Tasasähkö saa elektronit liikkeelle suljetussa virtapiirissä. Yksinkertaisin suljettu virtapiiri syntyy jännitelähteestä ( akusta ) ja jostain laitteesta, jonka läpi virta kulkee (esim. lampusta ).
Lampun hehkulanka johtaa yhtä hyvin sähköä riippumatta siitä mistä suunnasta varauksenkuljettajat kulkevat.
Helpoin tapa ymmärtää vaihtosähkön olemusta on ajatella että esim. 50 hertzin taajuinen vaihtovirta
vaihtaa suuntaansa 50 kertaa sekunnissa, mutta kummallakin virran suunnalla lamppu palaa aivan yhtä kirkkaasti.
Sähkönteknillisistä syistä johtuen "seinästä" tuleva vaihtosähkö ei ole tällaista on/off-vaihtosähköä. Sähkögeneraattorista ( = voimalaitokselta ) saatava sähkö on yleensä ns.sinimuotoista.
Uh = U sin wt
Kysymys fyysikoille:
Miten saisi tehtyä mummolle kohtuuhitaisen akkulaturin? Muistaakseni siihen tarvittiin rautanaula, appelsiini ja jotain muuta, mutta mitä ja miksi?
Kuulostaa siltä, että haluat tehdä pariston. Tökkää siihen appelsiiniin rautanaula ja kuparinaula, saat sähköä. Paremman pariston saat, jos laitat nuo elektrodit lasiin vahvaan suolaveteen. Ei tuollaisella mitään käytännössä tee, mutta voi sillä demonstroida galvaanisen parin toiminnan.
Insinöörin näkökulma:
Hedelmät voi melko nopeasti kiehahtaa, jos verkkovirtaa ajattelit tasasuunnata. Neljällä diodilla saat rakennettua kokoaaltotasasuuntaajan.
En löytänyt valmista kuvaa, joten taiteilin tällaisen karkean mallin.
Reductio ad Trivium
http://www.tiede.fi/keskustelu/807/ketju/tiedevitsit_kiertoon/sivu/21/#c...
Mummoni on aika huumorintajuinen, mutta en usko että viitsii tehdä vaihtovirtaa. On vähän laiskanpullea. Tietää kumminkin, että hyvässä lykyssä systeemistä voisi saada tasavirtaa.
Fiksu mummo kaverilla. Eivät kaikki mummot ole näin fiksuja. Vai mitä, mummo?
Aloitukseni ei ollut ihan pelkkä vitsi. Mummeli on ihmetellyt sitä, että miten minä saan valon palamaan hedelmäpariston avulla. Ihmettelen sitä kyllä itsekin. Sen vuoksi kysyin teiltä.
Hedelmäpariston hedelmä on vain hämäystä. Oleellilsta on lähinnä kaksi erilaista metallia jotka lilluvat sopivassa elektrolyytissä. tule Suolalla tai jollain hapolla terästetty vesi sopii mainiosti. Sähkö ei tule hedelmästä vaan metallien sähköisestä eriarvoisuudesta. Sähkövirran kulkiessa toinen metalli syöpyy ja toiseen saostuu möhnää eikä hedelmälle tapahdu mitään.
P. Salaoja:
Tasasähkö saa elektronit liikkeelle suljetussa virtapiirissä. Yksinkertaisin suljettu virtapiiri syntyy jännitelähteestä ( akusta ) ja jostain laitteesta, jonka läpi virta kulkee (esim. lampusta ).
Lampun hehkulanka johtaa yhtä hyvin sähköä riippumatta siitä mistä suunnasta varauksenkuljettajat kulkevat.
Heksu:
Hedelmäpariston hedelmä on vain hämäystä. Oleellilsta on lähinnä kaksi erilaista metallia jotka lilluvat sopivassa elektrolyytissä. tule Suolalla tai jollain hapolla terästetty vesi sopii mainiosti. Sähkö ei tule hedelmästä vaan metallien sähköisestä eriarvoisuudesta
Miten minä tämän selitän?
Elektronit ovat neg. varautuneita joten "pariston " (+)-napa vetää niitä puoleensa, MUTTA kun ne ovat tulleet siihen (+)-napaan, niin miten ihmeessä ne pääsevät pariston sisällä siihen (-)-napaan? Eikö negatiivisesti varautuneilla elektroneilla ja (-)-navan välillä vaikuta poistovoima?
http://en.wikipedia.org/wiki/Lemon_battery
http://www.science.uwaterloo.ca/~cchieh/cact/c123/battery.html
Yksinkertaisuudessaan kyse on reaktiosta:
Zn + Cu(2+) = Zn(2+) + Cu
Sinkki luovuttaa kuparille kaksi elektronia ja nämä elektronit kulkevat sähköjohtoa pitkin. Elektronien liike näkyy sähkövirtana.
Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi