Seuraa 
Viestejä45973

Moni varmasti tuntee jo nykyisin riittämättömyyttä ja tarvetta hallita eri elämän ilmiöitä paremmin ja laajemmin. Tietämättömyys ja taitamattomuus ahdistaa, ja saa ainakin minut toisinaan tuntemaan halua paeta tai luovuttaa. Moni valitseekin elämänohjeekseen erikoistumisen ja käpertymisen yhteen elämäntapaan, jonka voi ainakin teoriassa hallita riittävän hyvin. Tämä kuitenkin saattaa johtaa ristiriitoihin ihmisten välillä.

Mikä keskimäärin olisi sopivin tapa reagoida maailman muuttumiseen, jos se ylipäätään todella muuttuu, eikä ole vain näköharha? Pitäisikö sitä vastustaa, hyväksyä sellaisenaan vai yrittää ohjata johonkin suuntaan? Otetaan esimerkiksi joidenkin ammattien katoaminen ja uusien syntyminen. Pitäisikö ihmisiä kannustaa hankkimaan yleispäteviä taitoja, joita tarvitaan kaikkialla, ja unohtamaan tiukan rajoittuneet ammattinimikkeet ajattelumaailmastaan?

Entä nykyisin yleistyvät e-reseptit? Asiointi apteekeissa helpottuu, mutta ilmiönä asia on uusi monen muun tietotekniset keksinnön tavoin, ja vaatii asian tiedostamista ja sen merkityksen pohtimista. Hallittavien kansalaistaitojen määrä tuntuu jatkuvasti kasvavan, ja saa epäilemään, onko kaikilla aikaa, halua ja resursseja omaksua tarvittavia tietoja.

Petri Sahervo

  • ylös 0
  • alas 0

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat