Seuraa 
Viestejä384
Liittynyt6.11.2010

Haluaisin, että politiikassa käytettäisiin systemaattista dialoginkäyntitapaa. Tämä siksi, koska nykyään keskustelijoilta ei enää äänettömästi vaadita toistensa arvostusta ja kuuntelemista. Menettelytapa siis pakottaisi keskustelijan tunnustamaan arvostuksensa vastapuolta/vastapuolia kohtaan, osoittamaan että kuunteli ja ymmärsi vastapuolen tarkoitusperän hänen puheestaan ja tämän jälkeen kertoo oman kantansa, perustellen, mahdollisimman hyvin vastaten vastapuolen kysymyksiin ja jatkamaan aiheenmukaista dialogia.

Eduskunnassa on sellaisia kommentteja, jotka ovat selvää harhaanjohtamista, mustamaalaamista ja loanheittoa, vailla halua dialogin pitämiseen aiheessa, vailla halua vastata vastapuolen esittämiin kysymyksiin ja ajatuksiin ja vailla arvostusta vastapuolta kohtaan. Se on politiikan valitettava luonne, luonnollista. Mielestäni sellaisia kommentteja ei kuitenkaan pitäisi tarvita sietää, vaikka eduskunnassa onkin tärkeää saada kaikenlaiset äänet kuuluviin. Oikeus sananvapauden harjoittamiseen ei millään tavoin tarkoita tätä.

Dialogin käynti:
Aluksi aiheen esittely ja puheenvuorot tuttuun tapaan. Vastauspuheenvuoron alussa mielellään kiitetään aiempia puhujia näkemyksistään puoluekantaan katsomatta. Jos halutaan tarttua tietyn puhujan näkemykseen, niin aluksi todetaan, mitä hänen luullaan ajaneen takaa kommentillaan. Aiempi puhuja varmistaa, että näin oli tai ei ja tarkentaa tarvittaessa. Vasta sitten uusi puhuja jatkaa puheenvuoroaan.

Mitkä arvot ovat niin sanotusti perusoletuksia, joita kaikilla oletetaan olevan ja miksi? Omasta mielestäni tärkeimpiä sellaisia ovat ainakin ihmisten tasa-arvoisuus ja ihmisten vapaus.

Kommentit (0)

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat