Seuraa 
Viestejä45973

Olen joskun pohtinut sitä miksi useimmilla ihmisillä on hyvin lineaarinen kuva taloudellisesta kehityksestä. Suuri osa väestöstä varmaankin ajattelee harmonian vallassa että ihmiskunnan taloudellinen asema on pitkin vuosituhansia kehittynyt AINA vakaampaan suuntaan, vaikka toki jotkut taantumat hyväksytään. Ehkäpä syy on siinä, että olemme tottuneet mitattaviin suureisiin esim. kansantulon kannalta. Kansantulon suhteen tilastoja on kuitenkin perin lyhyeltä ajalta.

Kysymys: onko olemassa uskottavaa tieteellistä tutkimusta kansantulon reaalisesta kehityksestä esim. viimeisen jääkauden jälkeen?

[size=85:o5ejj9oe]Bruttokansantulo (BKTL) tai kansantulo on kansantalouden tilinpidon käsite, joka kuvaa maan tuotannosta saamia tuloja. Se eroaa yleisemmin käytetystä bruttokansantuotteesta (BKT) siinä, että mukaan lasketaan ulkomailta saadut ja sinne maksetut tulot.

Kansantuotteen tuottamiseen osallistuneet työntekijät, raaka-aineiden toimittajat sekä sijoittajat saavat korvaukseksi tuotantotekijäkorvauksia. Kun tuotantotekijäkorvaukset lasketaan yhteen saadaan kansantulo.

Huomioon otettavia tuloja:

korot
osingot
palkat
tukipalkkiot
tuotannon ja tuonnin verot
uudelleen sijoitetut voitot, jotka ovat peräisin kotimaan yritysten ulkomaan sijoituksista[/size:o5ejj9oe]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantulo

Eräitä tutkimuksia:

"Keskiajan englantilaisen vuokraviljelijän osa ei ­ehkä ­ollutkaan niin kova kuin tähän asti on luultu. Tutkijat ovat arvioineet keskiajan englantilaisten keski­ansioksi ­nykyrahassa ilmaistuna noin 300 euroa vuodessa, mutta hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan luku saattaa olla ­lähempänä 750:tä euroa. ­Jopa paiseruttoepidemian aikaan vuonna 1348 englantilaisten keskiansio oli noin 600 euroa vuodessa.

”Valtaosalla väestöstä oli varaa ostaa peruskulutus­hyödykkeitä ja satunnaisesti myös ylellisyystavaroita”, ­kertoo taloustieteen profes­sori ­Stephen Broadberry ­Warwickin yliopistosta.

Broadberry korostaa, että tutkimuksessa puhutaan ­nimenomaan keskiansioista ja että osa väestöstä joutui tulemaan toimeen huomattavasti vähemmällä. Keskimääräinen elintaso oli silti korkeampi kuin maailman köyhimmissä valtioissa nykyään. Esimerkiksi ­Sierra Leonessa ihmisten keskitulot ovat noin 510 euroa vuodessa ja Kongon Demokraattisessa tasavallassa vain noin 185 euroa vuodessa. "
http://historianet.fi/arkielaemae/keski ... ivat-hyvin

Tuo tutkimus kuitenkin ohittaa sen seikan, että muiss tutkimuksissa on todettu KESKIAJAN LÄMPIMÄN KAUDEN elintason nousseen huomattavasti esim. 600-800-lukuihin verrattuna mutta sen jälkeen ilmaston kylmennettyä laskeneen huomattavasti. Mm. kalmistotutkimusten mukaan brittien keskipituus oli pikkujääkauden (1500-1700-luku) aikana 5-7 cm alempi kuin keskiajan lämpimällä jaksolla. Se kertoo selkeästi voimakkaasta elintason alenemisesta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (1)

Googlettamalla löytyi seuraavaa tilastotietoa Rooman Imperiumin palkoista ja ammattikuntien urakkataksoista sekä hintatasosta (301 AD):

http://ancientcoinsforeducation.org/content/view/79/98/

Soldiers' Pay:

average Roman soldier,annually........................................................................ 1800

Praetorian Guard, annually............................................................................... 5500

annual grain annona (1 per year)....................................................................... 600

donative (4 per year)....................................................................................... 2500

Additionally, every soldier received a grain allotment of

30 modii of wheat per year that would be worth................................... 3000

Total Annual Pay for an average Roman Soldier............................................... 15,400

For a Praetorian Guard.................................................................................... 19,100
Compare that to a general laborer working 305 days a Year.................................................. 7625

Esim. bootsien hinta näyttää olleen laadusta ja käyttötarpeesta johtuen 60-120 rahaa. Duunarin keskipalkka vuodessa siis 7625 rahaa. Päiväpalkka siis n. 20 rahaa jolla sai ostettua mm. yhden kananpojan, puoli kiloa lammasta tai 20 kananmunaa. Tai 10 tuoppia olutta. Tai 1/4 litraa oliiviöljjyä.

1 Roman Pound (libra) = 322.5g ~ 0.32kg (327.45g)
1 libra = 12 ounces
1 ounce = 26.875g

1 modius = 8.624 liter (kuiva)
1 sextarius = 0.539 liter
1 cyathus = 33.7 ml

Nesteet:

1 culleus = 524 liter
1 amphora = 26.2 liter

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat