Seuraa 
Viestejä45973

Englannin tämänkesäiset mellakat ovat johtuneet nuorison turhautumisesta. Nuorisotyöttömyys on yksi pahimmista ongelmista Euroopassa tällä hetkellä. Aasian maihin siirtyy koko ajan tuotantolaitoksia pois Euroopasta, mikä on välittömin syy suureen työttömyyteen. Maailma on tavallaan myös ”valmis” eikä nuorisolle riitä mielekästä työtä.

Euroopassa pelätään mellakoiden yleistyvän ensi vuonna, kun useimmissa maissa joudutaan tekemään kustannusten ”leikkauksia”. Tämä tarkoittaa sitä, että eurooppalaisten elintasoa ollaan pudottamassa ja nuorisotyöttömyys voi vielä pahentua paljon. Samaan aikaan koulutettu nuoriso ei näe mielekkääksi ottaa vastaan palvelualalla vapautuvia ”matalapalkkatöitä”.

Nuorisomellakat eivät ole uutta. Suomessakin esiintyi 1800-luvun alussa ns.”Puukkojunkkari” ilmiö. Nuorison työttömyys oli suurena syynä Pohjanmaalla esiintyneeseen ”Puukkojunkkariongelmaan”.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukkojunkkarit

Puukkojunkkarit eli häjyt olivat Etelä-Pohjanmaalla lähinnä 1800-luvulla esiintyneitä rettelöitsijöitä ja rauhanhäiritsijöitä, joiden keskuudessa tappelut olivat yleisiä. Puukkojunkkarit rellestivät kutsumattomina vieraina häissä, ajelivat toisten hevosilla, kiertelivät humalapäissään ympäri pitäjiä, harrastivat uhkapelejä, yöjuoksua tai varastelua. Osa heistä syyllistyi tappoihin, murhiin tai väkivaltaisiin kuolemantuottamuksiin.

Ensimmäiset puukkojunkkareiden tiliin laskettavat tapot tehtiin Etelä-Pohjanmaalla jo 1790-luvulla, mutta heidän varsinainen "kulta-aikansa" sijoittui 1820 – 1880-luvuille. Vaikeimmissa puukkojunkkaripitäjissä tapahtui 1800-luvulla keskimäärin yli 20 henkirikosta 100 000 asukasta kohti, mikä on noin kymmenkertainen määrä 2000-luvun alun Suomen henkirikoslukuihin verrattuna.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukkojunk ... nen_tausta

Puukkojunkkareita tuli kaikista yhteiskuntaluokista. Tuomittuina oli niin talollisia, renkejä, torppareita kuin itsellisiä. Johtajat olivat tavallisesti talollisväestöä. Puukkojunkkarit olivat yleensä pelättyjä ja kunnioitettujakin. Härmäläinen häjy tappeli kunniansa vuoksi. Mitään tai ketään ei saanut pelätä, vaan kunnon mies tappeli.

Puukkojunkkarien nousua on pyritty selittämään monin tavoin. Etelä-Pohjanmaan elintaso kohosi 1700-luvulla ja pysyi tuon ajan mittapuun mukaan korkeana pitkälle 1800-lukua, minkä johdosta varsinkin häät muodostuivat suurellisiksi tilaisuuksiksi runsaine alkoholitarjoiluineen.
Monet ovat nähneet väkivaltarikollisuuden erityisenä nuorisokysymyksenä. Nuorison sosiaalisen alemmuudentunteen merkitys oli varmasti suurta ja aiheutti puukkojunkkari-ilmiön.
Vaikka Etelä-Pohjanmaalla tilattoman väestön määrä oli pieni, ei maakunnan nuorille miehille aina ollut kotiseudullaan mahdollisuutta oman tilan perimiseen ja oman varallisuuden luomiseen, mikä johti turhautumiseen.

Puukkojunkkariteoria perustuu osin myös ajatukselle sosiaalisen kontrollin synnyttämästä vastareaktiosta. Nuorison väkivaltakäyttäytymisen protestiluontoisena kapinana valtakoneiston painostusta, erityisesti paikallislakeja ja ”pitäjäkuria” vastaan.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat