Seuraa 
Viestejä45973

Presidentinvaalien lopputulokseksi muodostui SDP:n Tarja Halosen 51,8 prosentin voitto ja kokoomuksen Sauli Niinistön 48,2 prosentin tappio. Suorassa kaksivaiheisessa kansanvaalissa yksi ehdokas saa lopulta enemmistön eli siis voittaa.

Halosen tulos oli vielä paljon myönteisempi, kuin mitä voi päätellä pelkästään neljän prosenttiyksikön erosta. Hänen kannatuksensa läpäisi koko puoluekentän vasemmistoliitosta kokoomukseen saakka. Niinistön saama tuki painottui oikeistoideologisesti.

Asetelmahan oli sikäli erikoinen, että Niinistön kampanja julisti otsikossa vastakkainasettelun päättyneen, mutta sisälsi käytännössä runsain määrin pyrkimyksiä korostaa kansan kahtiajakoa. Mitäpä muuta oli keskustaoikeistolaisuuden toistelu sekä yritys leimata Halonen vain vasemmiston ehdokkaaksi, vaikka hänen todellinen tukensa ulottui paljon laajemmalle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on yrittänyt todistella vaalien jälkeenkin, että kokoomusta ja keskustaa yhdistävät läheiset arvomaailmat. Keskustan kannattajien äänestyskäyttäytyminen osoittaa, että puolueiden arvoyhteisyys pitää paikkansa korkeintaan osaksi.

Keskustalaisia äänesti merkittävin joukoin Halosta tai jäi kotiin, kun oma ehdokas, pääministeri Matti Vanhanen oli pudonnut ensimmäisellä kierroksella. Merkille pantavaa oli keskustan johtavien poliitikkojenkin passiivisuus vaalien toisella kierroksella. Katainen yrittää hehkuttaa tilannetta, joka jäi korkeintaan haaleaksi.

Toimivan kansanvallan kannalta on tärkeätä, että myös moni keskustalainen harkitsi itsenäisesti oman äänestysratkaisunsa keskusta- ja kokoomusjohtojen pelisopimuksista huolimatta. Halosen sosiaalisesti lämmin linja ja turvallinen ulkopoliittinen johtajuus tuntuivat paremmilta kuin Niinistön markkinaoikeistolaisuus ja epämääräinen Nato-poukkoilu.

Keskustan nykyiselle puoluejohdolle presidentinvaalit antavat kaikkine kiemuroineen paljon ajattelemisen aihetta. Poliittisen pelin mestarina tunnettu puolue hävisi vaalitapahtuman mittaan lähes kaikissa kohdissa, joissa se oli mahdollista. Välipuheet laukesivat käsiin ja äänestyssuositukset jäivät tehottomiksi.

Tästä eteenpäin kiinnittyy huomio siihen, palaako keskusta poliittisen rakentajan paikalle vai onko puoluejohdossa jo tehty valinta liimautumisesta kokoomuksen vängällä ajamaan kansan kahtiajakoon. Sen näyttävät lähikuukaudet hallitusyhteistyössä ja eduskunnassa. Todellinen vahvistus suuntaan tai toiseen tulee keskustan ensi kesän puoluekokouksesta.

Takuuvarmasti osa keskustan johtavista poliitikoista ja kenttäväestä näkee yhteistyötä tarjoavan kokoomuksen hegemoniapyrkimysten läpi. Keskusta oli vaalien ensimmäisen ja toisen kierroksen väliset kaksi viikkoa poliittisesti kokoomuksen talutusnuorassa. Ohjastajana oli puolue, jolla on keskustaa selvästi pienempi eduskuntakannatus.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

Vladimir Ilyich Lenin
Halosen tulos oli vielä paljon myönteisempi, kuin mitä voi päätellä pelkästään neljän prosenttiyksikön erosta. Hänen kannatuksensa läpäisi koko puoluekentän vasemmistoliitosta kokoomukseen saakka.

Tulkitse miten tahdot mutta tosiasiaa on se että Halosen suosio laski koko ajan enemmän kuin paljon.

Vladimir Ilyich Lenin
Tästä eteenpäin kiinnittyy huomio siihen, palaako keskusta poliittisen rakentajan paikalle vai onko puoluejohdossa jo tehty valinta liimautumisesta kokoomuksen vängällä ajamaan kansan kahtiajakoon. Sen näyttävät lähikuukaudet hallitusyhteistyössä ja eduskunnassa. Todellinen vahvistus suuntaan tai toiseen tulee keskustan ensi kesän puoluekokouksesta.

No jopas nyt on taas. Keskustan ja Kokoomuksen sopimus sisälsi vain ja ainoastaan tämän yhden vaalikierroksen. Jossa siis Keskustan johtohenkilöt päättivät tukea heille parempaa ehdokasta.
Keskusta ei ole eikä siitä myöskään tule sellaista apupuoluetta Kokoomukselle kuin mikä Vasemmistoliitto on SDP:lle.

Keskustan ja Kokomuuksen yhteistyön jatkamisessa ei ole mitään todellista hyötyä. Kolmipuolue systeemillä on syynsä. Keskustan täydellinen sulauttaminen kokomukseen suureksi porvari puolueeksi ei ole lineaarikombinaatio yhdistäminen kasvattaisi myöskin Sdp:n kannatusta. Ja luultavasti suomalainen poliittinen kenttä köyhtyisi mustavalkoiseksi oikeisto-vasemmisto akseliksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toveriherra Trotski-Leninin viestit eivät olleetkaan pelkää humalaisen vaali-innostuksen iloittelua. SKp on asettunut suurporvariston rengeiksi.

Mikähän osuus kaikkien nääsvasemmistolaisten käyttäytymiseen oli
Putinin/ turvallisuusrenttujen/ Venäjän uusrikkaiden hallinnolla. Kokoomus ynnä sosdemitkaan eivät pyydä asian tutkimista, koska hekään eivät halunneet vaaleihin varsinaista vasemmistolaisuutta.

Kivaa, suurporvariston uudelleen valitun pehtorin Tarja Halosen valta kulkee läpi ihan kaikkein puoluerajojen, vaikkakin pääpuolue on oikeistososdemit, nosket. Mutta niinhän on kulkenut myös kypäräpääpappien valta, vaikka näiden pääpuolue onkin kokoomus.

Eihän ole pitkä aika, kun sosdemit ja kokoomus olivat samassa hallituksessakin. Enimmän osan ajasta presidentti oli nykyinen.

Niin, Tarja Halosen valtatuki kulkee vahvana myös ja varsinkin kypäräpääpappipuolue kokoomuksessa.

Älkäämme unohtako ylimpien viramiesten huippujoukkoa, mukana myös Raimo Sailas. Heidät on koulutettu hoitamanm asiat, olipa preidenttinäkin kuka suurporvariston valtaa toteuttava henkilä hyvänsä.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat