Seuraa 
Viestejä132

I. Korkeimman veroasteen ja pienimmät tuloerot omaava valtio

Ensimmäiseksi mainittakoot Tanska, joka on nro 1 verotuksessa ja tulotasa-arvossa, sekä kärkisijoilla valtionomistuksessa. Siellä on myös progressiivinen pääomavero ja korkea sosiaaliturva. Tanska on Marxin tapaan maailmankauppamyönteinen, ja saisi korkeimmat pisteet taloudellisesta vapaudesta jos kyseiseen indeksiin ei laskettaisi mukaan verotusta (nykyinen 9. sija). Se on maailman vähiten korruptoitunein maa, maailman onnellisin maa ja omaa EU:n pienimmän työttömyyden (4,1%, Suomen 7,7% ja EU:n keskiarvo 9%.) Lisää Tanskalaisesta sosialismista ranskalaisilla viivoilla luettavissa täältä:

http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/04/18/maailman-sosialistisin-maa...

II. Intian sosialistinen osavaltio

Toiseksi mainittakoot Kerala. Siinä missä Tanskaa voidaan verrata muihin EU maihin, Keralaa voidaan vertailla Intian osavaltioihin. Se on nro 1:
* sukupuolten välisessä tasa-arvossa

* köyhyyden vähentämisessä

* peruskoulutuksessa

* terveydenhuollossa

* eliniässä

* lukutaidossa

* korruption kitkemisessä

* Inhimillisen Kehityksen Indeksissä
Lisää Keralalaisesta sosialismista luettavissa täältä:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/05/06/kerala-intian-sosialistisi...

III. Latinalaisen Amerikan Vallankumous

Viimeksi keskustelu jäi junnaamaan lähinnä Chaveziin. Chavez on kuitenkin vain yksi 11 viimeisen 2000 luvun vaihteen jälkeen vaaleilla valituista vasemmistolaisista valtionpäämiehistä. Tosiasiassahan 2000 vaihteesta asti jokaisessa etelä-amerikassa käydyissä presidentinvaaleissa voittajia ovat olleet vasemmistopuolueet (yhdysvaltain lähintä liittolaista Kolumbiaa lukuunottamatta). Jos maat yhdistyisivät, mikä on alueen johtajien, etenkin Brasilian presidentin agendassa, se olisi toisiksi suurin demokratia, kolmanneksi suurin maa väestöltään ja maailman neljänneksi suurin talous.

Jos verrataan jokaisen etelä-amerikan maan viimeisimmän oikeistohallituksen vuoden ja viimeisimmän vasemmistohallituksen vuoden suoritusta, paljastuu että keskimäärin vasemmistokaudella:

- Talouskasvu on kuusinkertaistunut
- Työttömyys on lähes puolittunut n.13% n.7%:iin.
- Köyhyys on vähentynyt neljäsosalla lähes puolesta alle kolmasosaan väestöstä.
- Valtionvelka on vähentynyt kolmasosalla

Kaikki tiedot maakohtaisesti ja keskimäärin löytyvät taulukoista osoitteesta:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/07/28/vasemmisto-kuusinkertaisti...
Ja perustuvat CIA factbookin tietoihin, jotka löytyvät osoitteesta
http://www.indexmundi.com

Muuten, arabimaissa suosituimmaksi ulkomaiseksi poliitikoksi valittiin Hugo Chavez.

IV. Kannatus länsimaissa

Rasmussen Polls teki tutkimuksen sosialismin ja kapitalismin suosiosta Yhdysvalloissa. Kävi ilmi että
“Among those younger than 30, identical percentages react positively to “socialism” and “capitalism.”
“Among non-hispanics blacks socialism is more popular than capitalism.”
Pienituloisempien keskuudessa sosialismin ja kapitalismin suosio eroavat vain virhemarginaalin verran kapitalismin eduksi. Koko väestön parissa vain 53% uskoo että kapitalismi on sosialismia parempi järjestelmä. Tulokset kokonaisuudessaan on luettavissa sivulta:
http://tsarbombastic.wordpress.com/2011/05/02/amerikka-radikalisoituu-va...

Saksassa, Euroopan talouden ytimessä, sekä kaikissa kriisimaissa radikaalin vasemmiston kannatus on ennätyskorkealla. Japanissa äänestettiin ensimmäistä kertaa todennäköisesti koko kauden palveleva hallitus, joka ei ole oikeistopuolueen muodostama. Kanadassa vasemmistopopulistinen New Democrats puolue on ollut vaaleista toisiin käytännössä ainoa voittaja.

Onko uusi vasemmiston kausi alkamassa? Pystyykö vasemmisto mielestänne tarjoamaan vielä vaihtoehdon tulevaisuudelle ja todistaa uusliberaalin Historian Lopun vääräksi? Onko mielestänne tälläisistä yhteiskunnallisista kokeiluista uutisoitu liian vähän?

Pohdintaa mm. sivilisaatioista, talousjärjestelmästä, historiasta, päihdepolitiikasta ja kansallisuudesta http://www.tsarbombastic.wordpress.com

Sivut

Kommentit (34)

kse
Seuraa 
Viestejä1308
tsarbombastic
Onko uusi vasemmiston kausi alkamassa? Pystyykö vasemmisto mielestänne tarjoamaan vielä vaihtoehdon tulevaisuudelle ja todistaa uusliberaalin Historian Lopun vääräksi? Onko mielestänne tälläisistä yhteiskunnallisista kokeiluista uutisoitu liian vähän?Jos nyt jossain ensin kokeiltaisiin sitä kauheaa uusliberalismia, niin ehkä sitten voitaisiin sanoa jotain sen toimivuudesta. Nykyiset kriisithän ovat suoraan seurausta valtioiden ylivelkaantumisesta, löysästä rahapolitiikasta ja asuntokuplien rakentelusta väärän tukipolitiikan avulla - samalla valtioiden holhoamat/painostamat keskuspankit ovat harjoittaneet väärää korkopolitiikaa ja antaneet setelikoneiden pyöriä laakerit punahehkuisina. Kaiken kaikkiaan oikein malliesimerkki siitä, miten talous saadaan menemään reisille jakamalla rahaa vasemmalle ja oikealle äänestäjien kosiskelemiseksi.

Hauska juttu, että itse asiassa PIGS-maat ovat taloudeltaan juuri sitä mitä monet uusvasemmistolaiset tuntuvat haaveilevan. Ko. maissahan monet talouden alat ovat edelleen suljettuja, työntekijöiden irtisanomissuoja on huipussaan, vuokra-asunnoista häätäminen lähes mahdotonta ja valtion ohjaus joka sektorilla merkittävää. Lisäksi PIGS-maissa on pyritty viimeiseen asti välttämään sosialistien kauhistelemia uudistuksia eläkeiän nostamiseksi, etuisuuksien karsimiseksi jne. Sen sijaan tsarban ihailemassa "sosialistisessa" Tanskassa irtisanomissuoja on olematon.

Sinänsä Tanskan ja Suomen veroasteiden suora vertailu antaa harhaisia tuloksia, koska Tanskassa ei ole (käytännössä) työnantajamaksuja vaan samat rahat kerätään veroina ja maksuina palkoista. Tämä selittää myös osittain tanskalaisten korkean nimellistulotason - jokainen voi toki laskea suomalaisen palkkansa päälle 20-25% lisää ja laskea sitten "tanskalaisen" veroprosentin huomioimalla, ettei käteenjäävä palkka nousisi.

Noh - voihan olla, että vasemmisto perinteisellä populismillaan ja demagogiallaan pääsee taas paremmin vallankahvaan - siitä tosin seuraa sellainen konkurssi, ettei moista ole vielä maan päällä nähty. Ainoa hyvä puoli asiassa olisi se, että ehkä uusliberalismi alkaisi vihdoinkin maistumaan kansan syville rivillekin.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
kse
tsarbombastic
Onko uusi vasemmiston kausi alkamassa? Pystyykö vasemmisto mielestänne tarjoamaan vielä vaihtoehdon tulevaisuudelle ja todistaa uusliberaalin Historian Lopun vääräksi? Onko mielestänne tälläisistä yhteiskunnallisista kokeiluista uutisoitu liian vähän?Jos nyt jossain ensin kokeiltaisiin sitä kauheaa uusliberalismia, niin ehkä sitten voitaisiin sanoa jotain sen toimivuudesta.En kyllä väitä tietäväni aiheesta paljoakaan, mutta mm. Naomi Kleinin kirjassa "Tuhokapitalismin nousu" esitellään varsin tappiollinen kuva noiden maiden, joissa uusliberalismia on sovellettu käytäntöön, talouden kehittymisestä suhteessa maihin, joissa on harjoitettu enämpi Keynesiläistä mallia.

...ja ehkäpä siksi, kun en ole alan asiantuntija muussa kuin kokemuksissani suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, mielestäni kysymyksenasettelu oli perseestä. Mielestäni me tarvitsemme sekä kapitalismia että sosialismia. Aikakaudesta riippuen, jompaa kumpaa painottaen.

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kse
Seuraa 
Viestejä1308
-:)lauri
kse
Jos nyt jossain ensin kokeiltaisiin sitä kauheaa uusliberalismia, niin ehkä sitten voitaisiin sanoa jotain sen toimivuudesta.En kyllä väitä tietäväni aiheesta paljoakaan, mutta mm. Naomi Kleinin kirjassa "Tuhokapitalismin nousu" esitellään varsin tappiollinen kuva noiden maiden, joissa uusliberalismia on sovellettu käytäntöön, talouden kehittymisestä suhteessa maihin, joissa on harjoitettu enämpi Keynesiläistä mallia.Tuo mielikuva taas johtuu yksinomaan siitä, että Kleinin uusvasemmistolainen pamfletti sisältää enemmän satuilua kuin totta. Oikeisiin kiistämättömiin tilastotietoihin tuketuvassa kirjassaan Globaalin kapitalismin puolustus Johan Norberg osoittaa miten talouden ja yhteiskunnan liberalisointi on kaikkialla missä sitä on harjoitettu johtanut köyhyyden vähenemiseen, kansantuotteen kasvuun ja kaikkeen muuhun hyvään.

...ja ehkäpä siksi, kun en ole alan asiantuntija muussa kuin kokemuksissani suomalaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta, mielestäni kysymyksenasettelu oli perseestä. Mielestäni me tarvitsemme sekä kapitalismia että sosialismia. Aikakaudesta riippuen, jompaa kumpaa painottaen.En minäkään olisi valtiota kokonaan lopettamassa, mutta Suomessakin yhteiskunnan roolissa meidän joka päiväisessä elämässä ja maan taloudessa löytyisi paljon supistettavaa. Jokainen voi pohtia sitä, että pitääkö esim. keskituloisten rahat kierrättää veroina valtion kautta, jotta keskituloiset saisivat itselleen (itse maksamiaan) palveluita ja tulonsiirtoja.

Yhteiskunnan merkittävässä roolissa on myös aina se haitta, että meillä on aina näitä vantaakaupunginjohtajia, joilla menee sekaisin oma, läheisen tuttavan firman ja kaupunkilaisten etu, ja nuorisosäätiönjohtajia, joilla sekoaa taulukaupparahat, vaalituet ja valtion asuntotuet...

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

kse
Seuraa 
Viestejä1308

Ja vaikka ei pitäisikään valtiota minään suurena saatanana, joka pitäisi ehdottomasti hävittää, niin aina kannattaa olla varuillaa, kun poliitikko hamuaa valtiolle lisää valtaa. Jos kuulostaa vainoharhaiselta, niin kannattaa lukea ajatuksella vaikka Mises:n Omnipotent Government ja Hayek:n The Road to Serfdom.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Järjestelmästä viis kunhan homma toimii niin että heikoistakin pidetään huolta ja että kaikille tarjotaan tasapuoliset mahdollisuudet onneen/menestymiseen.
Omieni kokemusteni mukaan sosialismi toimisi paremmin näillä kriteereillä mutta en nyt tyrmäisi uusliberalismiakaan täysin, esim joku Ron Paul omaa ihan kiintoisia ideoita.

Enemmän olen silti sosialismin kannalla, uusliberalismi kuulostaa minun tietämättömiin korviini siltä "annetaan yrityksille kaikki valta ja ne tehkööt mitä lystää" Harmi että kansalaiset ei vaan äänestä niitä yrityspomoja valtaan... USA hyvä esimerkki tästä kuinka suurimmat yritykset tekee mitä huvittaa eikä varsinkaan maksa veroa, tosin en nyt tiedä kuuluuko tämä varsinaisesti uusliberalismin tavoitteisiin...

Niin Tanskaahan on hallinnut jo vuosikaudet paikallinen keskustapuolue Venstre. Kaverina näillä "kepulaisilla" ovat paikalliset kokkarit(Det Konservative Folkeparti) ja persut(Dansk Folkeparti). Hyvin näyttää tosiaan menevän!

kse
Oikeisiin kiistämättömiin tilastotietoihin tuketuvassa kirjassaan Globaalin kapitalismin puolustus Johan Norberg osoittaa miten talouden ja yhteiskunnan liberalisointi on kaikkialla missä sitä on harjoitettu johtanut köyhyyden vähenemiseen, kansantuotteen kasvuun ja kaikkeen muuhun hyväänOngelmana tässä taitaa olla se, että miten liberalismi kyseisessä kontekstissa määritellään.

Esimerkiksi se, kasvaako se hyvä taloudellinen vapaus mikäli oligopolisten yhtiöiden annetaan hallita markkinoita vapaasti ostaen kilpailun markkinoilta pois, vai väheneekö se silloin, kun luodaan mahdollisimman otollinen maaperä kilpailulle rajoittamalla oligopolisten yhtiöiden mahdollisuutta määritellä oman markkinasegmenttinsä yrityskaupoilla.

Informaation epäsymmetrisyys vähentää liberalismia, ja se taitaakin olla yksi suurin peruste sille, miksi markkinoita pitäisi hallita (joka muuten on eri asia kuin "rajoittaa")

kse
Seuraa 
Viestejä1308
vapaatyyli
Enemmän olen silti sosialismin kannalla, uusliberalismi kuulostaa minun tietämättömiin korviini siltä "annetaan yrityksille kaikki valta ja ne tehkööt mitä lystää" Harmi että kansalaiset ei vaan äänestä niitä yrityspomoja valtaan...Uusliberalismi on uusvasemmiston kielenkäytössä muuttunut synonyymiksi kaikelle pahalle. Toisaalta tietysti uuskonservatiivit käyttävät liberalismia savuverhona uudistuksille, jotka eivät monasti ole kovinkaan liberaaleja.

Kuitenkin uusliberalismi on periaatteiltaan klassisen liberalismin henkiin herättelyä eikä se silloin siis missään nimessä lädhe yritysten tai vastaavien eduista vaan yksilön oikeuksista. Periaatteena on siis se, että jokaisella yksilöllä on oikeus maksimaaliseen vapauteen niin kauan kuin se ei haitta muiden vastaavaa vapautta. Tällöin yhteiskunnan tehtävänä ei suinkaan ole antaa yrityksille vapaita käsiä vaan pitää huolta siitä, että markkinat pysyvät vapaina eikä esim. kenenkään oikeutta lähteä kilpailemaan markkinoilla estetä esim. kartelleilla.

USA hyvä esimerkki tästä kuinka suurimmat yritykset tekee mitä huvittaa eikä varsinkaan maksa veroa, tosin en nyt tiedä kuuluuko tämä varsinaisesti uusliberalismin tavoitteisiin...USA on malliesimerkki kaverikapitalistisesta valtiosta, jossa kummankin laidan poliitikot ovat suorassa symbioosissa lähipiirinsä yritysten kanssa. Yritykset jakavat poliitikoille vaalirahaa ja eläkevirkoja - ja poliitikot taas korvaukseksi syytävät firmoille valtion rahaa sekä pitävät huolen yritysten etuja turvaavista kilpailunrajoituksista. Nykypäivän USA on aika kaukana mistään mitä voisi talousmielessä liberaaliksi kutsua.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

kse
Seuraa 
Viestejä1308
Hubsu
kse
Oikeisiin kiistämättömiin tilastotietoihin tuketuvassa kirjassaan Globaalin kapitalismin puolustus Johan Norberg osoittaa miten talouden ja yhteiskunnan liberalisointi on kaikkialla missä sitä on harjoitettu johtanut köyhyyden vähenemiseen, kansantuotteen kasvuun ja kaikkeen muuhun hyväänOngelmana tässä taitaa olla se, että miten liberalismi kyseisessä kontekstissa määritellään.Käsittelin tätä jo edellisessä viestissäni...

Esimerkiksi se, kasvaako se hyvä taloudellinen vapaus mikäli oligopolisten yhtiöiden annetaan hallita markkinoita vapaasti ostaen kilpailun markkinoilta pois, vai väheneekö se silloin, kun luodaan mahdollisimman otollinen maaperä kilpailulle rajoittamalla oligopolisten yhtiöiden mahdollisuutta määritellä oman markkinasegmenttinsä yrityskaupoilla.Oma näkemykseni - tai siis suosimani liberalismisuuntaus - lähtee kyllä siitä, että yksi tärkeimmistä valtiolle minimissäänkin jäävistä tehtävistä on taata kilpailun vapaus estämällä kartellien ja (haitallisten) oligopolien synty. Ainoastaan tällä tavalla voidaan taata yksilönvapauksien täydellinen toteutuminen myös talouselämässä - sekä tietysti yksilön oikeudet kuluttajana takamaalla kilpailun olemassa olo.

Informaation epäsymmetrisyys vähentää liberalismia, ja se taitaakin olla yksi suurin peruste sille, miksi markkinoita pitäisi hallita (joka muuten on eri asia kuin "rajoittaa")Mutta tässä piileekin kavala ongelma, jota ei välttämättä heti huomaa - markkinoiden säätelijälläkään ei voi olla täydellistä tietoa vaan todennäköisimmin vain saman tasoinen tieto kuin markkinoilla toimijoilla. Tämän ongelman tiimoilta mm. itävaltalaisen koulukunnan taloustieteijät ovat kirjoittaneet hyllymetreittän teoksia, jotka väittävät tämän perusteella vapaan kilpailun olevan aina tehokkainta.

Tietysti voi ajatella, että säätely on vaihtokauppa stabiliteetin ja kasvun välillä - eli ei haettaisikaan maksimaalista kasvua vaan tyydyttäisiin vähän vähempään korvaukseksi stabiilimmista oloista. Ehkä näin, mutta mielestäni tämä nyt ilmeisesti tupla-dipiksi (W) valahtava finanssikriisi osoittaa, että poliitikkojen pyrkimykset vakaaseen jatkuvaan kasvuun voivat helposti johtaa päinvastaiseen tilanteeseen.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

kse
...Oma näkemykseni - tai siis suosimani liberalismisuuntaus - lähtee kyllä siitä, että yksi tärkeimmistä valtiolle minimissäänkin jäävistä tehtävistä on taata kilpailun vapaus estämällä kartellien ja (haitallisten) oligopolien synty...

...Mutta tässä piileekin kavala ongelma, jota ei välttämättä heti huomaa - markkinoiden säätelijälläkään ei voi olla täydellistä tietoa vaan todennäköisimmin vain saman tasoinen tieto kuin markkinoilla toimijoilla.
Ja sitten taas pääsemmekin siihen kysymykseen, että kuka määrittää, minkäasteinen markkinasäätely (ja mihin vedetään hyvien ja huonojen oligopolien raja) on se kokonaiskasvun kannalta paras: markkinat itse vaiko esimerkiksi empiriikaan pohjautuva tiede.

Hänen pyhyytensä
Seuraa 
Viestejä28239
kse
-:)lauri
kse
Jos nyt jossain ensin kokeiltaisiin sitä kauheaa uusliberalismia, niin ehkä sitten voitaisiin sanoa jotain sen toimivuudesta.En kyllä väitä tietäväni aiheesta paljoakaan, mutta mm. Naomi Kleinin kirjassa "Tuhokapitalismin nousu" esitellään varsin tappiollinen kuva noiden maiden, joissa uusliberalismia on sovellettu käytäntöön, talouden kehittymisestä suhteessa maihin, joissa on harjoitettu enämpi Keynesiläistä mallia.Tuo mielikuva taas johtuu yksinomaan siitä, että Kleinin uusvasemmistolainen pamfletti sisältää enemmän satuilua kuin totta. Oikeisiin kiistämättömiin tilastotietoihin tuketuvassa kirjassaan Globaalin kapitalismin puolustus Johan Norberg osoittaa miten talouden ja yhteiskunnan liberalisointi on kaikkialla missä sitä on harjoitettu johtanut köyhyyden vähenemiseen, kansantuotteen kasvuun ja kaikkeen muuhun hyvään.Mielenkiintoinen kaveri tuo Johan Norberg. En tunne ja on ilmeisesti ollut vuonna 2006 internetworld-sivujen rankkaamana parhain ruotsalainen bloggaaja.

Mitä hän tarkoittaa tällä: "hyvinvointivaltio vähentää ihmisten kollektiivista onnellisuutta koska se vie ihmisiltä mahdollisuuden ohjata ja ottaa vastuuta elämästään"?

Jos argumentista ei voi johtaa yleistä sääntöä, sillä ei ole sisältöä.

kse
Seuraa 
Viestejä1308
Hubsu
kse
...Oma näkemykseni - tai siis suosimani liberalismisuuntaus - lähtee kyllä siitä, että yksi tärkeimmistä valtiolle minimissäänkin jäävistä tehtävistä on taata kilpailun vapaus estämällä kartellien ja (haitallisten) oligopolien synty...

...Mutta tässä piileekin kavala ongelma, jota ei välttämättä heti huomaa - markkinoiden säätelijälläkään ei voi olla täydellistä tietoa vaan todennäköisimmin vain saman tasoinen tieto kuin markkinoilla toimijoilla.
Ja sitten taas pääsemmekin siihen kysymykseen, että kuka määrittää, minkäasteinen markkinasäätely (ja mihin vedetään hyvien ja huonojen oligopolien raja) on se kokonaiskasvun kannalta paras: markkinat itse vaiko esimerkiksi empiriikaan pohjautuva tiede.Niinpä. Itse näenkin, että maksimaalisen vapaat ja samalla kuintekin toimivat markkinat sekä minimaalinen valtio ovat vain tavoite jota kohti pitäisi pyrkiä - tunnustaen kuitenkin samalla, että tavoitteeseen ei välttämättä ole edes järkevä edetä optimin löytyessä jostain nykyisen järjestelmän ja idealistisen tavoitteen välistä. Ei liene myöskään mahdollista määritellä minkälainen tämä "järkevä optimi" olisi, koska... noh... se vain on mahdotonta.

Joten matka kohti parempaa yhteiskuntaa voi tapahtua vain askel kerrallaan eikä virheitä voida matkan varrella välttää. Välillä on pakko ottaa pari askelta taakse päin ja kokeilla toista polut haaraa. Uskon kuitenkin, että kaikkien kannalta paras yhteiskuntamalli löytyisi huomattavasti lähempää em. ideaalia kuin nykyistä menoa.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

"lMielenkiintoinen kaveri tuo Johan Norberg. En tunne ja on ilmeisesti ollut vuonna 2006 internetworld-sivujen rankkaamana parhain ruotsalainen bloggaaja.

Mitä hän tarkoittaa tällä: "hyvinvointivaltio vähentää ihmisten kollektiivista onnellisuutta koska se vie ihmisiltä mahdollisuuden ohjata ja ottaa vastuuta elämästään""

Sitä minäkin ihmettelen, koska mitä onnellisuutta on ylipäätään tutkittu, niin se liittyy vahvasti perustarpeiden tyydyttämiseen. Ihmisilä on tarve tuntea hallitsevansa omaa elämäänsä, mutta toisaalta liiallinen valinnanvapaus lisää ahdistusta ja epävarmuutta. Yleensähän varsin "sosialistiset" Skandinavian maat ovat maailman onnellisimpia useimpien tutkimusten mukaan. Itse asiassa Gallub World Pollin mukaan maailman onnellisimmat maat ovat Tanska, Suomi,Ruotsi, Norja ja Alankomaat. Luultavasti näissä maissa on korkea perusturvallisuuden taso rikkauden ja suhteellisen tasa-arvoisuuden ohella. Ei ole vaikea määritellä ihmisen tarpeita varsinkaan kollektiivisella tasolla, eikä niihin tarpeisiin ensisijaisesti mahdollisimman suuri vapaus ohjata omaa elämää. Oikeudenmukaisuuden, yhteenkuuluvuuden ja fyysisten perustarpeiden merkitys menee "vapauden" ohitse aina, koska ne luovat perustan valinnanvapaudelle.

kse
Seuraa 
Viestejä1308
-:)lauri
kse
Tuo mielikuva taas johtuu yksinomaan siitä, että Kleinin uusvasemmistolainen pamfletti sisältää enemmän satuilua kuin totta. Oikeisiin kiistämättömiin tilastotietoihin tuketuvassa kirjassaan Globaalin kapitalismin puolustus Johan Norberg osoittaa miten talouden ja yhteiskunnan liberalisointi on kaikkialla missä sitä on harjoitettu johtanut köyhyyden vähenemiseen, kansantuotteen kasvuun ja kaikkeen muuhun hyvään.Mielenkiintoinen kaveri tuo Johan Norberg. En tunne ja on ilmeisesti ollut vuonna 2006 internetworld-sivujen rankkaamana parhain ruotsalainen bloggaaja.Johan on kirjoittanut myös varsin erinomaiselta näyttävän (juu... hyllyssä, mutta en ole kerinnyt lukea...) kirjan finassikriisistä (Financial Fiasco: How America's Infatuations with Homeownership and Easy Money Created the Economic Crisis). Johanin "pahin synti" on tietysti se, että hän on Suuren Saatanan Salaisen Veljeskunnan (Cato instituutti) senior fellow...

Mitä hän tarkoittaa tällä: "hyvinvointivaltio vähentää ihmisten kollektiivista onnellisuutta koska se vie ihmisiltä mahdollisuuden ohjata ja ottaa vastuuta elämästään"?Tarkkaa asiayhteyttä tuntematta on vaikea sanoa mitä hän on tarkalleen ottaen tarkoittanut. Voisi kuitenkin arvata, että kyse on hyvinvointivaltion moninaisista sivuvaikutuksista alkaen esim. työttömyys- ja sosiaaliturvasta, jotka käytännössä vievät työttömältä keinot vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja siten lähinnä passivoivat ja aiheuttavat syrjäytymistä. Myös muissa tuloluokissa hyvinvointivaltio aiheuttaa hyvinvointitappioita siinä mielessä, etteivät ihmiset ole vapaita valitsemaan heille sopivia hyvinvointipalveluita vaan kaikki annetaan "one size fits all" -tyyliin ylhäältä päin. Ylemmissä tuloluokissa vaikuttaa myös se, ettei oman työpanoksen lisääminen tai lisäkoulutuksen hankkiminen näy omassa kukkarossa vastaavassa suhteessa.

Tämä noin niinkuin stetsonista vedettynä.

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

kse
Seuraa 
Viestejä1308
gigi
Sitä minäkin ihmettelen, koska mitä onnellisuutta on ylipäätään tutkittu, niin se liittyy vahvasti perustarpeiden tyydyttämiseen. Ihmisilä on tarve tuntea hallitsevansa omaa elämäänsä, mutta toisaalta liiallinen valinnanvapaus lisää ahdistusta ja epävarmuutta.Tiedät mistä kenkä puristaa, mutta kuitenkin ihmettelet?

Anonyymi mielipide 15 mg

Mahdolliset haittavaikutukset

Sairauden tunne, suun kuivuminen, lisääntynyt hikoilu, näköhäiriöt, ärtyneisyys, unihäiriöt, masennus, pyörtyminen, hegenahdistus, oksentelu, ripuli, hiustenlähtö, impotenssi ja gynekomastia.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat