Seuraa 
Viestejä45973
Liittynyt3.9.2015

Toimittaja Matts Dumell teki ohjelman lasten valmisruokien e-merkinnöistä. Ohjelmassa haastateltu tutkija näki teollisten lastenruokien ( esim. piltti tms.) ongelmana niiden valmistukseen liittyvän uudelleen kuumennuksen ja niihin lisätyt diglyseridit.

Akatemiaprofessori, mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen sanoi ohjelmassa, että täyssäilykkeiden, joita lasten valmisruuat ovat, syöminen ensimmäisinä elinvuosina on
"meidän lasten draama". Ohjelmassa tuli ilmi, että suuri osa alle 2-vuotiaista lapsista Suomessa käytännössä elää valmisruualla. Salkinoja-Salosen mukaan se voi johtaa siihen, että immuunijärjestelmä kehittyy puutteellisesti, joka lisää allergioiden ja diabeteksen riskiä. Hän viittasi tilastoihin, joiden mukaan parissakymmenessä vuodessa
1-tyypin diabeteksen sairastuvuus on kymmenkertaistunut, vaikka geenit eivät ole siinä ajassa muuttuneet, joten se olisi ympäristötekijöiden vaikutuksesta johtuvaa.
Tutkija perusteli näkemystään ohjelmassa sillä, että tiettyjen mikrobien toksiinit vaurioittavat beetasoluja. Näitä toksiineja on elintarvikkeissa, jotka ovat uudelleen kuumennettuja, siis eineksissä.

Hän piti myös järkyttävänä lastenruokien tuoteselosteesta löytyviä emulgointiaineita.
Tutkijan mukaan diglyserideja pitää olla lisättynä miljoonakertainen tai tuhatmiljoonakertainen määrä, jotta ne toimivat emulgaattorina. Ne häiritsisivät haiman beetasolujen normaalia toimintaa. Tutkijasta oli järkyttävää, että lapsille tarjotaan ruuan mukana farmakologisesti aktiivista ainetta.
Tämä selostukseni oli varmasti puutteellinen, suosittelen katsomaan ohjelman:

http://areena.yle.fi/video/1317844826040

Minusta toimittaja ei ehkä ottanut huomioon sitä, että vaikka teollista lastenruokaa Suomessa syödäänkin paljon, kyllä pikkulapsillekin varmaan annetaan muutakin ruokaa valmisruuan ohella

Sivut

Kommentit (31)

Lasten I-tyypin diabetes lähti jyrkkään nousuun jo paljon ennen mitään valmismössöjen syömistä.

http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2090

Mutta astma ja allergiat ovat huimasti nousseet viime vuosina. Syitä ovat varmaankin osaksi puutteellinen ruoka. Vanhemmat ovat laiskoja ja ovat varmasti luuleet, että nuo purkkiruuat ovat hyviä.

Lisäksi lapset sairastavat kaikkea flunssaakin monta kertaa vuodessa.

Tulin pahoinvointiseksi katsellessani kyseistä ohjelmaa.

MsHorton

Tulin pahoinvointiseksi katsellessani kyseistä ohjelmaa.Kyseisen kaltaiset ohjelmat ovat siis vaarallisia ja aiheuttavat ihmisille pahoinvointia. Ne pitäisi ehdottomasti pikimmiten kieltää.

MsHorton:

Lasten I-tyypin diabetes lähti jyrkkään nousuun jo paljon ennen mitään valmismössöjen syömistä.Niin, mutta on kymmenkertaistunut viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana ohjelman mukaan.

Linkkisi oli sinänsä mielenkiintoinen:

HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Duodecimin pääkirjoituksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista. Mäkitien syyttävä sormi osoittaa suoraan Pekka Puskaan, joka johtaa neuvottelukuntaa. Sen toiminta on vastuutonta, sillä suosituksen välitön nosto voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen, kirjoittaa lastenlääkäri Mäkitie.Miten tuo Puska onkin aina kaiken maailman outojen suositusten takana?

D-vitamiinilisän antaminen lapsille aloitettiin Arvo Ylpön johdolla 1920-luvulla, ja annostusohje oli 100 mikrogrammaa (µg). Vuonna 1964 suositus alennettiin puoleen, vuonna 1975 taas siitä puoleen ja vuonna 1992 se pienennettiin 10 µg:aan päivässä, mikä on edelleen voimassa. Mäkitie ei ymmärrä mistä pienennykset johtuivat. Ainakaan ne eivät johtuneet mistään haittavaikutuksista.Eikö Puska arvostanut Ylpön tietämystä d-vitamiinin suhteen?

Vai oliko pienennysten taustalla jokin sellainen ajattelutapa, että " nyt kun olemme rikkaita suomalaisia, emmekä köyhiä ryysyläisiä enää, niin emme mitään d-vitamiinia tarvi, sen kun syömme teollista margariinia ja muuta kulutusyhteiskunnan ruokaa."

Neonomide
Seuraa 
Viestejä14239
Liittynyt23.6.2005
väläys
MsHorton:
Lasten I-tyypin diabetes lähti jyrkkään nousuun jo paljon ennen mitään valmismössöjen syömistä.

Niin, mutta on kymmenkertaistunut viimeksi kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana ohjelman mukaan.

Linkkisi oli sinänsä mielenkiintoinen:

HYKSin lasten ja nuorten sairaalan dosentti Outi Mäkitie tuomitsee Duodecimin pääkirjoituksessa valtion ravitsemusneuvottelukunnan päätöksen lykätä D-vitamiinin saantisuosituksen nostamista. Mäkitien syyttävä sormi osoittaa suoraan Pekka Puskaan, joka johtaa neuvottelukuntaa. Sen toiminta on vastuutonta, sillä suosituksen välitön nosto voisi vaikuttaa merkittävästi suomalaislasten terveyteen, kirjoittaa lastenlääkäri Mäkitie.

Miten tuo Puska onkin aina kaiken maailman outojen suositusten takana?

Ei pelkästään Puska, vaan koko gerontokraattinen brezhnevläissiipi joka dominoi koko establishmentin yksinkertaistavaa ja autoritaarista tyyliä käsitellä vaikeita asioita. Kuten ravitsemusta

Sitoutumisen eskalaatio <- wikipedia.

väläys
D-vitamiinilisän antaminen lapsille aloitettiin Arvo Ylpön johdolla 1920-luvulla, ja annostusohje oli 100 mikrogrammaa (µg). Vuonna 1964 suositus alennettiin puoleen, vuonna 1975 taas siitä puoleen ja vuonna 1992 se pienennettiin 10 µg:aan päivässä, mikä on edelleen voimassa. Mäkitie ei ymmärrä mistä pienennykset johtuivat. Ainakaan ne eivät johtuneet mistään haittavaikutuksista.

Eikö Puska arvostanut Ylpön tietämystä d-vitamiinin suhteen?

Vai oliko pienennysten taustalla jokin sellainen ajattelutapa, että " nyt kun olemme rikkaita suomalaisia, emmekä köyhiä ryysyläisiä enää, niin emme mitään d-vitamiinia tarvi, sen kun syömme teollista margariinia ja muuta kulutusyhteiskunnan ruokaa."


Vallitseva ideologia on se, ettei ihmisten tarvitse ottaa lisäravinteita vaan kaikki on saatava ruoasta. Puska ja muut teehooälläläiset vastaavat aina näin riippumatta mistä ravinteesta puhutaan, joten sen on pakko olla ideologia.

Ongelma on monisyinen - toisaalta tällöin jouduttaisiin tunnustamaan ettei ravintomme olekaan niin täydellistä ja optimaalista kuin mm. viljatuotteiden rikastamisella ja moderneille jalostus- sekä viljelymenetelmillä on saatu aikaan. Toisaalta voidaan aina vedota ns. vahvan näytön periaatteeseen kaikissa uusissa suosituksissa, minkä mukaan kaikki pitäisi todistaa vedenpitävästi esimerkiksi D-vitamiinin suhteen, vaikkei mitään näyttöä 50-60-luvun mammuttisuosituksista ole kukaan voinut esittää.

Sitten on se jutt, että juuri ns. vahvan näytön periaate takaa sen, että on yhä enemmän asioita joista emme edes voi saada "tietoa", koska standardit on nostettu niin sikamaisen korkealle.

Pretending to be certain about propositions for which no evidence is even conceivable—is both an intellectual and a moral failing. —Sam Harris

http://www.ktl.fi/portal/suomi/tietoa_t ... 1_diabetes

Suurin tyypin 1 diabeteksen riski Suomessa ei selittyne D-vitamiinin puutoksella, koska vain pieni ryhmä lapsia on kärsinyt D-vitamiinin puutoksesta viime vuosikymmeninä. Kuitenkin havainnot korostavat D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositusten merkitystä, ja tuovat mahdollisen uuden indikaation suosituksiin – tyypin 1 diabeteksen ehkäisyn.Toistaiseksi ei tiedetä minkään ravintotekijän varmasti vaikuttavan tyypin 1 diabeteksen vaaraan. On viitteitä siitä, että imetys ja eräät ravintoaineet kuten D-vitamiini saattavat suojata tyypin 1 diabetekselta, kun taas ravinnon nitrosamiinit, nitriitti, lehmän maito ja viljavalmisteet ovat olleet yhteydessä suurentuneeseen taudin riskiin.Noita aineitahan on valmisruuassa.

Maito ehkä riskitekijä

Eläinkokeiden perusteella on esitetty, että lehmänmaito saattaisi lisätä diabeteksen riskiä. Kuitenkin ihmistutkimusten tulokset ovat edelleen ristiriitaisia. Eniten on tutkittu lehmänmaidon aloittamisiän yhteyttä diabeteksen riskiin: vain noin puolet tutkimuksista tukee hypoteesia, toinen puoli ei. Varhaisen maitoaltistuksen merkitystä tyypin 1 diabetekseen kytkeytyvien autovasta-aineiden ilmaantumisriskiin on arvioitu muutamissa seurantatutkimuksissa. On huomionarvioista, että tutkittavien määrät ovat toistaiseksi kaikissa näissä töissä olleet hyvin pieniä.

Viimeisen 50 vuoden aikana maidon kulutus on vähentynyt maassamme. Mikäli maito osoittautuu diabetesta aiheuttavaksi, vaikutuksen täytynee liittyä joko maidon koostumuksen muutoksiin tai ihmisen muuttuneisiin immuunivasteisiin, jotka puolestaan voisivat liittyä joko mikrobiston tai ravitsemustilan muutoksiin kuten lihavuuden yleistymiseen.
Viimeisen 50 vuoden aikana maidosta on tehty rasvatonta ja se on aina homogenoitua ja pastöroitua.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42578
Liittynyt6.12.2009
väläys
. Hän viittasi tilastoihin, joiden mukaan parissakymmenessä vuodessa
1-tyypin diabeteksen sairastuvuus on kymmenkertaistunut, vaikka geenit eivät ole siinä ajassa muuttuneet, joten se olisi ympäristötekijöiden vaikutuksesta johtuvaa.Mikä on ollut suurin suuntaus tänä aikana suomen virallisessa ravitsemus suosituksissa. mitä on suositeltu lisättävän ja mitä vähennettävän ravinnosta/ravintoon?

Jos joku tutkijat kiistattomasti osoittaisi että diabetes on lisääntynyt korkeahiilihydraattisen ravinnon johdosta ja sydänkuolemat pienentyneet muista ravinnon tekijoistä johtuen ei hiilihydraattien ja rasvojen suhteesta ravinnossa, miten kauan luulisit että menisi jotta tällainen tieto hyväksyttäisiin "virallisissa elimissä" ja viralliset elimet sanoisi julkisesti että ovat olleet väärässä virallisissa suosituksissan "parikymmentä vuotta" ?

Hypotettinen tilanne vain esimerkiksi.

Milloin olet nähnyt virkamiehen julkisesti tunnustavan olleensa väärässä? Minun muistin mukaan vain yksi virkamies; EU tukien suhteen sanoi että on arvoinut väärin riskit tukilainoissa ja sanoi sen julkisesti ja sanoi tehneensä virheen arvioinneissaa ja suosituksissaan.

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42578
Liittynyt6.12.2009
väläys
Toimittaja Matts Dumell teki ohjelman lasten valmisruokien e-merkinnöistä. Ohjelmassa haastateltu tutkija näki teollisten lastenruokien ( esim. piltti tms.) ongelmana niiden valmistukseen liittyvän uudelleen kuumennuksen ja niihin lisätyt diglyseridit.

Akatemiaprofessori, mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen sanoi ohjelmassa, että täyssäilykkeiden, joita lasten valmisruuat ovat, syöminen ensimmäisinä elinvuosina on
"meidän lasten draama". Ohjelmassa tuli ilmi, että suuri osa alle 2-vuotiaista lapsista Suomessa käytännössä elää valmisruualla. Salkinoja-Salosen mukaan se voi johtaa siihen, että immuunijärjestelmä kehittyy puutteellisesti, joka lisää allergioiden ja diabeteksen riskiä. Hän viittasi tilastoihin, joiden mukaan parissakymmenessä vuodessa
1-tyypin diabeteksen sairastuvuus on kymmenkertaistunut, vaikka geenit eivät ole siinä ajassa muuttuneet, joten se olisi ympäristötekijöiden vaikutuksesta johtuvaa.
Tutkija perusteli näkemystään ohjelmassa sillä, että tiettyjen mikrobien toksiinit vaurioittavat beetasoluja. Näitä toksiineja on elintarvikkeissa, jotka ovat uudelleen kuumennettuja, siis eineksissä.

Hän piti myös järkyttävänä lastenruokien tuoteselosteesta löytyviä emulgointiaineita.
Tutkijan mukaan diglyserideja pitää olla lisättynä miljoonakertainen tai tuhatmiljoonakertainen määrä, jotta ne toimivat emulgaattorina. Ne häiritsisivät haiman beetasolujen normaalia toimintaa. Tutkijasta oli järkyttävää, että lapsille tarjotaan ruuan mukana farmakologisesti aktiivista ainetta.
Tämä selostukseni oli varmasti puutteellinen, suosittelen katsomaan ohjelman:

http://areena.yle.fi/video/1317844826040

Minusta toimittaja ei ehkä ottanut huomioon sitä, että vaikka teollista lastenruokaa Suomessa syödäänkin paljon, kyllä pikkulapsillekin varmaan annetaan muutakin ruokaa valmisruuan ohella
Useaan otteeseen olen ilmaissut eri keskustelusissa mielipiteeni lemmikkieläinruoan tervellisyydestä versus "ihmisruoka" ja provokatiivisena esimerkkinä että henkilostä varmaankin kanneltaisiin eläinsuojeluviranomaisille jos syottäisi kissalleen tai koiralleen kokista, cipsejä, irtokarkeja ja pikaruokaa perusravintona. Toki ihmislapsillehan tämän ravintoympyrä on sallittua ja kovasti suosiossa. .Ajatteleppa jos joku juottaisi viinaa ja olutta vaikka nyt koiralleen viikottain omstajan tapojen mukaisesti, taitais "häkki heilahtaa" eläinrääkkäyksestä?

Eimerkkinä , milloin olette ihmisravinnon suhteen nähneet yhtä tarkkaa "ravintoketjun prosessikuvausta" kuluttajan isännälle suunnattua Lemmikkieläinten omistajat on tarkkaa porukkaa.lemmikkinsä ravinnon suhteen Ps. minulla on lemmikkieläin.

http://www.musch.fi/barf

Tämä kasvava sukupolvi tulee olemaan varmaan elintaosairauksien suhteen sairain sukupolvi joka on Suomessa koskaan elänyt. sen näkee varmaankin jo tuosta painoindeksien kehityksestä ja kunnon huononemisena jo nuorilla. Miten "viisas ihminen" voi mennä huonompaan suuntaan ravitsemusasioissa ja varsinkaan kun se ei ole tiedosta eikä rahasta kiinni?

omena
MsHorton
Vanhemmat ovat laiskoja .sinäkin vai ?Teen ruokani itse. En syö valmisruokia.

----Lastenkin vitamiininsaanti alittaa usein viralliset suositukset. Pikkulapsille suositeltavia vitamiinitippoja saa päivittäin vain 55 %, selvisi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. (Yliopiston tutkija Sanna Ylinen 2010)----

Eli eihän meidän piltit ole saaneet D-vitamiinia viime vuosikymmeninä juuri lainkaan.

MsHorton
omena
MsHorton
Vanhemmat ovat laiskoja .sinäkin vai ?Teen ruokani itse. En syö valmisruokia.

----Lastenkin vitamiininsaanti alittaa usein viralliset suositukset. Pikkulapsille suositeltavia vitamiinitippoja saa päivittäin vain 55 %, selvisi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. (Yliopiston tutkija Sanna Ylinen 2010)----

Eli eihän meidän piltit ole saaneet D-vitamiinia viime vuosikymmeninä juuri lainkaan.
Onneksi talvilomamatkat Teneriffalle tai Thaimaahan ovat kuitenkin yleistyneet. Saavat piltit edes siellä d-vitamiinibuustauksen auringon kautta.

emp
Onneksi talvilomamatkat Teneriffalle tai Thaimaahan ovat kuitenkin yleistyneet. Saavat piltit edes siellä d-vitamiinibuustauksen auringon kautta.Yleistyneet?

Harva sinne imeväisen kanssa menee. Ja vielä harvempi altistaa alle 3-vuotiaan paahtavalle auringolle, jota ei todellakaan suositella pienille lapsille. Aurinkorasvaa en laittaisi vaan vaatteita. Ja tutkimusten mukaan D-vitamiini kuluu muutamassa vikkossa kehosta, jos sitä ei saada lisää.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11705562

MsHorton

Yleistyneet?

Harva sinne imeväisen kanssa menee. Ja vielä harvempi altistaa alle 3-vuotiaan paahtavalle auringolle, jota ei todellakaan suositella pienille lapsille. Aurinkorasvaa en laittaisi vaan vaatteita. Ja tutkimusten mukaan D-vitamiini kuluu muutamassa vikkossa kehosta, jos sitä ei saada lisää.
D-vitamiinin muodostamiseksi ei ole tarvis olla paahtavassa auringossa pitkiä aikoja täysin ilman vaatteiden tai varjon suojaa. Myös vaatteiden läpi tai varjon alla voi ruskettua, joten ei vaatetus täysin estä d-vitamiinin muodostumista. Ilmeisesti kuitenkin muslimimaissa suosittu naisten musta täysin peittävä hunnuttaminen jo saattaa tuottaa d-vitamiinipuutosta runsaasta auringonvalosta huolimatta. Harva suomalaisvanhempi kai kuitenkaan pukee lapsensa burkhaan.

Jos d-vitamiini nopeasti kuluukin matkan jälkeen, lienee tuokin lisä kuitenkin parempi kuin ei mitään?

Mutta ollaan vaan yhdessä kamalan huolestuneita suomalaislasten d-vitamiininsaannista. Niin huolestuneita, että kaikenlainen leikinlasku asian puitteissa on täysin kiellettyä. Osaatko sanoa, millä d-vitamiiniannostuksella tällainen holtiton +40-vuotias saisi suupielensä pysymään tiukasti vaaka-asennossa? - eikun

jussipussi
Seuraa 
Viestejä42578
Liittynyt6.12.2009
emp

Mutta ollaan vaan yhdessä kamalan huolestuneita suomalaislasten d-vitamiininsaannista. Niin huolestuneita, että kaikenlainen leikinlasku asian puitteissa on täysin kiellettyä. Osaatko sanoa, millä d-vitamiiniannostuksella tällainen holtiton +40-vuotias saisi suupielensä pysymään tiukasti vaaka-asennossa? - eikunTäällä menee nyt seuraavat 3 kk 10,000 ky tä per päivä sitten tippuu 5000 per päivä. Ei suosituksena vaan tietona mitä itse syon. Lääkarit antaa suositukset

MsHorton
omena
MsHorton
Vanhemmat ovat laiskoja .sinäkin vai ?Teen ruokani itse. En syö valmisruokia.puhuinkin kakaroiden safkosta...

onkos paljonkin pilttejä teillä...
keille teette "oikeaoppiset" ruuat
alusta loppuun itse...
hmm...
mitäs vittua sekin ees tarkoittaa...
pitää vissiin olla maatila että
voisi edes puhua puoli valmiista...

sen helvetinmoisen rääkin läpikäyneenä...
voin sanoa ettei se ole mitään vitun laiskuutta
jos odottaa purkkiruuan olevan edes suhtkoht
myrkytöntä...

me jouduttiin itte tekee soossit ja kiissellit helvetti
itte,,, saatana sitä elämää.,,.. joko valvot yöllä tekemässä
ruokaa.. tai heräät viideltä tekee sitä...
siihen lisäks TYÖ... niin jo vitutti kun
ainoa vegelle sopiva "papupata" lopetettiin" ...

lapset sai "terveellistä" ruokaa...
mutta äiti masentu...

kas kun nyky yhteiskunta
ei ole mikään maitopurkin kyljessä
oleva auvoisa maatila...

LAISKOJA VANHEMPIA...
vitut... fiksumpii ne on ketä ruokkii
vaikka purkista... jos ei itte jaksa tehä
kaiken paineen keskellä...
kun me... urpot...
fundamentalistit...
jotka oman terveyden uhalla
sotkee vauvan ruokia aamuyön tunteina....

nim:kokemuksen syvällä rintaäänellä...
saatana...

Valmisruokien ohella kaikkein suurimman, pedofiliaan rinnastettavan rikoksen ihmisyyttä vastaan tekevät ne vanhemmat, jotka syöttävät lapsilleen kasvisruokaa. Elimistölle ei tällöin anneta edes mahdollisuutta saada luontaisia rakennusaineita lihaksille ja muille elimille, jonka seurauksena voi olla elinikäisiä terveyshaittoja ja vakavaa vahinkoa kehitykselle ja fysiikalle. Kaikki kasvissyöjät jotka olen kohdannut oikeassa elämässä, ovat olleet luisia, hinteliä, fysiikaltaan sekä psyykkeeltään heikkoja ja arkoja ja jotkut jopa hieman sairaan näköisiä.

En edes tiedä, että mitä niille pikkulapsille saisi sitten syöttää, kun aina sanotaan, ettei koirillekaan saisi syöttää kuin koirille erityisesti jalostettua muonaa? Minun näkemykseni mukaan lapsille voi antaa tavallista ihmisruokaa siinä laajuudessa kun lapsi sitä vaan pystyy kehityttyään syömään. Vitamiineja ja hivenaineita ei tule missään olosuhteissa unohtaa tai vähätellä.

Minun vanhempani eivät ymmärtäneet ruoka-asioista tuon taivaallista ja mietin edelleen, mitä kaikkea yksitoikkoista paskaa ilman mitään vitamiineja ne oikein tuputtivat. Minulle ei ole onneksi tullut toistaiseksi mitään terveydellisiä haittoja ilmeisesti suht. hyvän geeniperimän ansiosta, mutta tiedän monia tapauksia, joilla on jopa esiintynyt riisitaudin oireita ja hiustenlähtöä liian aneemisen ruokavalion seurauksena.

Sivut

Suosituimmat

Uusimmat

Uusimmat

Suosituimmat