Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko Suomen henkinen ilmapiiri mielestänne hyvä vai huono?
Mitä muuttaisitte siinä?

Minusta nämä asiat ovat olleet vialla suomalaisessa henkisessä ilmapiirissä kautta historian:

- Konsensusajattelu, Suomeen mahtuu tunnetusti vain yksi mielipide kerrallaan. Tällaista ilmapiiriä vaalii suomalainen valtamedia.

- Vapaan, älyllisen keskustelukulttuurin puute nettiä lukuunottamatta, netissäkin varsinaista älyllistä keskustelua vaativammista aiheista on vähän.

- Myytit suomalaisista, joilla suomalaisten persoonallisuutta koitetaan rajoittaa, kuten " suomalaiset ovat rehellisiä ja suoria, mutta vähäpuheisia." Sitten jos joku suomalainen ei olekaan myytin tai stereotypian mukainen, sitä ihmetellään, sille on ainakin annettava ikäänkuin jokin selitys, kuten "hän on taiteellinen tai " savolainen." Todellisuudessa ihmiset ovat lähtökohtaisesti yksilöitä, mutta tätä ei suomalaisessa, ikuisesti vanhoja kansallistuntoja lämmittävässä kulttuurissa myönnetä. ( Kansallisuustuntoja, jotka perustuvat ajasta jääneeseen ihmiskäsitykseen, josta muut eurooppalaiset ovat päässeet aikoja sitten ylitse valtakulttuureissaan)

- Yleinen kohtaamattomuus yhteiskunnassa: puhutaan toisten ohitse, teeskennellään tunteita, edelleen suuri kuilu niin sanotun eliitin ja kansan välillä, joista molemmat ovat oikeasti kuviteltuja ryhmiä, jotka media on luonut. Tällaista kuilua rakennetaan tietoisesti, samoin kuin tietoisesti luodaan mediassa vastakkainasettelu " eliitti" ja "kansa", jotta oikeata keskustelua ei käytäisi.
Tunnetasolla kohtaamattomuus luo kaikenlaisia patoumia yksilöille ja hurmosliikkeitä yhteiskunnan tasolla, sekä tietysti alkoholismia.

Kommentit (4)

Räiskyvän rytmikäs. Nopeat tasokkaat jutut ihmisillä kansainvälisestikin verrattuna, värikäs hallitus, ehkä säntillisesti purevan eripurainen, verotus vielä progea.

Siis ne yksittäiset taapertajat, hhmm, 'se koira haukkuu johon osuu'!?

Suomalaiset ei vieläkään ole tointuneet neuvostoaikojen masennuksesta - asioita ei ole uskallettu puhua auki. Yksi syy siihen on että meillä vieläkin on (päättävissä tahoissa) ihmisiä joilla on jotakin pelättävää lähihistoriassa. Heille on tärkeämpää estää oikea demokraattinen historian purku ja arviointi - ja tämä leimaa muuta poliittista debattia, ja sitä myötä koko yhteiskuntaa. Se näkyy mm. urheilussa - vallalla on yhä kekkoslainen sisäpiiriajattelu. Tai sitten korkeimpien virkamiesten uudistushalu(ttomuus), heijastuksia koulukirjoissa, jne. jne.

Mitä Suomeen haluaisin tuoda? Ruotsista en montaa asiaa siirtäisi Suomeen, mutta sellainen periruåtsalainen optimismi olisi varmaan yksi niitä harvoja (enkä nyt tarkoita sitä periruåtsalaista hipheijjaa-meininkiä - joka on pelkkää kulisissia).

zidrik:

Suomalaiset ei vieläkään ole tointuneet neuvostoaikojen masennuksesta - asioita ei ole uskallettu puhua auki. Yksi syy siihen on että meillä vieläkin on (päättävissä tahoissa) ihmisiä joilla on jotakin pelättävää lähihistoriassa.Se näkyy mm. urheilussa - vallalla on yhä kekkoslainen sisäpiiriajattelu.

Niin, mm. niitä, joilla itselläänkin saattaa olla salattava historiassaan, esim. nimensä Tiitisen listassa. Tuo sisäpiiriajattelu on myös Suomessa tyypillistä, ulkopuolisten voi olla vaikeaa päästä sisälle johonkin uuteen harrastusporukkaan tai ystäväpiiriin.

Reifengas
Seuraa 
Viestejä3403
Liittynyt30.5.2010

MItä muuttaisin? En mitään.

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Olipa itänaapurin nimi mikä hyvänsä, Suomen henkisen, maallisen jne, minkä tahansa ilmapiirin määrittelee käsityksemme itänaapurista.

Ruotsi ja EU ovat lässynläätä.

Rinnan rikkahat ajavat,
käsityksin köyhät käyvät.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat