Seuraa 
Viestejä139

Mitä mieltä ovat palstan taloustietäjät osakkeiden jälkimarkkinoista? Osakeanti ja pörssiin menohan lähtevät alunperin yksityisen yhtiön halusta saada ns. riskirahaa. Mutta hyvin monet yritykset jäävät osakkeenomistajien 'vangeiksi' jolloin yhtiön päätäntävalta karkaa asiantuntemattomille ihmisille/institiuutioille. Mielestäni osakkeille pitäisi määrätä jokin aika tai tuottomäärä tms. jonka jälkeen osakkeet raukeavat ja palaavat yritykselle tai sitten niiden pitäisi uusiutua jollain muulla tapaa. Tämä muistuttaisi tietty yritysten saamoja lainoja, mutta jotenkin osakkeilta pitäisi poistaa sen hallinntaoikeuden periytyvyys koska monesti toimivia yrityksiä ajetaan ahdinkoon pörssistä ostetuiden osakkeiden kautta ilman mitään näkemystä yrityksen varsinaisesta toiminnasta. Osakkeen haluttavuushan ei yleensä riipu odotetusta osingosta vaan osakkeen arvon noususta.

Kysymys kuuluu: Kenen asiaa osakkeiden jälkimarkkinat ajavat? Tuskin alkuperäisten sijoittajien koska jo he laskevat ostamiinsa osakkeisiin 'jälkimarkkina-arvon'.

Pörssikaupassa hukataan yleensä alkuperäinen riski ja haetaan tulevaa 'ehkä' tuottoarvoa joten en yhtään ihmettele miksi monet yhtiöt ostavat itsensä ulos pörssistä jos vain on mahodollista. Tätä kautta saadaan asiantuntemattomat tahot yhtiön hallituksesta ulos

  • ylös 0
  • alas 0

Kommentit (6)

noone
Seuraa 
Viestejä577

Aikanaan monilla yhtiöillä Suomessa oli eri osakesarjat; esim pelkkään tuottoon oikeuttavat A-osakkeet ja omistukseen sekä hallintaan oikeuttavat B-osakkeet. En tiedä oyj-lainsäädäntöä mutta luulisin että nykyäänkin voisi pörssiin viedä pelkät A-osakkeet ja yhtiöjärjestyksessä määrätä ettei B-osakkeita saa myydä vapaasti.

En tiedä miksi käytännöstä luovuttiin, vai oliko se tuota "markkinat on aina oikeassa" hurmosta jota 90-luvulla viljeltiin ja kaikki meni kaupaksi.

Orionilta ainakin löytyy vielä tuo A sekä B osake.

En tosin tiedä onko tuolla järjestelyllä enää samaa merkitystä tänä päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
votekka
Seuraa 
Viestejä139

Eli periaatteessa kyseessä on ollu kommandiittiyhtiö-periaate jossa sijoittajat ovat 'äänettömiä' osakkaita. Miksiköhän tämä yhtiön kannalta sinänsä hyvältä kuullostava periaate on hävinnyt aika pitkälti? Muistan että varsinkin pienyrityksissä näitä oli paljonkin 70 - 80- luvuilla. Oma arvaus on että näitä ei voi viedä pörssiin?

Reiska
Seuraa 
Viestejä6530

Itseasiassa on varsin yleistä, että osakkeen tuotto haetaan nimenomaan siitä osingosta, eikä arvonnoususta. Lyhytaikaisemmassa sijoituksessa nyt ainakin.

Per se

BlackKnight
Seuraa 
Viestejä320
votekka
Eli periaatteessa kyseessä on ollu kommandiittiyhtiö-periaate jossa sijoittajat ovat 'äänettömiä' osakkaita. Miksiköhän tämä yhtiön kannalta sinänsä hyvältä kuullostava periaate on hävinnyt aika pitkälti? Muistan että varsinkin pienyrityksissä näitä oli paljonkin 70 - 80- luvuilla. Oma arvaus on että näitä ei voi viedä pörssiin?Kommandiittiyhtiössä vastaava yhtiömies on koko omaisuudellaan vastuussa yhtiön veloista. Osakeyhtiössä liossa on vain osakepääomaan sijoitettu rahamäärä.

Osakeyhtiön äänivaltaisten osakkeiden myyminen pörssissä on aika riskaabelia hommaa. Vaarana on, että äänivalta yhtiössä joutuu vihamielisiin käsiin. Parilla prosentilla oskkeista saa 50% äänivallan yhtiössä. Tekee vihamielisen nurkanvaltauksen turhan helpoksi.

Toisaalta mitä tekee osakkeilla, joita ei voi myydä? Varsinkin jos tuotto osaketta kohti on sama kuin äänivallattomilla osakkeilla.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat