Seuraa 
Viestejä45973
[size=150:ouqkl2wg]Äiti järkyttyi: Lastenkirjassa uhataan itsemurhalla![/size:ouqkl2wg]
[size=85:ouqkl2wg]IIltalehti, Keskiviikko 7.9.2011 klo 03.51[/size:ouqkl2wg]

Mari Aho luki sunnuntai-iltana omalle 5-vuotiaalle Aatu-pojalleen iltasatua. Äiti oli valinnut hyllystä kirjakerhosta tilaamansa Myyrä puhemiehenä -lastenkirjan. Kirjan sivuilla poikapupu yrittää vikitellä itselleen tyttöystävää. Leikin keskeltä tyttöpupu livahtaa pesäkoloonsa ja lukitsee oven takanaan. Tuolloin rakastunut poikapupu alkaa itkeä ja uhkaa tappaa itsensä kärpässienellä.

Lähde: Iltalehti, http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011090 ... 3_uu.shtml
Satu itsemurhasta

'Rakastunut Jonni joutui suunniltaan. Se raahusti surullisena kauemmas, istuutui kannolle ja itki itkemästä päästyään: Jenni ei halua minua, niin se on. Mutta minä näytän sille! Syön tahallani kärpässienen ja kuolen. Silloin se näkee, miten paljon rakastin sitä.'

Sen ikäinen lapsi jolle luetaan satuja, on fyysisesti ja psyykkisesti huomattavasti heikompi, herkempi ja vahingoittuvaisempi kuin aikuinen henkilö. Sen ikäisellä lapsella ei normaalisti ole eikä kuulu olla itsemurha-ajatuksia. Käyttäytymiseltään lapsi on tapahtumakohtaisesti impulsiivinen, seuraten tunnetta sen sijaan että niin kuin aikuinen, ajattelee ensin ennen kuin tekee mitään. Sinä joka luet, tunnet tilanteen koskien omia lapsiasi, tai muistat omasta lapsuudestasi hetken jolloin seurasit tunnetta sen sijaan että ajattelit - ja sattui vahinko.

Hyvän satukirjan sisältö koostuu kuvitteellisesta maailmasta ja hahmoista ilman kytköksiä todellisuuteen. Hyvä satu on kerrottu siten, että lapsi ikäisekseen ymmärtää kertomuksen, ja että lapsi ymmärtää sen olevan satu. Sadun laatu tulee esille siitä että se on opettavainen; Sisällössä piilee jokin elämänviisaus jonka lapsi ikäisekseen voi päätellä. Hyvässä sadussa ei ole sellaisia kytköksiä todellisuuteen jotka vaikuttavat lapsen mieleen sellaisella tavalla, että satu ja todellisuus sekoittuvat, t s lapsen todellisuudentaju heikkenee mikä puolestaan vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen kuten myös oppimiskykyyn.

Kyseessä olevassa sadussa, lapselle herätetään ajatus itsemurhasta. Lapselle opetetaan syy miksi tehdä itsemurha; Kun välit kaverin kanssa menee poikki ja on paha mieli. Lapselle opetetaan sadussa miten itsemurha tehdään; Syödään kärpässieniä - tai jotain muuta myrkyllistä. Lopuksi opetetaan että itsemurhalla ja kuolemalla hän on todistanut rakkautensa kaverilleen.

Aikuinen voi tietenkin opettaa että 'Niin ei saa tehdä', mutta lapsi ei ole aikuinen. Lapsella ei ole minkäänlasita käsitystä itsemurhasta ja kuolemasta niinkuin aikuisella on. 'Itsemurha' ja 'kuolema' on lapselle niin kuin mikä leikki tahansa jota leikitään ja jossa 'kuollan', ja aamulla mennään päikkäriin.

Tilanteesta riipuen lapsi käyttäytyy impulsiivisesti. Hänelle opetettu 'Niin ei saa tehdä' ei välttämättä ole ensimmäinen ajatus lapsen mielessä. Herätetyn itsemurha-ajatuksen myötä, sen sijaan että hän muistaa 'Niin ei saa tehdä', hän valitsee tunteen vallassa kärpässienet tai muuta myrkyllistä, kun esimerkiksi kaverisuhde menee poikki.

Vaikka lapsi ei tekisikään itsemurhaa, eikä koskaan suunnittele sen tekemistä, hän saattaa jossain vaiheessa elämää joutua koulupsykologin puheille joka kysyy häneltä 'Oletko sinä koskaan ajatellut itsemurhaa?' (mitä psykologi ei lain mukaan saa kysyä), johon lapsi vastaa 'On minulla niitä ajatuksia ollut lapsena'. Jos psykologi ei huomioi asiakokonaisuutta mistä vastaus on annettu, lapselle aikanaan luetun sadun perusteella psykologi voi tehdä johtopäätöksen, että lapsi on ollut itsemurha-altis varhaislapsuudestaan saakka, ja että hän on vaarallinen itselle tai muille. Psykologin tekemä päätös on Suomen perustuslain vastainen viitaten järjestyksessä; a) Suomen perustuslain Perusoikeuksiin jotka ovat aina ja kaikkialla voimassa, b) Lastensuojelulakiin koskien lasten suojelua kotona tai kodin ulkopuolella, c) Lakiin potilaan asemasta ja oikeuksista terveydenhuollossa, sekä d) Mielenterveyslakiin kun kyseessä on potilaan mielentilan arviointi.

Vanhempien kannattaa tutustua kirjan sisältöön ennen ostamista ja lapselle lukemista, ettei vahingoita lapsensa mielen puhtautta. Kirjasta jossa esiintyy lapsen psyykettä vahingoittavia oppeja kuten esimerkiksi itsemurha-ajatuksia, niistä kannattaa tehdä ilmoitus.

Jokainen joka tekee ilmoituksen pienimmästäkin lapseen/ lapsiin kohdistuneesta fyysisestä ja/tai psyykkisestä väkivallasta, riippumatta siitä tapahtuiko väkivaltainen teko kotona tai kodin ulkopuolella k e koulussa tai terveydenhuollossa, tai että esiintykö lapsille tarkoitetuissa kirjoissa lapsen mieltä suoraan vahingoittavia oppeja, on kansallissankari. Mari Aho toimi Suomen perustuslain Perusoikeuksien, Lastensuojelulain, Lakiin potilaan asemasta ja oikeuksista, sekä Mielenterveyslain edellyttämällä tavalla.

Katso myös Suomen perustuslaki, Lastensuojelulaki, jonka mukaan valtion, kunnan tai seurakunnan palveluksessa olevan henkilön, on välittömästi ja salassapitosäännösten estämättä tehtävä ilmoitus viranomaisille, kun näytön perusteella lasta/lapsia on pahoinpidelty fyysisesti ja/tai henkisesti.

Finlex: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731

Lähde: http://arviointipalvelu.fi/ajankohtaista/satuitsemurhasta.html

  • ylös 0
  • alas 0

Sivut

Kommentit (53)

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

oliskohan tuota jotain vähän tärkeämpääkin tekemistä?

lasikaappiin lapset eikö niin? silloin kun lähtevät pesästä he eivät tiedä yhtään elämästä mitään kun kaikelta pahalta on säästelty ja suojeltu.

vastahan oli lehdessä että satamassa ei saisi näkyä kaloja sillä lapset saavat traumoja kuolleista kaloista, toinen täti sanoi lasten saaneen traumoja hevostallilla hevosen roikutellessaan ja että heppa ei niin saisi tehdä lasten nähden. no seksä vaimon kanssa ei voi enää harrastaa jos lapsi nukkuu samassa huoneessa kun se on lapsen hyväksikäyttöä ja siittähän joutuu vankilaan ja lapsi saa traumoja. no jos ei harrasta seksiä aika ajoin vaimon kanssa saa taas korvausvaatimuksen.

nyt oikeasti...

toisen polven pilkkuvirhe

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
sinnipirtti
lasikaappiin lapset eikö niin? silloin kun lähtevät pesästä he eivät tiedä yhtään elämästä mitään kun kaikelta pahalta on säästelty ja suojeltu.

Lastenkirjojen kautta herätetään lapsille ajatus itsemurhasta.

Menee muutama vuosi.

Ajatuksia käyttäytymiseksi * tulkitseva koulupsykologi kalastaa lapsena herätettyä ajatusta kysymällä 'Oletko koskaan ajatellut itsemurhaa?". Jos lapsen/nuoren vastaus on 'Olen' jossain muodossa, niin psykologi 'on löytänyt mahdollisen itse-/joukkomurhaajan' kun ajatuksen perusteella 'on vaarallinen itselle ja/tai muille'. Ja tuosta seuraa henkilökohtaisten kärsimyksen lisäksi tuhannen euron - satojen tuhansien eurojen lasku veronmaksajille **.

* Ajatteleminen ei ole käyttäytymistä.

** Satukirjan lopullinen hinta

Matti E Simonaho
sinnipirtti
lasikaappiin lapset eikö niin? silloin kun lähtevät pesästä he eivät tiedä yhtään elämästä mitään kun kaikelta pahalta on säästelty ja suojeltu.

Lastenkirjojen kautta herätetään lapsille ajatus itsemurhasta.

Menee muutama vuosi.

Ajatuksia käyttäytymiseksi * tulkitseva koulupsykologi kalastaa lapsena herätettyä ajatusta kysymällä 'Oletko koskaan ajatellut itsemurhaa?". Jos lapsen/nuoren vastaus on 'Olen' jossain muodossa, niin psykologi 'on löytänyt mahdollisen itse-/joukkomurhaajan' kun ajatuksen perusteella 'on vaarallinen itselle ja/tai muille'. Ja tuosta seuraa henkilökohtaisten kärsimyksen lisäksi tuhannen euron - satojen tuhansien eurojen lasku veronmaksajille.

* Ajatteleminen ei ole käyttäytymistä.
Kyllä olet tässä oikeassa, Simon Enkel.

Lapselle opetetaan kärpässienten syöntiä jos tulee suru puseroon.
Kenen vastuulla, jos piltti juoksee takapihalle ja imuroi sieniä, koska äiti torui sisällä ja tuli paha mieli. Lapset ajattelevat justiinsa näin suoraan, mutkittelematta.

Tämä on ehkä pikkusen eri asia kuin mätänevät kalat lammikossa.

Ennenwanhaan kun kyläyhteisö oli pullon kaltainen suoja ulkomaailmalta, oli kuolema tutumpi vieras suuren kuolleisuuden ja teurastusperinteen vuoksi. Kaikki sen näki ja kuuli ja käsitteli. Nyt median tuputtama aito ja kuvitteellinen väkivalta kietoo syleilyynsä ihmiset kehdosta hautaan. Tulos? Väkivalta on vähenemään päin. Oikeasti, liikaan malliin turtuu. eikä se siksi tunnu tehokkaalta, kun viihdekuollut tupsahtaakin ruutuun parin jakson jälkeen,eikä se puhuta edes kahvitauolla..

Terveydenhuollossa potilaalta ei lain mukaan saa kysyä 'Oletko ajatellut itsemurhaa?'. Kysymys herättää ajatuksen oman henkensä ottamisesta* potilaassa jolla sitä ei ole koskaan ollut. Potilaan voi tutkia lääketieteellisesti ja havaintojen (reaalitiede, realiteetti, todellisuus, näyttö) perusteella voi päätellä (käsitteellinen tiede, järki, ymmärtämien, viisaus) onko potilas yrittänyt ottaa henkensä. Kysymys esitettynä esimerkiksi masentuneelle henkilölle on laiton. Edellisen lisäksi kysymys ei ole todellisuudentajuinen jos minkäänlaisia fyysisiä merkkejä ei ole siitä että potilas on ajatellut ottaa henkensä, ja että potilas itse ei ole sellaisia ajatuksia tuonut julki.

* Että 'ottaa oman henkensä' ei ole 'itsemurha', vaan oire henkilölle tuotetusta psyykkisestä traumasta. Johdonmukaisesti on selvitettävä psyykkisen trauman aiheuttaja ja tuomita se, eikä tuomita potilasta.

'Oletko ajatellut itsemurhaa?' kysyttynä masentuneelta potilaalta, joka esitetojen perusteella (lääketieteellinen tutkimus, diagnoosi) ei ole koskaan ajatellut ottaa henkeänsä *, mutta joka herätetyn ajatuksen seuraamuksena ottaa oman henkensä, johdonmukaisesti on tapahtumaketjussa kuolemaan johtaneen psyykkisen trauman aiheuttaja.

vastahan oli lehdessä että satamassa ei saisi näkyä kaloja sillä lapset saavat traumoja kuolleista kaloista, toinen täti sanoi lasten saaneen traumoja hevostallilla hevosen roikutellessaan ja että heppa ei niin saisi tehdä lasten nähden. no seksä vaimon kanssa ei voi enää harrastaa jos lapsi nukkuu samassa huoneessa kun se on lapsen hyväksikäyttöä ja siittähän joutuu vankilaan ja lapsi saa traumoja. no jos ei harrasta seksiä aika ajoin vaimon kanssa saa taas korvausvaatimuksen.

nyt oikeasti...

Kysymys lääkäripalstalla; minä ja mieheni nukumme samassa huoneessa 2-vuotiaan lapsemme kanssa , voiko tästä olla haittaa lapsemme kehitykselle? V: Ei jos todellakin vain nukutte.

Herkästi vaikutteita ottavan lapsen mieleen luodaan ajatus että itsemurha on oikein jos ei saa piparia haluamaltaan naiselta.

Jos tuo kirja on kovinkin suosittu, niin maamme itsemurhaluvut on pilvissä 15 vuoden kuluttua.

Kirja on ainakin vedettävä myynnistä. Voisi harkita myös sitä täytyykö kirjoittaja saada oikeuden eteen.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

onko vanhemmalla itsellä sitten joku vastuu? ei ainakaan tämän ketjun perusteella.

käsi ylös joka ei olisi joskus miettinyt päiviensä päättämistä. tuo psykiatrien tekemät havainnot ovat oletuksia joille valitettavasti hyvin usein annetaan liikaa arvoa.

itseä ainakin aikoinaan kun koulukaveri ampui itseään päähän haulikolla ja seuraavana päivänä oli sitten jo psykiatri paikalla tekemässä analyysiä kaveriporukasta menin aika hämilleen tilanteesta tungettelevineen kysymyksineen. lopputulos oli että olin syrjäytynyt epäsosiaalinen ongelmatapaus ja suositus oli siirtää minut erikoisluokalle joka ei onneksi toteutunut. Luokanvalvoja kuittasi tulokset "kaikki nämä ovat ongelmatapauksia, opettajaa kohtaan usein epäsosiaalisia sekä kuuluisivat erikoisluokalle joten ongelma on poissa."

mutta kyllä minun mielestä vanhemmilla on se vastuu mitä lukee ja jos lukee niin selittää lapsille miksi mitäkin. lapset eivät ole idiootteja kuten osa nykyisistä vanhemmista. nyt varmaan grimmin sadut ovat kaikki pannassa. Minusta on hienoa että lapsille pyritään tuomaan negatiivisia asioita myös esille mutta tässä tapauksessa on tartuttu nyt näihin sieniin. itse en muista kuinka satu päättyy mutta olettaisin että onnellisesti kuten lastensadut yleensä ja näin opettaen että vastoinkäymisistä ei kannata luopua toivosta.

toki tehän nyt tartutte siihen kärpässieneen ja itsemurhaan. aivan kuin se olisi tarinan pääosassa oleva tekijä. ei muuta kuin se lapsi lasikaappiin eiks jeh? tarinan opetuksille aivan se ja sama.

kohta sadut ovat kuin seittämän päivää lehden artikkelit vailla häntää päätä ilman sanomaa.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Theravada
Matti E Simonaho
sinnipirtti
lasikaappiin lapset eikö niin? silloin kun lähtevät pesästä he eivät tiedä yhtään elämästä mitään kun kaikelta pahalta on säästelty ja suojeltu.

Lastenkirjojen kautta herätetään lapsille ajatus itsemurhasta.

Menee muutama vuosi.

Ajatuksia käyttäytymiseksi * tulkitseva koulupsykologi kalastaa lapsena herätettyä ajatusta kysymällä 'Oletko koskaan ajatellut itsemurhaa?". Jos lapsen/nuoren vastaus on 'Olen' jossain muodossa, niin psykologi 'on löytänyt mahdollisen itse-/joukkomurhaajan' kun ajatuksen perusteella 'on vaarallinen itselle ja/tai muille'. Ja tuosta seuraa henkilökohtaisten kärsimyksen lisäksi tuhannen euron - satojen tuhansien eurojen lasku veronmaksajille.

* Ajatteleminen ei ole käyttäytymistä.
Kyllä olet tässä oikeassa, Simon Enkel.

Lapselle opetetaan kärpässienten syöntiä jos tulee suru puseroon.
Kenen vastuulla, jos piltti juoksee takapihalle ja imuroi sieniä, koska äiti torui sisällä ja tuli paha mieli. Lapset ajattelevat justiinsa näin suoraan, mutkittelematta.

Tämä on ehkä pikkusen eri asia kuin mätänevät kalat lammikossa.
ei ole sen kummempi. molemmat ovat vanhempien ylilyöntejä ja reagointeja asioihin joita oikeasti tapahtuu ja tulee tapahtumaan. syy miksi siittä nousee metakka on siinä ettei itse osata käsitellä asiaa lapsen kanssa vaan nostetaan heristävä sormi jotain tahoa kohden.

mutta nyt on käynyt sellainen asia että koira on paskonut tien laitaan ja on unohdettu koko koira joka pasko ja paska on valkoisena unohtaen mikä oli tarina alunperin.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
AvunTarpeessa
Herkästi vaikutteita ottavan lapsen mieleen luodaan ajatus että itsemurha on oikein jos ei saa piparia haluamaltaan naiselta.

Jos tuo kirja on kovinkin suosittu, niin maamme itsemurhaluvut on pilvissä 15 vuoden kuluttua.

Kirja on ainakin vedettävä myynnistä. Voisi harkita myös sitä täytyykö kirjoittaja saada oikeuden eteen.
sinä luot tuollaisen illuusion itselle.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
ei ole sen kummempi. molemmat ovat vanhempien ylilyöntejä ja reagointeja asioihin joita oikeasti tapahtuu ja tulee tapahtumaan. syy miksi siittä nousee metakka on siinä ettei itse osata käsitellä asiaa lapsen kanssa vaan nostetaan heristävä sormi jotain tahoa kohden. mutta nyt on käynyt sellainen asia että koira on paskonut tien laitaan ja on unohdettu koko koira joka pasko ja paska on valkoisena unohtaen mikä oli tarina alunperin.Vanhempien pitää käsitellä lääketieteellistä perustietoa vaativasta itsemurhasta esimerkiksi alle 7 vuotiaan lapsen kanssa.

sinnipirtti

ei ole sen kummempi. molemmat ovat vanhempien ylilyöntejä ja reagointeja asioihin joita oikeasti tapahtuu ja tulee tapahtumaan. syy miksi siittä nousee metakka on siinä ettei itse osata käsitellä asiaa lapsen kanssa vaan nostetaan heristävä sormi jotain tahoa kohden.

mutta nyt on käynyt sellainen asia että koira on paskonut tien laitaan ja on unohdettu koko koira joka pasko ja paska on valkoisena unohtaen mikä oli tarina alunperin.
On ehkä hieman eri asia jos on satuja örkeistä, peikoista, vauvoja syövistä noidista, prinseistä ja prinsessoista, karhuista, mörökölleistä vaatekomerossa.

Kai nyt itsekin ymmärrät, ettei lapselle pidä opettaa itsemurhaa ratkaisuna ongelmiin. Ei roikkuva hevosenkyrpä tai mädät kalat lapsia tapa, nämä ovat uusavuttomien ja/tai fundamentalistien lapsellisuuksia.

Toki vanhemmillakin on jonkunlainen vastuu.

Täydellinen isä/äiti tietenkin lukisi varmuuden vuoksi kirjan ensin itse ennen kuin alkaa lukea sitä lapselle ääneen.

Mutta kuka oikeasti voi olettaa että satukirjassa puhuttaisiin itsemurhasta?

Ei lasten kuulu kasvaa lasikuvussa, mutta en näe syytä mennä myöskään toiseen ääripäähän. Asiat ehtii käsitellä sittenkin kun lapsen käsityskyky on parempi. Tuo esimerkki mm. on paljon helpompi selittää 12-vuotiaalle kuin 5-vuotiaalle.

Ei ole kovin montaa vuosikymmentä siitä kun tuon kirjoittaja olisi tosiaan joutunut oikeuden eteen. Herää kysymys onko liki täydellinen sananvapaus sittenkään hyvä juttu? Ehkä lapsille tarkoitetut kirjat voisi alistaa jonkunlaiselle ennakkosensuurille.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Theravada
]

On ehkä hieman eri asia jos on satuja örkeistä, peikoista, vauvoja syövistä noidista, prinseistä ja prinsessoista, karhuista, mörökölleistä vaatekomerossa.

Kai nyt itsekin ymmärrät, ettei lapselle pidä opettaa itsemurhaa ratkaisuna ongelmiin. Ei roikkuva hevosenkyrpä tai mädät kalat lapsia tapa, nämä ovat uusavuttomien ja/tai fundamentalistien lapsellisuuksia.
opetetaanko? onko tarinan opetus itsemurhan teko kärpässienellä? voin toki olla väärässäkin kun en muista tarinaa jos tosiaan tarinassa taruolento vetää sieniä ja tarina saa onnelisen lopun olennon kuollessa. mutta uskotaanpa teitä kun satutte ilmeisesti muistamaan tarinan kulun paremmin.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161
Matti E Simonaho
sinnipirtti
ei ole sen kummempi. molemmat ovat vanhempien ylilyöntejä ja reagointeja asioihin joita oikeasti tapahtuu ja tulee tapahtumaan. syy miksi siittä nousee metakka on siinä ettei itse osata käsitellä asiaa lapsen kanssa vaan nostetaan heristävä sormi jotain tahoa kohden. mutta nyt on käynyt sellainen asia että koira on paskonut tien laitaan ja on unohdettu koko koira joka pasko ja paska on valkoisena unohtaen mikä oli tarina alunperin.Vanhempien pitää käsitellä lääketieteellistä perustietoa vaativasta itsemurhasta esimerkiksi alle 7 vuotiaan lapsen kanssa.olet turhan kirjaviisas.

asiat pitää käsitellä niin että lapsi ymmärtää eli lapsen tavoin ja niin että hän ymmärtää. ymmärrys ilmenee esim. sienien tallomisella pihalla "ettei leikit jää lyhyeksi".

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
Theravada
]

On ehkä hieman eri asia jos on satuja örkeistä, peikoista, vauvoja syövistä noidista, prinseistä ja prinsessoista, karhuista, mörökölleistä vaatekomerossa.

Kai nyt itsekin ymmärrät, ettei lapselle pidä opettaa itsemurhaa ratkaisuna ongelmiin. Ei roikkuva hevosenkyrpä tai mädät kalat lapsia tapa, nämä ovat uusavuttomien ja/tai fundamentalistien lapsellisuuksia.
opetetaanko? onko tarinan opetus itsemurhan teko kärpässienellä? voin toki olla väärässäkin kun en muista tarinaa jos tosiaan tarinassa taruolento vetää sieniä ja tarina saa onnelisen lopun olennon kuollessa. mutta uskotaanpa teitä kun satutte ilmeisesti muistamaan tarinan kulun paremmin.Just niin, päikkäreille menosta tässä vain turistaan
Jenni ei halua minua, niin se on. Mutta minä näytän sille! Syön tahallani kärpässienen ja kuolen. Silloin se näkee, miten paljon rakastin sitä
sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

noh söikö se sen valopää? et näytä tarinaa tuntevan tai muistavan sen enempää kuin kukaan muukaan.

ja taas on se valkoinen kasa ja itse asia on unohdettu.

toisen polven pilkkuvirhe

sinnipirtti
noh söikö se sen valopää? et näytä tarinaa tuntevan tai muistavan sen enempää kuin kukaan muukaan.

ja taas on se valkoinen kasa ja itse asia on unohdettu.
Lapset takertuvat seikkoihin, ei kokonaisuuksiin.
Tässä tapauksessa mutkat suoraksi; "jos olet surullinen, tapa itsesi".

Tässä on siis syötetty lapselle jo vaihtoehto, samantekevää jos lopputuloksena on "kasa valkoista".

sinnipirtti
olet turhan kirjaviisas.

asiat pitää käsitellä niin että lapsi ymmärtää eli lapsen tavoin ja niin että hän ymmärtää. ymmärrys ilmenee esim. sienien tallomisella pihalla "ettei leikit jää lyhyeksi".
Minä en etsi tietoja vain ja ainoastaan kirjoista, vaan myös todellisesta elämästä, t s miten lapset käyttäytyvät eri tilanteissa. Sinä voit opettaa lapselle että 'se on väärin, niin ei saa tehdä', mutta tilanteesta riippuen, lapsi tekee väärin joka tapauksessa. Kun lapsen saa ymmärtämään mitä itsemurha on, hän osaa ja voi sen silloin tehdä. Ja jos kaiken lisäksi on syy ja ohjeet miten tehdä, niin yhtä hyvin voi opettaa lapselle Islamia sen väkivaltaisimmassa muodossa, itsemurhaa suunnittelevan myyrän sijasta.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat