Seuraa 
Viestejä45973

hmm..taas pukkaa selviytyjiä televisiovastaanottimesta ja oikein all starsien muodossa. Mutta kehitelläänpä täällä sellainen selvitymiskilpailu, mitä viitsisi jopa katsoa. Elikkäs pistetään selviytymisporukka kilpailemaan Etelämantereelle, Siperiaan tai Saharaan! Olosuhteet vaihtelisivat, mutta kurjaa ja ankeaa tulisi olemaan, siis todellista selviytymistä, eikä mitään puoliksi näyteltyä pelleilyä! Kuka kuolee viimeisenä uupumukseen, nälkään ja janoon, on voittaja! olosuhteiden mukaan kilpailijat voisivat metsästää ruuakseen jääkarhuja, pingviinejä tai vaikka skorpioneja ha harhailla päiväkausia polttavalla aavikolla tai jäätävillä lumikentillä. Kehitelkää ja parannelkaa tekin hieman tätä selviytymisformaattia!

  • ylös 1
  • alas 1

Kommentit (15)

tuskin kukaan tuollaiseen osallistuisi. Ja muutenkin voisi olla vaikea järjestää TV-tiimille sinne kunnollisia asuinpaikkoja. Kilpailutkin olisivat aika yksipuolisia. Eli kyllä tuosta aika tylsää katsottavaa tulisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aldebaran
Mutta kehitelläänpä täällä sellainen selvitymiskilpailu, mitä viitsisi jopa katsoa. Elikkäs pistetään

selviytymisporukka kilpailemaan Etelämantereelle, Siperiaan tai Saharaan!

Mutta kun se selviytyminen luonnossa ei ole ohjelman pääasia, vaan selviytyminen ihmisenä ihmisryhmässä, eli kuka on kieroin, kuka osaa manipuloida muut ihmiset taakseen ja kuka osaa välttää muiden kieroudet parhaiten, onneakin tarvitaan. Eli kyse on valehtelusta, epämoraalittomuudesta ja kieroilusta, ne oikeat selviytymistaidot voivat osin olla jopa haitaksikin (odotukset, kateus, muut näkevät sinut uhkana), ja voittaakseen miljoona dollaria ei edes välttämättä tarvitse kuin makoilla osaamatta sen pahemmin kalastaa kuin sytyttää nuotiotakaan, kunhan puhuu oikein muille kilpailijoille oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja vieläpä onni potkaisee sopivasti. Sosiaaliset taidot menevät siis kirkkaasti selviytymistaitojen ohi, kyseessä ei ole siis partio taitojen SM-kilpailu.

Jaksankin aina ihmetellä, että peräti seitsemän Suomessa näytetyn kauden jälkeen, kaikki ihmiset eivät ole vieläkään tajunneet mistä Selviytyjissä on ohjelmana kyse. Juuri tuo kieroilu ja tuntemattomien ihmisten suhteiden välinen kehitys ja kiemurtelu tekee ohjelmasta niin hauskaa katsottavaa. Extreme seikkailuja voi sitten nähdä muissa ohjelmissa. Tai miksei lähteä itsekin matkaan.

Reality News Onlinen yksi kirjoittaja käyttää artikkeleissaan selviytymissääntöjä Selviytyjiin (What survivors should have learned). Hävinneitä ja voittajia myös verrataan tähän säännöstöön ja katsotaan mitä kilpailija teki sääntöjä vastaan ja mitä ei, ja päätellään miksi juuri tämä kilpailija hävisi ja miksi joku toinen voitti. Kuten huomaatte, niin säännöstö poikkeaa aika paljon luonnosta selvitymisen ohjeista. Se onkin väistämätöntä, koska ihmiset äänestävät pois ihmisiä, ja äänet määräytyvät pelkästään ihmisten välisillä suhteilla. Päämääränä Miljoona dollaria.

Säännöt ovat lyhennetty ja vapaasti muotoiltuja:

#1 Suunnittele ja juonittele. Ja hanki liittolaisia Tämä on tärkein sääntö. Eli mitä ikinä teetkin niin sinulla pitää olla jokin suunnitelma. Kyse on miljoonan dollarin pelistä, eikä partio-retkestä. Selviytyjät on siitä erikoinen kisa, että sen lisäksi että voit vaikuttaa itsesi kisassa pysymiseen, voit vaikuttaa myös suuresti muiden kilpailijoiden tippumiseen, lipevällä kielellä ja hyvällä suunnittelulla pääsee siis pitkälle tässä kisassa.

#2 Älä juonittele liikaa, älä selkäänpuukota liian aikaisin tai väärällä hetkellä ja ennenkaikkea älä tee tätä tarpeettomasti, älä paljasta suunnitelmiasi. Selkäänpuukotukset ovat lähes väistämättömiä, koska ei voi olla kuin yksi voittaja, ei 16, ei neljä, ei kaksi, vain yksi, ja mieluiten se voittaja on tietenkin itse. Kuitenkin selkäänpuukotuksen voi tehdä hyvin, tai hyvin huonosti, mieluiten se on siis tehtävä hyvin.

#3 Teeskentele olevasi mukava kaikille. Pidä ajatuksesi omina tietoina, siis kaikki sellaiset mielipiteet jotka voivat ärsyttää muita. Muilla pitäisi siis jäädä mieleen kaikista juonistasi ja petetyistä tyhjistä lupauksistasi ja valehtelustasi huolimatta hyvä kuva sinusta. Teeskentely myös tarkoittaa, että sinun pitää kertoa muille mitä he haluavat kuulla. Ihmiset uskovat helpoiten sellaisia valheita, jotka vastaavat heidän toiveitaan. Kuva ei saa olla kuitenkaan liian puhtoinen, koska ihmiset näyttävät suuttuvan jos esität pelissä ja finaalissa pyhimystä ja kuitenkin valehtelit ja petit juuri heitä. Viimeisimmän Selviytyjien Lilliin vihastuttiin osin siksi että hänen partio imagonsa oli liian puhtoinen hänen tekoihinsa nähden, vaikka muut valehtelivat ja pettivät enemmän, niin Lillin loppupuolen käytös soti muiden mielestä liian pahasti hänen imagoaan vastaan.

#4 Älä anna tunteiden hallita itseäsi ja peliäsi. Älä anna vihan tai ystävyyden tulla väliin, eli joudut luultavasti voittaaksesi uhraamaan ystäväsi, ja auttamaan/sietämään ärsyttävää ja vihattavaa tyyppiä. Joudut selkäänpuukottamaan hyviä kavereita. Hyvä jos voit välttää tätä, mutta jos kaverin pettäminen on väistämätöntä voittaaksesi pelin, niin silloin se on tehtävä, epäröimättä. Et siis olekaan perustamassa mitään hippikommuunia viidakkoon.

#5 Älä ole liian paljon uhkana. Yleensä liian suorituskykyiset pelaajat ovat pärjänneet loppupeleissä heikommin. Jos olet joukon johtaja niin olet ilmiselvä maalitaulu joukkoosi kuulumattomille ja johtajuus ärsyttää muita, jos taas olet urheilullinen ja voitat usein palkintoja ja immuniteetin, niin muut pitävät sinua uhkana ja yrittävät potkia oman etunsa tähden sinut ulos heti kuin vain on mahdollista. Pelin alussa suorituskykyiset yleensä pärjäävät, koska joukkue tarvitsee vahvoja pelaajia voittaakseen immuniteetin ja palkintoja, mutta yksilökisassa tälläistä tarvetta ei niinkään ole. Liian heikkokaan ei kannata olla, koska heikkoja vieroksutaan, varsinkin kisan alussa. Ole siis taka-alalla, hyvissä asemissa. Tärkeintähän on, että muilla on äänestyksessä aina joku muu kohde kuin sinä.

#6 Hanki ruokaa / älä ole laiska. Ylempänä mainittiin että Selviytyjät voi voittaa periaatteessa ilman sen kummoista selviytymistaitoja, mutta positiivisen kuvan luonnissa makoilu ei auta, joten hankkimalla ruokaa voi saada arvostusta. Tämä ei kuitenkaan ole niin tärkeä asia verrattuna muihin sääntöihin. Tässä siis kannattaa mennä joukkueen enemmistön mukana, jos joukkueesi on työteliäs, niin tee sinäkin työtä, koska laiskuus ärsyttää työteliäämpiä ihmisiä. Jos taas joukkue mieluiten laiskottelee, niin laiskottele sinäkin. Ennenkaikkea ei siis pidä ärsyttää muita käytöksellä. Ole enemmistössä. Kummastakin on esimerkkejä, eli työteliäät ihmiset laiskassa joukkueessa on potkittu pihalle, ja laiskat ihmiset työteliäässä joukkueesta. Pääsääntöisesti ruuan hankkiminen ja työskentely yhdessä muiden kanssa on auttanut pelaajia, varsinkin kun useimmiten joukkueet ovat kallistuneet siihen työ linjalle laiskottelun sijasta.

#7 Ole joustava. Eli älä vain oleta, että jotakin tapahtuu kuten aina ennenkin ja kaikki menee kuten olet kaavaillut, vaan odottamattomien sattumien tapahtuessa pitää välittömästi olla valmis toimimaan sen mukaisesti ja muuttamaan suunnitelmia. Esimerkiksi liittoutuminen on asia jossa on syytä olla joustava ja avoin muille mahdollisuuksille, eli pitää olla valmis pettämään omat liittolaisensakin, tai olla valmistautunut siihen että joku muu liittolaisistasi pettää sinut. Mikään ei ole varmaa, eikä pelkkä liittoutuminen takaa Selviytyjissä leveää polkua finaaliin.

#8 Äänestä tässä järjestyksessä: heikko, vahva, heikko, vahva. Ensimmäinen heikko tarkoittaa että joukkuevaiheen aikana on pääsääntöisesti järkevää äänestää pois pelaajia, jotka heikentävät joukkueen mahdollisuuksia voittaa palkintoja ja immuniteetin. Myös joukkueen yhtenäisyyttä heikentävät on hyvä äänestää pois. Listan toisena oleva vahva tarkoittaa yksilökisassa niitä kanssasi liittoutumattomia pelaajia jotka voittavat immuniteetit, ja ovat pelissä muutenkin uhka (siis ne jotka saavat muut ihmiset taakseen ja kontrolloivat näkyvästi peliä). Kolmantena oleva heikko tarkoittaa yksinäisiä, liittoumien ulkopuolella olevia ylijääneitä pelaajia, joilla ei ole liittoutumien turvaa, ei siis kannata selkäänpuukottaa omaa liittoutumaa ellei ole pakko. Viimeisenä oleva vahva tarkoittaa finaalikolmikon tilannetta. Eli kenet sinä haluat finaaliin vastaasi? Vahvan, siis pelaajan jota jury mielellään äänestäisi, vai Heikon, josta Jury ei niin pidä?

Kiitos, tuon neuvokkilistan julkaiseminen kertoi paljon ohjelmasta.

Ja ennenkaikkea siitä, millaisia yhteisöllisiä ja eettisiä arvoja nykymeininki haluaa meidän omaksuvan.

Minulle tuli äkkiä kovin kylmä

Mummo

Nelosella alkanut Talo-sarja kiteyttää minun mielestäni koko tosi-tv:n idean. Puitteilla ei ole mitää väliä, kilpailijoiden välisistä jännitteistä se viihde kumpuaa. Aivan sama pistetäänkö nippu ihmisiä autiolle saarelle, viidakkoon, remonttikämppään, rakenustyömaalle, luksusasuntoon, soidinmenoihin vai Sarasvuon talutusnuoraan. Kilpailijat meitä kiinnostavat.

Tuo Talo oli juurikin ihmissuhteita parhaimmillaan(?). Juonitellaan, liittoudutaan, äänestetään, kettuillaan, kyräillään, ja saattoipa joku siinä välissä vähän taloakin rakentaa, en tosin ole ihan varma tästä.

Vierailija
Kosh
Pitkä marssi.

Siinä oli muuten Bachman/King osannut ennakoida tosi-tv:n ennenkuin sitä edes oli. Samaa teemaa oli myös "Juokse tai kuole"-romaanissa. Ja kamalinta kaikessa on se, että aina vain hullumpaan suuntaan ollaan menossa. Veikkanpa ettei mene montaakaan vuotta kun jossain tosi-tv-ohjelmassa oikeasti kuolee joku. Ja ei, en seuraa tosi-tv-ohjelmia (Pelkokerroin ei mielestäni tosi-tv:tä).

Ruotsin Robinsonissa on tietääkseni ollut jo yksi kuolemantapaus kun kilpailija romahti henkisesti ja tappoi itsensä pudottuaan ensimmäisenä.

:Lisäys: Mitä tuossa pitkässä marssissa tapahtuu?

Aiheellinen kysymys. Joku elokuvako?
Luulin, että sillä tarkoitettiin Kiinan vallankumoukseen johtanutta pitkää marssia.

Hurskapöllö
Aiheellinen kysymys. Joku elokuvako?
Luulin, että sillä tarkoitettiin Kiinan vallankumoukseen johtanutta pitkää marssia.

Eikös stalingradissa antautuneiden saksalaisten sotilaiden kuoleman marssia vankileireille siperiaan ole myös kutsuttu tuolla nimellä?

Sellainen tanskalaissyntyinen Toisen Maailmansodan Saksan riveissä kokenut kirjailija kuin Sven Hassel mainitsee Stalingradin eloonjääneiden marssin vankileireille pitkäksi marssiksi. Itse tykkään Hasselin kirjoista, koska niissä ei kaunistella eikä tabuja kunnioiteta. Jotkut kriitikot ovat kyseenalaistaneet Hasselin tuotannon ja väittäneet, että hän on keksinyt kaiken. Jos on, niin hyvin on keksitty.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039

Pitkä marssi?

Eiköhän tässä yhteydessä Pitkällä marssilla tarkoiteta Stephen Kingin alias Richard Bachmanin kirjoittamaa romaania. Luin kirjan useampi vuosi sitten, mutta muistini mukaan se menee tähän tapaan: romaani sijoittuu tarkemmin määrittelemättömään tulevaisuuteen, jossa on Pitkä marssi -niminen tosi-tv-ohjelma. Ohjelman kilpailijoiksi voivat hakea kaikki halukkaat.

Pitkän marssin idea on, että noin sata (?) kilpailijaa lähtee kävelemään ennalta määrättyä reittiä ja vain yksi pääsee hengissä perille. Koko hoito tulee suorana lähetyksenä televisiosta. Jos pysähtyy tietyksi ajaksi (olisiko ollut 30 sekuntia tai minuutti?) saa varoituksen. Myös sovitusta nopeudesta (noin 5 km/h?) hidastamisesta saa varoituksen. Kolmesta varoituksesta ammutaan.

Marssi jatkuu niin kauan, kuin kilpailijoita on jäljellä enemmän kuin yksi. Käytännössä tämä tarkoittaa tarpeiden tekoa vauhdista, nukkumista kävellen jne.

hcesar
Seuraa 
Viestejä13039
Deus Ex
No ei se saksalaisten marssi kovin paljoa tuosta eronnut.

No joo, eipä tosiaan. Jos tv:t olisivat olleet saksalaisten marssin aikoina yleisimpiä, ei olisi ollut mahdottomuus, että siitä olisi tehty tosi-tv:tä vedonlyönteineen kaikkineen.

Deus Ex
Ruotsin Robinsonissa on tietääkseni ollut jo yksi kuolemantapaus kun kilpailija romahti henkisesti ja tappoi itsensä pudottuaan ensimmäisenä.

Tämä oli lisäkiihoke, miksi amerikkalaiset alun perin hankkivat formaatin oikeudet.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat