Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Onko mahdollista tämmöinen..
Kun valo pystyy "taipumaan" joka on todistettu, suhteellisuusteoria ja niin edelleen...

Voisiko valo jäädä kiertoradalle jonkin todella massiivisen kappaleen ympärille
"planeetan" tapaan.

Luulisi kun se taipuukin...

Sivut

Kommentit (16)

vihertaapero
Seuraa 
Viestejä6081
Liittynyt7.3.2006

Eikös aivan mainiosti fotoni voisi jäädä kieppumaan mustan aukon ympärille? Planeetoilla taitaa olla turhan pieni painovoima tällaiseen temppuun.

Konsta: ...joten jäähdytysvesi on varmasti erittäin korkeaktiivista.
Brainwashed: En tosiaankaan pidä itseäni minään asiantuntijana...

Olen kyllä lukenut mutta unohdellut aika paljon...
mutta oliko se sillä lailla, että kun fotoni menee vaikka vedessä sen nopeus on hitaampi kuin tyhjiössä ja kun fotoni saapuu tyhjiöön sen nopeus kasvaa taas "normaaliksi"...

Jos muistan väärin niin... jos musta-aukko ei olekkaan musta vaan se säteilee, mutta koska samalla lailla kun heität pallon ilmaan se hidastuu.... mutta jos fotoni lähtee pinnalta,
liikku pois päin, mutta hidastuu samalla, hidastuu... Eli jospa mustat-aukot säteilevät, mutta näillä fotoneilla menee vain enemmän aikaa saapua...
(kuulostaa aika paksulta jopa minusta)

TAI kun aika "hidastuu" suuressa painovoima kentässä, niin tavallaan
meidän kellon mukaan me ollaan jo tuhouduttu, kun mustanaukon kellon mukaan se ei ole vielä ehtinyt edes säteillä vielä...

No, hyvä se tässä tietämättömänä on heitellä kamaa.

amandrai
Seuraa 
Viestejä205
Liittynyt26.4.2010

Riippuu mitä tarkoittaa mahdollisella.

Mustan aukon ympärillä on kyllä valonsäteen kuljettavia ympyräratoja mutta ne eivät ole stabiileja. Siis fotonin nopeus ja suunta pitää olla äärettömän tarkasti tietyn arvoisia jotta fotoni pysyy kiertoradalla.

Fotoni voisi ehkä hetken kiertää mustaa aukkoa tapahtumahorisonttia hipoen, mutta sen kiertorata ei ole massallisen kappaleen tapaan stabiili. Massahan vaihtaa potentiaalienergiaa liike-energiaan ja päin vastoin. Fotoni ei koskaan kiihdy eikä hidastu. Se vain kulkee kaartuvan avaruuden määrittämää suoraviivaista polkua, joka mustan aukon tapahtumahorisontissa taipuu ympyräksi.

Trash
Seuraa 
Viestejä2052
Liittynyt25.2.2010
For3ver
mutta jos fotoni lähtee pinnalta,
liikku pois päin, mutta hidastuu samalla, hidastuu...

Käsittääkseni pikemminkin nopeutuu, jos sen pystyisi jotenkin havaitsemaan. Vastaavasti lähestyessään pintaa se hidastuu. Vähän hassusti päin verrattuna massallisiin hiukkasiin mutta tuo ilmiö selittäisi aika yksinkertaisesti valon taipumisen gravitaatiokentässä.

Ei valo hidastu eikä nopeudu. Massaton fotoni kulkee aina valon nopeudella. Massa taivuttaa aika-avaruutta. Mustan aukon massa on niin pienessä tilavuudessa, että aika-avaruus sen ympärillä taipuu pohjattomaksi gravitaatiokaivoksi. Fotoni liikkuu siellä valon nopeudella kaartuvaa rataa, joka ei koskaan johda ulos aukosta.

Trash
Seuraa 
Viestejä2052
Liittynyt25.2.2010
Tamppio
Ei valo hidastu eikä nopeudu. Massaton fotoni kulkee aina valon nopeudella. Massa taivuttaa aika-avaruutta. Mustan aukon massa on niin pienessä tilavuudessa, että aika-avaruus sen ympärillä taipuu pohjattomaksi gravitaatiokaivoksi. Fotoni liikkuu siellä valon nopeudella kaartuvaa rataa, joka ei koskaan johda ulos aukosta.Ihan mitattu fakta on, että tutkasignaalin kulkuaika kasvaa auringon läheltä kulkiessaan. Singaali siis hidastuu, tai sama asia eri kantilta: avaruuden tilavuus kasvaa.

Tottakai jos mittaaja on siellä gravitaatiokentässä mistä fotoni menee ohi, niin fotonin nopeudeksi saadaan c koska fotonin lisäksi myös mittaajan kello on hidastunut.

Niin, ajan hidastuminen tietenkin vaikuttaa kaikkeen. Fotoni kuitenkin liikkuu edelleen 299 792 458 m/s. Aika, sekunnin pituus muuttuu gravitaation vaikutuksesta, ei valon nopeus. Eri koordinaatistossa oleva ulkopuolinen tarkkailija näkee asiat vääristyneenä.

Mielenkiintoinen tapaus on myös mustaan aukkoon putoava valonlähde. Sen valo muuttuu punaisemmaksi ja himmeämmäksi ja sen nopeus näyttää hidastuvan, kunnes se lopulta teoriassa näyttää pysähtyvän tapahtumahorisonttiin äärettömän himmeänä. Tietenkään se ei käytännössä silloin näy enää.

amandrai
Seuraa 
Viestejä205
Liittynyt26.4.2010
Tamppio
Ei valo hidastu eikä nopeudu. Massaton fotoni kulkee aina valon nopeudella. Massa taivuttaa aika-avaruutta. Mustan aukon massa on niin pienessä tilavuudessa, että aika-avaruus sen ympärillä taipuu pohjattomaksi gravitaatiokaivoksi. Fotoni liikkuu siellä valon nopeudella kaartuvaa rataa, joka ei koskaan johda ulos aukosta.Fotonien suljetut kiertoradat on toki aina tapahtumahorisontin ulkopuolella. Tapahtumahorisontin sisäpuolella kaikkien tavaroiden on pakko liikkua aukon keskustaa kohden samalla tavalla kuin meidän on pakko liikkua tulevaisuuteen.

amandrai
Seuraa 
Viestejä205
Liittynyt26.4.2010
Trash

Ihan mitattu fakta on, että tutkasignaalin kulkuaika kasvaa auringon läheltä kulkiessaan. Singaali siis hidastuu, tai sama asia eri kantilta: avaruuden tilavuus kasvaa.Tarkoitatko siis että matka on pidempi kun kuljetaan auringon läheltä? Jos tarkoitat niin olet oikeassa

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat