Seuraa 
Viestejä45973

Ruton aiheuttuajana oli Yersinia pestis niminen Mikrobi (tyypi bakteeri) tämä Yersinia pestis oli eräässä kirpussa, se oli aivan tavallinen kirppu. mutta tämä kirppu kantautui rottiin ja nämä taas kantoivat niitä ihmisien kotiin näin kirput kantoivat edelleen yersinia pestistä muistaakseni ranskassa (vai missä se olikaan) syttyi suurpalo joka tappoi rotat (kirput mukana) tarkat tiedot: Musta surma
Wikipedia.
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mustasta surmasta kärsiviä potilaita kuvattuna Toggenburgin raamatussa 1411
Suurenna
Mustasta surmasta kärsiviä potilaita kuvattuna Toggenburgin raamatussa 1411

Musta surma (myös nimellä musta rutto) oli Eurooppaa 1300-luvulla runnellut epidemia, jonka arvioidaan tappaneen noin kolmasosan maanosan väestöstä. Suurin osa tutkijoista uskoo, että kyseessä oli paiseruttoepidemia, joka oli aikaisemminkin pyyhkäissyt Euroopan yli - kuten Roomassa 590 levinnyt rutto. Kuitenkin toiset lähteet pitävät keuhkoruttoa tavallisempana ruton muotona, koska se levisi ihmisestä toiseen, toisin kuin paiserutto, jota levittivät vain kirput ja rotat. Joitain muita näkemyksiä ovat että musta surma olisi Ebolan tapainen verenvuotokuume.

Paiseruton aiheuttaa Yersinia pestis -bakteeri (tunnettu aikaisemmin nimillä Bacterium pestis ja Pasteurella pestis), joka elää tasalämpöisissä eläimissä. Bakteeria levittävät kirput, joiden leviämistä vastaavasti vauhdittavat kirppuja kantavat mustarotat (Rattus rattus). Paiserutto aiheuttaa isoja ja kivuliaita paiseita kainaloiden ja nivusien imurauhasiin. Jos paiserutto jää hoitamatta, se saattaa levitä verenkiertoon (oireina verenvuoto kudoksissa, joista mustat läikät, ruton nimennyt oire, aiheutuvat). Hoitamattomana paiseruttoon kuolee usein 4-8 päivässä. Kuolettavin muoto rutosta on voimakkaita verioksennuksia aiheuttava keuhkorutto, jossa bakteerit leviävät keuhkoihin - hoitamattoman keuhkoruton kuolleisuus on n. 95%. Kolmas ruton muoto on verirutto, joka aiheuttaa verenmyrkytyksen

Ei ole aivan tarkalleen selvää mistä 1300-luvun epidemia tarkalleen ottaen lähti liikkeelle - ehkä jostain Intian pohjoisosista, mutta todennäköisemmin keski-Aasian tasangoilta, josta sen länteen toivat Mongoli-armeijat. Rutto levisi Eurooppaan Krimin niemimaalta, jossa genovalainen siirtokunta Kaffa joutui mongolien piirittämäksi. Kerrotaan, että mongolit ampuivat katapulteilla ruttoon kuolleiden ruumiita muurin yli kaupunkiin. Kaffasta paenneet veivät sitten ruton Messinaan, Genovaan ja Venetsiaan vuosien 1347-1348 taitteessa. Italiasta rutto levisi myötäpäivään ympäri Euroopan - Ranskaan, Espanjaan, Englantiin, Saksaan, Skandinaviaan ja lopulta luoteis-Venäjälle. Vasta 1896 ruttobakteeri eristettiin ja sen leviämistapa selvitettiin. Aivan viime vuosina on alettu tutkijapiireissä esittää väitteitä, ettei musta surma ehkä sittenkään liittynyt paiseruttona tunnettuun epidemiaan. Tällöin jää avoimeksi, mikä tauti kyseessä olisi ollut.

Aikalaisille ruton syyt olivat monimutkaiset - sitä pidettiin yleisesti Jumalan rangaistuksena syntisille tai vastaavasti "huonon ilman" aiheuttamana. Siitä syytettiin myös juutalaisia ja useilla alueilla tauti johti juutalaisvainoihin. Kristillisessä kulttuurissa ruton alkuperää luonnollisesti pidettiin saatanallisena, jolloin kissoja, usein paholaista symboloivia eläimiä, hävitettiin runsaasti. Ironista kyllä, kyseisellä toiminnalla oli merkittävä rooli ruttoa levittävien rottien lisääntymisessä. Jotkut myös uskoivat että kyseessä oli planeettojen kohtaaminen.

Tutkijat ovat myös esittäneet väitteitä, että mustan surman dramaattisuus johtui todellisuudessa katovuosien heikentämän kansan vastustuskyvyn vähäisyydestä, eikä taudin hämmästyttävästä tappavuudesta. Näin ollen 1300-luvun puolenvälin epidemiaa olisi edeltänyt pitkä kehitys, joka viimein kulminoitui taudinaiheuttajan alkaessa levitä.

Koska kukaan ei tiennyt miten rutto levisi, siltä ei osattu suojautua. Aika yleisesti arveltiin että rutto levisi ilman kautta - kuten asia keuhkoruton kohdalla lähes olikin. Jos taudin leviämisen syynä oli ilma, eristäminen auttaisi. Tiukka eristäminen oli kuitenkin hankalaa, ja kirput olikin lähes mahdoton saada eristetyksi.

Milanossa ruttoon sairastuneiden ihmisten talojen ikkunat ja ovet laudoitettiin kiinni. Ehkä juuri tämän ansiosta kapungissa rutto ei ollut niin tuhoisa kuin monessa muussa paikassa. 1374 ei Venetsiaan päästetty ihmisiä joiden epäiltiin sairastavan ruttoa, ja 1383 Marseilleen pyrkivät laivat eivät saaneet rantautua ennen kuin olivat odottaneet 40 päivää. Tästä tulee sana "karanteeni", sillä 40 on ranskaksi quarante.

Flagellantit uskoivat että Jumala oli asettanut ruton rangaistukseksi ihmisten pahoista teoista. Flagellantit vaelsivat ryhminä ja ruoskivat itseään jotta Jumala huomaisi heidän katuvan ja lopettavan mustan surman.

Pohjoismaista musta surma saapui ensimmäisenä Norjaan, mitä ilmeisimmin Englannista. Norjalaisista noin joka toinen kuoli epidemiassa - pahempi mustan surman prosentuaalinen uhriluku oli ainoastaan Islannissa, jonne rutto saapui vasta 1400-luvun alussa. Islannissa n. 60% väestöstä menehtyi. Ruotsissa musta surma jäi arvioiden mukaan hieman eurooppalaista keskiarvoa lievemmäksi. Suomen tilanteesta lähteet eivät sano käytännössä mitään. Musta surma joka tapauksessa muutti pohjolan poliittista tasapainoa, heikentäen Norjan ja Islannin painoarvoa ja lisäten Ruotsin voimaa. Joidenkin arvioiden mukaan tämä olisi osittain vaikuttanut Ruotsin nousuun 1600-luvun suurvalta-asemaansa. Joka tapauksessa heikentynyt Norja päätyi 1400-luvusta alkaen Tanskan alaisuuteen, mitä kesti 1800-luvun alkuun. Aiemmin erittäin voimakas ja ekspansiivinen Norja menetti siis itsenäisyytensä. Norja myös menetti 1400-luvun kuluessa hitaasti alusmaitaan Britannian pohjoisosissa.

Kuolonuhrien määrä vaihtelee suuresti lähteestä riippuen, mutta yleisin arvio on, että kolmannes Euroopan väestöstä olisi kuollut 1300-luvun rutossa. Musta surma vaati arviolta 25 miljoonaa kuolonuhria Euroopassa ja lisäksi paljon lisää Afrikassa ja Aasiassa. Kyliä hylättiin, kun muutamat henkiinjääneet pakenivat ja levittivät tautia eteenpäin.

Väestökato toi muassaan myös taloudellisia muutoksia, koska sosiaalinen liikkuvuus parani. Esimerkiksi talonpoikien sitoutuminen perinteisille maa-alueilleen väheni, koska asutus harveni huomattavasti. Niinpä maaorjien olot paranivatkin huomattavasti. Äkillinen pula halvasta työvoimasta johti joidenkin mukaan myös teknologisen kehityksen välttämättömyyteen ja joidenkin mukaan jopa laukaisi renessanssiin johtaneen kehityksen. Mielenkiintoisena yksityiskohtana väestökadon takia jäljelle jääneistä eurooppalaisista tuli hetkellisesti maailman suurimpia lihankuluttajia ennen teollisen vallankumouksen jälkeistä kehittyneempää maataloutta. pelottaako? se oli ihmiskirppu.

  • ylös 4
  • alas 3

Kommentit (13)

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Itse asiassa on täysin mahdollista, että Mustan Surma ei ollutkaan paiserutto kuten on pitkään uskottu. Mahdollisia ehdokkaita ovat muun muassa virustaudit isorokko (Variola major-kanta), ebolan tai Marburgin taudin kaltainen verenvuotokuume ja - yllättäen - influenssa.

Tämä hypoteesi perustuu siihen, että

a. täsmälleen samaan ajanjaksoon Mustan Surman kanssa ajoittuu kiehtova geenimuutos, joka nykyään vaikuttaa osassa ihmisistä siten, että he ovat immuuneja HI-virukselle - Yersinia Pestis-bakteeri tuskin olisi aiheuttanut tällaista mutaatiota.

b. ihmiskirpun vektoripotentiaalia epäillään; ts. ihmiskirpun kyky levittää ruttobakteeria ei välttämättä olisi todellisuudessa riittänyt niinkin laajan epidemian aikaansaamiseksi kuin mitä Musta Surma oli.

c. oireet täsmäävät kaikkiin mainittuihin kolmeen tautiryhmään. Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, Musta Surma on hyvinkin voinut olla superäkäinen influenssamutaatio - muun muassa espanjantaudin uhreilla ilmeni muistaakseni verenpurkaumia ja sisäistä verenvuotoa osana elimistön hajoamista. Niinpä astetta rajumpi influenssa olisi hyvin voinut saada aikaan tällaisia oireita suuremmassakin osassa sairastuneita.

Ebolan kaltainen verenvuotokuume on kuitenkin melko epätodennäköinen vaihtoehto. Nämä taudit ovat peräisin trooppisista maista ja niiden kantajina toimivat pääasiassa trooppiset eläimet. On toki mahdollista että olisi kehittynyt esimerkiksi mustarottaa vektorina käyttävä virus, mutta ebolan ja vastaavien tautien leviäminen ei käsittääkseni yleensä ole aivan yhtä tehokasta kuin pandemian aikaansaaminen edellyttää. Taisi olla niin, että uhri kuolee liian nopeasti kyetäkseen toimimaan kantajana riittävän pitkään tai jotain vastaavaa.

Isorokko ja influenssamutaatio ovat todennäköisimmät vaihtoehtoiset selitykset Mustalle Surmalle. Paiserutto on käsittääkseni kuitenkin ainakin toistaiseksi vakiintunut käsitys taudista.

Keskiajalla tautua kutsuttiin muuten myös sinitaudiksi, johtuen juurikin suurista verenpurkaumista joita tautiin sairastuneen ihon alle levisi.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Eli kopioit avaukseesi yksinkertaisesti koko wikin jutun mustasta surmasta: nerokasta.
Wikiäisten tekemät jutut ovat siitä hauskoja, että ne ovat aina yksilön tekemiä. Eräs hassu sanonta tässä wikin artikkelissa pisti silmään Suomen tilanteesta lähteet eivät sano käytännössä mitään.
Eikö ole nerokas oivallus! Ajatella, että joku on ihan itse kyennyt ajattelemaan niin paljon, että on saanut tuon itse keksimänsä sanan parren mukaan kopioituun artiikkeliinsa: mahtavaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Gideon
Eli kopioit avaukseesi yksinkertaisesti koko wikin jutun mustasta surmasta: nerokasta.
Wikiäisten tekemät jutut ovat siitä hauskoja, että ne ovat aina yksilön tekemiä. Eräs hassu sanonta tässä wikin artikkelissa pisti silmään Suomen tilanteesta lähteet eivät sano käytännössä mitään.
Eikö ole nerokas oivallus! Ajatella, että joku on ihan itse kyennyt ajattelemaan niin paljon, että on saanut tuon itse keksimänsä sanan parren mukaan kopioituun artiikkeliinsa: mahtavaa.

"warning this article is shit" se on wikistä mutta älä enempää sano lol

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Gideon
Eli kopioit avaukseesi yksinkertaisesti koko wikin jutun mustasta surmasta: nerokasta.
Wikiäisten tekemät jutut ovat siitä hauskoja, että ne ovat aina yksilön tekemiä. Eräs hassu sanonta tässä wikin artikkelissa pisti silmään Suomen tilanteesta lähteet eivät sano käytännössä mitään.
Eikö ole nerokas oivallus! Ajatella, että joku on ihan itse kyennyt ajattelemaan niin paljon, että on saanut tuon itse keksimänsä sanan parren mukaan kopioituun artiikkeliinsa: mahtavaa.

Hyvä havainto.

Kuitenkin kysyisin kenelle oikein puhut? Viimeiselle vastaajalle (minulle) vai keskustelun aloittajalle (mozillalle), jotka ovat samasta avataresta huolimatta hyvinkin eri henkilö...?

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Herra Tohtori
Itse asiassa on täysin mahdollista, että Mustan Surma ei ollutkaan paiserutto kuten on pitkään uskottu. Mahdollisia ehdokkaita ovat muun muassa virustaudit isorokko (Variola major-kanta), ebolan tai Marburgin taudin kaltainen verenvuotokuume ja - yllättäen - influenssa.

Tämä hypoteesi perustuu siihen, että

a. täsmälleen samaan ajanjaksoon Mustan Surman kanssa ajoittuu kiehtova geenimuutos, joka nykyään vaikuttaa osassa ihmisistä siten, että he ovat immuuneja HI-virukselle - Yersinia Pestis-bakteeri tuskin olisi aiheuttanut tällaista mutaatiota.

b. ihmiskirpun vektoripotentiaalia epäillään; ts. ihmiskirpun kyky levittää ruttobakteeria ei välttämättä olisi todellisuudessa riittänyt niinkin laajan epidemian aikaansaamiseksi kuin mitä Musta Surma oli.

c. oireet täsmäävät kaikkiin mainittuihin kolmeen tautiryhmään. Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, Musta Surma on hyvinkin voinut olla superäkäinen influenssamutaatio - muun muassa espanjantaudin uhreilla ilmeni muistaakseni verenpurkaumia ja sisäistä verenvuotoa osana elimistön hajoamista. Niinpä astetta rajumpi influenssa olisi hyvin voinut saada aikaan tällaisia oireita suuremmassakin osassa sairastuneita.

Ebolan kaltainen verenvuotokuume on kuitenkin melko epätodennäköinen vaihtoehto. Nämä taudit ovat peräisin trooppisista maista ja niiden kantajina toimivat pääasiassa trooppiset eläimet. On toki mahdollista että olisi kehittynyt esimerkiksi mustarottaa vektorina käyttävä virus, mutta ebolan ja vastaavien tautien leviäminen ei käsittääkseni yleensä ole aivan yhtä tehokasta kuin pandemian aikaansaaminen edellyttää. Taisi olla niin, että uhri kuolee liian nopeasti kyetäkseen toimimaan kantajana riittävän pitkään tai jotain vastaavaa.

Isorokko ja influenssamutaatio ovat todennäköisimmät vaihtoehtoiset selitykset Mustalle Surmalle. Paiserutto on käsittääkseni kuitenkin ainakin toistaiseksi vakiintunut käsitys taudista.

Keskiajalla tautua kutsuttiin muuten myös sinitaudiksi, johtuen juurikin suurista verenpurkaumista joita tautiin sairastuneen ihon alle levisi.

muistaakseni sen uusi versio oli ebolla se ei voi pelkästään olla paiserutto

Herra Tohtori
Gideon
Eli kopioit avaukseesi yksinkertaisesti koko wikin jutun mustasta surmasta: nerokasta.
Wikiäisten tekemät jutut ovat siitä hauskoja, että ne ovat aina yksilön tekemiä. Eräs hassu sanonta tässä wikin artikkelissa pisti silmään Suomen tilanteesta lähteet eivät sano käytännössä mitään.
Eikö ole nerokas oivallus! Ajatella, että joku on ihan itse kyennyt ajattelemaan niin paljon, että on saanut tuon itse keksimänsä sanan parren mukaan kopioituun artiikkeliinsa: mahtavaa.Hyvä havainto.

Kuitenkin kysyisin kenelle oikein puhut? Viimeiselle vastaajalle (minulle) vai keskustelun aloittajalle (mozillalle), jotka ovat samasta avataresta huolimatta hyvinkin eri henkilö...?


Ei hitto, tehän olette kuin kaksi marjaa! Luulin teitä tosiaan samaksi hahmoksi. En alkanut nimiä tarkemmin katsomaan, koska ei tullut edes mieleeni, että joillakin voisi olla sama avatar ja vielä peräkkäisissä kirjoituksissa: hyvä pointti.

Gideon
Herra Tohtori
Gideon
Eli kopioit avaukseesi yksinkertaisesti koko wikin jutun mustasta surmasta: nerokasta.
Wikiäisten tekemät jutut ovat siitä hauskoja, että ne ovat aina yksilön tekemiä. Eräs hassu sanonta tässä wikin artikkelissa pisti silmään Suomen tilanteesta lähteet eivät sano käytännössä mitään.
Eikö ole nerokas oivallus! Ajatella, että joku on ihan itse kyennyt ajattelemaan niin paljon, että on saanut tuon itse keksimänsä sanan parren mukaan kopioituun artiikkeliinsa: mahtavaa.Hyvä havainto.

Kuitenkin kysyisin kenelle oikein puhut? Viimeiselle vastaajalle (minulle) vai keskustelun aloittajalle (mozillalle), jotka ovat samasta avataresta huolimatta hyvinkin eri henkilö...?


Ei hitto, tehän olette kuin kaksi marjaa! Luulin teitä tosiaan samaksi hahmoksi. En alkanut nimiä tarkemmin katsomaan, koska ei tullut edes mieleeni, että joillakin voisi olla sama avatar ja vielä peräkkäisissä kirjoituksissa: hyvä pointti.

halusin saman kuvan

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613

Onhan sinulla siihen oikeus...

Valittaen on kuitenkin todettava että kyseessä on Trifid-sumu (Messier 20/NGC 6514) eikä Hevosenpääsumu, joka on osa Orionin tähtisumua (Messier 42). Hevosenpääsumu tunnetaan tarkemmin myös nimillä Barnard 33 ja IC 434.

Kuitenkin, avataren tarkoitus on nimenomaan korostaa kirjoittajan omaa identiteettiä ja sen tarkoitus hieman kärsii jos samalla palstalla alkaa heilua monia joilla on sama ava. Luultavasti jos pidempään palstalla viihdyt, tulet haluamaan "oman" avataren ennemmin tai myöhemmin.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Nyt täytyy sanoa, että ei pitäisi vastata.

En jaksanut lukea avaajan kirjoitusta, peistausta?

Mutta, mustasta surmasta täällä on useampaan kertaan kirjoitettu. Jälleen kommentoin tuhannetta kertaa samaa: leviämistapa ei ollut tyypillinen Yersinia Pestis- bakteerille ja tutkijat ovat pitkään aprikoineet, oliko kyseessä influenssa. Tutkimuksia on tehty ja ilmeisesti niitä edelleen tehdään.

Välttämättä käynnissä olevista tutkimuksista ei raportoida, vasta jos jotain julkaisemisen arvoista löytyy.

MD
Nyt täytyy sanoa, että ei pitäisi vastata.

En jaksanut lukea avaajan kirjoitusta, peistausta?

Mutta, mustasta surmasta täällä on useampaan kertaan kirjoitettu. Jälleen kommentoin tuhannetta kertaa samaa: leviämistapa ei ollut tyypillinen Yersinia Pestis- bakteerille ja tutkijat ovat pitkään aprikoineet, oliko kyseessä influenssa. Tutkimuksia on tehty ja ilmeisesti niitä edelleen tehdään.

Välttämättä käynnissä olevista tutkimuksista ei raportoida, vasta jos jotain julkaisemisen arvoista löytyy.


Eikö kyseessä kuitenkin selvästi ollut rutto. Perustelen tätä sillä, että aikalaisten kuvaus taudin oireista ja sen vaikutuksesta ihmisiin oli yhtenevä ruttotaudin kanssa. Vai onko löytynyt mitään virusta, joka vaikuttaisi vastaavalla tavalla ja aiheuttaisi identtisiä oireita?

Gideon

Eikö kyseessä kuitenkin selvästi ollut rutto. Perustelen tätä sillä, että aikalaisten kuvaus taudin oireista ja sen vaikutuksesta ihmisiin oli yhtenevä ruttotaudin kanssa. Vai onko löytynyt mitään virusta, joka vaikuttaisi vastaavalla tavalla ja aiheuttaisi identtisiä oireita?

En muista enää yksityiskohtia miksi leviämistapa ei sopinut Yersiniaan.
Muistan vain TV-dokumentin ja kuvauksen siitä, kuinka tauti levisi nopeasti pohjoiseen, sitäkään en muista oliko maa Islanti vai joku muu. Pitäisi tietenkin tarkistaa ennen kuin kirjoittaa muistelmia.
Nyt ei ole aikaa siihen.

Muistan vai tuon dokumentin ja sen, että mieleen jäi, että miten kirppujen levittämä tauti yht'äkkiä oli jossain kaukaisella eristyneellä alueella.

Tautia ja sen oireita jäljitettiin muistaakseni jossain Skotlannin kaupungissa ja sielläkään taudin leviämistapa ei sopinut Yersinia-bakteeriin.

Pirhana, kun en nyt ehdi tarkistaa. Mielessä - silmissä välkkyvät vain kuvat ja korvissa kertomukset dokumentissa, hämärästi.

Lisäksi olen lukenut useitakin artikkeleja koskien samaa epäilyä.

Herra Tohtori
Seuraa 
Viestejä2613
Gideon
Eikö kyseessä kuitenkin selvästi ollut rutto. Perustelen tätä sillä, että aikalaisten kuvaus taudin oireista ja sen vaikutuksesta ihmisiin oli yhtenevä ruttotaudin kanssa. Vai onko löytynyt mitään virusta, joka vaikuttaisi vastaavalla tavalla ja aiheuttaisi identtisiä oireita?

Kova kuume, yskä, keuhkokuume, yleiskunnon nopea lasku, "paiseita" tai verenpurkaumia iholla/ihon alla, sisäistä verenvuotoa ja elimistön asteittainen pettäminen -> kuolema.

-Kuvaus espanjantaudin kaikkein rajuimmista oireista. Useimmilla tauti jäi luonnollisesti kovan kuumeen ja yskän asteelle; keuhkokuume tappoi suurimman osan uhreista jo sinällään, mutta osalla tauti eteni mainitulla tavalla vieläkin pidemmälle.

Runsaat verenpurkaumat todella muodostavat käsittääkseni paiseita iholle. Toisin sanottuna oikein raju influenssavirus ei rajaa tuhojaan hengityselimiin vaan leviää myös muualle elimistöön ja saa aikaan pahoja vaurioita elimistössä. Näin ollen myös musta surma on siis voinut olla raju influenssapandemia, jonka oireet on tulkittu paiseruton oireiksi.

Kuten MD sanoi... mustan surman leviämistapa ei oikein ole tyypillinen ruttobakteerille. Itse muistelisin että edes huonon hygienian aikakaudella kriput eivät olisi kyenneet välttämättä levittämään ruttobakteeria kyllin tehokkaasti, saatan olla väärässäkin (se on jopa luultavaa). Toivottavasti jossain vaiheessa joitain tutkimustuloksia julkaistaan puoleen tai toiseen.

Capito tutto, perchè sono uno
Persona molto, molto intelligente...

-Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

If you stare too long into the Screen, the Screen looks back at you.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat