaan" ja se tapahtuu juuri nyt. Mutta kukaan ei saata tarkoin tietää, mitä Deng rikastumisella viime kädessä tarkoitti - tarkoittiko hän tasapainoa ihmisen ja luonnon kanssa, sillä kiinalaiselle "puutarhan hoito on se maailman tärkein asia - eikä viime kädessä sekään" ... (näin tunnettu kliseeksi muodostunut sanonta kuuluu).

Kiina kulkee kolmatta nousuaan 5000 vuotta vanhassa perinteessään
Kungfutselaisuus nostetaan uudelleen vallitsevaksi ideologiaksi - kommunismin sijalle, jota sinänsä ei juuri Mao Zedongin jälkeen ole ollutkaan. Jäljellä on vain yksipuoluejärjestelmä, jossa pysyttänee vielä pitkään. Kiinassahan tehdään suunnitelmia jopa vuoteen 2200 saakka ja tietyt perusasiat ovat kiveen hakattuja. Kiinalaisten valtaa pitävien mielestä meidän muiden asioihin sotkeutumisen näennäisdemokratia ei ole valmis ja kiinalaiset kehittävät omaansa, joka ei juuri meidän järjestelmiä muistuta. Edelliset kaudet olivat 1400- ja 1800 -luvuilla.

Kiinalaisille kahdeksikko ja kuutonen ovat suuntia,
joille "hymyillään", mutta otetaan vakavasti - kiinalaiset ovat totisen leikillisesti taikauskoisia ja rakennuksetkin sijoitetaan tietyn kaavan mukaan. Kohtalo johdattaa ja Kiinasta kasvaa maailman talousjättiläinen, teknologinen huippuosaaja ja maailman rahoittaja.

Me siirsimme Kiinaan 'ajattelemattomasti' työtämme ja saimme vastalahjaksi tuotteita joiden tehdashinta Kiinassa on vähäisempi kuin valtiomme siitä saama arvonlisävero. Kiinalainen työtoveri on toistaiseksi reippaasti halvempi kuin meidän toveri. Kuinkakohan paljon halvempi olisi kiinalainen toimitusjohtaja Suomeen tuotuna?

Kiina käy USA:n kanssa talouskauhun tasapainoilua hyvin ohuella nuoralla
- varsinainen amerikkalais-kiinalainen nuoralla tanssi. Kumpi kaatuu - nyt näyttää siltä, että paljon amerikkalaista omaisuutta päätyy kiinalaisten haltuun, kuten kävi vuosikymmeniä sitten, kun Japani mm. realisoi New Yorkin Rockefeller Centerin omakseen.

USA on syönyt itsensä velalla maailman lihavimmaksi kansaksi

Kiina on auliisti myynyt ja jenkki ostanut. Nyt Kiina 'ostaa' Afrikkaa ja tekee siitä omanlaistaan periferiaa rakentaen miltei joka Afrikan maassa ja aloittaen raaka-aineiden ja maankäytön "syömisen kaikkien vauraudeksi". Kun valkoinen mies aikoinaan ryösti miekalla ja ristillä, niin Kiina ei puutu toisten sisäisiin asioihin - ainoastaan tarjoaa rahaa ja kaupallisia edellytyksiä. Aika näyttää seuraamukset.

Kiina on nyt suunnannut katseensa Eurooppaan ja Venäjälle

Kiina on valmis lainoittamaan Italian ja Espanjan ja on vakaassa luottamussuhteessa Saksaan. Siemensin toimittama Maglev -juna Shanghaissa ja hakaristilipun pelastus joillekkin japanilaisten pommituksilta 1930 -luvulta ovat jääneet mieliin. Japani sen sijaan ei ole vieläkään virallisesti pyytänyt anteeksi Mantshurian verilöylyä, kun japanilaiset miekka-urhoolliset käyttivät kiinalaisia siviilejä sapeliharjoituksiinsa - elävinä.

Missä mennään maailma, kun Kiina on jo aloittanut oman vuosisatansa? Millaisia "päiväkäskyjä" me voimmekaan vielä odottaa Kiinasta? Jokaisella suomalaisella on Kiinassa 250 toveria, kaveria, ystävää ja jos edes muutama saadaan ostamaan meiltä ---

Ilkka Luoma

Ilkka Luoma

"Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta? ..."

Sivut

Kommentit (36)

Hyvä Kiina, itse näkisin Kiinan mielellään uutena johtavana valtiona USA:n tilalle, Kiina monessa suhteessa toiminut järkevästi viime vuosina, hyvänä esimerkkinä 1 lapsen politiikka jossa periaatteessa Kiinan väkiluvun pitäisi puolittua sadassa vuodessa Muutenkin eikös ne kiinalaiset/japsit ole älykkyystesteissä jo kaikkein viisampia. Jopa kiinan uskonnot ja itämaiset uskonnont on paljon terveemmällä pohjalla kuin lännessä, esim. joku taolaisuus on loistosettiä alusta loppuun ja kunfutselaisuus no... se on enemmän yhteiskuntajärjestelmä kuin uskonto.

All heil china!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ai Kiina? Eläköön nettisensuuri ja toisinajattelijoiden tappaminen. En nyt sitä sano etteikö USA moiseen pahimmillaan syyllistyisi, mutta että joku mieluusti näkisi Kiinan vaikkapa koko pallon johdossa Vähän parempia vaihtoehtoja sitä lapsillekin toivoisi.

kohveeman
Seuraa 
Viestejä1628
pellonpekko
Ai Kiina? Eläköön nettisensuuri ja toisinajattelijoiden tappaminen. En nyt sitä sano etteikö USA moiseen pahimmillaan syyllistyisi, mutta että joku mieluusti näkisi Kiinan vaikkapa koko pallon johdossa Vähän parempia vaihtoehtoja sitä lapsillekin toivoisi.Liekö USA tappanut jo enemmän kuin Kiina?

Nämä paremmat vaihtoehdot minua kiinnostavat kovasti. Mitä ne voisivat olla?

RuaAlguem
Siis kenen lapsille ?Vähän kai kaikille nykyisille lapsille ja tuleville... Ihan aikuisille myös (onhan tässä hengissä itsekin vielä mahdollisesti jonkin aikaa ), ne lapset kun sattuu kasvamaankin Tuleville sukupolville nyt yleisestikin.

Gerson
Seuraa 
Viestejä335

Jopa syrjäiseksi luullussa Sinkiangin maakunnassa rakennetaan valtavia teollisuuslaitoksia ja kauppakeskuksia, kaupunkien kävelykadut kivetään marmorikujilla (ydinkeskusta). Ostoskeskukset ovat uskomattoman moderneja ja jokseenkin kaikki maailman uusimmat uutuudet löydät sieltä. Niiden rinnalla jonkun Helsingin kauppakeskukset valikoimineen ovat suorastaan naurettavia.

Kiinalaiset ovat matkustettuaan nyt muualla maailmassa havainneet miten tavattoman kaukana muut tulevat jo heidän perässä.

Kiinan suurin taustalla väijyvä uhkatekijä on todellakin juuri demografinen kehitys - kuten länsimaissa ja Japanissa, syntyvyys Kiinassa on vajonnut jo uhkaavan alhaiseksi. Kiinnostava ilmiö on myös mm. afrikkalaisten maahanmuutto sekä eteenkin afrikkalaisten naisten rahtaaminen Kiinaan vaimoiksi.

kohveeman
pellonpekko
Ai Kiina? Eläköön nettisensuuri ja toisinajattelijoiden tappaminen. En nyt sitä sano etteikö USA moiseen pahimmillaan syyllistyisi, mutta että joku mieluusti näkisi Kiinan vaikkapa koko pallon johdossa Vähän parempia vaihtoehtoja sitä lapsillekin toivoisi.Liekö USA tappanut jo enemmän kuin Kiina?

Nämä paremmat vaihtoehdot minua kiinnostavat kovasti. Mitä ne voisivat olla?

No kunhan saisi jotain järkeä tähän YK-hommaan veto-oikeus maineen ynnä muine epäkohtineen. On kyllä sen verran isoja ongelmia tiedossa että realistisesti ei kai pitäisi suuria odottaa. Ehkä maiden erot osoittautuvat liian suuriksi, jotta todellista yhteistyötä voitaisiin koskaan kunnolla rakentaa. Ilman melko radikaaleja muutoksia näin onkin. Tietenkin se wanha ja nykyinenkin malli, että aseistuksen yms. suhteen vahvin päättää jokseenkin enemmän kuin heikommat, on se todennäköisin vaihtoehto jatkossakin.

Enpäs ole laskenut USA vs. Kiina tappotilastoja. On sillä Kiinalla osansa myös. Ihan veikkaukselta heittäisin että Kiina maailmanjohdossa tappaisi enemmän ja netti olisi supertiukassa valvonnassa eikä mekään näin keskusteltaisi. Jos USA todella haluaisi ihan kunnolla teilata porukkaa, niin lukemat olisivat vielä paljon pahempia.

Jos Maon idioottimaisuudet kulttuurivallankumouksineen yms. otettaisiin mukaan, niin olisi yksin tein tapattanut kai enemmän kuin toisessa maailmansodassa kaikki yhteensä ja Stalin jäisi kakkoseksi Hitleristä puhumattakaan. Mutta suurimman osan niistä kuolemista aiheutti kai vain tyhmyyttään.... tyhmyydellä kai voi tuhota joskus enemmän kuin mitä jotkut tarkoituksella. Toki tarkoituksellakin pistettiin lakoon Kiinassa porukkaa ihan kunnolla ja vähän laajenneltiin oman maan alueita siinä sivussa. Pitää katsoa jos tilastoa googlettaisi..... no tuossa eka joka löytyi
http://www.scaruffi.com/politics/dictat.html

Mr Bauglir
Seuraa 
Viestejä1748

En jaksa vieläkään uskoa Kiinan ylivaltaan tulevaisuudessa, suurin osa väestöstä elää edelleen köyhyydessä syrjäseuduilla jossa olematon infra, saasteongelmat, vähemmistöjen oikeuksien olemattomuus, valta harvojen käsissä, byrokratia jne.
Isoimpana hidasteena näkisin kuitenkin tuon kulttuurin, jossa on vähän samoja piirteitä kuin Venäjällä, eli usko hallitsijoiden kaikkivoipaisuuteen tappaa oma-aloitteisuuden.

Jaa juu, rakentaahan ne taloja ja hienoja kaupunkeja jatkuvasti. Ongelma on vain ettei kiinalaisilla ole varaa asua niissä. Nyt jo 64 miljoonaa asuntoa tyhjillään.
http://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM&feature=player_embedded

Oikeiston ja vasemmiston erohan on nykyisin taantumuksellisuus ja uudistusten halu.-Puuhevonen-
Verkkomedia ja Venäjän ääni ovat asiallisia ja antavat oikeata tietoa. -pinklin1-
Huumekauppaa ei säätele mikään lainsäädäntö -:)lauri

molaine
Seuraa 
Viestejä2341

Kiinan "nousu", kaikkine osailmiöineen, lienee yksi tunnistetuimmista käynnissä olevista megatrendeistä maailmassa. Kommentoin paria Luoman esilletuomaa, mielestäni kyseenalaista, kohtaa:

Edesmennyt Kiinan suuri "pieni" mies Deng Xiaoping kehotti kansaansa "rikastumaan" ja se tapahtuu juuri nyt. Mutta kukaan ei saata tarkoin tietää, mitä Deng rikastumisella viime kädessä tarkoitti

Kyllä Deng tarkoitti nimenomaan aineellista rikastumista ja antoi samalla puolueen siunauksen oman edun tavoittelulle, mikä on ollut edellytys todelliselle talouskasvulle.

Me siirsimme Kiinaan 'ajattelemattomasti' työtämme

Abstrakti "me" ei ole oikea ilmaisu. Omistajiensa etua tavoittelevat yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan Kiinaan, eivätkä varmasti ajattelemattomasti. 90-luvulla oltiin alkuhuuman jälkeen pessimistisiä Kiinan markkinoiden hyödyntämisestä ja tuotannon siirtopäätökset perustuivat pikemmin halvan työvoiman tarjoamiin säästöihin valmistuskustannuksissa. Nykyään ensisijaisena syynä läsnäololle Kiinassa lienevät kuitenkin maan omat valtavat markkinat. Ne eivät olekaan jääneet pelkäksi haaveeksi, kuten jossain vaiheessa pelättiin.
Kiinalainen toimitusjohtaja ei luultavasti ole lainkaan halvempi Suomeen "tuotuna", ja luultavasti heitä täällä jo onkin. Kiinalaiset yritykset, kuten Huawei, kun toimivat täälläkin.

En myöskään usko, että Kiinasta tulee maailman johtava valta, Yhdysvaltojen tapaan. Kiina tulee vaikuttamaan maailman tapahtumiin jatkuvasti enemmän, mutta todennäköisempi kehityskulku lienee moninapainen maailma jossa Yhdysvaltojen selvä johtajuus tullaan kyseenalaistamaan. Lisää painarvoa tulevat saamaan muutkin kehittyvät taloudet Kiinan lisäksi.

Mielenkiintoista Kiinan kohdalla on nähdä kuinka kommunistinen puolue kykenee säilyttämään valtansa tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Ideologinen johtajuushan on jo mennyt, ja nykyinen mandaatti perustuu puhtaasti jatkuvaan aineellisen hyvinvoinnin kasvuun. Tähän vaikuttavat merkittävästi myös aiemmin keskustelussa esiintuodut ympäristö- ja ihmisoikeusongelmat.

oink oink

Syy miksi arvioisin Pax-Kiinan olevan sittenkin paremman vaihtoehdon maailmalle kuin Pax-Americana johtunee siitä että Kiinalla ei ole mitään syytä lähteä reviirin laajentamiseen. Näet Kiinan poliittisella johdolla on aivan tarpeeksi työtä oman jättimäisen valtakunnan koossapitämisessä.

Kiina ja Intia muodostivat maailmankaupasta n. 80% jo 1700-luvulla. Muutaman sadan vuoden välivaiheen (eurooppalaisten ekspansio) jälkeen nuo jättivaltiot palauttavat maailmankaupan rakenteen tälle "normaalitasolle".

Idän nousuhan on meille lottovoitto. Länsimaailman taloudellinen kasvu ei omilla lihaksilla millään olisi voinut jatkua 1900-luvun tahdissa ja eläisimme ankarassa globaalissa lamassa.

Tosin vaurastumiselta menee maku jos jotkut toiset vaurastuvat vielä enemmän.

ralf64
Syy miksi arvioisin Pax-Kiinan olevan sittenkin paremman vaihtoehdon maailmalle kuin Pax-Americana johtunee siitä että Kiinalla ei ole mitään syytä lähteä reviirin laajentamiseen.
"ei ole mitään syytä".... siis "normilogiikalla" ajattelevan mielestä ei ole mitään syytä. No ei varmaan.

Mutta aina ne syyt laajentumiselle on ihminen historiansa aikana löytänyt. Syyt löytyy aina. Näkisin tuossa näkökannassasi yllättävää naiivisuutta. Johtoasemassa on lähes aina nähty paljonkin "hyviä" syitä laajentumiselle. Aika usein on riittäneet keskinkertaiset tai huonotkin syyt.

Odottaisin nyt ainakin että edes Internet pääsee vapaammaksi Kiinassa ennen kuin alkaisin liputtamaan heidän hyvää tuovaa voimaansa ihmiskunnalle.


"Muutaman sadan vuoden välivaiheen (eurooppalaisten ekspansio) jälkeen nuo jättivaltiot palauttavat maailmankaupan rakenteen tälle "normaalitasolle"."Jaah, oletkin optimisti. Itse olen varsin tyytyväinen, jos mikään suurempi tuho ei ole lakkauttanut "ihmiskunnan kehitystä" parissa sadassa vuodessa radikaalisti, vaan eteenpäin mennään. Tällä hetkellä en uskalla kyllä edes kovin suureellisesti ennakoida mikä valuutta tai minkälainen maailmankauppatilanne on sadan vuoden päästä.

Selvennyksenä "ihmiskunnan kehitykseen".... noh, näkisin että jos entistä vähemmän kuolee nälkään, janoon, helposti ehkäistäviin tauteihin ja yhä useammat nousevat Maslowin tarvehierarkiassa askeleen pari ylöspäin... niin mm. se on sitä kehitystä, mikä minulle kelpaa.

On sitten pitkälti sama mennäänkö siihen suuntaan Kiinan, USAn, YK:n taikka vaikkapa marsilaisten komennossa... mieluummin skippaisin kokonaan yksittäisten maiden hegemoniat.

pellonpekko

Jaah, oletkin optimisti. Itse olen varsin tyytyväinen, jos mikään suurempi tuho ei ole lakkauttanut "ihmiskunnan kehitystä" parissa sadassa vuodessa radikaalisti, vaan eteenpäin mennään. Tällä hetkellä en uskalla kyllä edes kovin suureellisesti ennakoida mikä valuutta tai minkälainen maailmankauppatilanne on sadan vuoden päästä.
En ole sen paremmin optimisti kuin pessimistikään. Totean vain, että Kiinan ja Intian maailmankaupan tuleva hegemonia on vain paluuta normaalitilanteeseen. Monille historiaa vähemmän tiirailleille eurosentrisille asia voi olla jonkinsortin mullistus. Mutta vertailtaessa aasialaisten ahkeruutta ja henkistä kapasiteettia oman maanosamme henkiseen velttouteen pitäisi tuleva trendi olla pikemminkin luonnollinen seuraus.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat