Seuraa 
Viestejä45973
[size=150:2l1pgbtw]Odottavan äidin tupakointi riski lapsen mielenterveydelle[/size:2l1pgbtw]
[size=85:2l1pgbtw]Aamulehti, Maanantai 5.9.2011 klo 03.12[/size:2l1pgbtw]

Äidin tupakointi odotusaikana lisää lapsen riskiä sairastua lääkehoitoa vaativaan mielenterveyden häiriöön, kirjoittaa Aamulehti. Lehti perustaa tietonsa suomalaistutkimukseen, jonka mukaan tupakalle altistumisella on selvä yhteys niin lapsen lieviin kuin vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin.

Raskaudenaikainen tupakointi lisää etenkin masennuslääkkeiden käyttöä. Raskauden aikana yli kymmenen tupakkaa päivässä polttaneiden äitien lapsista lähes 14 prosenttia joutuu turvautumaan psyykenlääkkeisiin. Tupakoimattomien äitien lapsista hieman yli 8 prosenttia joutuu käyttämään psyykenlääkkeitä. Suomalaisäideistä 15 prosenttia tupakoi raskausaikana. Määrä on pysynyt samana viimeiset parikymmentä vuotta. Tutkimuksen aineistona olivat tiedot 175 000 lapsen äidin tupakoinnista. Lapset olivat syntyneet vuosina 1987-1989. Kelan tiedoista selvisi puolestaan tutkittavien lääkehistoria.

STT

Lähde: Iltalehti Odottavan äidin tupakointi riski lapsen mielenterveydelle
Tupakointi aiheuttaa riippuvuutta, keuhko- ja hengitystietauteja ja lisää syöpään sairastumisen riskiä. Tupakointi myös heikentää verenkiertoa sekä lyhentää elinikää. Tupakointi näkyy iholla ennenaikaisena vanhentumisena ja huonontaa ihon kuntoa. Edellä mainitut asiat vaikuttavat fyysisesti tupakoivaan äitiin kuten myös lapseen jota hän odottaa. Koskien lapsen varhaisempia kehitysvaiheita ennen syntymää, on ymmärrettävä, että raskauden aikana ympäristö missä äiti on, sellaista ympäristöä varten lapsi kehittyy.

Siinä missä tupakointi heikentää äidin verenkiertoa, hapen saantia sekä ihon laatua, se heikentää myös lapsen jota hän odottaa verenkiertoa, hapen saantia sekä ihon laatua. Lapsi joka raskauden aikana on altistettu äidin säännöllisesti polttaman tupakan ja/tai muun riippuvuutta aiheuttavan substanssin vaikutuksen alaiseksi, kärsii vieroitusoireista syntymänsä jälkeen. Ympäristö 'mihin lapsi on kasvatettu' ennen syntymää, ei vastaa 'lapsen saamaa kasvatusta'.

Arvioinnissa on otettava huomioon mitä fyysisesti vahingoittavaa substanssia on käytetty sekä kuinka paljon sitä on käytetty raskauden aikana. Fyysistä vahinkoa tuottava substanssi sekä käytön määrä raskauden aikana, sen mukaan lapsi kehittyy ja sen mukaan lapsen fyysisen olemus kuten myös vieroitusoireet määräytyvät lapsen syntymän jälkeen. Vieroitusoireet ovat psyykkisellä tasolla, mutta oireiden syy on fyysisellä tasolla ... .. . - http://www.arviointipalvelu.fi/ajankohtaista.html

  • ylös 0
  • alas 0

Kuukauden tykätyin

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat