Seuraa 
Viestejä45973

Elikkäs nyt olisi semmoinen ongelma että pitäisi saada vaihtovirtaa tasasuunnattua xenonvaloille. Pelkällä tasasuuntaussillalla en saanut kuin välähtämään valot, enkä mitään muuta.
Pitäisiköhän minun koittaa suotokondensaattoria ja minkä kokoista? Ja tarvitseeko xenon kokoaaltosuuntauksen? Ehdotuksia otetaan vastaan.

Kommentit (3)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
pajats013
Elikkäs nyt olisi semmoinen ongelma että pitäisi saada vaihtovirtaa tasasuunnattua xenonvaloille.

Vastaamista helpottaisi jos kertoisit millaiset xenon - valot ovat kyseessä ja mitä vaihtovirtaa olet tasasuuntaamassa. Pelkkä tasasuuntaus ei nimittäin riitä.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xenon_arc_lamp

Siinä sanotaan, että

"Xenon short-arc lamps are low-voltage, high-current, DC devices with a negative temperature coefficient. They require a high voltage pulse in the 20–50 kV range to start the lamp, and require an extremely well regulated DC power source. They are also inherently unstable, prone to phenomena such as plasma oscillation and thermal runaway. Because of these characteristics, xenon short-arc lamps require a sophisticated power supply to achieve stable, long-life operation. The usual approach is to regulate the current flowing in the lamp rather than the applied voltage. As an example, a 450 W lamp operates normally at 18 V and 25 A."

Jos tarkoituksenasi on itse suunnitella ja rakentaa komponenteista (ei siis valmista moduulia käyttäen) tuollaiselle lampulle luotettava virtalähde niin ei välttämättä ole kovin helppoa. Kannattaisi ehkä googlailla termillä HID xenon ballast valmiita virtalähdemoduuleita.

http://www.google.fi/#q=hid+xenon+ballast

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Aivan tosiaan unohtui mainita että olen 12 voltin vaihtojännitettä tasasuuntaamassa noin 3 ampeerin virralla. Minulla on käytössä tälläinen http://www.e-ville.com/fi/23-xenon--ja-halogen-valot/3932-hid-xenon-ball... ballasti xenoneille. Tarkoitukseni olisi mahdollisimman helposti ja mieluiten vähäisillä kustannuksilla saada virta tasasuunnattua, ei ollut siis mielessä mitään valmista modulia. Mutta tietysti kaikista helpoin ratkaisu olisi paras

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Ballastin speksit

Kuristin:
- Tulojännite: 9-16 v
- Normaalijännite: 13.2V
- Maksimi tulovirta: 20A
- Nimellisvirta: 3.2A
- Teho: 35W
- Työlämpötila: -40 C- 105 C

Moduuli syö tasajännitettä väliillä 9 ... 16 V. Jos sulla on 12 V muuntaja niin sen kokoaaltotasasuunnattu huippujännite on noin (12*sqrt(2) - 1.5) volttia eli 15.5 V.

Tasasuuntaimen perässä olevan suotokonkan yli oleva jännite ei saa notkahtaa alle 9 V sillä virralla, jota laite syö. Ongelmana on tuo maksimi tulovirta 20 A. Missään ei kerrota, kuinka kauan moduuli sen suuruista virtaa ottaa. Onko kyseessä millisekunnit, 0.1 s vai peräti useamman sekuntia?

Jos moduulia syötetään akusta niin ongelmaa ei ole. Jo muutaman Ah:n akku jaksaa puskea 20 A virtaa useamman sekunnin ajan. Jos tarkoitus on ajaa suoraan tasurilta pelkän kondensaattorin avustuksella niin sitten jännite ei saisi pudota huippujännitteestä (alle 15 V tuolla virralla) tuon 9 V alapuolelle edes 20 A kuormalla. Siinä joutuvat koville suotokonkka, tasasuuntausdiodit ja muuntajan virransyöttökyky.

Yhden puolijakson 0.01 s aikana 20 A vastaa 0.2 C varausta. Jos konkalla on kokoa 0.05 F (47 000 µF) niin tuon varauksen tempaisu konkasta pudottaisi jännitettä 4 V eli laite saattaisi ehkä toimia. Jos konkka on vain 33000 µF niin jännite putoaa varmasti alle speksin eli toiminnasta ei ole mitään takuuta. Konkan koon pitäisi siis todennäköisesti olla 68000 µF/25 V. Silloinkaan takuuta toiminnasta ei ole, jos käynnistysvirtapiikki on reilusti vaihtosähkön puolijaksoa pidempi.

Tuon kokoiset kondensaattorit ovat aika kalliita. Voit tietty kokeilla pienemmilläkin jos toimisi mutta toiminnasta ei ole mitään takuuta. Konkkiahan voi aina laittaa lisää rinnakkain. Johtimien paksuus on sitten valittavat sen 20 A virran mukaan sillä muuten virtapiikin aikana johdinresistanssi pudottaa jännitettä ja laite ei toimi.

Iso konkka tasurin perässä laittaa tasasuuntaussillan diodit koville. Pidä huoli siitä, että tasasuuntaaja on riittävän järeä.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat