Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015
Skitsofrenian katsotaan nykyään olevan useiden tekijöiden summa ja hahmottuvan hyvin stressi-haavoittuvuus-mallin avulla. Haavoittuvuustekijät eli geeniperimä tai keskushermoston varhaiskehityksen häiriö luovat sairastumisalttiuden, ja sisäiset tai ulkoiset stressitekijät, kuten elämänkriisi tai päihteiden käyttö, laukaisevat sairastumisen.[3] Nykyään on löytynyt myös enemmän näyttöä siitä, että erilaiset infektiot voivat edesauttaa taudin puhkeamisessa. Näihin lukeutuvat toxoplasma gondii -loiseliö sekä tyypin 1 herpesvirus (HSV1) [7].

Miehillä skitsofrenia puhkeaa yleensä noin 20–28-vuotiaana ja naisilla 24–32-vuotiaana. Sairaus on mahdollinen myös vanhemmalla väestöllä sekä huomattavan nuorilla henkilöillä, jopa alle 10-vuotiailla.[8] Kuitenkin se on äärimmäisen harvinaista näin nuorella iällä ja oireet voidaan helposti sekoittaa autismiin tai Aspergerin oireyhtymään.[9]
Infektioiden on pitkään ajateltu altistavan skitsofrenialle. Nyt tähän viittaavia tuloksia saatiin lisää. American Journal of Psychiatry -lehdessä julkaistut tutkimukset vihjaavat ainakin kahden eri infektion ja skitsofrenian yhteyteen.

Tanskalaistutkijoiden tutkimuksessa toxoplasma gondii -loiseliön vasta-aineet yhdistettiin naisten riskiin sairastua myöhemmin skitsofreniaan. Tutkimuksessa vasta-ainepitoisuuksia mitattiin 45 000 äidiltä ja vauvalta synnytyksen aikoihin vuosina 1992–1995, minkä jälkeen heitä seurattiin vuoteen 2008.

Riski sairastua skitsofreniaan oli suurentunut niillä äideillä, joiden vauvojen vasta-ainepitoisuudet olivat suurimmat. Vauvojen vasta-aineet olivat peräisin äidistä, joten niitä käytettiin äidin vasta-aineiden mittarina.

Toisessa tutkimuksessa tyypin 1 herpesvirus (HSV1) yhdistettiin aivojen muutoksiin skitsofreniaan jo sairastuneilla. HSV1-positiivisten potilaiden aivojen harmaassa aineessa todettiin surkastumista verrattuna muihin potilaisiin ja terveisiin verrokkeihin. Muutokset sijoittuivat aivojen pihtipoimuun, ja ne todettiin vuoden aikana tehdyissä aivojen magneettikuvauksissa.

Nykykäsityksen mukaan skitsofrenia puhkeaa siihen alttiilla henkilöllä sisäisen tai ulkoisen stressin seurauksena. Alttius voi olla perinnöllistä tai syntyä varhaiskehityksen aikana. Nyt julkaistut havainnot viittaavat siihen, että infektiot todennäköisesti ovat yksi skitsofrenian syntyyn vaikuttavista monista ympäristötekijöistä.

Skitsofreniaa sairastaa arviolta 50 000 suomalaista
Toxoplasma gondii on Chromalveolata-eliökuntaan kuuluva yksisoluinen loiseliö. Se kuuluu samaan alajaksoon kuin malariaa aiheuttavat Plasmodium-itiöeläimet. Sen varsinainen isäntälaji on kissa, mutta sitä voi esiintyä myös muilla tasalämpöisillä eläinlajeilla, ihminen mukaan luettuna. T. gondii aiheuttaa toksoplasmoosina tunnetun oireyhtymän, joka ei yleensä ole vaarallinen. Poikkeuksen muodostavat ihmiset joiden vastustuskyky on muusta syystä alentunut sekä odottavat naiset, jotka eivät ole aiemmin saaneet tartuntaa. Mikäli äiti saa toksoplasmoositartunnan raskauden aikana, voi siitä olla sikiölle vakavia seurauksia, jopa kuolema. Siksi raskaana olevien ei olisi hyvä käsitellä kissanhiekkaa.

Väitetään, että T. gondii löytyisi n. puolelta maailman ihmisistä.

T. gondii kykenee suvulliseen lisääntymiseen ainoastaan kissoissa, muissa tasalämpöisissä eläimissä se lisääntyy suvuttomasti.

Joissakin tapauksissa tartunta muuttaa tartunnan saaneen eläimen käyttäytymistä. Hiirten ja rottien tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että tartunnan saanut yksilö muuttuu aktiivisemmaksi, eikä pelkää saalistajia (esimerkiksi kissoja) kuten terve yksilö.
Itse epäilen asiaa voimakkaasti että pelkät stressitekijät tai traumat voisi laukaista sen, ilman muuta stressi voi laukaista psykoosin mutta skitsofrenian? aivot on aika vtuillaan siinä ja voiko ne todella saada itse aikaan....

Itse uskoisin että se on joko a.virus infektio b. sekoillut huumeitten kanssa c. geeneissä tullut perinnöllisenä. d. Jos äitisi tyrinyt parin ekan vuoden aikana (käyttänyt huumeita raskauden aikana, tai heitellyt ympäriinsä vastasyntynyttä lasta) okei eli lasketaan traumat mukaan, mutta vaan jos varhaislapsuudessa missä aivot vielä "kehittyy"

Mutt joo kunhan spekuloin.

Kommentit (2)

dot4
Seuraa 
Viestejä410
Liittynyt11.5.2007
vapaatyyli
Itse epäilen asiaa voimakkaasti että pelkät stressitekijät tai traumat voisi laukaista sen, ilman muuta stressi voi laukaista psykoosin mutta skitsofrenian? aivot on aika vtuillaan siinä ja voiko ne todella saada itse aikaan....
Skitsofrenian ja psykoosin ero?

Mut joka tapauksessa varhaislapsuuden stressitekijät voi varmaankin laukaista skitsofrenian. Jos on huono kiintymyssuhde äitiinsä tai keneen tahansa tuttuun ja turvalliseen aikuiseen, se voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Skitsofrenian ja psykoosin ero?

Riippuu varmaan määritelmästä mutta näin kansan kielellä: psykoosi=tilapäinen, skitsofrenia=suhteellisen pysyvä.

Tuo määritelmä tosin lienee noin tieteellisesti väärä kenties, mutta anyway.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat