Seuraa 
Viestejä45973

eli eikö junaraiteita sulatea jotenki yhteen aluumiiniä ja ruostetta sekoittamalla???

  • ylös 0
  • alas 1

Kommentit (4)

Heksu
Seuraa 
Viestejä5463

Kyseistä menetelmää kutsutaan termiittihitsaukseksi ja sitä todellakin käytetään mm. rautatiekiskojen hitsaamiseen. Tosin nykyään esim. uudella Lahti-Helsinki-oikoradalla kiskot hitsattiin loimuhitsauksella, mutta se on toinen juttu.

Termiittihitsauksessa kiskon liitoskohdan ympärille laitetaan kahdesta kiskon profiilia myötäilevästä tiilestä muodostuva muotti, jonka päällä olevaan koloon asetetaan tiilinen suppilo. Tiilet puristetaan yhteen jonkinlaisen raudan avulla. Tämän kokoonpanon päälle laitetaan ovela käsittääkseni keraaminen astia, jonka pohjassa on kiilalla tjs avattava reikä. Astia täytetään ns. jauhemaisella termiittiseoksella jonka pääainesosina on todellakin alumiini ja rautaoksidi so. ruoste, lisänä tietysti sopivia lisäaineksia. Seos sytytetään palamaan, jolloin alumiini yhtyy kiivaasti happeen ja ryövää hapen väkisin rautaoksidilta, so. rauta pelkistyy. Koskapa reaktio on erittäin eksoterminen, saadaan sulaa rautaa. Kun palaminen on edennyt loppuun, astian pohjassa oleva venttiili avataan jolloin sula rauta lurahtaa tiilien välissä olevaan kiskojen liitoskohtaan. Seoksessa on mukana kuonaa, joka kevyimpänä jää tiilien päällä olevaan suppiloon.

Homma perustuu oikeastaan siihen, että alumiinia valmistetaan elektrolyyttisesti ja tässä prosessissa alumiinin pelkistämiseen tarvitaan valtavasti energiaa, joka tavallaan varastoituu alumiiniin. Tämä varastoitunut energia käytetään raudan sulattamiseen, tuloksena syntyy alumiinioksidia. Homman etuna on se, että voidaan suorittaa hyvälaatuinen hitsaus maasto-olosuhteissa, jossa sähköä tai kaasua ei ole saatavilla.

EDIT: pari tyhmää sanavalintaa korjattu

tomppeli
eli eikö junaraiteita sulatea jotenki yhteen aluumiiniä ja ruostetta sekoittamalla???

Seosta nimitetään välillä myös termiitiksi. Eli juurikin noita kahta ainetta, mutta sytytys vaatii kovaa kuumuutta eika meinaa sammua millään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Heksu
Koskapa reaktio on erittäin eksoterminen, saadaan sulaa rautaa.

Eikös tuota termiittiä ole ainakin joskus käytetty pst-raketeissa ja torpedoissa läpäisijänä? Muistelisin että joskus ainakin olisi käytetty, nykyään kemikaalit varmaan korvattu kehittyneemmillä.

salai
Seuraa 
Viestejä9215

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat