Apple oikeuteen äänenvoimakkuuden vuoksi
Apple oikeuteen äänenvoimakkuuden vuoksi
dRD @ 3.2.2006 17:53
[picture]Apple on haastettu oikeuteen Kaliforniassa kannettavien iPod -soitinten äänenvoimakkuuden vuoksi. Ryhmäkanteena oikeuteen viety haaste syyttää Applea asiakkaidensa kuulon vaarantamisesta ja siitä, että yhtiö ei ole kertonut tarpeeksi selvästi laitteen käytön voivan aiheuttaa kuulon heikkenemistä.
Euroopassa myytävät iPodit on firmwaressa olevien muutosten avulla rajoitettu niin, että niiden maksimiäänenvoimakkuus on 100 desibeliä, kun taas Yhdysvalloissa myytävien iPodien suurin äänenvoimakkuustaso on noin 115 desibeliä.
iPodien ohjekirjoissa kuitenkin mainitaan selvästi, että laitteen käyttö kuulokkeiden kautta, kovalla äänenvoimakkuudella voi johtaa pysyviin kuulovaurioihin. Tästä huolimatta syytekirjelmässä todetaan "Applen saattaneen miljoonien kuluttajien kuulon riskialttiiksi toiminnallaan" ja samalla todetaan, että Apple ei ohjekirjassa varoituksen lisäksi määrittele miten voidaan tunnistaa vaarallisen ja vaarattoman äänenvoimakkuuden raja.
Sivumainintana todettakoon, että maailman ensimmäinen iPodien tavoin kuulokkeisiin musiikkia (myös kovalla) äänenvoimakkuudella tuottava kannettava musiikkisoitin, nimeltään Sony Walkman, tuli myyntiin vuonna 1979
http://fin.afterdawn.com/uutiset/arkisto/7273.cfm
Minusta on ihan oikein että noista vehkeistä joku pistää oikeusjutut vireille. Mihin tuolaisessa vehkeessä tarvii 100-115 desibelin voimakkuuksia. Eikös olisi hyvä rajata korkeintaan 80 desibeliin.
100-115 desibeliä on sama kuin mikä tulee moottorisahasta tai ruohonleikkurista.
80 desibeliä ei aiheuttaisi kuulolle vaaraa. Noissa vehkeissä on varmasti joku jekku miksi niistä lähtee noin kovaan melua. kyllähän moni tietenkin tajuaa säätää volumia sopivalle. Mutta kaikki eivät sitäkään tietenkään osaa, silti pidetään esimerkiksi useita tunteja nappeja korvissa.
Nuorisokin esimerkiksi on tässä kategoriassa joka ei paljon tajua välttämättä kuulonsuojelusta mitään.
Ihmisillä muutenkin on sellaisia käsityksiä että melu jos se on musiikkia niin se ei ole vaarallista.
Sivut
Minä taas mietin ihmisten ja jenkkien oikeusjärjestelmän typeryyttä.
Suomessa tuo naurettaisiin pihalle ihan maalaisjärjen perusteella.
Mutta mikäpä siinä, ei se ole tyhmä joka oikeuteen jenkeissä haastaa, jos vaan voittaa.
"Ei kai se kahvi kuumaa ole, ei ollut varoitusta kupin päällä".
Hakkukaan ei tajunnu asianydintä. Tätä tarkotin siksi pitäisi saada desibelejä inhimilliseksi.
http://twitter.com/aimo666
Ensin valittivat ettei ipodeista lähde tarpeeksi kovaa ääntä ja nyt kun lähtee niin haastetaan oikeuteen kuulovaurioista! Maailma on hullu...
Veikkaisin,että moottorisaha ja ruohonleikkuri pitää aika paljon isompaa ääntä.Applessä se on kai mitattu mittari ihan kiinni kaiuttimessa.Itellä on sellanen avainperäkin,mistä kun vetää niin se ulisee 103db voimakkuudella.Mutta jo metrin päässä ääni on ihan siedettävä.
yleensä kuullokeita kuunnellaan ihan korvan vierestä, joten kai se siitä sitten pitää mitatakkin.
siittä se on mitattu, mutta minkä takia noin paljon voi tulla desibelejä?, 115
Peltorin radio/mp3 kuulosuojaimista maksimissa 82 desibeliä ja hyvin kuuluu.
Silti on kovalla.
http://twitter.com/aimo666
Minun mielestä olisi hyvä desibelit olla niin pienet että, että ei olisi vaaraa kuulolle.
kuitenkin ihmiset eivät nykyäänkään tajua melun tai vaikkapa musiikkimelun vaaroja.
http://twitter.com/aimo666
Vielä pitäisi haastaa autoyhtiöt oikeuteen, koska useimmilla autoilla voi ajaa niin kovaa, että se on vaaraksi itselle ja muulle liikenteelle. Kaikkiin Suomeen tuotaviin autoihin pitäisi ehdottomasti saada nopeusrajoitin 120 km/h, koska sen kovempaa ei saa ajaa. 200 km/h kulkevilla autoilla jotkut voivat tappaa itsensä, koska eivät ymmärrä että ajavat liian kovaa.
Eikös niin?
Peltorit on umpinaiset, niissä riittää pienempi äänenpaine. Nappikuulokkeet hukkaavat osan äänestä rakenteen läpi ulos korvasta, jolloin taustamelu kuuluu läpi ja volyymiä lisää alitajuisesti.
Nappikuulokkeet ovat kätevät jos pitää olla tietoinen ulkomaailmasta, peltoreilla taas saa eristettyä taustamelun tehokkaasti pois.
EDIT: Ja niin miksi iPodista saa niin paljon volyymia? Siksi että se joka haluaa kuunnella kovalla, voi kuunnella. Ne joille nupit kaakossa on liian kovalla, voivat säätää äänen pienemmälle.
Se jossa tässä nyt on vikaa on USA. USAssa mistä tahansa älyttömästä jutusta nousee oikeusjuttu. Tyhmäkin tajuaa, milloin soitin on liian lujalla. Ilmeisesti amerikkalainen ei tajua.
Hakku on oikeassa. Jenkeiltä vain puuttuu maalaisjärki.
peltorit on kuulosuojaimet eikä, tuhoomiseen tarkotettu.
http://twitter.com/aimo666
Suurimmalta osalta muuttuu ihan puhdas tieto. kuvitellaan että musiikki ei ole vaarallista.
Asiaa ei voi verrata esimerkiksi autoihin, koska autolla ajat kovaa silti yleensä pysyt tiellä, mutta jos soitat kovaa musiikkia korvissa ei tule muuta kuin haittaa.
http://twitter.com/aimo666
suomessakin on 6kk jonoo kuulontarkastukseen, kuulolaite jonot on 3 vuotta. Jotain valistusta voisi tarjota melusta ihmisille. Että nykyihmiset eivät turhaan tuhoa korviaan.
todennäköisesti sitten kun lääketiede pystyy korjaamaan luuloa, niin valistusta tulee ilmestymään, koska korjaaminen rupeaa kuormittamaan terveyshuoltoa. Eli 10 vuoden päästä varmaakin.
noin miljoona ihmistä kuin paukahtaa tarkastuksiin ja leikkausjonoihin rupee syömään resursseja sellanen.
Eli tekniikan parantaminen tai valistus on hyviä systeemejä.
http://twitter.com/aimo666
Jos ei sen vertaa ole järkeä että älyää laittaa hiljemmälle kun soi liian kovaa, niin kovaa että koskee, niin silloin sietääkin menettää kuulonsa ja vaikka kuolla pois. Luonto karsii tyhmät pois.
Maailma ei ole nykyään näin yksinkertainen.
http://twitter.com/aimo666
Aamun 5.2.05 Hesarissa kerrotaan (s. A 13) Marko Lönngrenistä, jonka autostereoista irtoaa 177,9 dB.
Tekisi mieli kommentoida niin tuunausilmiötä kuin stereo-käsitettäkin, mutta maltanpa mieleni.
Talven hiljaisuus on parasta korvilleni, ja sekin että itse en möykkää. Sormenikin vain hiljaa hipaisevat näppäimistöä
EDIT: Lönngren ei itse istu autossaan, maailman kalleimmassa Volvossa. "Onko siinä mitään järkeä?" kysyy toimittaja. Ehkä siinä on jotain järkeä: se että ei istu, vaan pysyy kaukana.
49
jonka korville yläkerran pennun tepsutuskin kuulostaa musiikille
Juuri fysiikan tunnilla pari viikkoa sitten mittailtiin meidän Ipod- soittimien desibelejä normaalissa kuuntelussa.
70-75db tuli semmosesta voimakkuudesta, millä kuuntelen normaalisti, samoin tuli kaverillani, jolla on myös Ipod.
Ihmisiä pitäisi kyllä valistaa äänenvoimakkuuden aiheuttamista kuulovammoista.
hyvä se on olla volyymissa vähän varaa jos ostaa toiset kuulokkeet jotka eivät ole ihan niin herkät kuin alkuperäiset niin saa silti ääntätarpeeksi
Jenkkiläinen oikeuskäytäntö, jossa yrityksiä voidaan haastaa oikeuteen mitä kummallisimmista asioista ja jopa voittaa niitä, vaikuttaa oudolta eurooppalaisesta näkökulmasta.
Jos kuitenkin miettii, mikä vaikutus tällä on yritysten toimintaan, niin ne pakotetaan oikeussyytteiden pelossa miettimään loppuun asti kuluttajien turvallisuutta, mikä ei ole lainkaan huono asia.
Näin on .
http://twitter.com/aimo666
Sivut