Seuraa 
Viestejä45973

Mahtaako edelleenkään löytyä maailmankarttaa, jossa olisi aikajana jolla voisi säätää aikojen kuluessa muuttuvia maisemia?
Tähän hätään kiinnostaisi lähinnä muutokset viimeisten parinkymmenen tuhannen vuoden ajalta. Olen ajoittain rakennellut ihmikunnan liikkeitä maapallokartalle, mutta ongelmaksi muodostuu maailmankartta, joka esittää nykyaikaa. Muinaisen jääpeitteen laajuudesta ei taida olla mitään tarkkaa tietoa? Miten 20-10'000ekr jääpeite vaikutti maapallon pyörimiseen ja mahdollisesti maapallon muotoon? Painoiko napakalotit napoja enemmän litteiksi kuin nyt? Miten tämä vaikutti maanpinnan kohoamiseen sen lisäksi että merenpinta oli muutenkin alempana?
Joitain herkullisia karttoja löysin Siperian ja P-Amerikan muinaisista jääjärvistä, mutta ainakin Siperiaa koskevat ovat tainneet häipyä joihinkin tieteellisiin arkistoihin.

Miksi pohjoisnapa eistetään jääkausi-kuvissa vähäjäisenä? Eikö se ollutkaan ummessa 10'000 vuotta sitten? Tai onko perusteita olettaa sen olleen vain nykyisen kokoinen eikä suurempi, kun jäätiköt sen ympärillä kuitenkin ulottuivat tuhansien kilometrien päähän.

Maailmanlaajuiset vedenpaisumusmyytit saavat lisäpontta näistä jäämassojen taa jääneistä järvistä ja niiden mahdollisesta yhtäkkisestä ryöppyämisestä jää- tai maavallien sorruttua ilmaston lämmettyä.

Tässä pari kehnommasta päästä:

Jos jollain tulee mieleen spekulaatiota muinaiseen maantieteeseen liittyen ja sen vaikutusta silloisen ihmiskunnan elinoloihin niin toki voi tässä esitellä. Hyvin mielenkiintoisia asioita.

Kommentit (6)

Äemänkäki
Seuraa 
Viestejä1161

Mielenkiintoinen aihe kyllä.

Joitain herkullisia karttoja löysin Siperian ja P-Amerikan muinaisista jääjärvistä, mutta ainakin Siperiaa koskevat ovat tainneet häipyä joihinkin tieteellisiin arkistoihin.

Pistähän näytille.

http://commons.wikimedia.org/wiki/Atlas ... an_history
Tuolta klikkailemalla löytyy kaikkee kivaa.

Ja tämmönen tuli vastaan.

Herja sinänsä, hakusanoilla ice age maps tulee paaljon civilization kenttiä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähän tähän tyyliin oli ajatus tehdä:
http://www.youtube.com/watch?v=MiGdFnlzBdo
Tarkoitus oli aloittaa jostain jääkaudelta ja esittää samassa kuvassa eri kulttuurien liikkeitä ja mannerjään vetäytymistä sekä vessistöjen muutosta. Nyt kun näitä videoita kuitenkin näkyy monenlaisia jo olevan, en usko että viitsin omaani työstää kovin pitkälle.

Mielenkiintoisia ajatuksia maapallon gravitaation vaikutuksesta merenpinnan muotoon;
http://www.esri.com/news/arcuser/0703/geoid1of3.html
Olinkin aina ajatellut maapallon merien olevan matemaattisen kappaleen muotoinen, mutta näemmä näin ei ole, vaan maapallolla on, sen heterogeenisen massan vuoksi, erikoisia gravitationaalisia anomalioita, jotka eivät mahdu matemaattiseen kaavaan. Kiinnostaisipa nähdä millaisen maapallon nämä tutkijat saisivat aikaan, mikäli he laittaisivat koneet laskemaan napajäätiköiden aiheuttamat gravitaation muutokset. Niinkuin minäkin olin arvellut, myös tämän artikkelin kirjoittajat ovat sitä mieltä, ettei merenpinta nouse suoraviivaisesti ympäri maapallon, mikäli valtavat jäämassat sulavat. Sillähän on ilman muuta vaikutusta koko pallon muotoon ja painovoimaan. Vielä kun löytäisin hyvää spekulaatiota napajäätiköiden vaikutuksesta maapallon akselin paikkaan... Massan siirtyminen ei voine olla vaikuttamatta pallon pyörimis asentoon?

Noniin, täälähän tätä on ihan wikin tarjoilemana:

During deglaciation, the melted ice water returns to the oceans, thus sea level in the ocean increases again. However, geological records of sea level changes show that the redistribution of the melted ice water is not the same everywhere in the oceans. In other words, depending upon the location, the rise in sea level at a certain site may be more than that at another site. This is due to the gravitational attraction between the mass of the melted water and the other masses, such as remaining ice sheets, glaciers, water masses and mantle rocks[3] and the changes in centrifugal potential due to Earth's variable rotation.[
http://en.wikipedia.org/wiki/Post-glacial_rebound

Odotellaan myös josko tuo Witold Fraczek vaivautuu vastaamaan sähköpostiini...

Piri Reisin kartat olivat kai ensimmäisä laajempia dokumentoituja karttoja.
Olisi todella mielenkinoista saada autenttisia karttoja, jotka olisivat joitakin kymmeniä tuhansia vuosia vanhoja, mutta ainakaan maailmanlaajuisesti niintä tuskin on koskaan tehty, ainakaan omassa ajassaan. Vai onko?
Nykyään kyllä voidaan mennä ajassa takaisinpäin, joten sellaisetkin kartat kertoisivat jotakin, mutteivat ole alkuperäisiä.
Aikana, jolloin maapallo ainakin Euroopassa ja lähialueilla käsitettiin " pannukakuksi" maantiedekin oli aika rajoittunutta, mutta silti historiallisesti mielenkiintoista.
Kartat kertovat paitsi maantiedosta, myös ihmisten yhteiskunnasta.

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat