Seuraa 
Viestejä45973

Polttopuilla toimiva höyrymoottori? Tietääkö kukaan valmistajaa moiselle laitteelle? Muutama kilowatti saisi olla tehoa sähkögeneraattorin pyörittämiseen. Tällä onnistuisi mainiosti korpimökin sähköntuotanto ja lämmitys.

Sivut

Kommentit (130)

Seppo_Pietikainen
Seuraa 
Viestejä7615
petrimatti
Polttopuilla toimiva höyrymoottori? Tietääkö kukaan valmistajaa moiselle laitteelle? Muutama kilowatti saisi olla tehoa sähkögeneraattorin pyörittämiseen. Tällä onnistuisi mainiosti korpimökin sähköntuotanto ja lämmitys.Stirlingmoottori voisi olla parempi vaihtoehto, jäisi koko höyryjen kanssa leikkiminen kokonaan pois.

--
Seppo P.
Kreationismi perustuu tietämättömyyteen, se sikiää tietämättömyydestä ja siitä sikiää tietämättömyyttä. Tietämättömyyden levittäminen on kreationismin elinehto ja tietämättömyydessä rypeminen on kreationistin luonnollinen elämisenmuoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
petrimatti
Polttopuilla toimiva höyrymoottori? Tietääkö kukaan valmistajaa moiselle laitteelle?Eskaderilla oli joskus vuosia sitten noin 1 kW:n kone, joka oli tarkoitettu venekäyttöön. Ei se näyttänyt olevan listalla enää, mutta voit kysyä. Voi olla, että joku direktiivi on puraissut.

Vaikka höyrykattilan voi tehdä itse, lainsäädäntö on ainakin syytä tiedostaa. Jos jotain sattuu laittomilla laitteilla, vakuutukset (esim. tapaturma tai palovakuutus) eivät korvaa mitään. Tai jos jotain sattuu jollekin muulle, olet raskaamman jälkeen korvausvelvollinen. Jos otat riskin, ainakin se on harkittu.

Kun höyrykattilalla sattuu, seuraukset ovat aina katastrofaaliset. Kattilassa on noin 200 asteista nestemäistä vettä. Kun paine laskee, osa vedestä kiehuu omalla lämpöenergiallaan ja tuottaa kiehuvan veden ja höyryn seoksen, joka laajenee ympäristöön polttaen kaiken elollisen hengiltä tai pahoille palovammoille.

Muutama kilowatti saisi olla tehoa sähkögeneraattorin pyörittämiseen. Tällä onnistuisi mainiosti korpimökin sähköntuotanto ja lämmitys.Voi sähköistyksen noinkin toteuttaa, mutta halpa aggregaatti on ylivoimainen sekä hankinta, että käyttökustannuksiltaan. Ja mikä pahinta, turvallisuudeltaan, mikäli hankinnassa pyritään halpuuteen tai helppouteen. Höyrykoneet ovat hyvin ylläpitointensiivisiä laitteita. Käytännössä ostat pian sen aggregaatin höyrykoneen kaveriksi niihin hetkiin, kun kone pitäisi huoltaa mutta et jaksa. Ehkä ennemmin kannattaa hankkia pieni harrastushöyrykone.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

jep, näin se menee.

sitten siinä on vielä sellainen asia että olet naimisissa koko ajan sen kattilan kanssa kun tuli on alla. 50baarilitraa on tällähetkellä ns. viranomaisvapaa. se ei silti tarkoita sitä ettei tarkastuksia kannata tehdä itse omatoimisesti samassa syklissä kuin miten painelakidirektiivi vaatii.

veden kanssa kannattaa olla sitten tarkkana sillä aikoinaan yksi hoyryveturin vesitaso pääsi laskemaan tuliputkien alapuolelle minimivesirajan alle jolloin tapahtui sama ilmiö kuin jos puhaltaa ilmapallon täyteen ilmaa ja päästää irti. (ei ole höyryräjähdys kuten virheellisesti monessa paikassa kerrotaan asian olevan) on aika ilkeän näköistä kun 100tkg veturi lentää höyryn voimasta reijän tulessa sopevaan paikkaan 150 metriä. kuitenkin suurempi mahdollisuus on siihen että tuliputkeen tai pesään tuleva reikä aiheuttaa paineen purkautumisen kaikista reijistä (piipusta, tulipesän lunkasta jne.) jolloin palovammat ovat pahoja.

http://www.youtube.com/watch?v=0R348vGkjyw&NR=1 tässä esimerkki miltä näyttää kun tuollainen pari desiä vetävä kattila ottaa itseensä kun ei ole varoventtiiliä niin voit miettiä mitä tapahtuisi jos kyse olisi vaikka 1 litran vetoisesta tai 10 litran kattilasta.

muutamassa päivässä kun itsekkin kiinnostuin aiheesta olen oppinut hyvin paljon pelkästään googlesta lukemalla ja nyt pitäisi yrittää etsiä kirja nimeltään "höyryveturit ja niiden huolto" sammuttamaan lisää tiedonjanoa.

ennen kuin haaveilet lisää tuollaisesta kannattaa uhrata aikaa asian teoriaan sillä monella ymmärrys saa vallan ja koko hommasta luovutaan järkiintymisen kautta. harrastusmielessä lapsenmieliselle oikein oivaa ajanvietettä ja se on nimen omaan sitä.

toisen polven pilkkuvirhe

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7845

Vaasan seudulla tehtiin vielä ainakin pari vuotta sitten yksisylinteristä lyhytsarjatuotantona. Siltä ostelivat. Itsekin olin ostamassa, mutta kun ei aika riitä. Oli suunnitelmissa niitattu alumiinisluuppi yhdellä mastolla. Firma oli muistaakseni ruotsinkielisellä alueella. Kannattaa yrittää Googlettaa. Ei ole itsellä aikaa kaivaa tuota esiin. Jossain minulla on kuvia siitä, mutta levyt käynnistetään ainoastaan varmuuskopioinnin yhteydessä, joten ei tipu nyt kuviakaan. Jos tosissaan on hankkimassa höyrymoottoria, autan kyllä löytämään tuon firman.

Minulla on jossain piirustukset "high speed enginelle", joka voisi sopia sähköntuottoon. Yleensä veneiden höyrymoottorit on modifioitu 4-T polttomoottoreista. Itse tyypitin joskus pientä lamellikompuraa voimanlähteenä.
Suosittelen kuitenkin tuota aloituksessa sivuttua moottoria, vaikka kovin hintava olikin. Se on "oikea" höyrymoottori. Kaunis kuin sika pienenä. Takaan että kateellisia töllistelijöitä riittää.

Saatan kuitenkin kaivaa kuvat esiin tuosta vaasalaisesta. Jos on illalla aikaa ja jos tosiaan olen ne arkistoinut.

- Ubi bene, ibi patria -

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
anteror
Aikoinaan harkitsin varavoimaksi tätä höyryhommaa ja melkoisen hyvä
ja edullinen täydellisenä systeeminä löytyi mielestäni Intiasta;Mitenköhän tulli suhtautuu tuollaiseen? Siitä varmaan puuttuu jos jonkinlainen CE-leima ja EU-hyväksyntä.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

ne voidaan kyllä hyväksyttää suomessa paineastioiksi mutta suurempi ongelma taas on tuo ce-merkintä.

hyväksyttäminenhän sisällyttää piirustukset, lujuuslaskelmat ja myös käytettyjen materiaalien tarkat tiedot. niitäkään ei taida olla saatavilla kovin helpolla.

toisen polven pilkkuvirhe

Neutroni
Seuraa 
Viestejä35095
sinnipirtti
ne voidaan kyllä hyväksyttää suomessa paineastioiksi mutta suurempi ongelma taas on tuo ce-merkintä.Varmaan voidaan, mutta byrokratian läpikäynti vie epäilemättä maahantuonnilta taloudellisen mielekkyyden yksittäistä harrastajaa ajatellen.

Neutroni
sinnipirtti
ne voidaan kyllä hyväksyttää suomessa paineastioiksi mutta suurempi ongelma taas on tuo ce-merkintä.Varmaan voidaan, mutta byrokratian läpikäynti vie epäilemättä maahantuonnilta taloudellisen mielekkyyden yksittäistä harrastajaa ajatellen.

Käytännössä saattaa riittää kun ponnistaa laitteen kaksinkertaisella paineella käyttöpaineeseen nähden (inspecta tms. paikalla!)...tämä on se porsaanreikä.
(tätä en sitten kertonut )
Ongelma tietysti on siinä että kaikki värkit ei kestä kaksinkertaista koepainetta.

CE-merkinnän pakollinen käyttö vuoden 2013 loppuun mennessä tulee aiheuttamaan pienoisia ongelmia laitteiden tekijöille ja maahantuojille. Myös meille. Tähän liittyy myös uudistettu konedirektiivi.
Kyseisen merkinnän käyttöönotossa on kuitenkin pari asiaa joilla hommaa voi helpottaa hieman...ainakin rahallisesti. En kuitenkaan viitsi koko ketjua käydä yleiseen jakeluun pistämään koska jotkut ottaa hommasta ihan rahhoo mutta jos joku vinkkejä kaipaa niin kenties niitä voisi kirjoitella...loppuvuodesta.
Ajankohta tuo koska kaikkia pykäliä ei vielä ole lukkoon lyöty.

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081

Miksei voisi käyttää tehdastekoisia komponentteija, miksi pitäisi esim. painesäiliötä alkaa rakentamaan omatoimisesti?

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

vihertaapero
Miksei voisi käyttää tehdastekoisia komponentteija, miksi pitäisi esim. painesäiliötä alkaa rakentamaan omatoimisesti?

Aivan

Jos ostaa painelaitevalmistajan tekemän virallisen astian niin homma on sillä selvä.

Jutun juju on siinä että valmistaja laskuttaa myös laitteen suunnitelun ja testauksen. Hintaa siis tulee huomattavasti enemmän kuin itse tehden...jos pelkästään hinta ratkaisee.

Yleensä sitten jos oma astia hajoaa niin hinta oli se pienin ongelma...

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

aivan täysin hukkaan heitettyä aikaa taistella pyrokratiaa vastaan kun lopputulema on viiden vuoden päästä ettet saa laitetta toimivaksi.

kyllähän pienellä kattilalla saadaan myös suuria tehoja ulos tarpeenvaatiessa. vedetäänhän life team junilla yli 1000kg kuormia parhaillaan vaikka sylintereiden halkaisijat on 50-100mm.

pytteväy kun puhutaan yli kW tuottavista moottoreista tulee vastaan myös käyttäjä hyväksynnät jne. eli ison laitteiston teko jnka höyryn tuottokyky olisi riittävä useamman kW tuottamiseksi pitkiä aikoja vaati jo ammatillista kokemusta ja ilmeisesti jonkinsortin koulutusta. yhden kW moottorin pyörittäminen vaatii vähintään 10kW lämpökattilaa. tällöin kuivaa puuta menee n. 2,5-3kg yhden kWh:n tuottamiseen mäntämoottorilla.

kbolt, olisihan se hienoa jos jakaisit tietoutta sillä ajoittain kuitenkin tulee näitä ryöpsähdyksiä kun tippa vehkeen päässä päätetään ostaa suitsait höyrykone tietämättä sen käytöstä tai sen vaatimuksista mitään. tietämättömyys on ainakin minusta se pahin virhe ja toinen on olettaminen.

tuossa kun asiaa on tutkinut niin näissä pienissä kattiloissa on käytetty n.3 kertaista painetta koestukseen ja suositeltu myös käyttämään sitä omissa rakenteluissa.

vihertaapero, kattilan teko ei ole mitään ilmaista. pienempikin kattila maksaa jo mansikoita teettää piirustuksineen ja suunnitelmineen ellei käytä valmiita malleja hyväksi mutta eivät nekään silti ilmaiseksi kattilaa tee. paras on kun itse tekee jos tietää mitä on tekemässä ja kuinka se pitäisi oikeasti tehdä.

toisen polven pilkkuvirhe

tuossa kun asiaa on tutkinut niin näissä pienissä kattiloissa on käytetty n.3 kertaista painetta koestukseen ja suositeltu myös käyttämään sitä omissa rakenteluissa.
Juu, tämä on ihan järkevää jos ajatellaan suht pieniä kattiloita.
Vähänkään suuremmissa alkaa tulla ongelmaksi kattilan massa koska vaippalevyjen paksuus ja päädyt pitää olla kaksi kertaa "vahvemmat" kuin optimikattilan aineet että kolminkertainen paine pysyy kattilassa.

Yksi hankaluus painepytyissä on se että suoria päätyjä ei oikein pysty käyttämään (ei periaatteessa saa käyttää) eli pyöreät (puolipallo..) päädyt on lähes pakko tilata valmistajalta...ja ne maksaa maltaita.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Mitä jos operoitaisiin vain paineettomalla höyryllä? Saataisiin turvalliset vehkeet ja hyvä hyötysuhde.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
KBolt
vihertaapero
Miksei voisi käyttää tehdastekoisia komponentteija, miksi pitäisi esim. painesäiliötä alkaa rakentamaan omatoimisesti?

Aivan

Jos ostaa painelaitevalmistajan tekemän virallisen astian niin homma on sillä selvä.

Jutun juju on siinä että valmistaja laskuttaa myös laitteen suunnitelun ja testauksen. Hintaa siis tulee huomattavasti enemmän kuin itse tehden...jos pelkästään hinta ratkaisee.

Yleensä sitten jos oma astia hajoaa niin hinta oli se pienin ongelma...
Onko syytä miksei voisi käyttää 50 litran ja 300bar terässäiliötä? Ei ilmainen, mutta luultavasti halvempi ja parempi kuin itsetehty. Toki ei ole suunniteltu kovin korkeisiin lämpötiloihin mutta eipä käyttöpainekkaan tulisi olemaan kuin kymmenesosa.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
KBolt
tuossa kun asiaa on tutkinut niin näissä pienissä kattiloissa on käytetty n.3 kertaista painetta koestukseen ja suositeltu myös käyttämään sitä omissa rakenteluissa.
Juu, tämä on ihan järkevää jos ajatellaan suht pieniä kattiloita.
Vähänkään suuremmissa alkaa tulla ongelmaksi kattilan massa koska vaippalevyjen paksuus ja päädyt pitää olla kaksi kertaa "vahvemmat" kuin optimikattilan aineet että kolminkertainen paine pysyy kattilassa.

Yksi hankaluus painepytyissä on se että suoria päätyjä ei oikein pysty käyttämään (ei periaatteessa saa käyttää) eli pyöreät (puolipallo..) päädyt on lähes pakko tilata valmistajalta...ja ne maksaa maltaita.

tällaisiin suoriin päätyihin on ollut monenlaista sovellusta käytettävänä. mm. tuliputket ovat ratkaisevassa asemassa koossa pysymisessä. ongelmahan on juuri se ettei paine muodosta tasaista painetta jokaiseen kohtaan vaan muodostuu jatkuvia painepiikkejä mm. päädyn reunojen hitseihin/juotoksiin johtuen saman suuntaisesta paineesta päätyä vasten. ppuolipallolla saadaan osa tästä paineesta ohjattua muihin suuntiin jolloin ne eräänlailla hävittävät toisensa vähentäen saumaan aiheutuvaa painetta. kuitenkin life steam vehkeissä hyvin pitkälti käytetään suoria päätyjä mitä olen asiaan perehtynyt.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
vihertaapero

Onko syytä miksei voisi käyttää 50 litran ja 300bar terässäiliötä? Ei ilmainen, mutta luultavasti halvempi ja parempi kuin itsetehty. Toki ei ole suunniteltu kovin korkeisiin lämpötiloihin mutta eipä käyttöpainekkaan tulisi olemaan kuin kymmenesosa.
se ei olisi hyötysuhteeltaan hyvä ilman editointia jolloin tuliputket kulkisivat säiiön lävitse. tämä taas sitten vaatii uudet testit. tai jos vettä taas kierrätettäisiin putkiston kautta tulipesässä vaatisi tämä putkisto myös painelaitedirektiivin mukaiset toimenpiteet.

tuollaiselle 15000 baarilitran kattilalle pitää olla jo sitten luvat asennuspaikalle myös.

toisen polven pilkkuvirhe

No eikös Stirlingmoottori olisi ominaisuuksiltaan aika ihanteellinen satunnaiseen generaatorin pyöritykseen? Pitkähkö käynnistyaika ei pitäisi korpimökillä haitata ja kaikki palava käy polttoaineeksi.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Stirlingmoottori

En tiedä saako mistään. Käytetään myös diesel-polttoaineella sukellusveneissä joten kyllä löytyy myös isomman tehon tekeviä moottoreita.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat