Seuraa 
Viestejä49
Liittynyt31.8.2005

Onko sadevedessä on potentiaalia?

Periaatteessa vesivoimatuotannossa hyödynnetään sadeveteen sitoutunutta potentiaalienergiaa. Pienellä laskutoimituksella olisi varmaan osoitettavissa voisiko omakotitalon katolle satavan veden potentiaalienergialla tässä suhteessa olla mitään käytännön merkitystä. Räystäskorkeudelle rakennettavista vesitankeista saisi ainakin paineellista kasteluvettä. Kymmenkerroksisessa talossa paine nousisi kymmenkertaiseksi. Pilvenpiirtäjässä kenties satakertaiseksi, jos myös sivuseiniin satava vesi voitaisiin käyttää hyväksi. Vesitankit voisivat toimia paikallisina energiavarastoina. Osaisiko joku tehdä laskelmat, onko tässä tolkkua.
Onkohan missään käytetty viemäriverkon korkeuseroja sähköntuotantoon?

Kommentit (8)

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008
bothnicum
Onko sadevedessä on potentiaalia?On potentiaalia jos keräilyalue mitataan satoina tai tuhansina neliökilometreinä, muuten ei. Laske itse ja hämmästy lukujen pienuudesta. Sademäärä Suomessa on luokkaa 500 mm eli 500 kg vesimäärä neliömetriä kohden.

Potentiaalienergia on W = mgh,

jossa m = massa, g = 9.81 m/s^2 ja h on korkeusero eli keräilyaltaan pinnan korkeus maan pinnasta.

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009

Lisätehtävä: kuinka korkealta on kilo vettä pudotettava, jotta tuon putouksen nergia riittää lämmitämään vettä yhden asteen?

MLT

MLT
Seuraa 
Viestejä571
Liittynyt18.9.2009

"lokki"... kirjoitti:
420mAye aye sir, kun ensi kerran törmäsin tuohon niin totesin itse arvanneeni pahasti pieleen, muistuttaa potentiaalinergian pienuudesta lämpöön nähden.

MLT

Rasse
Seuraa 
Viestejä52
Liittynyt7.12.2009

Kyllähän sadevedessä on potentiaalia, muttei energiatuotantoon.
Järkevin toteutus vastaavalle kattosäiliölle on käyttö paikoissa jossa ei tarvita välttämättä täysin puhdasta vettä, kuten vessan vetäsy ja mahdollisesti suihku. Mitä järkeä on vetää juomavedellä vessaa? Eli erillinen putkisto vessalle ja suihkulle.
Tämä tietysti toimiva ja kannattava vain tietyssä mittakaavassa, esim. Leveissä, eikä liian korkeissa kerrostaloissa. Pilvenpiirtäjien kattopinta-ala liian pieni suhteessa asukasmäärään ja tankit olisi aina tyhjinä. Jossain omakotitaloissa hyöty ja käyttö jäisi varmasti liian pieneksi suhteessa investointiin.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat