Seuraa 
Viestejä1112

Olisin kiinnostunut kuulemaan tarkemmin saamelaiskulttuurista ja sen synnystä. En juuri ole asiaa miettinyt tai tutkinut, mutta eikös melkein koko Suomi ole joskus ollut tämän kulttuurin "alistamana".

Millaista tekniikkaa ihminen omasi, kun asutus alkoi siirtyä Suomeen jääkauden jälkeen, entä ennen jääkautta, millaista asumusta silloin on mahdollisesti ollut vai oliko vielä mitään?

Asumukset ja ravinnonhakumenetelmät kiinnostavat ja varmasti moni muukin asia liittyen suomen varhaishistoriassa. Millaisia eläimiä ja kasveja on SUomessa ollut historian aikana ja mitkä niistä on käytety ravinnoksi ja miten niitä on kerätty/pyydetty?

  • ylös 1
  • alas 0

Sivut

Kommentit (30)

karahka
Seuraa 
Viestejä1112

Onko joku joka osaa kertoa tarkemmin miten saamelaiskulttuuri sai alkunsa ja mitä muita kansanryhmiä on maassamme tai pohjoismaissa, Venäjällä sekä balttianmaissa tuohon aikaan asustanut? Ovatko riidelleet elintilasta sekä luonnonvaroista ja ravinnosta ja missä vaiheessa tuollainen kilpailu elämän perusedellytyksistä on tullut mukaan kuvioihin?
Onko saamelais kulttuuri kehittynyt Suomessa vaiko enemmin Norjassa/Ruotsissa vaiko Venäjällä?

kurremus
Seuraa 
Viestejä383

Aihe kiehtoo minuakin.

Luin jostain että joskus vielä Neuvostoliiton aikaan suomalainen tutkija pääsi rajan taakse elämään jonkin "alkuperäisen" heimon kanssa. Tämä tutkija teki kokemastaan kirjan. Hän huomioi, että je kulkivat koko omaisuus mukanaan, vuodenajan mukaan joko etelään tai pohjoiseen. Heille luonto oli lähellä ja he kunnioittivat suuresti esimerkiksi karhuja. Heillä oli kotimajassaan jopa alttari missä seisoi veistetty karhunkuva. Ihmiset nukkuivat omissa nurkissaan.

Tutkija kirjoitti myös shamanismista. He kasvoivat sellaisessa ympäristössä, mikä piti shamanismia/noituutta/yliluonnollisuutta/ normaalina asiana. Hän kirjoitti, että perheen pojan isä oli lähtenyt metsästämään, ja joka päivä häneltä kysyttiin milloin isä tulee takaisin. Aina hän vastasi "ei tänään", mutta eräänä aamuna hän vastasi "tänään isä tulee takaisin", ja niin hän tulikin. Sama tapahtui, kun tutkijaa haettiin takaisin kotisuomeen helikopterilla, ja pojalta kysyttiin joka päivä että milloin helikopterit tulevat. Poika tiesi samana päivänä, milloin ne tulevat.

Uskomatonta tai ei? Mene ja tiedä.

Jos joku tietää kirjan ja tutkijan nimen, olisin kiitollinen tiedosta.

Nykyään saamelaiset ovat kai kristillisiä? Jotain heistä ja heidän uskomuksistaan:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Saamelaise ... ja_uskonto

Olen muuten kuullut, että jos lausuu venäjäksi "saamelainen" se kuulostaa samalta kuin sanoisi "suomi".

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

No Aslakki on tännekki foorumille joskus selostanut , mitä ovat sitte toellisuuvessa seijjat.
Piru en ala tuota tuota uuvesthan selittämhän.

Saamelaisten uskonnosta saapi nykysin parhaan kuvan Lars Leevi Lesdatiuksen kirjoittamasta kirjasta Saamelainen Mytologia .

Mitä tullee saamelaisten alkuperhän , niin mie kattosin sen juontavan kolmesta lähteestä :
Ensiksikki kansasta joka asui Atlannin rannikolla jääkauven aikhoin , kalastellen pyyvellen hylkeitä ja mursuja. Tuo kansa asui ruijjan rannikolla koko jääkauven ajan, ihan ku eskimot
Grönlannissa, ja Alaskassa. Mikä lie , ehkä jopa Baskien kansan sivuhaara , joka harrasti elintapoinaan kalastusta ja hylkeenpyyntiä, kuten tekivät Baskitkin joskus ennen
Biskajan lahella , jonne saakka jäät joskus yltivät.

Saamelaisten vanhat tarut kertovat saamelaisten tulleen Lappiin lännestä, yli jääkenttien ja kuohuvien jäävirtojen. Elikkä siis kokonaan toisin kuin nykytutkijan höpöttävät.
Mie olen näitä tarinoita kuunnellut polvenkorkusesta saakka, kuinka tultiin yli jäätiköitten tänne ijän ihmemaahan.

Skandinavian selkäranka , vuoristovyöhyke onko sen nimi ny kolivuoristo ? Oli varmasti tuohon aikhan ( noin 11000 vuotta sitte ) vielä mannerjään alla , joka tosin sulas vauhilla siittä syntyivät nuo " kuohuvat virrat".
Saamelaisten tullessa tänne Lappiin he löysivät rikkaan maan , jonka he Saivat
omakseen , siittä juontaa nimi saamenmaa , saatu maa ja sen alkuperäinen saamenkielinen vastine.
Mutta täällä oli asutusta ennen saamelaisten tuloa !!
Vanhat tarinat kertovat alkeellisista asukkaista jatuleista, jokka elivät saamelaisiakin alkeellisimmissa oloissa. Siis täyvellinen keräilykulttuuri , josta on jälkiäkin jäänyt jopa nykyajalle saakka, kivikirveitä ruukunsirpaleita siis kampakeraamiikkaa ja nuorakeramiikkaa siis mitä lie kansaa on tuoki ollut ?

Jotaki viitheitä antaa saamenkielestä poikkeavat paikannimet, ja sanat joitten alkuperän voi jäljittää jopa sankriitinkin kieleen asti.
Sitten lappiin vaelsi kansaa ijästä, samojedejä ja muitaki.

Nämä kaikki sekottuivat keskenään muovostaen nykyisen Saamenkansan, jossa siinäkin on havaittavissa suuriakin alueellisia muunnelmia.
On vaaleatukkaisia sinisilmäisiä tunturisaamelaisia, mutta on pikisilmäisiä tumma ihoista
ylpeää ja komeaa kansaa kuten Sompiolaiset, jotka poikkeavat selvästi niin saamelaisista kuin suomalaisistakin. Ehkä he ovat muinaisen itäsuomessa ja kainuussa asustelleen saamelaisporukan jälkjeläisiä, joita sanottiin yleisesti " mustan porukaksi".

Ehkä juuri he ovat tuon lapin alkuperäisen kansan viimeisiä rippeitä, kansan joka asui täällä ennen saamelaisia.
Mutta oli miten oli , parhaan kuvan asioihin antaa nykyisin saamelaiskukttuurin ulkopuolisille Lesdatiuksen kirja Saamelainen mytologia.

Muutako nokka kohen kirjastoa ja lainaa kyseisen kirjan vaikka kaukolainauksella, niin mieki olen tehny.

Jyri T.
Seuraa 
Viestejä1356
eteenpäin
Saamelaisilla on kipeetä musaa. Hulluja morsesarjoja niiden biisitJos tarkoitat joikuja, niissä vuorottelevat 2- ja 3-jakoiset rytmit, joten se kuulostaa tottumattomalle vähän kulmikkaalta.

Ilpo Saastamoinen muistaakseni kertoi joskus, että joikurytmissä käytetään kaikkia kahden ja kolmen yhdistelmiä (3+2, 3+3, 2+3, 3+2) mutta en muista enää, missä järjestyksessä.

Muistan eräässä konsertissa, kun afrikkalaisen bändin rumpali yritti säestää jameissa Nils-Aslak Valkeapäätä - eikä siitä tullut yhtään mitään.

Suosikkiurheilulajini on nojatuolisarkasmi.

eteenpäin
Seuraa 
Viestejä1591

Noita joikurytmejä pitäisi olla aivan helevetisti ja pakosti siinä tulee nuo pitkän ja lyhyen parit käytyä läpi. Tosin sitä en tiedä, miten ne joikaajat itse jäsentää sen musiikin. Saman Saastamoisen mukaan ne voi ajatella niitä aika laajoissakin yksiköissä - mikä on sinänsä järkeenkäypää.

Eipä tuo ihme, jos ei jamit onnistu joikaajan kanssa, sehän on yksinlauluperinne. Ja saa olla aika autisti jos pääsee mukaan niihin joikaajien pisimpiin rytmikaavoihin. Siellä mennään äärimmillään jossain 75/4 -suunnilla, jos haluaa välttämättä ne kierrot jollain tahtilajilla ilmaista.

Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Joo joo Aslak luen ne maitsemasi kirjat, muttei nyt ihan heti!!!

Aslakki, kun sinä sieltä pohjoosesta olet, niin kerroppa minulle..

Harjusta on kuulemma saamelaiset käyttäneet muinoin rohtona, mihin vaivaan ja mitä osaa ko kalasta? Onko sinulla mitään tietoa? En netistä löydä mitään muuta, kuin viittauksen jotta sitä on rohtona käytetty...?

eteenpäin

Eipä tuo ihme, jos ei jamit onnistu joikaajan kanssa, sehän on yksinlauluperinne. Ja saa olla aika autisti jos pääsee mukaan niihin joikaajien pisimpiin rytmikaavoihin. Siellä mennään äärimmillään jossain 75/4 -suunnilla, jos haluaa välttämättä ne kierrot jollain tahtilajilla ilmaista.No Vimme ainakin tapasi aikoinaan esiintyä juuri rumpalin kanssa. Ihan onnistuneesti.

Jaska
Seuraa 
Viestejä2765
Starman
Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Asiaa on käsitelty simonahottomalla foorumilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.php?t=131

Saamelaiset väestönä ovat monijuurisia, kuten kaikki muutkin. Uudet genominlaajuiset tutkimukset (tai niiden ennakkotiedot) kertovat saamelaisten olevan lähempänä Volgan uralilaisia kuin suomalaisia. Siperialainen osuus heissä on arvioitu 6 % suuruiseksi, suomalaisilla jää alle 2 %.

Saamelainen kieli näyttää syntyneen jossain Laatokan eteläpuolella; se palautuu itämerensuomen ja mordvan tavoin länsiuralilaiseen murteeseen, jota on puhuttu Volgan-Okan haaran tienoilla. Myöhäiskantasaamen vaihe on saavutettu ajanlaskun alun lähistöllä, minkä jälkeen kieli levisi lähes koko Suomeen ja pian Lappiin ja Keski-Skandinaviaan saakka. Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf

Jaakko Häkkisen puolikuiva alkuperäsivusto http://www.elisanet.fi/alkupera/
Jaakko Häkkisen kuiva politiikkasivusto https://blogit.kansalainen.fi/author/jaakkohak/

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
Jaska
Starman
Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Asiaa on käsitelty simonahottomalla foorumilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.php?t=131

Saamelaiset väestönä ovat monijuurisia, kuten kaikki muutkin. Uudet genominlaajuiset tutkimukset (tai niiden ennakkotiedot) kertovat saamelaisten olevan lähempänä Volgan uralilaisia kuin suomalaisia. Siperialainen osuus heissä on arvioitu 6 % suuruiseksi, suomalaisilla jää alle 2 %.

Saamelainen kieli näyttää syntyneen jossain Laatokan eteläpuolella; se palautuu itämerensuomen ja mordvan tavoin länsiuralilaiseen murteeseen, jota on puhuttu Volgan-Okan haaran tienoilla. Myöhäiskantasaamen vaihe on saavutettu ajanlaskun alun lähistöllä, minkä jälkeen kieli levisi lähes koko Suomeen ja pian Lappiin ja Keski-Skandinaviaan saakka. Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf[/quote]
Suomalaisetkin ovat monijuurisia... Vielä ei minusta otanta riitä selvittämään koko Suomen väestön erilaisia lähtökohtia...
Omalla kohdalla noudattaa Jaskan tietoa suomalaisista Siperiassa/Uralilla...
Siperialainen/uralilainen komponentti ydnassa...
12 marker
1 step mut
Russian Federation 8 - 36 3 010 1,2% 1 Komi
27 Native Siberian
25 marker1 step mut Russian Federation 1 - 1 1 026 0,1%
2 step mut Russian Federation 6 - 6 1 026 0,6%
Mutta sitten, sitten... Itäinen komponentti kaikenkaikkiaan on melkein 4 prosenttia koko autosomaalisesta geenistöstä.. Siihen luetaan aivan kaukoaasialaiset kaikkinensa. Mutta loppu 96 prosenttia asettuukin täysin Suomen kohdalle... ilmeisen kumma tulos, mutta kai pakko uskoa.... ja silti luen itseni juuri suomalaiseksi.

Europe (Northeast European) Finnish 96,31% ±0,28%
East Asia Han, Japanese, Malay, Mongolian, Yakut, Cambodian 3,69% ±0,28%
Aikaisemmin tuo autosomaali näytti 100 pros suomalaisia, ilmeisesti siksi, ettei aasiasta ollut vielä paljoakaan näytteitä. Nyt saa freudentaalit sitten aihetta meikän kohdalla

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

Jyri T.
Seuraa 
Viestejä1356
emp
eteenpäin

Eipä tuo ihme, jos ei jamit onnistu joikaajan kanssa, sehän on yksinlauluperinne. Ja saa olla aika autisti jos pääsee mukaan niihin joikaajien pisimpiin rytmikaavoihin. Siellä mennään äärimmillään jossain 75/4 -suunnilla, jos haluaa välttämättä ne kierrot jollain tahtilajilla ilmaista.No Vimme ainakin tapasi aikoinaan esiintyä juuri rumpalin kanssa. Ihan onnistuneesti.Juju on siinä, että rumpali tiesi, mitä tehdä. Se afrikkalainen rumpali ei päässyt kärryille, kun ei tiennyt asiaa. Toisaalta, osa Wimmen biiseistä ei noudata perinteistä tahtilajia. Ei siinä sen kummempaa taikaa ole.

PS. Yo. viestissä minulle tuli pieni kirjoitusvirhe, jota en pysty enää korjaamaan, joten tässä on korjaus:

Perinteisessä joikurytmissä käytetään kaikkia kahden ja kolmen yhdistelmiä (3+2, 3+3, 2+3, 2+2) mutta en muista enää, missä järjestyksessä.

Suosikkiurheilulajini on nojatuolisarkasmi.

Aslak
Seuraa 
Viestejä9177

Örmy

Aslakki, kun sinä sieltä pohjoosesta olet, niin kerroppa minulle..Niin se häätyy ny myöntää, että en tiijjä mutta sen tiijjän että en tiijjä.
Jos nolis harrin nahalla hoitanhet ihovaivoja, piru ties.
Suolakalan nahka on kuitenki hyvä joihinki ihovaivhoin, sati vain ei nyljetty harriki siihen passais.

rcislandlake
Jaska
Starman
Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Asiaa on käsitelty simonahottomalla foorumilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.php?t=131

Saamelaiset väestönä ovat monijuurisia, kuten kaikki muutkin. Uudet genominlaajuiset tutkimukset (tai niiden ennakkotiedot) kertovat saamelaisten olevan lähempänä Volgan uralilaisia kuin suomalaisia. Siperialainen osuus heissä on arvioitu 6 % suuruiseksi, suomalaisilla jää alle 2 %.

Saamelainen kieli näyttää syntyneen jossain Laatokan eteläpuolella; se palautuu itämerensuomen ja mordvan tavoin länsiuralilaiseen murteeseen, jota on puhuttu Volgan-Okan haaran tienoilla. Myöhäiskantasaamen vaihe on saavutettu ajanlaskun alun lähistöllä, minkä jälkeen kieli levisi lähes koko Suomeen ja pian Lappiin ja Keski-Skandinaviaan saakka. Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf


Suomalaisetkin ovat monijuurisia... Vielä ei minusta otanta riitä selvittämään koko Suomen väestön erilaisia lähtökohtia...
Omalla kohdalla noudattaa Jaskan tietoa suomalaisista Siperiassa/Uralilla...
Siperialainen/uralilainen komponentti ydnassa...
12 marker
1 step mut
Russian Federation 8 - 36 3 010 1,2% 1 Komi
27 Native Siberian
25 marker1 step mut Russian Federation 1 - 1 1 026 0,1%
2 step mut Russian Federation 6 - 6 1 026 0,6%
Mutta sitten, sitten... Itäinen komponentti kaikenkaikkiaan on melkein 4 prosenttia koko autosomaalisesta geenistöstä.. Siihen luetaan aivan kaukoaasialaiset kaikkinensa. Mutta loppu 96 prosenttia asettuukin täysin Suomen kohdalle... ilmeisen kumma tulos, mutta kai pakko uskoa.... ja silti luen itseni juuri suomalaiseksi.

Europe (Northeast European) Finnish 96,31% ±0,28%
East Asia Han, Japanese, Malay, Mongolian, Yakut, Cambodian 3,69% ±0,28%
Aikaisemmin tuo autosomaali näytti 100 pros suomalaisia, ilmeisesti siksi, ettei aasiasta ollut vielä paljoakaan näytteitä. Nyt saa freudentaalit sitten aihetta meikän kohdalla [/quote]


Minkä pajan tuloksia nuo sitten ovat ?

Jaska
Starman
Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Asiaa on käsitelty simonahottomalla foorumilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.php?t=131

Saamelaiset väestönä ovat monijuurisia, kuten kaikki muutkin. Uudet genominlaajuiset tutkimukset (tai niiden ennakkotiedot) kertovat saamelaisten olevan lähempänä Volgan uralilaisia kuin suomalaisia. Siperialainen osuus heissä on arvioitu 6 % suuruiseksi, suomalaisilla jää alle 2 %.

Saamelainen kieli näyttää syntyneen jossain Laatokan eteläpuolella; se palautuu itämerensuomen ja mordvan tavoin länsiuralilaiseen murteeseen, jota on puhuttu Volgan-Okan haaran tienoilla. Myöhäiskantasaamen vaihe on saavutettu ajanlaskun alun lähistöllä, minkä jälkeen kieli levisi lähes koko Suomeen ja pian Lappiin ja Keski-Skandinaviaan saakka. Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf[/quote]


Eli "suomalaiset" tai saamelaist tulivat paikalleen eri reittejä?
Vai oliko kansoilla yhteinen alkuperä?
Mikä oli kansojen uskonto?
Olivatko taysin eriäviä vai löytyikö niistä suoria yhteyksiä?
Mikä "painoi" saamelaiset" Lapin alueelle?

Jaska
Starman
Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Asiaa on käsitelty simonahottomalla foorumilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.php?t=131

Saamelaiset väestönä ovat monijuurisia, kuten kaikki muutkin. Uudet genominlaajuiset tutkimukset (tai niiden ennakkotiedot) kertovat saamelaisten olevan lähempänä Volgan uralilaisia kuin suomalaisia. Siperialainen osuus heissä on arvioitu 6 % suuruiseksi, suomalaisilla jää alle 2 %.

Saamelainen kieli näyttää syntyneen jossain Laatokan eteläpuolella; se palautuu itämerensuomen ja mordvan tavoin länsiuralilaiseen murteeseen, jota on puhuttu Volgan-Okan haaran tienoilla. Myöhäiskantasaamen vaihe on saavutettu ajanlaskun alun lähistöllä, minkä jälkeen kieli levisi lähes koko Suomeen ja pian Lappiin ja Keski-Skandinaviaan saakka. Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf[/quote]


Kiitos tiedostasi

Jotuni
Seuraa 
Viestejä9534
Starman
Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf[/quote]


Kiitos tiedostasi[/quote]


Ei todellakaan kannata usko Häkkistä. Mitään germaaneja ei Suomessa ole asunut eikä varsinkaan pronssi ja rautakauden välissä.

Asiaa on puitu monasti aikaisemminkin. Suomessa ei vaan ole vanhoja germaanisia paikannimiä, joita olisi, jos täällä olisi asunut germaaneja jotka tuohon aikaan olisivat puhuneet kantagermaania. Kantagermaania puhuvia ei ollut edes Ruotsissa tuohon aikaan ja täysin epäloogista kuvitella, että kantagermaanin puhujat olisivat purjehtineet 1000 km meren ylitse juuri Suomeen kun olisivat voineet mennä vaikka Ruotsiin siinä matkan varrella.

.-.

rcislandlake
Seuraa 
Viestejä2683
rcislandlake
Jaska
Starman
Olivatko saamelaiset " Suomen alueella ", ennekuin lantalaiset tulivat tänne ja kuinka laajalla alueella?
Mistä saamelaiset tänne tulivat ?? Siperiastako? Koska ensimmäiset?
Myös saamelaisten usko(nto) on mielenkiintoista.?
Mistä alkuperäinen saamen kieli tulee, onko se eri alkuperää kuin esim. suomenkieli?

Asiaa on käsitelty simonahottomalla foorumilla:
http://p1.foorumi.info/muinainensuomi/viewtopic.php?t=131

Saamelaiset väestönä ovat monijuurisia, kuten kaikki muutkin. Uudet genominlaajuiset tutkimukset (tai niiden ennakkotiedot) kertovat saamelaisten olevan lähempänä Volgan uralilaisia kuin suomalaisia. Siperialainen osuus heissä on arvioitu 6 % suuruiseksi, suomalaisilla jää alle 2 %.

Saamelainen kieli näyttää syntyneen jossain Laatokan eteläpuolella; se palautuu itämerensuomen ja mordvan tavoin länsiuralilaiseen murteeseen, jota on puhuttu Volgan-Okan haaran tienoilla. Myöhäiskantasaamen vaihe on saavutettu ajanlaskun alun lähistöllä, minkä jälkeen kieli levisi lähes koko Suomeen ja pian Lappiin ja Keski-Skandinaviaan saakka. Suomessa on aivan lounaisrannikolla ollut itämerensuomalaisia ja germaaneja suunnilleen yhtä kauan kuin saamelaisia, ehkä pronssi- ja rautakausien vaihteesta (~500 BC).
http://www.mv.helsinki.fi/home/jphakkin/Jatkuvuus2.pdf


Suomalaisetkin ovat monijuurisia... Vielä ei minusta otanta riitä selvittämään koko Suomen väestön erilaisia lähtökohtia...
Omalla kohdalla noudattaa Jaskan tietoa suomalaisista Siperiassa/Uralilla...
Siperialainen/uralilainen komponentti ydnassa...
12 marker
1 step mut
Russian Federation 8 - 36 3 010 1,2% 1 Komi
27 Native Siberian
25 marker1 step mut Russian Federation 1 - 1 1 026 0,1%
2 step mut Russian Federation 6 - 6 1 026 0,6%
Mutta sitten, sitten... Itäinen komponentti kaikenkaikkiaan on melkein 4 prosenttia koko autosomaalisesta geenistöstä.. Siihen luetaan aivan kaukoaasialaiset kaikkinensa. Mutta loppu 96 prosenttia asettuukin täysin Suomen kohdalle... ilmeisen kumma tulos, mutta kai pakko uskoa.... ja silti luen itseni juuri suomalaiseksi.

Europe (Northeast European) Finnish 96,31% ±0,28%
East Asia Han, Japanese, Malay, Mongolian, Yakut, Cambodian 3,69% ±0,28%
Aikaisemmin tuo autosomaali näytti 100 pros suomalaisia, ilmeisesti siksi, ettei aasiasta ollut vielä paljoakaan näytteitä. Nyt saa freudentaalit sitten aihetta meikän kohdalla [/quote]

untamo

Minkä pajan tuloksia nuo sitten ovat ?

FTDNA eli Familytreedna.com . En ole kuullut, etteikö olisi ihan luotettava.
Mikäköhän minua yhdistää noihin aasialaisiin ? ..kertomukset valkoisista ja sinisilmäisistä ? Lapsena minulla oli pumpulinvalkeat hiukset ja taivaansiniset silmät. Nykyään hiuslaatu on aavistuksen tummentunut (vaaleanruskea) ja silmien väri siniharmaa. Voisivatko tokaarit olla linkki ?
http://www.chinahistoryforum.com/index. ... n-chinese/
http://eurasiannation.proboards.com/ind ... hread=9644
http://euroheritage.net/tocharians.shtml

Parempi on olla sanomatta mitään, jos ei ole mitään sanottavaa. Keskustella voi aina.

rci

Ei tuo vajaa 4% ole vahva yhteys, kai Skandinavian tai Itä-Euroopan keskiarvossa.
Mahdollisia yhteyksiä on monia. Viimeisissä analyyseissä tuo itäinen komponentti on tulkittu Pohjois/Koillisaasiaksi. FTDNA on OK mutta ei ole vielä huomioinut tuota.
Etelä-Siperian kautta itäistä komponenttia ovat tuoneet mm. turkkilaisten invaasiot. Lähin Koillis-Aasia on Jenisei-joella. Siellä asuu väkeä jolla on samaa taustaa kuin Amerikan intiaaneilla. Heitä 1800-luvun kielitieteilijät kuvasivat, ja he ovat voineet välittää geenejään Jäämeren rannikkoa pitkin ja obinugrilaisten välityksellä.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat