Seuraa 
Viestejä45973

Avaan "Tähtitiede ja avaruus" -osion tiede.fi:n uutisella:

15.03.2005
Gammapurkaus kotinurkilla

Viime joulukuun 27. päivänä tavallista voimakkaamman gammapurkauksen säteily osui useiden Maata kiertävien satelliittien mittareihin. Nyt purkauksen alkuperä on selvinnyt. Tutkijat ovat jäljittäneet sen omassa galaksimme sijaitsevaan neutronitähteen. Löytö saattaa ratkaista erään aikamme suurimmista tähtitieteellisistä mysteereistä.

Gammapurkauksia on karkeasti ottaen kahta lajia: pitkä- ja lyhytkestoisia. Pitkäkestoisille on löydetty käypä selitys. Ne liittyvät supernovinaräjähtäviin massiivisiin tähtiin. Mutta lyhytkestoiset gammapurkaukset ovat olleet vailla selitystä vuosikausia. Joulukuun purkauksen välähdys kesti vain sekunnin viidenneksen, joten se kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Lyhyessä purkauksessa vapautui yhtä paljon energiaa kuin Aurinko tuottaa 250 000 vuodessa. Science-lehti kertoo purkauksen puristaneen Maan ilmakehän ionosfäärin kymmeniä kilometrejä sisäänpäin. Siis aivan kotinurkilla.

Purkausta seurasi kahdeksan minuutin jälkihehku, joka sekin oli odotettua voimakkaampi. Siinä erottui 7,5 sekunnin jakso. Tämän perusteella Integral-satelliitin tutkijat pystyivät paikantamaan purkauksen Linnunradassa sijaitsevaan neutronitähteen SGR 1806-20, jonka tiedetään pyörivän samaan tahtiin.

Kyseinen neutronitähti on Jousimiehen tähdistössä 30 000–50 000 valovuoden päässä meistä. Se on harvinainen Magnetariksi nimetty tähti, neutronitähti, jonka magneettikenttä on tuhansia kertoja voimakkaampi kuin tavallisen neutronitähden. Jos SGR 1806-20:n olisi Kuun etäisyydellä meistä, sen magneettikenttä järjestelisi molekyylimme uuteen uskoon.

SGR 1806-20 on myös yksi Linnuradan kolmesta tunnetusta tähdestä, jotka säteilevät toistuvasti matalaenergiaista gammasäteilyä. Mutta näiden säteilyryöpsähdysten energia on huomattavasti varsinaisia gammapurkauksia pienempi. SGR 1806-20:n gammapurkauskaan ei yllättänyt tutkijoita, sillä sitä kuvaava teoreettinen malli kertoo magnetarilla riittävän elinaikanaan energiaa tusinaan rajuun gammapurkaukseen.

Magnetarissa saattaa teorioiden mukaan tapahtua gammapurkaus esimerkiksi silloin, kun jokin sen voimakkaista magneettisista silmukoista katkeaa ja lataa valtavan hiukkas- ja säteilyryöpyn avaruuteen. Tämän kertainen lataus oli niin voimakas, että tutkijat epäilevät sen syntyneen syvällä tähden sisällä kiertyneen magneettikentän ponnahtaessa pintaan ja parturoidessa valtavan hiukkaslastin koko tähden pinnan alueelta ulos avaruuteen. Nähtäväksi jää syntyvätkö kaikki lyhytkestoiset gammapurkausket tällä tavalla. Osa tutkijoista on yhä sitä mieltä, että suurin osa niistä syntyy muulla tavalla esimerkiksi, kun kaksi tiheää tähteä törmää toisiinsa.

Joulukuisen gammapurkauksen aiheuttajasta kerrottiin muun muassa Naturen verkkouutisessa.

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=2072

Voisiko tapahtumalla olla yhteyttä Kaakkois-Aasian katastrofiin?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (9)

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Deus Ex
Voisiko tapahtumalla (gammapurkauksella) olla yhteyttä Kaakkois-Aasian katastrofiin?

Luultavasti tapaus selittää Kaakkois-Aasian katastrofin täysin. Se laittoi myös alulle ketjureaktion, joka johti Ibrahim Rugovan murhayritykseen.

Vakavasti ottaen, gammapurkauksista tiedetään ilmeisesti aika vähän? Etäisyydessäkin oli 20 000 valovuoden haarukka. Syntytavastakin kiistellään. Joskus luin, että gammapurkauksia selittämään on kehitetty yli 150 teoriaa. Ollaanko tuo määrä saatu jo supistettua kahteen, kuten uutisesta voisi päätellä?

Neutroni
Seuraa 
Viestejä46503

Ei voi, ei tosiaankaan. Aasian katastrofissa oli kyse Maan mannerliikuntojen seurauksista. Ne saavat käyttövoimansa vaipan konvektiovirtauksista. Ei kannata väkisin etsiä yhteyksiä täysin toisistaan riippumattomien asioiden välillä.

Tuollaisen gammapurkauksen merkitys on mitätön. Hyvä kun se pystytään herkillä detektoreilla havaitsemaan. Lähempänäkin tapahtuva gammapurkaus voisi korkeintaan häiritä biosfäärin toimintaa. Maan geologiaan sellaisella ei ole vaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Gammapurkaukset voivat syntyä kummallakin esitetyllä tavalla. Miksi on korostettu vain gammapurkauksia, vaikka tottakai purkaus on tapahtunut (lähes) kaikilla aallonpituuksilla? Esim. radioaalloilla ja valon nähtävillä aallonpituuksilla ja monilla muilla, esim. lämpönä.

kar1
Gammapurkaukset voivat syntyä kummallakin esitetyllä tavalla. Miksi on korostettu vain gammapurkauksia, vaikka tottakai purkaus on tapahtunut (lähes) kaikilla aallonpituuksilla? Esim. radioaalloilla ja valon nähtävillä aallonpituuksilla ja monilla muilla, esim. lämpönä.

Voisiko johtua siitä, että monissa muissa säteilypurkauksissa ei sitten synny tuota gammasäteilyä, vaikka monia muita säteilyn lajeja syntyykin? Vai merkitäänkö nuo ehkä korkea energisimmän säteilyn mukaan?

Kuten jo todettiin aasian hyökyaalloilla oli tysin tektoniset syyt, siinä ei gammapurkauksilla ollut mitään osuutta.

Mutta jos gammapurkaus tapahtuisi tarpeeksi lähellä maata, sanotaan muutaman tuhannen valovuoden etäisyydellä, sillä voisi olla hyvin kohtalokkaat seuraukset. Tämä etenkin, jos maa sattuisi purkauksen jomman kumman keilan eteen. Ensinnäkin otsonikerros todennäköisesti häviäisi vuosikausiksi päästäen täten kosmisen säteilyn maan pinnalle. Toiseksi gammapurkauskeiloihin liittyy mitä todennäköisemmin myös hyvin suurenergeettinen hiukkassäteily ja tämä olisi gammasäteilyäkin kohtalokkaampi näin lyhyellä etäisyydellä.

Nykyisin gammavälähdykset ovat yhä suuremmalla varmuudella varmistuneet super/hyper novien purkauksiksi. Tämä teoria sai vahvistuksen keväällä 2003 suhteellisen lähellä, vain 2 miljardin valovuoden päässä tapahtuneen purkauksen myötä.

Tektonisten laattojen liike aiheutti niin suuren Telluksen gravitaatiokuopan että etäinen tähti järkkyi syösten gammansa kuopan suuntaan.

Ja niin tapahtui.

Magnetarissa oli kysymys joidenkin kymmenien aurinkojen massaisesta kvasaarista, eli neutronitähdestä. Sen purkaus noin kaukaa ei siis tuhonnut elämää maapallolla murto-osasekunnin aikana, eli alle silmänräpäyksessä. Jos purkaus olisi ollut vaikkapa 7000 - 10 000 valovuoden päässä, niin olisimme historiaa.

Lähellä ei ole onneksi tämän luokan kvasaareja. Mikrokvasaareja sen sijaan löytyy. Minkälaisia ja mitä seuraisi, jos niiden ns. magneettiviivat särkyisivät ja ne humahtaisivat sisäänpäin ja aiheuttaisivat suhteellisesti ottaen voimakkaan purkauksen maata kohti. Voismmeko ja voiko olla mahdollista, että päivämme ovat jo itse asiassa mitä todennäköisimmin tässä suhteessa luetut. Voimmeko siirtyä tällaisen purkauksen milloin tahnsa tultua ajan rahdussa ja silmän räpäyksessä ajasta ikuisuuteen? Onko niin suuria voimia lähellä?

enpä oikein jaksa uskoa että näiilä olisi jotakin yhteistä..mutta eikö jotkut tiedemiehet ole väittänyt että osa 1993 selittämättömistä järistyxistä olisi oudon kvarkkimaterian syytä kun mateeria syöksyy maapallon läpi...en jaxa usko tähänkään..

Esko Valtaojan kirjassa avoin tie on gamma-säteilyä käsitelty... lukekaa jos kiinnostaa, muutenkin hyvä kirja. suosittelen.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat