Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

CERN:in käynnissä oleva CLOUD projekti näyttää vahvistavan tanskalaisen aurinkotutkijan, Henrik Svensmarkin, jo vuosia sitten esittämää teoriaa kosmisen säteilyn vaikutuksesta alapilvien syntyyn ja niiden vaihtelua auringon aktiiviisuuden mukaan.

Idea oli, että maahan suuntautuvaa korkeaenergistä kosmista säteilyä säätelee auringon magneettikenttä. Mitä aktiivisempi aurinko sitä vähemmän kosmista säteilyä ja siksi myös vähemmän maapallon lämpenemistä rajoittavaa pilvisyyttä. Svensmarkin idea herätti ihmisen aiheuttamaksi väitettyyn ilmaston lämpenemiseen vannovien taholta suurta vastustusta.

Vaikka ajatus alunperin luokiteltiin naiiviksi ja suorastaan "naurettavalta", IPCC:n uusimmassa (2007) arviointiraportissa asia sivuutetaan ylimalkaisesti, koska sille ei löydy fysikaalisia perusteita (havaintoja tai teoriaa). Nyt Nature-tiedejulkaisussa (25 elokuuta 2011) on alustava selostus CERN:in CLOUD-projektista , jossa todetaan hyvin varovasti, että kosminen säteily saattaa vaikuttaa pilvimuodostukseen. Lisää tietoa löytyy Nigel Calderin blogista:

Kommentit (1)

Manroid
Seuraa 
Viestejä389
Liittynyt17.6.2010

Auringonpilkut näyttelevät siis suurinta osaa tässä ilmastohömpässä? Palauttakaa hehkulamput! Tai ainakin käyttölupa, hinta saa ollaa vaikka 10€ kappale.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat