Seuraa 
Viestejä6081

Ensin uutinen:

Kiellettyjen kirjojen viikko laajenee internetiin

3.8.2011 13:58 | Kommentit
A A

Helsingin Sanomat

Yhdysvalloissa vuosittain pidettävä Kiellettyjen kirjojen viikko kansainvälistyy ja laajenee internetiin, kertoo American Libraries -lehti.

Vuodesta 1982 lähtien kirjastot ja kirjakaupat ovat järjestäneet tuolla viikolla sensuroitujen teosten lukemisia. Tänä vuonna lukijoita ympäri maailman kehotetaan valitsemaan kielletty tai uhanalainen teos ja lukemaan siitä enintään kahden minuutin otos videolle. Videoituja todistuksia toivotaan myös niiltä, jotka ovat nähneet kirjasensuuria.

Videot editoi Amerikkalaisten kirjakauppiaiden yhdistys vapaan ilmaisun puolesta eli ABFFE, joka myös lataa ne YouTubeen.

Viime vuonna Yhdysvalloissa sensuroiduin kirja oli Peter Parnellin lastenkirja And Tango Makes Three, joka kertoo kahden urospingviinin yhdessä hautomasta munasta. Teos on ollut jo viisi vuotta pannassa monissa kouluissa ja kirjastoissa.

Kiellettyjen kirjojen viikko on 24. 9.–1. 10.

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Kiellettyjen+kirjojen+viikko+laajen...

Sitten pohdintaa. Länsimaissa ei taida Rushdien "Saatanalliset säkeet" olla kovinkaan kielletty vaikka sitä se varmasti tietyissä lähi-idän maissa kyllä on. Saksassa oli vajaa sata vuotta sitten hyvinkin paljon suoranaisia kirjarovioita eikä varmastikkaan Pohjois Koreassa kansa lue turmeltuneen lännen Aku Ankkoja tai Donald Trumbin opuksia. Vaan miten on, lukeekohan kukaan ilman sensuurin pelkoa kiellettyjen kirjojen viikolla Mein Kamphia (ei, en ole natsi tai natsimielinen)? Esittäisin tämän kysymyksen siksi, että onko olemassa minkä verran kirjoja joita länsimaissa ei joko uskalleta tai muuten vain voida lukea edes tällaisen teemaviikon aikana?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Kommentit (5)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sensuroituja kirjoja on paljon enemmän kuin tuo pieni lista. Kaikki radikaaleimmat kirjat puuttuvat siitä listasta, koska se lista on myös sensuroitu.

Yleensä siitä syystä että halutaan välttää turha julkisuus ja ettei ihmiset saa tietää niiden nimiä. P2P-verkosta löytää melko erikoisia kirjoja...

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Armitage
Kaikki radikaaleimmat kirjat puuttuvat siitä listasta, koska se lista on myös sensuroitu.Juuri tätä tarkoitan. Kuulostaa hieman tekopyhältä tuommoinen teemaviikko kun eivät kuitenkaan lue kuin tietynlaisia kirjoja jättäen jotkut tyystin sensuurin armoille.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Vatikaanihan piti pitkään yllä kiellettyjen krijojen listaa. Sitten heille valkeni, että ihmiset lukivat listaa saadakseen selville, mitkä kirjat ovat kiinnostavia. Niinpä kiellettyjen kirjojen lista kiellettiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat