Seuraa 
Viestejä45973

Kuoleeko jos ihminen syö rotanmyrkkyä? Ja jos ei kuole niin mitä tapahtuu?

  • ylös 9
  • alas 16

Sivut

Kommentit (36)

Kyllä kuolee.

No, vähään aikaan ei tunnu miltään, mutta ehkä kuuden taikka kahdentoista tunnin kuluttua alkavat kamalat kivut ja ihminen kuolee hitaasti sisäiseen verenvuotoon.

Siis ihan samalla tavalla kuin rotat. Tosin jos ihminen menee lääkäriin ja vatsahuuhteluun tarpeeksi nopeasti, selviää.

Rotat ovat tulleet vastustuskykyisiksi muille myrkyille, joten on otettu käyttöön tuo verta ohentava ja hyytymistä estävä myrkky. Villirotilla on niinsanotut vapaaehtoiset maistajat, jotka ensin syövät outoa ruokaa, ja muut rotat odottavat muutaman tunnin ja katsovat mitä maistajille tapahtuu. Jos maistajat kuolevat, rotat eivät koske ruokaan. Siksi tämä rotanmyrkky vaikuttaa vasta tuntien kuluttua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuolee, käsittääkseni myrkky tappaa rotan niin että verisuonet räjähtävät/muuten tuhoutuvat. Mutta jos esim. kissa syö myrkytetyn rotan, niin kissa ei kuole.

Olen 1980 luvun alkupuolella syönyt n. 1/2 vuoden Warfariinikuurin (rotanmyrkyn tehoaine) ja vielähän sitä täällä kekkuloidaan vaihtelevalla- joskin pääosin heikohkolla menestyksellä

Riippuu tietysti annostuksesta. Nykyisten rotanmyrkkyjen tehoaineena on bromadioloni, joka on antigoagulantti, joka kehoon jouduttuaan estää veren hyytymistä.

Warfariinia ei tietääkseni enää käytetä, koska rotat ovat tulleet sille vastustuskykyisiksi.

Muistaakseni toksikologian luennolla oli jotain puhetta että rotanmyrkky ei ole yleensä tappavaa ihmisille, kissoille ja koirille, koska ne pystyvät oksentamaan sen pois. Myrkky tappaa rottia, koska ne eivät pysty oksentamaan.

  • ylös 2
  • alas 12

Kaikki rotanmyrkyt ymmärtääkseni vaikuttavat hyytymistekijöihin K-vitamiinin kautta.
Rotanmyrkkyjen antidote (vasta-aine) on K-vitamiini.

"Typical active ingredients are: brodificoum, diphacinone, warfarin, bromadiolone, and others.

The anticoagulant rodenticides abolish Vitamin K recycling.
This means that as soon as one’s active Vitamin K reserves are depleted,
there can be no meaningful blood clotting.

ABOUT THOSE SERINE PROTEASES:

Clotting factors are identified by number and the serine proteases (also called “K-dependent factors for reasons which are about to become clear) are factors II, VII, IX, and X. These factors are produced in an inactive state by the liver and go happily circulating through the bloodstream awaiting activation. When a vessel tears and it becomes necessary to form a clot, these factors are activated in a process that requires Vitamin K (a fat soluble vitamin not as famous as its fat-soluble cousins Vitamins A and E). As the clotting factors are activated, Vitamin K is inactivated but later recycled by another set of enzymes to be ready to participate in clotting factor activation again later.

THERAPY

If the patient has only just ingested the poison, he or she may be made to vomit it up. Cathartics and adsorbants can be used to prevent the poison from entering the patient’s sy system. Still, it is prudent to use the antidote anyway. Certainly, if there is evidence that the patient is bleeding, the antidote obviously is required.

The antidote is simply Vitamin K.

Vitamin K is generally started as an injection and when the patient is stable. Tablets are prescribed. The human formulation, available at most drug stores, is a 5mg tablet."

http://www.marvistavet.com/html/body_rat_poison.html

Joskus 70-luvulla oli suomessa fakiiri, joka söi rotanmyrkkyä, joi pari pulloa paloviinaa ja saunoi 120 asteen löylyissä. Söi hän yhdessä tempauksessaan 2 juomamukillista SUOLAA. Ei kuollut millään. Sama ukko taisi vetää veturia hampaillaan. Korjatkaa jos muistatte paremmin.

Eikös tuo MAREVAN(?) niminen lääke ole juurikin "rotanmyrkkyä"?
Sitähän syödään jotta veri ohenisi, tai ainakin näin olen ymmärtänyt. Ehkäpä MD osaa valoittaa asiaa.

Leka
Eikös tuo MAREVAN(?) niminen lääke ole juurikin "rotanmyrkkyä"?
Sitähän syödään jotta veri ohenisi, tai ainakin näin olen ymmärtänyt. Ehkäpä MD osaa valoittaa asiaa.

On se. En ole tiennyt/kuullut, että rotat olisivat tulleet sille immuuneiksi, kuten täällä esitettiin. Marevan = warfarin.

Jos Marevan hoidossa oleva potilas saa verenvuotoja ja INR (hoitoalue 2-3) on liian korkea eli liikaa verenohennuslääkettä, K-vitamiini on vasta-myrkky. Sitä on aina varalla paikoissa, joissa hoidetaan Marevan-potilaita.

Vaikea kuvitella rotan oleva immuuni warfariinille, kun yksikään ihminen ei ole immunisoitunut ja sitä käytetään maailmanlaajuisesti. Ehkä enemmän kuin rottien tappamiseen. Ei siis tappamaan ihmisiä, vaan hoitoon.

Marevan liika-annos kyllä tappaa, hitaasti sisäisiin verenvuotoihin, jos ei hoideta antidootilla eli K-vitamiinilla.

Marevan jota käytetään nykyisinkin ihmisillä verenohennuslääkkeenä on tosiaan ihan samaa ainetta kuin rotanmyrkky. Tai onhan noita rotanmyrkkyjä varmaan muitakin.
Liiallisena annoksena se aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja johon se rotta sitten kuolee.

Muistanko oikein, että 1970-luvun alkupuolella puhuttiin hammaslääketetieteen piirissä fluorista rotanmyrkkynä?

MD
Marevan liika-annos kyllä tappaa, hitaasti sisäisiin verenvuotoihin, jos ei hoideta antidootilla eli K-vitamiinilla.

Jep, eikä ole kaunista katseltavaa... Olin 10v sitten vajaan vuoden hoitoapulaisena eräässä vanhainkodissa, ja siellä eräs vanhahko rouva oksensi verta. Siinä sitten koitat rauhoitella, kun haetaan K-vitskuu ja ootellaa ambulanssia. Onneksi selvittiin säikähdyksellä(sillä kertaa), toisin kun mummeli oli lähtenyt piti istua alas ja polttaa muutama rööki...

Ei kissakaan ole immuuni rotanmyrkylle. Eiköhän kyse ole annostelusta. Rotta ei jaksa syöda kissantappoannosta myrkkyä, mutta esim. kalanperkeleisiin sekoitettu varfariini saa misseparan tuskalliseen loppuunsa. K-vitamiini on kissankin pelastus. Jos raati omistaa vapaamielisiä ja -reviirisiä katteja, suosittelen pitämään kyseistä vastalääkettä lääkekaapissa heti panodiilin vieressä.

Mitenkäs muuten henkilöt, joilla on heikko hyytymistekijä? Käsittääkseni K-vitamiini ei moiseen ongelmaan ole mikään pelastus. Eri mekanismit?

MD

Vaikea kuvitella rotan oleva immuuni warfariinille, kun yksikään ihminen ei ole immunisoitunut ja sitä käytetään maailmanlaajuisesti. Ehkä enemmän kuin rottien tappamiseen. Ei siis tappamaan ihmisiä, vaan hoitoon.

Heh.

En ole ihan varma nimestä, mutta muistelen lukeneeni, että rotat ovat alkaneet tulla immuuneiksi joillekin verta ohentaville rotanmyrkyillekin. Näihin verenohennuslääkkeisiinhän on päädytty siksi, että rotat ovat tulleet vastustuskykyisiksi aikaisemmin käytetyille myrkyille.

Tosiaan, jos ihmiset lisääntyisivät yhtä tehokkaasti kuin rotat ja eläisivät vain pari vuotta, ja niitä tapettaisiin massoittain warfariinilla, niin ehkä jossain vaiheessa sattuisi putkahtamaan esiin vastustuskykyinen mutaatio.

Rottasota jatkuu, ja rottien täytyy olla aina viiksikarvan verran ihmistä edellä.

Edit: Superrottia Skotlannissa, immuuneja warfariinille:

http://www.bigcats.org/esa/rat.html
"SCOTLAND is being overrun by a booming population of "super rats" which are immune to poisons and are thriving on mountains of discarded junk food, experts have claimed.

Mr John Davison, association secretary, said that rats, which now outnumber people in the UK, were building up a resistance to the anti-coagulants introduced after rodents grew immune to warfarin, the first-generation poison."

http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressr ... pack.shtml

tupakka
Rattus puhuu rattuksentappoaineista...

Etkö pelkää?

Tietysti Täällä päin liikkuu legenda, että kaupan paha setä laittaa bioroskikseen rotanmyrkkyä päivän ostamattomien leivonnaisten päälle ihan meitä vähän isompia rottia varten...

Mutta K-vitamiini pelastaa. En ole kyllä kertaakaan vielä tarvinnut...

Myös sodium fluoridia käytetään rotanmyrkkynä. Luin jostain, että tavallisen hammastahnatuubin sisältämä fluorimäärä riittäisi tappamaan lapsen...

"acutely lethal dose is 2,250- to 4,500-fold in adults (represents 5 to 10 grams NaF), and about 250- to 500-fold in a child. In other words, the amount of sodium fluoride (NaF) required to result in acute poisoning causing fatality was 5 to 10 grams (NaF is 45% fluoride ion)."

http://www.fluoridation.com/poison.htm

Fluorin terveysriskeistä:

http://www.health-science.com/fluoride_toxicity.html

Minulla muuten oli villiintynyt (tai mielenvikainen) kulkukissa nimeltä Misse, kuusi vuotta. Sitten se katosi. Luulen, että se joko jäi auton alle tai söi tarpeeksi rotanmyrkkyä... se nimittäin suostui syömään ainoastaan raakaa lihaa tai Sheebaa. Jos annoin jotain muuta, se katsoi minua kuin olisin ollut idiootti eikä koskenut ruokaan.

Maximilian

Mitenkäs muuten henkilöt, joilla on heikko hyytymistekijä? Käsittääkseni K-vitamiini ei moiseen ongelmaan ole mikään pelastus. Eri mekanismit?

Veren hyytyminen on hyvin monimutkainen prosessi. Hyytymistekijöitä on yhteensä 12, I-XII. K-vitamiini aktivoi tiettyjä hyytymistekijöitä. Tuon alla olevan linkin mukaan hyytymistekijöitä on 13, I-XIII. Monet opukset vielä mainitsevat vain 12, kuten linkki, josta tuon rotanmyrkkyasiankin otin.

Hemofilioissa on eri hyytymistekijöiden vajausta/totaali puutos, joita hoidetaan antamalla hyytymistekijöitä.

Alla oleva linkistä löytyy kattava selostus ja kaavakuvat veren hyytymisestä.

http://www.med.unibs.it/~marchesi/blood.html

----------------
Lähde: Lääkärin tietokannat

Hemofiliat ja von Willebrandin tauti

Suomessa käytännöllisesti katsoen kaikki aikuishemofiilikot on diagnosoitu. Lieviä von Willebrandin tauteja saattaa olla diagnosoimatta, ja nämä voivat tulla ilmi vasta kirurgisen toimenpiteen tai trauman yhteydessä.

Hemofiilikon vuoto suuntautuu usein paikkoihin, jotka kliinisessä tutkimuksessa eivät aluksi anna näkyviä merkkejä. Niinpä on osoittautunut viisaaksi aloittaa hoito aina silloin, kun potilas tuntee esimerkiksi nivelkivun tai pehmytkudosturvotuksen perusteella vuodon alkaneen. Hoidon nopean aloituksen avulla saadaan vuodot nopeimmin hallintaan ja sairastamisaika, pysyvät vauriot sekä kustannukset pienemmiksi (Juvonen 1997). Lievässä A-hemofiliassa (hyytymistekijä VIII:n pitoisuus yli 0.05 KY/ml eli 5 % normaalista) sekä von Willebrandin taudin tyypissä 1 voidaan pienissä vuodoissa antaa desmopressiinia 300 ug intranasaalisesti tai 0.3 ug/kg laskimoon tai ihon alle. Muissa vuodoissa käytetään hyytymistekijätiivistettä. Jos kyseessä on pieni vuoto, jota päästään hoitamaan nopeasti, riittää yleensä yksi annos (10–15 KY/kg) hyytymistekijä VIII:aa (A-hemofilia) tai 25 KY/kg hyytymistekijä IX:ää (B-hemofilia). Suuremmissa tai pitkittyneissä vuodoissa annokset ovat suurempia, hyytymistekijä VIII:aa annetaan kahdeksan tunnin ja hyytymistekijä IX:ää 12 tunnin välein. Vakavissa ja henkeä uhkaavissa vuodoissa, kallon- ja silmänsisäisissä sekä kielen ja kaulan alueen vuodoissa, leikkauksissa ja pään vammoissa aloitusannos on 40–50 KY/kg hyytymistekijä VIII:aa tai 70 KY/kg hyytymistekijä IX:ää. Kaikissa vakavissa vuodoissa ja leikkauksissa jatkoannostelu perustuu hyytymistekijäpitoisuuksiin.

Ne harvat potilaat, joille on kehittynyt vasta-aineita hyytymistekijää kohtaan, tulee hoitaa yksilöllisesti sen mukaan, millainen heidän vasta-ainemääränsä on ja kuinka voimakkaasti he tuottavat vasta-aineita hyytymistekijähoidon jälkeen (Juvonen 1997).

Von Willebrandin taudin hyytymistekijähoidossa käytetään hyytymistekijä VIII -kompleksivalmistetta (Haemate). Pienissä vuodoissa annos on 10–15 KY/kg; hengenvaarallisissa vuodoissa aloitusannos on 40–60 KY/kg ja myöhemmät annokset määritetään hyytymistekijäpitoisuuksien perusteella. Limakalvovuodoissa (ei hematuriassa!) annetaan lisäksi traneksaamihappoa systeemisesti ja suun limakalvovuodoissa paikallisesti.

Kyllä kai noihin superrottiin/superrats on uskominen. Luin useitakin artikkeleita, jotka vakuuttivat minut, että warfarin-resistenttejä rottia löytyy.

Oma kokemukseni rotista vain on, että en muista milloin olen viimeksi rotan nähnyt. Ihmisiä kylläkin paljon.

Kaipa rottia on enemmän kuin ihmisiä?? Tai jos ei ole, rottia tapetaan enemmän kuin ihmisiä warfariinilla.

Kyllä rattus rattus tietää jotain rotista :p

Tässäpä yksi artikkeli The Copenhagen Post:sta.

01.12.2005

Liberal use of powerful exterminating substances is resulting in rats becoming immune to poison. (älkäämme siis tappako rottia ::p)

More people are getting infected by deadly diseases transferred from rats. In large parts of the country, authorities have found rats immune to three out of six kinds of rat poison currently in use, daily newspaper Politiken reported last Wednesday.

Unpublished figures from the Danish Environmental Protection Agency and the Danish Institute of Agricultural Sciences reveal that immune rats have been discovered in 76 out of 200 municipalities, compared with 51 municipalities seven years ago.

In addition, the number of people infected by the fatal Weil’s disease in Denmark doubled to a total of 24 cases last year. Weil’s is carried in rats’ urine, and barring plague, is considered the most serious disease of many transmitted from rats to humans.

Experts say that in addition to an old and leaking sewer system, excessive use of rat poison is the main reason for rats’ immunity. Municipalities and exterminators use too strong substances, allowing the rodents to adjust to the heaviest weapons in the arsenal.

http://www.cphpost.dk/get/92561.html

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat