Seuraa 
Viestejä8643

Tein luumuista 27-28 litran annoksen kotiviiniä, joksi tätä kiljukulttuurin tuotetta täällä meilläpäin kutsutaan. 6 kiloa sokeria. Käymispakkauksesta puuttui hiiva, joten tuli sitten heitetyksi pönttöön superhiivapussi, kun kaikki muu jo oli pöntössä.

Ylläri on se, että kävi aivan kuivaksi, mutta prosentit ovat vain 9. Olen tottunut siihen, että yli 15 on 6 kilon sokeriannoksella. Minne hävisivät prosentit? Haihtuiko hiilihapon mukana? Maku on muuten kuin miedossa ruokavalkoviinissä. Ei mitäään odottamattomia aromeita.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

  • ylös 3
  • alas 5

Kommentit (13)

6 kilosta sokeria tulee n. 3 kg etanolia eli n. 12 % juomaa jos litkua on n. 30 litraa.
Laske itse tarkemmin, etanolin tiheys n. 800g/l
Kysy joltain onko joku ottanut sieltä vähän ja laittanut vettä sekaan.

EV+
Seuraa 
Viestejä772

Jos varmasti olet laittanut sen 6kg sokeria ja kuivaksi on mäski käynyt niin vikahan voi olla vain mittarissa. Nyt kipinkapin alkoon ostamaan jotain halpaa viiniä ja mittaria testaamaan. Toki voi tuntua vähäjärkiseltä ostaa alkosta viiniä samaan aikaan kun kotona odottaa 28 litraa oman sadon luumuviiniä mutta asiaan on saatava varmuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Petu
Seuraa 
Viestejä2289

Tuolla setillä saat vaikka mopon käyntiin . Jos olet superhiivaa käyttänyt niin varmaan on enemmän kuin 9%. Tuohon määrään nestettä saa 2 kilolla sokeria oluenkin 5-7%:in, puhumattakaan 6 kilosta. Veikkaan, että on siinä 15% pinnassa. Lisäksi luumuissa itsessäänkin on makeutta aikalailla, joten on varmaan superhiiva polttanut kaiken.

Kirjoitetaanpa omatkin jutut tältä syksyltä.
Tuota superhiivaa on noin kymmenkertainen määrä verrattuna käymisainepakkausten viinihiivoihin. Osa sokerista ei muutu etanoliksi, vaan hiiva käyttää sen muutoin ravinnokseen. Kymmenkertainen hiivamäärä tekee työn nopeasti, mutta haaskaa myös enemmän sokeria.
Tuossa on kaksi satsia syksyn satoa nyt kirkastumassa, molemissa hyvinkin tarkkaan 16 tilavuusprosenttia luotettavan mittarin kanssa mitattuna. Kyseinen mittari näyttää Alkon viineille +- puolenprosenttin heittoja etikettilukemaan verrattuna.
Toinen viini on marjoista (puna- ja mustaviinimarjaa ja karviaista), 30 litraa oli astiassa nestettä ja marjoja. 7 kg panin sokeria. Kävi muutamassa päivässä todella kuivaksi, jolloin piti 2 kiloa sokeria lisätä + vielä kilo jälkimakeutukseen kirkastumaan pannessa. On edelleen kuivahkoa.
Toinen viini on kylmäpuristetusta omenamehusta. Puristin 34 kiloa omppuja, joista sain 22 litraa mehua. Mehut 30 litran saaviin, 9 kiloa sokeria ja Superhiivat mukaan + litra pari vettä, että sain 30 litraa täyteen. Mehussa itsessäänhän oli noin 2,5 kg sokeria ihan luonnostaan. Viini on nyt siis kirkastumassa ja puolimakeaa. Ominaispainoa en ole katsonut, vaikka mittari onkin.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Mittari on jonkinlainen kapillaariputki. Ei ole muuttunut miksikään vuosien varrella. Uskoisin pitävän paikkansa puolen prosentin tarkkuudella. Putken ohjeessa huuhdotaan kylmällä vedellä, jonka jälkeen pieneen laajentumaan putkessa kaadetaan viini ja annetaan tiputella jonkin aikaa. Sitten käännetään putki ympäri ja luetaan arvoa kuin lämpömittaria. En tiedä jutun fysiikkaa. Ehkä joku tietää ja kertoo.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

Olenpa nähnyt noita mittareita, mitkä ovat näyttäneet 12% valkoviinille 16%... Ja enpä epäile, vaikka olisi saman verran toiseen suuntaan heittäviä mittareita kaupan.
Ota viiniä johonkin pienenpään astiaan ja liuota pienempään määrään sokeria ja kaada takaisin käymisastiaan. Tämä toistaen, kunnes olet kolmisen kiloa sokeria saanut liukenemaan. Käyminen suurella todennäköisyydellä jatkuu vielä.

Toope
Seuraa 
Viestejä29584

Luulen, että tuosta Paul M:n kotitekoisesta tulee aika tuhtia tavaraa, noita tuli nuoruudessa tehtyä.

Ainoa oikea testi on se, että vetää sen viinipullollisen verran ainetta, odottaa 30-45 minuuttia, sitten arvioidaan maalaisjärjellä, mikä se prosentti on. Kehtaatko tai kykenetkö menemään baariin sen jälkeen, kertoo sen, onko mietoa vai vahvaa.

"Ruotsikin oli pirullinen maa ennen kuin tajusivat tuon monikulttuurin. Peppit ja Lindgrenit ovat niin eilispäivää." Pommit ja etnojengit? Uusi normaaliko?
"Ei ole tärkeää, kuka tai mikä hallitus lopettaa huonon maahanmuuton Suomeen. Pääasia on se, että joku sen lopettaa."
"Minä kun tyhmänä luulin, että median moniarvoisuus olisi arvokasta, eikä valtamedian samanmielisyys?"

Neutroni
Seuraa 
Viestejä40592
Hege
Kirjoitetaanpa omatkin jutut tältä syksyltä.
Tuota superhiivaa on noin kymmenkertainen määrä verrattuna käymisainepakkausten viinihiivoihin.Jos ei ole kiire, niin ei sitä superhiivaa kannata koko pussia käyttää. Ilmeisesti niissä ei ole isoja eroja viinihiivoihin, vaan se nopeus tehdään juuri määrällä.

Toinen viini on marjoista (puna- ja mustaviinimarjaa ja karviaista),
...
Toinen viini on kylmäpuristetusta omenamehusta.Aika rietasta meininkiä tuhota tuollainen määrä hyvää tuoremehua kiljun valmistukseen. Mutta kukin tokin tavallaan.

Paul M
Seuraa 
Viestejä8643

Tuo luumuhomma oli tehtävä kun muuten olisivat menneet kompostiin. Pieniä kotimaisia varisevassa tilassa olleita hieman rusahtavia luumuja. Ihan hyvän makuisia. Puristelin siemenet pois ja heittelin pönttöön noin ämpärillisen. Siis ennen puristelua oli määrä noin ja pönttöön en heitellyt siemeniä vaan sen toisen osan. Rusinapaketteja sinne meni 2 kpl, jotain 200 g paketteja. Aronia-marjojakin sinne viskasin kokonaisina pari litraa. Niistä ei irronnut edes väriä. Olisi varmaankin pitänyt tehdä ensin mehuksi.

Mutta rosentit ovat hukassa. En tajua.

Hiirimeluexpertti. Majoneesitehtailija. Luonnontieteet: Maailman suurin uskonto. Avatar on halkaistu tykin kuula

tunnus
Seuraa 
Viestejä29

Onhan siitä jo vuosia kun kotiviinejä piti värkätä, joten en muista paljonko viinimittarit näyttivät mutta aika tujujakin yleensä tuli (sokeria 8-10Kg)
Valmispakkauksesta valmistetun oluen enkka oli 24,7%, tiedä sitten näyttääkö viinimittari oluelle oikeat arvot ?!? pahaa oli, mutta kun ajattelee kuuden pullon vastaavan about litraa 50-Volttista tavaraa, niin voin sanoa että vaikutus oli kyllä vastaava
Mitä noita ite väsäämään, kun Scotit tekee paljon parempaa nassetta

t. tunnus

Ken lipputangoista viirit kiskois ja päästäis tuulen liuhumaan.
J.L: Tauko / Tauko-1 1978

Sepi
Seuraa 
Viestejä3265
tunnus
Onhan siitä jo vuosia kun kotiviinejä piti värkätä, joten en muista paljonko viinimittarit näyttivät mutta aika tujujakin yleensä tuli (sokeria 8-10Kg)
Valmispakkauksesta valmistetun oluen enkka oli 24,7%, tiedä sitten näyttääkö viinimittari oluelle oikeat arvot ?!?

Hiiva läkähtyy ennen noin korkeita prosentteja.

sinnipirtti
Seuraa 
Viestejä5161

mulleppa on marjaviinien kanssa käynyt niin että viini oli hyvää muttei mennyt päähän mutta marjoja lusikalla nassuun niin johan päihty...

yritin mittailla marjojen alkoholipitoisuutta mutta putki meni tukkoon...

toisen polven pilkkuvirhe

Kuuminta hottia

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suosituimmat