Seuraa 
Viestejä45973

Lueskelin tuossa teorioita siitä, miten tuo kuun keskellä oleva harjanne on muodostunut. Mielestäni tuo näyttää ihan siltä, kuin kuu olisi törmännyt saturnuksen renkaaseen. Jos kuu on syntynyt alunperin samoilla kulmilla kuin muutkin, törmäys renkaaseen olisi tapahtunut juuri siten, että rengas olisi ollut kohtisuorassa kuun pintaan nähden. Kuvista vielä näyttää aivan siltä, kuin japetuksen pinnan "luonnollinen" väri olisi ollut valkoinen, jonka päälle on kertynyt ruskeaa materiaa, ja juuri tämän ruskean keskellä on tämä harjanne. Mielestäni tämä viittaa siihen, että harjanne on ulkosyntyinen.

Löytämäni teoriat jättävät mielestäni kysymyksiä. Jos harjanne olisi muodostunut pinnan alta pursuavasta materiaalista, miksi se on niin suora? Ja jos syypää on jokin toinen protokuu joka on pikkuhiljaa hajotessaan satanut pinnalle, miksi harjanne ei kulje kuun ympäri?

Onko palstalaisilla ajatuksia? Mikä on harjanteen syy?

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (4)

niinpä .nukkuvatko palstan tähtitieteilijät vielä,kun ei ole kilpailevia teorioita ilmaantunut? herätys!

Lol...onkos täällä muka tähtitieteilijöitäkin

Ensimmäisen kirjoittajan teoria on aukoton. Ei siihen voi kukaan tieteilijä mitään lisätä tai sitä epäillä! Oikeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
KBolt
Lol...onkos täällä muka tähtitieteilijöitäkin

Ensimmäisen kirjoittajan teoria on aukoton. Ei siihen voi kukaan tieteilijä mitään lisätä tai sitä epäillä! Oikeasti.

tekniikka& talous Tuomas Kangasniemi, 20.12.2010:
Näin suurikokoisen ja säännöllisen muodostelman synnyn selitykseksi ei ole keksitty yhtäkään yksiselitteisesti hyvää teoriaa. Yhden vaihtoehdon mukaan vuoristo olisi muinainen rengas, joka olisi myöhemmin satanut alas Japetuksen pinnalle. Toisaalta päiväntasaajan harjanteen saattaisi selittää se, että Japetus pyöri aurinkokunnan syntyaikoihin nopeammin kuin nykyisin, ja oli tuolloin osittain sula.

Nyt amerikkalaisten tähtitieteilijöiden ryhmä William McKinnonin ja Andrew Dombardin johtamina ehdottaa uutta selitystä tälle jättimäiselle vuoristolle.

Heidän teoriansa mukailee alas tippuneen renkaan mallia. Parannus kuitenkin paikkaa rengas-teorian pahimman puutteen: visuaalisten havaintojen perusteella Japetuksen vuoristo vaikuttaa rakenteellisesti kiinteältä ja yhtenäiseltä.

Saturnuksen renkaiden kappaleet ovat kuitenkin pieniä – maksimissaan kymmenien metrien kokoisia. Siten renkaiden jäljiltä syntynyt harjanne olisi ennemminkin jäälohkareiden harju kuin jäisen kallion muodostama vuoristo. jepjep vanhaa tietoa, aukoton teoria siis kesitty aloittajan toimesta. McKinnon ja Dombard sijoittavatkin renkaiden sijaan Japetuksen muinaiselle kiertoradalle kuuta kiertävän kuun, jonka rata hiipui ajan saatossa liian lähelle emokuutaan. Lopulta vuorovesivoimat kasvoivat niin suuriksi, että kuu repeytyi palasiksi vuorovesivoimien väännössä.

Koska valtavat kuunkappaleet olisivat iskeytyneet Japetuksen päiväntasaajalle useita satoja metrejä sekunnissa, ne olisivat sulautuneet yhtenäiseksi vuoristoksi. Kappaleiden suuremman koon vuoksi niistä olisi kuitenkin voinut muodostua jääkallioita.

Tutkijat esittivät teoriansa keskiviikkona Yhdysvaltain geofysikaalisen liiton (AGU) vuosikokouksessa San Franciscossa. Heidän ajatuksistaan kertoi Washington-yliopiston (St. Louis) tiedote. McKinnon ja Dombard kuitenkin työskentelevät Illinoisin yliopiston Chicagon kampuksella (UIC). ainakin nämä tutkijat tuntuvat kannatavan tota "kuu-teoriaa"

Mouho
Seuraa 
Viestejä2673

Mutta mitä tähän sanoo Japetus?

*Enää et ole Se, mikä alkoi lukea tätä virkettä.
.....................enkä minäkään ole oikeasti Mouho.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat