Seuraa 
Viestejä987
Liittynyt16.3.2005

Otinpa esiin yhden kitarani, jota en ollut käyttänyt muutamaan kuukauteen. Ajattelin että kielet ovat löystyneet, ja että niitä pitää kiristää. Mutta yllättäen kielet olivatkin korkeammassa vireessä kuin normaalisti. Ovatko ne ohentuneet säilytyksen aikana, vai mistä johtuu ilmiö?

Same shit, different day...

Sivut

Kommentit (27)

MaKo71
Seuraa 
Viestejä1479
Liittynyt15.11.2006

Enpäs ole tuollaiseen itse törmännyt, itsellä kitaran vire pääsääntöisesti laskee säilytyksessä ja vielä kurjasti epätasaisesti (niin, että on pakko virittää kitara, jos sillä aikoo jotain soittaa). Onko kyseessä akustinen vai sähkökitara? Sähkökitaroissa on joissain kaulaa tuettu sillä "kiristysruuvilla", voisiko se taivuttaa kieliä kireämmälle virityksen jäljiltä?

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987
Liittynyt16.3.2005

Yamahan akustinen kitara, sähkökitaran kielillä varustettuna tosin. Taitaa olla .9 kielisatsi. Tuota kosteuden vaihtelua itsekin mietin, mutten vaan keksinyt kuinka se ilmiön aiheuttaisi.

Same shit, different day...

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005
IsoJussi
Tuota kosteuden vaihtelua itsekin mietin, mutten vaan keksinyt kuinka se ilmiön aiheuttaisi.

Puu turpoaa eli laajenee kostuessaan, metalliset kielet eivät. Näin kitaran kielien kiinnityspisteet joutuvat kauemmaksi toisistaan ja kiristävät kieliä.

Nailonkielisistä kitaroista en osaa sanoa mitään, sillä sekä puu että nailon turpoavat kostuessaan, enkä nyt viitsi ryhtyä etsimään materiaalien kertoimia.

Vanha jäärä

IsoJussi
Seuraa 
Viestejä987
Liittynyt16.3.2005
CE-hyväksytty
Ei ne muuten kiristy ku niin että sen sun kitaran kaula on taipunu. Laskiko kielet? Jos ei niin sitte sun luona on käyny Ne.

Ei ne kielet ole mielestäni laskeneet, kun ei ne alunperinkään kovin korkealla ole olleet. Kai Ne on sitten käyneet niitä viritystappeja kääntelemässä.

Vaan jos oisivat kielet vedossa ohentuneet?

Same shit, different day...

eteenpäin
Seuraa 
Viestejä1591
Liittynyt25.6.2009

Uudemmilla kielillä, joita ei ole virittelyn ohessa vähän venytelty, on tapana vähän kiristyä pikkuhiljaa.

Myös kylmyys kiristää metallikieliä.

eteenpäin
Uudemmilla kielillä, joita ei ole virittelyn ohessa vähän venytelty, on tapana vähän kiristyä pikkuhiljaa.

Myös kylmyys kiristää metallikieliä.


Yhdyn edelliseen. Uusia kieliä virittäessä haluttuun korkeuteen, joutuu virityksen tekemään yleensä muutaman kertaa uudelleen, ennenkuin pysyvät halutussa sävelkorkeudessa. Olisiko käynyt vain niin, että uudet kielet olisi viritetty kertaalleen tiettyyn sävelkorkeuteen, mutta olisivat hakeneet "paikkansa" ajan kuluessa.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42698
Liittynyt6.12.2009
IsoJussi
Otinpa esiin yhden kitarani, jota en ollut käyttänyt muutamaan kuukauteen. Ajattelin että kielet ovat löystyneet, ja että niitä pitää kiristää. Mutta yllättäen kielet olivatkin korkeammassa vireessä kuin normaalisti. Ovatko ne ohentuneet säilytyksen aikana, vai mistä johtuu ilmiö?Oletko alussa kieliä asettaessa tehnyt tätä venytystä, josko kielet on "uudenkarheessa jännityksessä"?

Step 4- Stretching in

And lastly, and quite often forgotten, is to stretch the string in. Just gently pull on the string with your right hand, using your left hand to hold the string in its correct position in the nut. You should notice it going out of tune considerably, and will need to tune it again. Continue stretching until you no longer need to tune it up.
kakkosvideopätkässä

http://www.justinguitar.com/en/TB-004-C ... oustic.php

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983
Liittynyt22.7.2011

Kyse ei liene hirveästä noususta? Varmaankaan kielet eivät kiristy itsekseen.
Kosteus selittäisi pienen nousun. Normaalisti kitaran kaulan pitäisi olla hieman kaarella. Jos tämä kaari kosteuden muutoksen (tiedä sitten kumpaan suuntaan) takia oikenee, kielet kiristyvät ja vire nousee. Akustisessa kitarassa myös kansi elää kosteuden mukaan, joten tämäkin vaikuttaa.
Tietysti lämpötilakin voisi selittää. Jos kitara on viritetty hirveällä helteellä, niin kielet ovat venyneet ja nyt viileämmällä säällä "lyhentyneet".

Edit: Luimpa alkuperäisen viestin tarkemmin. Jos kitara on normaalia ylemmässä vireessä nyt, niin on ihan mahdollista, että se on ollut sitä alunperinkin, eli ei tässä tarvitse ehkä fysiikan lakeja muuttaa eikä eksoottisia selityksiä etsiä.

Jos tämä kaari kosteuden muutoksen (tiedä sitten kumpaan suuntaan) takia oikenee, kielet kiristyvät ja vire nousee.
No juuri näin ei taatusti käy. Mietippä vähän...

Opettaja
Seuraa 
Viestejä1983
Liittynyt22.7.2011
KBolt
Jos tämä kaari kosteuden muutoksen (tiedä sitten kumpaan suuntaan) takia oikenee, kielet kiristyvät ja vire nousee.
No juuri näin ei taatusti käy. Mietippä vähän...En nyt tiedä mitä pitäisi miettiä, mutta jos tarkoitat sitä, että kieli myös pitenee, niin mietin sitä jo.
Eli korjataan ilmaisua: ... kaari pyrkii oikenemaan... . Sitäpaitsi kieli ei akustisessa edes taida pidetä, koska se vetää kantta mukanaan (taas epätarkka ilmaisu, mutta en viitsi miettiä korrektimpaa...). Kysyjällä tosin on käytössään niin ohuet kielet, että niiden vireeseen voi vaikka mikä maasäteily tai korvavalo vaikuttaa.

Matsimus
Seuraa 
Viestejä19
Liittynyt2.3.2009

Kesällä on kuuma, syksyllä viileämpää. Veikkaan että kielet ovat typistyneet kun lämpötila on vähän laskenut kesähelteistä. Itse tuon huomaa usein kun menee johonkin kämpille, jossa vähän viileämpää.

Matsimus
Kesällä on kuuma, syksyllä viileämpää. Veikkaan että kielet ovat typistyneet kun lämpötila on vähän laskenut kesähelteistä. Itse tuon huomaa usein kun menee johonkin kämpille, jossa vähän viileämpää.Jep, itsellä kanssa tuttu ilmiö, ei kannata heti virittää kun tulee ulkoa soittokämpälle.

Pari kk sitten ainakin oma kämppä oli yli 5 astetta lämpimämpi.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat