Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Toisesta ketjusta inspiroituneena ja laskelmia tehneenä totesin, että Suomen olisi hyvä panostaa innovatiiviseen teknologiaan energiateollisuuden saralta ja tehdä lakimuutoksia, jotka tekisivät energiateknologian kehittämisestä ja käytöstä erityisen edullisia ja samalla Suomesta täysin riippumattoman energiatalouden suhteen ja jopa viejämaan, jolloin energia muuttuu laajalti saatavaksi ja edulliseksi.

FT-prosessi on tällä hetkellä melko kehittymätöntä, koska sen käyttö on kannattamatonta fossiilisten maaöljyjen rinnalla, mutta prosessissa on monia kehitysvaiheita, joilla sen tehokkuutta voidaan merkittävästi parantaa, kuten prosessin lähtöaineiden tuotanto, käsittely ja puhdistus, niiden sekä prosessin lämmitys sekä prosessin lämpö ja paine, ja ajan mittaan uskon, että mikäli sitä aletaan kehittää isolla rahalla, prosessilla saadaan lopulta aikaan halvempia öljytuotteita kuin maaöljyllä. Huomattavaa on se, että noin puolella Suomen vuosittain uusiutuvista metsävaroista (noin 350 miljoonaa tonnia vuodessa), voidaan tuottaa olemassa olevalla FT-tekniikan hyötysuhteella noin 35-50 miljoonaa tonnia öljypohjaisia polttoaineita, jotka riittäisivät sekä kattamaan suomen oman öljyntarpeen kokonaan (noin 10MT) ja muodostamaan suomesta öljytuotteiden viejämaan. FT-prosessissa vapautuu lisäksi paljon hukkalämpöä, joka voidaan käyttää suoraan lämpöenergiaksi kylmällä ilmastovyöhykkeellämme.

Tämän lisäksi tulevat luonnollisesti myös suot, turvesuot sekä kaikki biotuote joka syntyy hukkatuotteena, kuten jätevedet ja lietteet, maatalouden tuotteet ja jätteet(monet vanhat pellot kannattaisi muuttaa biojätteen raaka-aineviljelmiksi), teollisuuden käyvä ja mätänevä jäte ja niin edelleen, joiden tuottamaa metaanikaasua voidaan käyttää sellaisenaan prosessikaasuna. Panostamalla systemaattisesti FT-teknologiaan voisimme varmasti tuottaa vuosittain 100-200 miljoonaa tonnia öljytuotteita, joista vain 5-10% kuluisi omaan käyttöömme ja loput voisimme myydä. Ja kaikki tämä on täydellisesti uusiutuvaa energiaa, ja prosessivaiheita kehittämällä hyötysuhteen kasvaessa tuotantoa voitaisiin kasvattaa jopa useita kymmeniä prosentteja. 200 miljoonasta ölytuotetonnista olisi nykyisten hintojen vallitessa mahdollista saada helposti kymmenien miljardien voitot, ja sillä voitaisiin kattaa kahdeksasosa koko euroopan öljynkulutuksesta. Jotkut voisivat laskea tähän päälle vielä tuuli- ja aurinkoenergian, mutta niiden tuotto edellisiin verrattuna olisi lähinnä marginaalista pääomakustannuksiin nähtynä.

Niin kauaa kuitenkaan mikään edeltävä ei tule toteutumaan, kun suomi harjoittaa sitä vero- ja ympäristöpolitiikkaa jota se on nyt parhaansa mukaan toteuttanut estääkseen kaiken innovaation ja kehityksen. Suurimmat nykyisin maastamme tulevat innovaatiot ovat lähinnä jotakin helvetin tanssi-taloja, mamu-humpuukia, homahtavaa körkeäkyltyyriä ja hypertelyä joidenkin turhanpäiväisten yliopistojen design-taidekoulujen juttujen kanssa. Suomen kännykkäbisneskin näyttää menneen reisille ja kohta loputkin toimistot karkaavat kiinaan ja Jenkkeihin.

Kommentit (4)

Petu
Seuraa 
Viestejä2287
Liittynyt17.3.2005

Onhan Suomella lisäksi tuota turvevarantoa. Energiaksi laskettuna Norjan öljyvarojen verran, siihen voisi täällä satsata enemmän. Siitä saa kuulemma myös nestemäistä polttainetta, mutta taisi prosessina olla kohtalaisen kallista. Ei sitä tulevaisuudessa tiedä, vaikka löytäisivät halvempia ja tehokkaampia keinoja, jotta saisivat turpeesta järkevän pottoaineen.

Tarkkaavaisempi olisi jo huomannut että turvesuot oli mainittu aloituksessa.

Tärkeää on kuitenkin kestävä kehitys - jos kaadamme puita tai kynnämme turvesuota nopeammin kuin sitä kasvaa lisää, ennen pitkää meillä ei ole enää puita mitä kaataa tai turvetta mitä kaivaa. Ei, en ole ituhippi vaan kylmän rationaalisesti tulevaisuutta ajatteleva. Koko maailma nielisi suomen kestävän vuosituotannon kolmessa vuorokaudessa, joten tuotannon osalta on laitettava jäitä hattuun.

Puu- ja turvemassan muuntaminen bensaksi on matalan hyötysuhteen hommaa, mutta koska 1) meillä on mainitsemissani puitteissa käytettävissämme loputtomat määrät puuta ja turvetta ja 2) kukaan ei tee mitään pelkällä puuhakkeella tai turpeella, siitä kannattaa jalostaa nestemäisiä polttoaineita.

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat