Seuraa 
Viestejä45973

Hei käyn tässä läpi valmistavia harjoitustehtäviä koskien syksyn kirjoituksia. Tämä tehtävä tuottaa nyt ongelmia. Saako täältä apua kenties? Kiitos

Eräällä papukaijalajilla vihreä väri on dominoiva ominaisuus ja keltainen väri resessiivinen. Jotkut yksilöt ovat äänettömiä ja tämä ominaisuus on resessiivinen.

Eläintarhassa syntyi poikasia kahden vihreän ja ääntelevän vanhemman pesässä. Miten on mahdollista että poikueeseen syntyi yksi keltainen ja äänetön yksilö ja yksi keltainen, ääntä pitävä poikanen?
Pesän muut poikaset (5 kpl) olivat vanhempiensa kaltaisia.

Perustele tämä tapaus täydellisen risteytyskaavion avulla ja selvitä onko tapaus harvinainen.
Käytä valitsemiasi alleelimerkintöjä ja tee ne perinteisten alleelimerkitsemissääntöjen kautta.

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (7)

kurremus
Seuraa 
Viestejä383

Okei.

Kaikki resessiiviset tekijät voivat olla piilosa ulkokuoren alla, koska jo yksi dominoiva tekijä voi peittää alleen resissiivisen tekijän.

Kaksi vihreää papukaijjaa voivat kummatkin omata keltaisen geenin,

papukaija 1
+
papukaija 2
=
25% papukaijoja, (ulkoa keltaisia)
50% papukaijoja, (ulkoa vihreitä)
25% papukaijoja (ulkoa vihreitä)

Siis: Vihreät papukaijat voivat saada keltaisia jälkeläisiä, mikäli kummallikin on piilossa keltaisuuden geeni.

Sama asia koskaa äänettömyyttä.

Hei loistavaa. Kiitos todella paljon. Tuosta äänettömyydestä vielä, eikö se pitäisi minun saada samaan kaavioon kuin missä nuo väritkin on, vai voinko/kuuluuko se tehdä omaan taulukkoon?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
kurremus
Seuraa 
Viestejä383

No, nyt menee hieman perstuntumalta,

Mutta periaatteessa jälkeläisistä 25 % on keltaisia, ja 25% on äänettömiä.

Mutta jälkeläisistä ( 25 % * 25% ) on sekä äänettömiä että keltaisia. Se tekee... 0,0625 eli 6,25%..

En tiedä minkälainen on virallinen kaavio siinä pitäisi muodostaa, mutta periaatteessa voit todistaa toisen omnaisuuden ilmenemisen todennäköisyyden ensin ( 25% ), josta lähdet toiseen ilmiöön, jonka todennäköisyys on taas 25 %. Luonnollisesti näiden kummankin ilmenemisen todennäköisyys on 25% * 25%.

vanhemmat -> 25% keltaisia, joista -> 25% äänettömiä

Ensin sinun täytyy kuitenkin todistaa että vanhemmat ovat kummatkin sekä <äänellinen><äänetön> -geenit omaavia papukaijoja, mutta se todistetaan samalla kun tehdään kyseiset kaaviot. Näiden geenien tätyy olla myös vanhemmissa piilossa, koska niitä esiintyy jälkeläisessä, tai sitten kyseessä on jokin kummallinen mutaatio.

On tämä vaan kumma homma... :/ Yritin omasta mielestä näppärästikkin tehdä vaadittavaa kaaviota, mutta mutta....saan kaavion vaan ja ainoastaan niin että puolesta tulisi vihreitä ja puolista tulisi keltaisia. Aikaisempien vastausten pohjalta (kiitos) tajusin periaatteen, mutta tämän kaavan teko nyt jotenkin tökkii. Eli jos joku osaisi vääntää minulle rautalangasta....

Tein kaaviota näin

Vihreä = Vv
Keltainen =Vk

genotyyppivaihtoehdot

keltainen = Vk Vk
vihreä = Vv Vv tai Vv Vk

creep
Seuraa 
Viestejä292

Yksi selkeyttävä vaihe on piirtää kunkin yksilön mahdolliset sukusoluvaihtoehdot, ja katsoa, minkälaisia yhdistelmiä kahden eri yksilön sukusolut voivat keskenään muodostaa. Jos kaksi vihreää papukaijaa (vihreän ollessa dominoiva ominaisuus) saavat keltaisia jälkeläisiä, on kummankin vanhemmista kannettava resessiivistä alleelia, eli ovat muotoa Vv. Tällöin molemmat vanhemmista tuottavat kahdenlaisia sukusoluja: V ja v. Sukusolut voivat muodostaa neljä eri yhdistelmää, joista kaksi on muotoa Vv. Tällöin jälkeläiset muodostavat genotyyppien suhteen klassisen 1:2:1 jakauman (eli VV, Vv ja vv).

Kun tarkastellaan kahta (oletettavasti) toisistaan riippumatonta geeniä, lisätään sukusoluihin merkintä toisen geenin alleeleista edellisen tapaan. Koska äänettömiä poikasia syntyy äänekkäille vanhemmille, on vanhempien oltava taas heterotsygootteja, eli genotyyppiä Ää äänekkyyden suhteen, ja molempien geenien osalta siis VvÄä. Kumpikin vanhemmista tuottaa nyt kahden geenin suhteen neljää erilaista sukusolutyyppiä: VÄ, Vä, vÄ ja vä. Sitten vain piirrät taulukon ja selvität minkälaisia alleeliyhdistelmiä ja missä lukusuhteissa poikasille voi muodostua.

__VÄ Vä vÄ vä4x4 taulukko, eli 16 eri yhdistelmää, joista osa on tietty samoja. Tuloksena kahden geenin suhteen klassinen 9:3:3:1 jakauma jälkeläisiä. Alkuvaiheessa harjoittelua tuo taulukko kannattaa aina piirtää, jos haluaa pelata varman päälle.

Muistaakseni vielä sellainen pieni yksityiskohta, että eri kromosomeissa sijaitsevat geenit on erotettava kaavioissa puolipisteellä, eli vanhempien genotyypit ovat muotoa Vv;Ää, jolloin sukusolut ovat muotoa V;Ä, V;ä, v;Ä ja v;ä. Ei muuta laskutapoja tai tuloksia mitenkään, mutta kuuluvat perinteisiin alleelimerkitsemissääntöihin, joista tehtävässä mainittiin.

Toivottavasti selkeytti, vaikka vähän pitkä ja sekava vastaus olikin

(Tuo esimerkkitehtäväsi lienee tosin hieman virheellinen, koska siinä ei kerrota, ovatko mainitut väriin ja ääntelyyn vaikuttavat geenit kytkeytyneitä, eli sijaitsevatko ne samassa kromosomissa. En tosin muista käsitelläänkö tekijäinvaihduntaa vielä lukiovaiheessa, mutta silti vähän huono tehtävä.)

creep
Seuraa 
Viestejä292
map2011

Tein kaaviota näin

Vihreä = Vv
Keltainen =Vk

genotyyppivaihtoehdot

keltainen = Vk Vk
vihreä = Vv Vv tai Vv Vk
Niin, ja tämähän oli sitten aivan väärä tapa merkitä, ja antaa myös väärät tulokset. Toivottavasti tajusit virheen itse edellisen viestini perusteella.

kurremus
Seuraa 
Viestejä383

Jätän perustelematta miksi vanhepien tulee olla resessiivisten geenien omaavia. Selitykset: v=viher geeni k=keltainen geeni, Ä=äänellinen, ä=ei ääntä.

vkÄä vkÄä

tulee

vvÄÄ vvÄä vvÄä vvää
vkÄÄ vkÄä vkÄä vkää
vkÄÄ vkÄä vkÄä vkää
kkÄÄ kkÄä kkÄä kkää

Vain 1 / 16 täyttää ehdon "keltainen ja äänetön". Muissa vaihtoehdoissa jompi kumpi dominoivista ominaisuuksista on pinnalla: on mahdollista saada "keltainen ja äänellinen". Keltaisia on 4 / 16 = 1 /4, äänettömiä saman verran(kursivoidut).

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat